|
|
Stranica: 3/3.
|
[ 70 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 22 svi 2021, 12:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Jedan roditelj mi je rođen u BiH (i svi poznati preci tog roditelja), koliko razumijem državljanin je BiH iako je nakon 1970-ih imao samo hrvatsku osobnu. Drugi roditelj mi je iz RH. Rođen sam u RH, a (ako je to bitno) 1998 još nisam imao 23 godine? Ili to s 23 godine važi samo za rođene nakon 1998?
Roditelj preko kojeg se traži pravo mora biti živ ili se i pokojnom roditelju može izvaditi BiH državljanstvo? Rekao bih da vjerojatno imaš pravo na državljanstvo na osnovi porijekla: Stjecanje državljanstva na osnovu porijekla Citat: 3. čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u vrijeme djetetovog rođenja, a dijete je rođeno u inostranstvu, ako bi ono inače bilo bez državljanstva; Ako to želiš izganjati, najbolje je krenuti u matičnom uredu općine gdje ti je stari rođen, objasni i kreni od toga. Ako je općina većinski hrvatska, ići će lako. Ako nije, vjerojatno će teško ići. Evo iskustvo forumaša koji je imao samo jednog roditelja rođenog u BiH, mada ne znam koliko je godina imao ovaj lik: Citat: Cuo sam se s covjekom u maticnom uredu sujica,izasao mi je u susret i sve mi rekao sto trebam da to obavim u jednom danu -uvjerenje o nacinu i vremenu stjecanja RH drzavljanstva -rodni list -domovnica moja i od majke(nije rodjena u bih) -u sujici se upisujem u knjigu rodjenih i knjigu drzavljana te ce mi tamo dat rodni list od oca i njegovo uvjerenje o drzavljanstvu dalje obavljam sve u TG,al bi za osobnu trebao kao pricekat nesto jos,te drugi put dodje dok se ne obavi procedura
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 24 svi 2021, 12:12 |
|
|
@Ministar: zahvaljujem, matični ured je u ZHŽ, tako da ne bi trebalo biti problema.
Ako bih postao dodatni BiH glasač iz ZHŽ, kakve bi to koristi moglo imati u izboru hrvatskih predstavnika? Koliko razumijem, može biti bitno samo za člana predsjedništva, ako ostane ovakav ili neki sličan zakon po kojem bi muslimani mogli gurati svog kandidata? Za općinu i kanton nema nikakve veze, kao ni za predstavnički dom FBiH, gdje su izborne jedinice županije. Za predstavnički dom BiH moglo bi biti neke koristi zato što je ZHŽ u izbornoj jedinici s HNŽ.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 02 lip 2021, 14:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: @Ministar: zahvaljujem, matični ured je u ZHŽ, tako da ne bi trebalo biti problema.
Ako bih postao dodatni BiH glasač iz ZHŽ, kakve bi to koristi moglo imati u izboru hrvatskih predstavnika? Koliko razumijem, može biti bitno samo za člana predsjedništva, ako ostane ovakav ili neki sličan zakon po kojem bi muslimani mogli gurati svog kandidata? Za općinu i kanton nema nikakve veze, kao ni za predstavnički dom FBiH, gdje su izborne jedinice županije. Za predstavnički dom BiH moglo bi biti neke koristi zato što je ZHŽ u izbornoj jedinici s HNŽ. Da, za člana predsjedništva, za parlamentarnu skupštinu BiH (izborna jedinica 2, ZHŽ i HNŽ). Za parlamentarnu skupštinu FBiH, ZHŽ je sama svoja izborna jedinica, ali je presudan i ukupan broj glasova na razini FBiH, jer postoje i kompenzacijski mandati. Uglavnom, od viška definitivno ne boli glava.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Luka1990
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 19 srp 2021, 15:38 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2019, 13:33 Postovi: 52 Lokacija: Tomislavgrad
|
Postoji li kakva strategija za iduce izbore ili je blokada definitivna?
|
|
Vrh |
|
|
turbotakija
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 26 srp 2021, 01:47 |
|
|
Zna li iko da li se moze uci u BiH s putovnicom koja je istekla godinu dana? Ne s hrvatskom vec druge EU drzave.
_________________ fakofbolan nema krsta bez tri prsta
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 26 srp 2021, 09:14 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25848 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
turbotakija je napisao/la: Zna li iko da li se moze uci u BiH s putovnicom koja je istekla godinu dana? Ne s hrvatskom vec druge EU drzave. A kaj ti misliš?
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
turbotakija
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 26 srp 2021, 11:12 |
|
|
Ne znam, zato i pitam. Googel ne izbacuje nista po tom pitanju. Sta ja znam, mozda progledaju kroz prste kad je inace sve ok. Nekad samo i mahnu rukom kad vide koji je pasos.
|
|
Vrh |
|
|
Orion
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 26 srp 2021, 11:25 |
|
|
Ovo i mene zanima. Moji djed i baka su sa teritorija BiH dok mi je stara isto tamo rođena. Stara koliko znam nije nikada bila državljanka. Jel bih imao pravo na državljanstgo?
|
|
Vrh |
|
|
turbotakija
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 28 srp 2021, 18:22 |
|
|
Bobovac je napisao/la: turbotakija je napisao/la: Zna li iko da li se moze uci u BiH s putovnicom koja je istekla godinu dana? Ne s hrvatskom vec druge EU drzave. A kaj ti misliš? Samo da odgovorim (ne zelim skretati s teme, nakon ovog je schluss): Usao sam s emergency passport. I nije ga duze od 3 sekunde pogledo.. et. Imate test? Imam. Latim se telefona kad on „ne ne ne treba sretan put“. Et.. mogo sam i s isteklim. Hrvat ga nije ni pogledo - samo mahno.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 28 srp 2021, 20:33 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25848 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
turbotakija je napisao/la: Bobovac je napisao/la: A kaj ti misliš?
Samo da odgovorim (ne zelim skretati s teme, nakon ovog je schluss): Usao sam s emergency passport. I nije ga duze od 3 sekunde pogledo.. et. Imate test? Imam. Latim se telefona kad on „ne ne ne treba sretan put“. Et.. mogo sam i s isteklim. Hrvat ga nije ni pogledo - samo mahno. E moj prika. Mene su prije nekoliko godina sa granice vratili Hrvati jer mi je hrvatska putovnica istekla koji mjesec prije. Mojoj prijateljici Amerikanki su 04. siječnja 2018 pravili silne probleme na granici jer joj je viza istekla 2. siječnja (a ona nije mogla ići tada jer 1-2 siječnja zbog blagdana nije bilo autobusnog prijevoza). Imao si sreće jer ti nisu zagledali puno. Valjda ćeš imati toliko sreće i u povratku.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 07 kol 2021, 09:37 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10919 Lokacija: No Country for White Men
|
Bobovče zašto ne primate (bar ovi naši u Širokom) elektronički izvadak iz MKR?
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
babo
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 07 kol 2021, 11:51 |
|
Pridružen/a: 24 ožu 2019, 12:50 Postovi: 933 Lokacija: Mostar.......nekad
|
Kakva je situacija oko posjeda imovine u BiH za strane državljane? Može li mi to neki expert ovdje u forumu ukratko objasniti. Zahvaljujem unaprijed.
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 11 kol 2021, 21:03 |
|
Pridružen/a: 30 tra 2020, 18:35 Postovi: 10919 Lokacija: No Country for White Men
|
Danas izvadio državljanstvo. Evo ukratko procedure za one kojima su oba roditelja rođena u BiH. U RH u matičnom uredu izvadit izvadak iz matice knjige rođenih (ne priznavaju sa eGradanin; možete to i u Imotskom obaviti) i domovnicu (mogu je priznat sa eGradanin ali da im ne stvarate problem; trebaju je samo punoljetni podnositelji). U matičnoj službi u općini u BiH izvadit izvadak iz matice rođenih za oba roditelja te otići u CIPS i s tim papirima izvaditi potvrdu o posljednjem prebivalištu roditelja. Sa svojim izvadkom iz matice rođenih i potvrdama o prebivalištu roditelja doći u matičnu službu, popunite izjavu o nacionalnosti (od danas nisam više HercegBosanac :( ) i zahtjev za upis u maticu i dodjelu državljanstva. Ako ste mlađi od 23 odmah će vas se upisat a ako ste stariji trebate čekat rješenje.
_________________ Ta hercegovacka tragedija je bila prva vijest svih dnevnika u BIH (kod Senada prvih 15 minuta cak) a na HRTu 34 minuta. Ko tada nije razumio nikada nece.
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 12 kol 2021, 23:35 |
|
|
A ipak ti je draga perec-domovnica i državljanstvo?
Jesi im predočio par svojim komentara o Hrvatima perecima i “Pereciji” kao dokaz?
Level licemjerja je nemjerljiv
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
POL_GASOL
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 12 kol 2021, 23:46 |
|
|
weasel je napisao/la: A ipak ti je draga perec-domovnica i državljanstvo?
Jesi im predočio par svojim komentara o Hrvatima perecima i “Pereciji” kao dokaz?
Level licemjerja je nemjerljiv tvoje internet zgražanje je potpuno devalviralo i više nema vrijednost baš tko škorekov božićnii cd.
_________________ Svjetski priznati NOBELOVAC Ivo Andrić o trokutu23%
“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’
|
|
Vrh |
|
|
weasel
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 12 kol 2021, 23:51 |
|
|
POL_GASOL je napisao/la: weasel je napisao/la: A ipak ti je draga perec-domovnica i državljanstvo?
Level licemjerja je nemjerljiv tvoje internet zgražanje je potpuno devalviralo i više nema vrijednost baš tko škorekov božićnii cd. Imaš li ti života pored opsesivnog praćenja desničara i Miroslava Škore? Zar je toliko Dosadno u Danskoj?
_________________ #Zoki 2024
Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata
|
|
Vrh |
|
|
HHerceg
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 13 kol 2021, 10:59 |
|
|
weasel je napisao/la: A ipak ti je draga perec-domovnica i državljanstvo?
Level licemjerja je nemjerljiv Toliko mi je draga da sam uzeo državljanatvo BiH? Šta ti imaš reć na svoje glupe komentare kako mi je Perecija poklonila državljanstvo?
|
|
Vrh |
|
|
kiki115
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 21 svi 2024, 16:10 |
|
|
Pozdrav. Rođen sam u Slavoniji kao i otac i majka. Djed i baka s očeve strane su rođeni u Studencima, te baka s majčine strane u Drenovi. Tehnički sam 3/4 iz BiH, jedino mamin otac je Ličanin
Zanima me postoji li šansa da dobijem državljanstvo BiH? Što sam pronašao po internetu uglavnom mora biti jedan roditelj rođen u BiH. No, meni su oboje rođeni u SRH.
|
|
Vrh |
|
|
kiki115
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 21 svi 2024, 16:41 |
|
|
TG-B.B.B je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Jest, upisan je sigurno. http://www.fmup.gov.ba/bs/text.php?id=45Ovo s vozačkom prolazi samo ako nemaš prebivalište u RH, budući da ćeš vjerojatno i dalje imat osobnu iz RH bolje ti je se ne igrat, imaju ti pravo oduzet automobil (carinski prekršaj). Ja sam živi svjedok ovoga, naime moja intelegencija se sjetila kako bi uz hrvatsku vozačku i hrvatsku osobnu bilo fora imati i bosansku vozačku i bosansku osobnu, i tako ja prije tri godine preko rođe koji radi u duvanjskoj policiji sredio da si to napravim, nije ni proslo pola godine a vec sam najebo zbog toga, zaustavila me policija u ZG-u, naravno bio sam pijan i umjesto hrvatske ja im dao bosanske isprave, kreten nisam racuno na to da bi oni to mogli provjeravat i naravno nakon provjere skontali su da imam prebivaliste u RH i hrvatske papire, šta je dalje bilo necu ni pricat, uglavnom hebo sam ježa Ovo me isto zanima Ako sam recimo napuhao pa mi je oduzeta vozačka RH te imam prebivalište i osobnu te vozačku BiH, smijem li voziti svoj auto s BiH tablicama u RH? Te kako oni uopće mogu znati da postojim ja u RH ako im predočujem BiH dokumente?
|
|
Vrh |
|
|
zrtvasvihrezimaa
|
Naslov: Re: Stjecanje BiH državljanstva Postano: 02 stu 2024, 03:15 |
|
|
kiki115 je napisao/la: TG-B.B.B je napisao/la: Ja sam živi svjedok ovoga, naime moja intelegencija se sjetila kako bi uz hrvatsku vozačku i hrvatsku osobnu bilo fora imati i bosansku vozačku i bosansku osobnu, i tako ja prije tri godine preko rođe koji radi u duvanjskoj policiji sredio da si to napravim, nije ni proslo pola godine a vec sam najebo zbog toga, zaustavila me policija u ZG-u, naravno bio sam pijan i umjesto hrvatske ja im dao bosanske isprave, kreten nisam racuno na to da bi oni to mogli provjeravat i naravno nakon provjere skontali su da imam prebivaliste u RH i hrvatske papire, šta je dalje bilo necu ni pricat, uglavnom hebo sam ježa
Ovo me isto zanima Ako sam recimo napuhao pa mi je oduzeta vozačka RH te imam prebivalište i osobnu te vozačku BiH, smijem li voziti svoj auto s BiH tablicama u RH? Te kako oni uopće mogu znati da postojim ja u RH ako im predočujem BiH dokumente? Ja sam u takvom statusu bio i vozio. U rutinskim kontrolama neće nitko obraćati pažnju. U detaljnim pretragama mogu te naći u evidenciji da imaš prebivalište u RH ali ni tada nema prekršaja ukoliko si zaposlen u BiH ili na neki drugi način rezistent.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|