|
|
Stranica: 8/9.
|
[ 210 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
krstjanin
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:21 |
|
|
daramo je napisao/la: Nije daleko od istine, "autohtono" stanovništvo Bosne je bježalo u današnju Hrvatsku a Turci na spaljenu opustjelu zemlju naseljavali pravoslavne govornike istočnohercegovačkog iz unutrašnjosti. Bosanci katolici naselili Hrvatsku a islamizirani i pravoslavni Srbi Bosnu ako ćeš već tako. Ne treba zaboraviti da je veliki dio danasnjih Muslimana doista srpskog porijekla koji je izbjegao u Bosnu prilikom srpskih ustanaka. Izetbegovici su recimo bili beogradski begovi, s Bosnom nista nisu imali u proslosti
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:22 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39306 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Pametnjakoviću čak vam i to ime nije slavensko, nego ste za nacionalno ime 1993. uzeli albanski naziv za rijeku i sad tvrdite da ste Goti/Iliri i govorite o tuđim imenima. Kad odbacite to albansko ime i prihvatite svoje izvorno srpsko onda se javite.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:22 |
|
|
Imam rodbinu po RH, i to s dvije strane. Jedan dio nosi madjarsko prezime Horvat i pola bosnjacke (ili ako cemo po vama) srpske krvi u svojim venama.
Ali su zato ponosITI Hrvati od stoljeca sestog.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:24 |
|
|
daramo je napisao/la: Pametnjakoviću čak vam i to ime nije slavensko, nego ste za nacionalno ime 1993. uzeli albanski naziv za rijeku i sad tvrdite da ste Goti/Iliri i govorite o tuđim imenima. Kad odbacite to albansko ime i prihvatite svoje izvorno srpsko onda se javite. Citat: Horvat (von Horvát, ungarisch für kroatisch) ist der Familienname folgender Personen: Aleksandar Horvat (1875–1928), jugoslawischer Politiker. Aljosha Horvat (* 1991), deutscher Schauspieler. Citat: Horvat (od madjarskog Horvát za "hrvatski") je prezime slijedecih osoba.... Bas slavenski. Ja kad cujem odmah mi Karpati naumpadnu.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:26 |
|
|
Madjarska vladajuca kasta sto je za sobom povela ponesto slavenske stoke koja se ni imena vlastitog ne sjeca. Ovo ti je ta vasa slavna prapovijest od stoljeca sestog ukratko.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:26 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39306 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
krstjanin je napisao/la: daramo je napisao/la: Nije daleko od istine, "autohtono" stanovništvo Bosne je bježalo u današnju Hrvatsku a Turci na spaljenu opustjelu zemlju naseljavali pravoslavne govornike istočnohercegovačkog iz unutrašnjosti. Bosanci katolici naselili Hrvatsku a islamizirani i pravoslavni Srbi Bosnu ako ćeš već tako. Ne treba zaboraviti da je veliki dio danasnjih Muslimana doista srpskog porijekla koji je izbjegao u Bosnu prilikom srpskih ustanaka Nije to od vremena srpskih ustanaka nego proces koji traje stoljećima prije. Autohtonost na prostoru koji je stalno bio u ratnom stanju i na rubu civilizacija i Carstava gdje su ljudi stalno morali bježati i seliti se da spase živu glavu.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:32 |
|
|
daramo je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Ne treba zaboraviti da je veliki dio danasnjih Muslimana doista srpskog porijekla koji je izbjegao u Bosnu prilikom srpskih ustanaka
Nije to od vremena srpskih ustanaka nego proces koji traje stoljećima prije. Autohtonost na prostoru koji je stalno bio u ratnom stanju i na rubu civilizacija i Carstava gdje su ljudi stalno morali bježati i seliti se da spase živu glavu. Samo kazem da je jako veliki broj muslimana tada izbjegao u Bosnu, a da s Bosnom vise manje nisu imali nista. Da je proces bio citavo vrijeme to ne osporavam
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:36 |
|
|
Haram je napisao/la: Imam rodbinu po RH, i to s dvije strane. Jedan dio nosi madjarsko prezime Horvat i pola bosnjacke (ili ako cemo po vama) srpske krvi u svojim venama.
Ali su zato ponosITI Hrvati od stoljeca sestog. Ja bi se skrio u rupu da sam po struci historičar a da ne znam porijeklo naziva Horvat koji su u Mađarskoj dobijali doseljenici iz Hrvatske. Isto kao prezime Bošnjak u Hercegovini. Samo se sramoti i dalje, netko tko ima diplomu iz povijesti ne zna kad su Slaveni naselili Balkan a kad su u panonsku nizinu došli Mađari.
|
|
Vrh |
|
|
Haram
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 13:40 |
|
|
daramo je napisao/la: Haram je napisao/la: Imam rodbinu po RH, i to s dvije strane. Jedan dio nosi madjarsko prezime Horvat i pola bosnjacke (ili ako cemo po vama) srpske krvi u svojim venama.
Ali su zato ponosITI Hrvati od stoljeca sestog. Ja bi se skrio u rupu da sam po struci historičar a da ne znam porijeklo naziva Horvat koji su u Mađarskoj dobijali doseljenici iz Hrvatske. Isto kao prezime Bošnjak u Hercegovini. Samo se sramoti i dalje, netko tko ima diplomu iz povijesti ne zna kad su Slaveni naselili Balkan a kad su u panonsku nizinu došli Mađari. Pa o tome ti i govorim covjece tvrdoglavi. To je MADJARSKI NAZIV, dakle madjarski etnotnim za vas. Rijec iz madjarskog jezika. Najruznijeg na planeti. Zato vecina normalnog svijeta to i ne zna izgovoriti (sem nas Jugoslovena sto smo naucili da "lomimo jezik" jer imamo "vokalno R"). Hajd nek ti svabo izgovori "Hrvat". Hoce, ali znas kako, ovako: Hirvat. Pa ne kaze se ni na turskom slucajno Hirvat-istan a ne Hrvat-istan. Zato vas i zovu Kroaten ili Croats. To znaju vec. Ja da sam na vasem mjestu nazvao bi se Kroati.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 14:05 |
|
|
Ime Hrvat se spominje prije nego li su Mađari uopće osvojili panonsku nizinu. Onda nam objasni porijeklo tog imena na mađarskom i njegovo značenje?
Čak i Kijevski Rusi spominju Hrvate kao narod koji je sudjelovao u stvaranju prve države istočnih Slavena.
Hebo te tvoj Švabo, koga briga kako oni izgovaraju. Izgovaraju tako jer su preuzeli latiniziranu verziju imena.
Nego zna li Švabo izgovoriti Bošnjak a da ne polomi jezik, da sam na vašem mjestu vratio bi Serbi jer to tvoje Švabe lakše izgovore.
Kad ti kako ćeš se zvati govorio netko tko je ime smislio 1993. u podrumu hotela a i dalje ga cijeli normalni svijet zove Bosnian Muslims.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 14:11 |
|
|
Haram je napisao/la: Madjarska vladajuca kasta sto je za sobom povela ponesto slavenske stoke koja se ni imena vlastitog ne sjeca. Ovo ti je ta vasa slavna prapovijest od stoljeca sestog ukratko. Ti se svog imena sjetio tek u Austriji, kad ti o imenu govori netko tko je za Bošnjak čuo tek u Austriji. Islamizirana srpska stoka koja je Bosnu došla za turskim kopitima a imena se sjetila prije 20 godina u podrumu hotela.
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 21:45 |
|
|
Haram je napisao/la: daramo je napisao/la: Nije daleko od istine, "autohtono" stanovništvo Bosne je bježalo u današnju Hrvatsku a Turci na spaljenu opustjelu zemlju naseljavali pravoslavne govornike istočnohercegovačkog iz unutrašnjosti. Bosanci katolici naselili Hrvatsku a islamizirani i pravoslavni Srbi Bosnu ako ćeš već tako. Moze i tako. Sad samo odbacite to tudje ime i sve ce biti udure. Mislim na to avarsko sto prosjecan EUropljanin ni izgovoriti nemre pa ubacuje vokal po mjeri da bi mogo svariti. Hirvatistanci. Ili Horvatistanci, ako je kome draze. ..madjarski je vaistinu najruzniji jezik na svijetu. :( Kad budemo imali nehrvatsk ugenetiku odbacit cemo hrvatsko ime!
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 21:48 |
|
|
Haram je napisao/la: daramo je napisao/la: Ja bi se skrio u rupu da sam po struci historičar a da ne znam porijeklo naziva Horvat koji su u Mađarskoj dobijali doseljenici iz Hrvatske. Isto kao prezime Bošnjak u Hercegovini.
Samo se sramoti i dalje, netko tko ima diplomu iz povijesti ne zna kad su Slaveni naselili Balkan a kad su u panonsku nizinu došli Mađari.
Pa o tome ti i govorim covjece tvrdoglavi. To je MADJARSKI NAZIV, dakle madjarski etnotnim za vas. Rijec iz madjarskog jezika. Najruznijeg na planeti. Zato vecina normalnog svijeta to i ne zna izgovoriti (sem nas Jugoslovena sto smo naucili da "lomimo jezik" jer imamo "vokalno R"). Hajd nek ti svabo izgovori "Hrvat". Hoce, ali znas kako, ovako: Hirvat. Pa ne kaze se ni na turskom slucajno Hirvat-istan a ne Hrvat-istan. Zato vas i zovu Kroaten ili Croats. To znaju vec. Ja da sam na vasem mjestu nazvao bi se Kroati. Netočno! Horvat je geografski pojam iz tamo 14-15 stoljeca i opet je hrvatski. Bošnjak je mađarski izgovor za nekoga iz bosne,bosanca.
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
Vrh |
|
|
hilbert
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 19 ožu 2024, 22:07 |
|
|
Haram je napisao/la: Pa o tome ti i govorim covjece tvrdoglavi. To je MADJARSKI NAZIV, dakle madjarski etnotnim za vas. Rijec iz madjarskog jezika. Najruznijeg na planeti. Zato vecina normalnog svijeta to i ne zna izgovoriti (sem nas Jugoslovena sto smo naucili da "lomimo jezik" jer imamo "vokalno R").
Hajd nek ti svabo izgovori "Hrvat". Hoce, ali znas kako, ovako: Hirvat. Pa ne kaze se ni na turskom slucajno Hirvat-istan a ne Hrvat-istan.
Zato vas i zovu Kroaten ili Croats. To znaju vec.
Ja da sam na vasem mjestu nazvao bi se Kroati. Je li ti ovo ozbiljno? Ovo je prvi put da ovu glupost procitam. Horvát je samo madjarska varijanta hrvatskog Hrvat. Za Nijemca kazu német sto je ocigledno posudjenica iz nekog od slavenskih jezika kao i Hrvat. Prezime Horváth opet ne mora nuzno oznacavati covjeka hrvatskog etnickog porijekla nego jednostavno nekoga koji je doselio sa prostora Hrvatske. Tako je nastalo i prezime Bosnjak. Ono nije moglo nastati u Bosni. A tu su i ljudi koji su sami sebi nadijevali prezimena iz raznih razloga. Cuveni ekonomist Branko Horvat je bio Zidov. Dobar dio ljudi u Madjarskoj koji se prezivaju Horváth su zapravo Romi. Prezimena cesto ne znace nista. Ode lik sa Balkana u Ameriku, promijeni prezime u Johnson i onda par decenija ili stoljeca kasnije ljudi debatiraju o njegovom porijeklu na bazi tog prezimena. Hrvat je ocigledno etnonim jednog slavenskog naroda ili elitne skupine koja je dosla u tadasnju Dalmaciju u kasnom osmom stoljecu i tu formirala knezevinu. Nema veze sa madjarskim nazivom nego upravo obrnuto. Apsurdno je uopce raspravljati o ovome.
|
|
Vrh |
|
|
skafiskafnjak
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 00:31 |
|
Pridružen/a: 25 ruj 2022, 18:18 Postovi: 166 Lokacija: Gačani - nepoznat narod s rijeke Gacke
|
hilbert je napisao/la: Hrvat je ocigledno etnonim jednog slavenskog naroda ili elitne skupine koja je dosla u tadasnju Dalmaciju u kasnom osmom stoljecu i tu formirala knezevinu. Nema veze sa madjarskim nazivom nego upravo obrnuto. Apsurdno je uopce raspravljati o ovome. Naroda, i to koji je došao u tadašnju Dalmaciju u 6. stoljeću. Nikakva elitna ratnička skupina, ako su Hrvati igdje bili ratnički sloj, to je onda bilo u svojoj pradomovini. U Dalmaciju (i u Panoniju i Ilirik tj. drački temat) su došli kao mnoštvo, narod, etnička skupina. Oko toga se slažu svi povjesni izvori koji govore o doseljenju Hrvata, a ujedno i arheogenetika.
_________________ Gačani - nepoznat narod s rijeke Gacke
|
|
Vrh |
|
|
hilbert
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 04:21 |
|
|
skafiskafnjak je napisao/la: hilbert je napisao/la: Hrvat je ocigledno etnonim jednog slavenskog naroda ili elitne skupine koja je dosla u tadasnju Dalmaciju u kasnom osmom stoljecu i tu formirala knezevinu. Nema veze sa madjarskim nazivom nego upravo obrnuto. Apsurdno je uopce raspravljati o ovome. Naroda, i to koji je došao u tadašnju Dalmaciju u 6. stoljeću. Nikakva elitna ratnička skupina, ako su Hrvati igdje bili ratnički sloj, to je onda bilo u svojoj pradomovini. U Dalmaciju (i u Panoniju i Ilirik tj. drački temat) su došli kao mnoštvo, narod, etnička skupina. Oko toga se slažu svi povjesni izvori koji govore o doseljenju Hrvata, a ujedno i arheogenetika. Samo so se nitko ne slaze da su dosli u 6. stoljecu. To je cista glupost. Hrvati, kao i Srbi, dolaze u sklopu kasnije slavenske migracije. To je mogli biti samo u 8. stoljecu. Necija forumska piskaranja nisu nikakav izvor.
|
|
Vrh |
|
|
Kronos
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 09:50 |
|
|
skafiskafnjak je napisao/la: hilbert je napisao/la: Hrvat je ocigledno etnonim jednog slavenskog naroda ili elitne skupine koja je dosla u tadasnju Dalmaciju u kasnom osmom stoljecu i tu formirala knezevinu. Nema veze sa madjarskim nazivom nego upravo obrnuto. Apsurdno je uopce raspravljati o ovome. Naroda, i to koji je došao u tadašnju Dalmaciju u 6. stoljeću. Nikakva elitna ratnička skupina, ako su Hrvati igdje bili ratnički sloj, to je onda bilo u svojoj pradomovini. U Dalmaciju (i u Panoniju i Ilirik tj. drački temat) su došli kao mnoštvo, narod, etnička skupina. Oko toga se slažu svi povjesni izvori koji govore o doseljenju Hrvata, a ujedno i arheogenetika. Postoji li neki povijesni dokaz ili spomen koji jasno govori da su se Hrvati u Dalmaciji naselili u 6. stoljeću? Ali molim bez modernih tvrdnji! Ono što se sa sigurnošću može reći iz povijesnih izvora je da su Avari i Mađari jedan te isti narod.
_________________ Živjela naša sveta Hrvatska! Gubici Rusije i Ukrajine su 1:4. [str. 85]
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 12:53 |
|
|
daramo je napisao/la: Kakvom govoru, većina Muslimana tvrdi da oni oduvijek govore istočnohercegovačkim dijalektom koji se raširio iz istočne Hercegovine i CG a da ostali govori tipa škutorski kako ga oni zovu nisu autohtoni i nazivaju ga dalmatinskim govorom.
Originalno su jedini muslimani koji su govorili istočnohercegovački bili oni iz Podrinja i to samo južno od Srebrenice. To što su se "posrbili" za vrijeme juge je druga priča. Njihovi dijalekti su manje-više zamrli, iako većinom nemaju razlike među č i ć, dž i đ, a starci su im još uvijek šćakavci. Ikavci kod njih su manje-više umrli. daramo je napisao/la: To o autohtonosti i slične genetičke bajke na osnovu par stotina uzoraka su čista nagađanja u rangu mitomanije. Samo neozbiljan čovjek može govoriti da netko hiljadu godina živi na prostoru koji su vrata u Europu s najviše krvoprolića, progona i vjerskih te etničkih čišćenja unazad par stoljeća. Prostor koji je bio izložen krvavim ratovima i stoljetnim sukobima i autohtono stanovništvo, kako da ne. Ma takijaju.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 13:01 |
|
|
daramo je napisao/la: Nije daleko od istine, "autohtono" stanovništvo Bosne je bježalo u današnju Hrvatsku a Turci na spaljenu opustjelu zemlju naseljavali pravoslavne govornike istočnohercegovačkog iz unutrašnjosti. Bosanci katolici naselili Hrvatsku a islamizirani i pravoslavni Srbi Bosnu ako ćeš već tako. Dobar dio "Bošnjana" je pobjegao u Zagorje, Mlečanima i u Dubrovnik. Među svoje Hrvate. Područja zapadno od VKK linije i uz obalu imaju barem duplo (a sada još i više) naseljenost od onih istočno (i sjeverno). Tu su se poženili, nisu opstali u svojim dijalektima, osim oko Kostajnice, Virovitice i Pečuha (a i tu je pitanje koliko). Ima tu i Bunjevaca, Šokaca koji su imali veze s Bosnom, ali nisu Bošnjaci, zar ne? A i novoštokavskih jekavaca, vlaha (očito katoličkih) koji su isto tog tipa. Taj pod "Bosance" smatra sve Hrvate kojima je vladao Tvrtko, od predgrađa Zadra do predgrađa Bihaća. Dobar dio tih seoba nema veze s Bošnjanima.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 13:02 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Ne treba zaboraviti da je veliki dio danasnjih Muslimana doista srpskog porijekla koji je izbjegao u Bosnu prilikom srpskih ustanaka. Izetbegovici su recimo bili beogradski begovi, s Bosnom nista nisu imali u proslosti Posrbice i pöturice.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 13:23 |
|
|
Haram je napisao/la: Pa o tome ti i govorim covjece tvrdoglavi. To je MADJARSKI NAZIV, dakle madjarski etnotnim za vas. Rijec iz madjarskog jezika. Najruznijeg na planeti. Zato vecina normalnog svijeta to i ne zna izgovoriti (sem nas Jugoslovena sto smo naucili da "lomimo jezik" jer imamo "vokalno R").
Hajd nek ti svabo izgovori "Hrvat". Hoce, ali znas kako, ovako: Hirvat. Pa ne kaze se ni na turskom slucajno Hirvat-istan a ne Hrvat-istan.
Zato vas i zovu Kroaten ili Croats. To znaju vec.
Ja da sam na vasem mjestu nazvao bi se Kroati. Neuk si. Na turskom se piše Hirvat (bez točkice), a izgovara Hrvat. Turcima je to "i" oznaka za schwa, ugh glas, koji je manje-više dominantan način izgovora samoglasnog r kod nas. To su bile priče iz 19. stoljeća, htjelo se uvesti ë (kao u albanskom) ili è. U francuskom je to muklo, tiho e, obično bez kvačice, i ne u kombinacija s n, m, z, r..... U engleskom se taj zvuk čuje u riječi b urn Španjolci imaju rr glas, ali to je drugo, to se označava s duplim r, ili običnim r na početku riječi (nekad i sloga). Njihovo Rodrigo, nije isto kao i naše u Hrvatska, grizem, prst, trg, crveno, crkva, crno. Poluglas. Prije se pisalo to e prije r, to je ostalo još u nekim kajkavskim dijalektima. https://www.moje-instrukcije.com/index. ... mid=100016https://www.enciklopedija.hr/clanak/rBilo je i drugih načina vokalizacije poluglasa, imaš i Harvatska i Horvatska. Mađarizam Imaš 2 razreda osnovne, ili? U hrvatskom, slogotvorno može biti i l. https://www.moje-instrukcije.com/index. ... mid=100016Ali to je rubno, bicikl je posuđenica (iako se tu isto vidi schwa), a imaš i u nekim čakavskim dijalektima. Češki i slovački imaju isto to; https://www.enciklopedija.hr/clanak/lVltava npr. https://en.wikipedia.org/wiki/Czech_ort ... g%20vowels. https://en.wikipedia.org/wiki/Slovak_orthographyIma toga i u skoro svim ostalim slavenskim jezicima... Da se ne baviš toliko arapskim, valjda bi znao to.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 13:25 |
|
|
Eminencija je napisao/la: Horvat je geografski pojam iz tamo 14-15 stoljeca i opet je hrvatski. Bošnjak je mađarski izgovor za nekoga iz bosne,bosanca. Horvat je istoznačnica sa Hrvat, Harvat, Hervat... Ista je kombinacija, tu se izgovara poluglas, ili dolazi samoglasno rr. Bošnjak je turcizam, za nekog (obično Hrvata) iz Bosne.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 13:28 |
|
|
Kronos je napisao/la: Postoji li neki povijesni dokaz ili spomen koji jasno govori da su se Hrvati u Dalmaciji naselili u 6. stoljeću? Ali molim bez modernih tvrdnji!
Ono što se sa sigurnošću može reći iz povijesnih izvora je da su Avari i Mađari jedan te isti narod. Dalmacija je pala tek početkom 7. stoljeća, kada je bizantski car zaglavio na Dunavu, smaknula ga vlastita vojska i krenuli u građanski rat. Da smo došli u 6. stoljeću, došli bi s Avarima, ali bi to bilo samo u Panoniju, ne južnije. Ta mogućnost stoji. U 5. stoljeću bi došli s Ostrogotima, ali za to bi bilo znakova u jeziku, a toga nema (jer Ostrogoti su isto vladali Bjelohrvatskom, pa da su nas povukli dole).
|
|
Vrh |
|
|
Kronos
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 13:34 |
|
|
Ceha je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Ne treba zaboraviti da je veliki dio danasnjih Muslimana doista srpskog porijekla koji je izbjegao u Bosnu prilikom srpskih ustanaka. Izetbegovici su recimo bili beogradski begovi, s Bosnom nista nisu imali u proslosti Posrbice i pöturice. Prvi srpski ustanak je bio u 19. st.?! Vrlo veliki dio Srba nije pobjegao pred Turcima u Bosnu nego je došao s njima u 15., 16. i 17. stoljeću, to se jasno vidi po izgradi pravoslavnih crkvi koje tek od 18. i 19. st. počinju nicat.
_________________ Živjela naša sveta Hrvatska! Gubici Rusije i Ukrajine su 1:4. [str. 85]
|
|
Vrh |
|
|
Kronos
|
Naslov: Re: Neokončana etnogeneza Bošnjana Postano: 21 ožu 2024, 13:38 |
|
|
Ceha je napisao/la: Kronos je napisao/la: Postoji li neki povijesni dokaz ili spomen koji jasno govori da su se Hrvati u Dalmaciji naselili u 6. stoljeću? Ali molim bez modernih tvrdnji!
Ono što se sa sigurnošću može reći iz povijesnih izvora je da su Avari i Mađari jedan te isti narod. Dalmacija je pala tek početkom 7. stoljeća, kada je bizantski car zaglavio na Dunavu, smaknula ga vlastita vojska i krenuli u građanski rat. Da smo došli u 6. stoljeću, došli bi s Avarima, ali bi to bilo samo u Panoniju, ne južnije. Ta mogućnost stoji. U 5. stoljeću bi došli s Ostrogotima, ali za to bi bilo znakova u jeziku, a toga nema (jer Ostrogoti su isto vladali Bjelohrvatskom, pa da su nas povukli dole). Ma znam, čisto retoričko pitanje. O razdoblju od 6. do 9. stoljeća ne znamo gotovo ništa, to su gotovo isključivo tvrdnje i nagađanja. Avari i Mađari su vjerojatno isti narod, o tome bih morao napisati posebnu temu. Ima tu dosta toga nejasnog.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|