|
|
Stranica: 40/67.
|
[ 1671 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Neznam
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 05 ožu 2024, 04:14 |
|
|
ovo je malo jači utjecaj Citat: Prema pisanju Svetozara Rittiga u zagrebačkom Vjesniku od 9.VII.1945., što navodi i Kosta Milutinović, govorio je o Strossmayeru i maršal Tito na zasjedanju u Jajcu 30.XI.1943. "Mi u svojoj narodno-oslobodilačkoj borbi ostvarujemo prosvjetne i narodne ideale naših predaka i slijedimo nauku naših velikana Križanića i Strossmayera." Pravoslavni dalmatinski vladika Stefan Petranović u svojoj uskrsnoj poslanici 1881. naziva Strossmayera "lažljivim prorokom" u svezi s njegovim neumornim radom oko crkvenog jedinstva. S istih protuekumenskih i pravoslavno-klerikalnih pozicija gornjokarlovački vladika Teofan Živković u svojoj duhovskoj besjedi 1881. karakterizira Strossmayera kao "vrtljavca, nečistim duhom zanesenim". Strossmayer između Hrvatstva i Jugoslavenstva, str 271.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 05 ožu 2024, 09:58 |
|
|
Interesantno je to da je upravo etnicki Nijemac Strossmayer igrao veliku ulogu kad govorimo o Jugoslovenstvu.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 05 ožu 2024, 10:47 |
|
|
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 05 ožu 2024, 11:55 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19 Postovi: 5948 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Haram je napisao/la: Interesantno je to da je upravo etnicki Nijemac Strossmayer igrao veliku ulogu kad govorimo o Jugoslovenstvu. On je bio etnički Hrvat. Materinski jezik mu je bio hrvatski, a ne njemački.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 05 ožu 2024, 12:01 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Haram je napisao/la: Interesantno je to da je upravo etnicki Nijemac Strossmayer igrao veliku ulogu kad govorimo o Jugoslovenstvu. On je bio etnički Hrvat. Materinski jezik mu je bio hrvatski, a ne njemački. Postoje razni pristupi toj tematici. Moj je vaistinu blizi tvome ali tvoj vaistinu daleko od forumskog mainstreama kad se radi o Hrvatinama od stoljeca sestog pa nadalje. Dobrodosao na forum. 
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 05 ožu 2024, 12:06 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 40591 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Za to vrijeme je tvoj mainstream da u etnogenezi Bošnjaka nisu sudjelovali Hrvati, Srbi, Mađari, Čerkezi ili Turci nego da du to već hiljadugodišnji Bošnjaci. Zanimljivo da je i Alija Izetbegović bio etnički Srbin pa šta ćemo sada.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 05 ožu 2024, 12:16 |
|
|
daramo je napisao/la: Za to vrijeme je tvoj mainstream da u etnogenezi Bošnjaka nisu sudjelovali Hrvati, Srbi, Mađari, Čerkezi ili Turci nego da du to već hiljadugodišnji Bošnjaci. Zanimljivo da je i Alija Izetbegović bio etnički Srbin pa šta ćemo sada. NE stavljaj mene u isti kos s bosljacima, vrlo dobro znas da ja to nisam. Ako je Izetbegovic bio "etnicki Srbin", onda je i Strossmayer bio svabo per excellance. Zato i kazem.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 26 ožu 2024, 23:03 |
|
|
Nije Jugoslavija nista valjala. Ma fuj.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 27 ožu 2024, 22:28 |
|
|
Haram je napisao/la: daramo je napisao/la: Za to vrijeme je tvoj mainstream da u etnogenezi Bošnjaka nisu sudjelovali Hrvati, Srbi, Mađari, Čerkezi ili Turci nego da du to već hiljadugodišnji Bošnjaci. Zanimljivo da je i Alija Izetbegović bio etnički Srbin pa šta ćemo sada. NE stavljaj mene u isti kos s bosljacima, vrlo dobro znas da ja to nisam. Ako je Izetbegovic bio "etnicki Srbin", onda je i Strossmayer bio svabo per excellance. Zato i kazem. Izetbegović se sam izjašnjavao Srbinom muslimanske vjere do 1991. (ili 81.). Strossmayer je uvijek bio Hrvat.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 28 ožu 2024, 09:14 |
|
|
Ceha je napisao/la: Haram je napisao/la: NE stavljaj mene u isti kos s bosljacima, vrlo dobro znas da ja to nisam.
Ako je Izetbegovic bio "etnicki Srbin", onda je i Strossmayer bio svabo per excellance. Zato i kazem.
Izetbegović se sam izjašnjavao Srbinom muslimanske vjere do 1991. (ili 81.). Strossmayer je uvijek bio Hrvat. Nije istina to za Aliju. Izjasnjavao se do onog momenta kad se moglo izjasniti kao "Musliman", tj. Bosnjak. Ime Strossmayer je hrvatsko koliko i Horvat ili - sta ja znam - Beckenbauer.
|
|
Vrh |
|
 |
hilbert
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 28 ožu 2024, 15:13 |
|
|
Strossmayer je bio porijeklom iz Austrije. Majka mu je bila Slavonka. Politicki je bio ilirac odnosno Jugoslaven. Strossmayer je osnivac Jugoslavenske akademije znanosti i umjesti, danasnje HAZU. Ljudevit Gaj je bio takodjer etnicki Svabo. Stanko Vraz je bio Slovenac Jakob Fras. Medju pionirima ilirskog, tj. i hrvatskog nacionalnog, pokreta je bio i Vatroslav Lisinski aka Ignac Fuchs, porijeklom iz njemacke zidovske obitelji. Hrvatsku himnu je komponirao Srbin Josip Runjanin. Medju hrvatskim ilircima je bio i Petar Preradovic, takodjer Srbin. Njegova unuka Paula Preradovic je napisala austrijsku himnu. Ili Grk Dimitrija Demeter. Svi oni su dali ogroman doprinos u stvaranju moderne hrvatske nacije.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 28 ožu 2024, 23:02 |
|
|
Haram je napisao/la: Ceha je napisao/la: Izetbegović se sam izjašnjavao Srbinom muslimanske vjere do 1991. (ili 81.). Strossmayer je uvijek bio Hrvat.
Nije istina to za Aliju. Izjasnjavao se do onog momenta kad se moglo izjasniti kao "Musliman", tj. Bosnjak. Ime Strossmayer je hrvatsko koliko i Horvat ili - sta ja znam - Beckenbauer. Muslimani su priznati kao nacija na popisu1971. Izetbegović je na popisu 19 81. bio Srbin islamske vjere. Strossmayer je za sebe rekao da je Hrvat.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 28 ožu 2024, 23:03 |
|
|
hilbert je napisao/la: Strossmayer je bio porijeklom iz Austrije. Majka mu je bila Slavonka. Politicki je bio ilirac odnosno Jugoslaven. Strossmayer je osnivac Jugoslavenske akademije znanosti i umjesti, danasnje HAZU. Ljudevit Gaj je bio takodjer etnicki Svabo. Stanko Vraz je bio Slovenac Jakob Fras. Medju pionirima ilirskog, tj. i hrvatskog nacionalnog, pokreta je bio i Vatroslav Lisinski aka Ignac Fuchs, porijeklom iz njemacke zidovske obitelji. Hrvatsku himnu je komponirao Srbin Josip Runjanin. Medju hrvatskim ilircima je bio i Petar Preradovic, takodjer Srbin. Njegova unuka Paula Preradovic je napisala austrijsku himnu. Ili Grk Dimitrija Demeter. Svi oni su dali ogroman doprinos u stvaranju moderne hrvatske nacije. Strossmayer je bio Hrvat, ne jugić. To što je smatrao da treba objediniti i okolne narode je priča za sebe. Kao što se vidi Hrvatska je imala popriličnu asimilatorsku moć, čak i tad.
|
|
Vrh |
|
 |
hilbert
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 28 ožu 2024, 23:44 |
|
|
Ceha je napisao/la: Strossmayer je bio Hrvat, ne jugić.
To što je smatrao da treba objediniti i okolne narode je priča za sebe.
Kao što se vidi Hrvatska je imala popriličnu asimilatorsku moć, čak i tad. Strossmayer je bio kako Hrvat, tako i Jugoslaven. Njegov doprinos u pokusaju ujedinjenja juznih Slavena je neodvojiv dio njegove nacionalne orijentacije. Jedino sto mu se moze spocitati je da je pod maskom jugoslavenstva forsirao hrvatsko-katolicku hegemoniju. Mislim da je Ivo Banac bio tog misljenja.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 30 ožu 2024, 10:26 |
|
|
hilbert je napisao/la: Ceha je napisao/la: Strossmayer je bio Hrvat, ne jugić.
To što je smatrao da treba objediniti i okolne narode je priča za sebe.
Kao što se vidi Hrvatska je imala popriličnu asimilatorsku moć, čak i tad. Strossmayer je bio kako Hrvat, tako i Jugoslaven. Njegov doprinos u pokusaju ujedinjenja juznih Slavena je neodvojiv dio njegove nacionalne orijentacije. Jedino sto mu se moze spocitati je da je pod maskom jugoslavenstva forsirao hrvatsko-katolicku hegemoniju. Mislim da je Ivo Banac bio tog misljenja. Mišljenje Ive Banca ne vrijedi ni koliko njegove police, ili stanarina za stan kojeg je iznajmljivao samom sebi. Nikad nije rekao da je jugić, uvijek je bio Hrvat. Imao je i ideju šireg okupljanja, ali u hrvatskom interesu, ne na štetu. Ta ideja nije imala veze sa jugoslavenstvom koje se "furalo" po jugoslavijama.
|
|
Vrh |
|
 |
Revizija
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 30 ožu 2024, 11:08 |
|
|
Pod Štrosmajovom Jugom , bi nam bilo gore nego pod Titom .
|
|
Vrh |
|
 |
Revizija
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 30 ožu 2024, 11:10 |
|
|
Ceha je napisao/la: Haram je napisao/la: NE stavljaj mene u isti kos s bosljacima, vrlo dobro znas da ja to nisam.
Ako je Izetbegovic bio "etnicki Srbin", onda je i Strossmayer bio svabo per excellance. Zato i kazem.
Izetbegović se sam izjašnjavao Srbinom muslimanske vjere do 1991. (ili 81.). Strossmayer je uvijek bio Hrvat. li kortizovan Nemac , Koliko je uopšte takvih pokroatizovanih Nemaca i Mađara .
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 01 tra 2024, 13:57 |
|
|
Kako su ruzni ovi socijalisticki kvartovi :( Nidje zelenila, sve samo sivilo i beton i beznadje. :( Jest da je drzava to budzasta izdala ljudima da zive al brate ni dzaba ti tu nebi zivio ma nema sanse :( 
|
|
Vrh |
|
 |
divljak
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 01 tra 2024, 14:18 |
|
|
Nije, preoblikovala se u regiju/region sa nešto više autonomije. Je da imamo sad različite represtacije, ali ima i velika britanija 
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 17 tra 2024, 15:25 |
|
|
Nezaustavljaj nista sto Tito napravi, drote majmune.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 29 tra 2024, 12:05 |
|
|
U Svabiji jedino komunisticka mladez znade ko ih je oslobodio nacistickog jarma.  Ovo ostalo zajebi. Jal gejparada, jal banderaska banda, jal oboje istovremeno. Sto ustvari i jest isti penis.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 01 svi 2024, 10:27 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 01 svi 2024, 10:31 |
|
|
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 01 svi 2024, 20:29 |
|
|
BBB vs Delije, neposredno pred nerede u ZG u maju 1990. god. BBB: „A svi zajedno cemo onda na mundijalu navijati za Jugoslaviju“. https://m.youtube.com/watch?v=TV4boyQUv ... 90cw%3D%3DTo je ono sta govorim cesto.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 04 svi 2024, 08:52 |
|
|
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|