HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 vel 2025, 17:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 544 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Brčko u slučaju proglašenja neovisnosti RS
PostPostano: 03 lip 2024, 21:08 

Mislim, Amerikanci su već formiranjem Brčko distrikta prekršili 49%, ne očekuješ valjda da će sutra reći, "a je, evo vam nazad 0.5%, u pravu ste".

Samo te podsjete da je "OHR vrhovni tumač", odnosno Amerika je tumač onoga što smo dogovorili.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:10 

Robbie MO je napisao/la:
Srpsčanin je napisao/la:
RS je suvlasnik teritorije Brčko Distrikta.

Sve su to argumenti uključujući muslimansku većinu u Distriktu prije rata i na popisu 2013, ali najvažniji je stav Amerike da je Distrikt trajni status i da je Brčko corpus separatum.

Uostalom ako si Amerika, ne trebaju ti nikakvi argumenti.

Imaš neku interpretaciju od nekog poludokumenta koji se zagubio i nije ratificiran, to ti je 100 puta slabije i od one rezolucije 1200 i nešto Vijeća Sigurnosti o Kosovu. Ako se to krši, onda se Amerikanci kod pozivanja na neke anekse i dodatne dejtonske dokumente mogu samo nasmijati, a pogotovo da će tebi priznati tvoju interpretaciju kada mogu imati svoju. :zubati

U obrazloženju arbitražne odluke za Brčko stoji da arbitraža priznaje dogovoreni odnos podjele 51 %-49 %.

The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:14 

Robbie MO je napisao/la:
Mislim, Amerikanci su već formiranjem Brčko distrikta prekršili 49%, ne očekuješ valjda da će sutra reći, "a je, evo vam nazad 0.5%, u pravu ste".

Samo te podsjete da je "OHR vrhovni tumač", odnosno Amerika je tumač onoga što smo dogovorili.

Po obrazloženju taj princip nije narušen jer je uspostavljena zajednička svojina nad teritorijom cijelog Brčkog Distrikta.
Pravno gledano,Efbij nema na šta da se pozove u slučaju nove arbitraže.

The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:19 

Pravo važi u stanju relativnog mira i povjerenja. Ako se skrši BiH, onda prestaje da važi. Nebitne su te arbitraže tada. Treba uspostaviti novi balans sile, pa najjači napravi novo pravo.

To ti je ko kad Bošnje kažu, e sad ako se ukine DMS, onda nastupa Ustav RBiH i BiH postaje građanska. Ha ja.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:27 

Legionnaire je napisao/la:
Pravo važi u stanju relativnog mira i povjerenja. Ako se skrši BiH, onda prestaje da važi. Nebitne su te arbitraže tada. Treba uspostaviti novi balans sile, pa najjači napravi novo pravo.

To ti je ko kad Bošnje kažu, e sad ako se ukine DMS, onda nastupa Ustav RBiH i BiH postaje građanska. Ha ja.

Govorimo o hipotetičkoj situaciji razdruženja .Jasno je da bi se u tom slučaju postavilo pitanje Brčkog.Ako se strane ne bi sporazumjele jedino što preostaje jeste nova arbitraža.Na novoj arbitraži u tom slučaju instistirali bi i "međunarodni" faktori.
U tom slučaju pravo je mnogo važno.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:34 

Inače, zar nije odlično da Amerikanci i Britanci uzmu sebi Brčko, da se mi ne koljemo oko toga.

I da nam generalno zabrane da ratujemo.

Iz perspektive Zagreba, to je idealno rješenje.

Čak i u slučaju razlaza, Brčko ostaje mini BiH, mali protektorat, koji čeka 100 godina i onda mu se prizna da je država, balkanski Singapur ili Dubrovačka Republika.

Zarađuje naplaćujući Srbima vinjete za autoceste, Muslimanima za korištenje luke, dobija trgovačke privilegije od Hrvatske u zamjenu za uslugu fizičkog prekidanja "opasne Srbije na Uni".

Srbija ako napadne tu mini državu, završi ko Sadam s Kuvajtom. :zubati

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:39 

Robbie MO je napisao/la:
Inače, zar nije odlično da Amerikanci i Britanci uzmu sebi Brčko, da se mi ne koljemo oko toga.

Nema klanja.Kad dođe momenat za razdruženje,u paketu ide i Brčko.
Ja ne vidim mogućnost da bi arbitraža mogla Brčko dodijeliti efbiju niti da bi podjela teritorije tad već nepostojećeg Distrika mogla mogla prekinuti teritorijalnu poveznost RS.
FBiH može dobiti preko srpske teritorije nadvožnjak do Luke Brčko i to je sve.
Tih nekoliko sela ili naselja sa muslimanskom većinom nisu nikakav ozbiljan argument.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:39 

Je li vi Srbi vidite koliko štete vam je Šešeljeva KVK priča nanijela.

Da sada imate paranoičnu Hrvatsku koja ne može tek tako pustiti "Srbiju na Uni", nego želi dodatne i za vas skupe sigurnosne garancije, a svakako neće tek tako pustiti garanciju koju već ima a to je poseban status Brčkog.

Ja na vašem mjestu više ni Dubrovačku književnost ne bi spominjao, suzdržao bi se od svake i najmanje pretenzije na Hrvatsku, a kamoli likovima davao prostor da pričaju o Karlobagu.

Što je rašireniji takav narativ, to je cijena da Hrvatska pusti RS veća.

Nekad je i Mađarska imala luku Rijeka kao corpus separatum Ugarske, čak su nas zajebali u nekom "Dejtonu" oko toga (Riječka Krpica), da imaju danas neki Mađari koji ozbiljno o tome pričaju mi bi i danas s njima bili u odnosima ko u doba Bana Jelačića.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:48 

Robbie MO je napisao/la:

Da sada imate paranoičnu Hrvatsku koja ne može tek tako pustiti "Srbiju na Uni", nego želi dodatne i za vas skupe sigurnosne garancije, a svakako neće tek tako pustiti garanciju koju već ima a to je poseban status Brčkog.

Ja na vašem mjestu više ni Dubrovačku književnost ne bi spominjao, suzdržao bi se od svake i najmanje pretenzije na Hrvatsku, a kamoli likovima davao prostor da pričaju o Karlobagu.

Što je rašireniji takav narativ, to je cijena da Hrvatska pusti RS veća.

Kad se Vašintonu i u Briselu nekad u budućnosti promijeni odnos prema očuvanju Bejha,kad kažu e sad je ovo što radimo izgubilo svaki smisao stav Zagreba a ni Muslimana neće imati veliku težinu.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:50 

Srpsčanin je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Ja ne vidim mogućnost da bi arbitraža mogla Brčko dodijeliti efbiju niti da bi podjela teritorije tad već nepostojećeg Distrika mogla mogla prekinuti teritorijalnu poveznost RS.
Tih nekoliko sela ili naselja sa muslimanskom većinom nisu nikakav ozbiljan argument.

Bitno je jedino tko ti sudi.

Da se ne lažemo.

Ima sasvim dovoljno argumenata za koje god rješenje izabere onaj koji sudi.

Na kraju krajeva, sud može reći, provedite lokalni referendum, neka građani Brčkog sami odluče koju sudbinu žele, demokracija je idealni princip jelte.

Hrvati bi podržali nezavisnu mini državu Brčko koja je prijatelj sa svima.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:51 

Bošnjak..007 je napisao/la:

Ma ja usrali smo se. Ide vanredno obracanje predsednika republike na Pinku. Pre toga sednica saveta za nacionalnu bezbednost. Šalju se vojska srbije da zastiti srpski živalj preko Drine.
Mani nas tih vaših sranja. To impresionira još samo prosječnog SNS i SNSD glasač. Mi uz pomoć onih koji su nam prijatelji imamo mehanizme kako zaštititi državu od bilo kakve spoljne prijetnje. Mi bi voljeli da Srbija bilo sta pokuša.

Ne bih se baš zajebavao, mislim da nemate razloga. Vaša geopolitička situacija je jako loša, kao Poljska do poraza Njemačke. Molite boga da susjed ne poludi. Srbija i Hrvatska su zadovoljne onim što imaju u BiH, pa dok god je BiH protektorat Amerike, neće rizikovati. Ali ako se Hamerika zaglavi na dalekom istoku, khm ko zna. Da sam na vašem mjestu, ne znam šta bi radio.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:54 

Robbie MO je napisao/la:
Srpsčanin je napisao/la:

Da se ne lažemo.

Sve je moguće ali ne postavlja se za arbitra bilo ko.To mora biti neko ime,neka ličnost od ugleda i integriteta.Prva arbitraža je svojim tumačenjem vezala narednu koja će biti konačna.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:59 

Robbie MO je napisao/la:

.

U to ne vjerujem. Mogao je Šešelj pričati šta hoće, Srbija je uvijek opasnost za Hrvatsku
i obratno. Narativi, po meni služe da se zalude mase, što se prelijeva da ako bude rat da će biti više klanja. A ne hoče li buknuti rat, ili se povući neki potez.

Da sutra Slovenija krene da se širi na račun Mađarske, iako se to može činiti da vas se ne tiče, uzbudilo bi vas, možda bi čak pomogli ovima, jer ko zna koliko su ludi i hoće li krenuti na vas. Nije bitno kakvu će retoriku Slovenija da upotrebljava.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 21:59 

Srpsčanin je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Da se ne lažemo.

Sve je moguće ali ne postavlja se za arbitra bilo ko.To mora biti neko ime,neka ličnost od ugleda i integriteta.Prva arbitraža je svojim tumačenjem vezala narednu koja će biti konačna.

Donekle poštena arbitraža će ti biti jedino ako smo i mi i vi dio Zapada.

Kao između Slovenije i Hrvatske, pa su podijelili Piranski zaljev (Hrvatska na kraju arbitražu nije priznala i napustila ga je usred procesa, jer je proces bio kompromitiran kroz curenje informacija od sudaca, ali to je nebitan detalj, rješenje je bilo relativno pošteno uz mrvu navlačenja Sloveniji).

Ako niste dio Zapada, svaka zapadna arbitraža će vam biti ko Haag.

Plaćate vi konstantno dividendu i kamatu igranja s Rusijom, malo pomalo vam svake godine dolazi na račun, a nikako da dođe taj moment da unovčite navodno velik kredit sjedenja na dvije stolice.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 22:04 

Srpsčanin je napisao/la:

Govorimo o hipotetičkoj situaciji razdruženja .Jasno je da bi se u tom slučaju postavilo pitanje Brčkog.Ako se strane ne bi sporazumjele jedino što preostaje jeste nova arbitraža.Na novoj arbitraži u tom slučaju instistirali bi i "međunarodni" faktori.
U tom slučaju pravo je mnogo važno.

Šta te čini da vjeruješ da ako bi odluka teško povrijedilo jednu stranu da bi ta strana rekla, ok, nema problema? Shvati da je Brčko pitanje života za Zapad RS (npr kad bi muslimani ili Hrvati kontrolisali isto) ti misliš da bi Srbija ili bilo ko drugi ostavila to tek tako?

92 su nam govorili da trebamo da prihvatimo BiH, pa nismo slušali i napravili RS. Da smo slušali ne bi bili zločinci u retorici, ali bi bili bez RS. Ja mislim da je ovako bolje.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 22:20 

Robbie MO je napisao/la:
Srpsčanin je napisao/la:

Donekle poštena arbitraža će ti biti jedino ako smo i mi i vi dio Zapada.

Kao između Slovenije i Hrvatske, pa su podijelili Piranski zaljev (Hrvatska na kraju arbitražu nije priznala i napustila ga je usred procesa, jer je proces bio kompromitiran kroz curenje informacija od sudaca, ali to je nebitan detalj, rješenje je bilo relativno pošteno uz mrvu navlačenja Sloveniji).

Ako niste dio Zapada, svaka zapadna arbitraža će vam biti ko Haag.

Plaćate vi konstantno dividendu i kamatu igranja s Rusijom, malo pomalo vam svake godine dolazi na račun, a nikako da dođe taj moment da unovčite navodno velik kredit sjedenja na dvije stolice.

Zemlje se ne odriču lako suverenosti. Svjetske sile će pokrenuti ako treba svjetski rat, da bi zadržale status. Tako i sa drugim nivoima, niko neće da pređe u niži olako. Mi nismo svjetska sila, ali jesmo regionalna, pa i nismo baš toliko jeftini. Bošnjački političari svrše na ideju da im SAD ambasador posveti tviter status.

Što smo izgubili tablice na Kosovu, te načelnike opština jeste šteta, ali bože moj, ništa esecijalno ne mijenja. Ne treba suverenost prodati za tablice (niti znamo kako će se Zapad ponašati po pitanju Kosova onda ako pređemo na njihovu stranu, ja čisto sumnjam da će nam ikad dati išta više od nebitne ZSO). Realno partnerstvo sa Rusijom i Kinom je bitnije od toga.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2024, 23:09 

Robbie MO je napisao/la:
Već vidim da postoje pozivi iz Britanije da pošalju brigadu i naprave bazu u Brčkom.

Nema šanse da Britanija propusti jednu takvu točku za mešetarenje.

Oni su imali globalnu mrežu takvih ventila, gdje oni kontroliraju ventil na svim najvažnijim točkama prolaza.

Mogu se jebat sad, izašli su iz EU, Hrvatska je u EU, ima utjecaja i na Francusku, i na Njemačku, ostale EU zemlje nisu nebitan faktor a sve imaju drugačije gledište na strane u BiH.

Hrvatska bi agitirala da EU ne prepušta stanje u svojoj koloniji britancima koji su iz EU odjebali, a sada više nismo strana koja nešto moli da joj netko vrati da ne ratuje.

Ako ovo postane zanimljivo, glupo bi bilo od Hrvatske da pusti jednu pro-muslimansku Veliku Britaniju da tu nešto određuje.

Pravno Distrikt pripada obama entitetima, naravno da u slučaju odvajanja RS-a koje ne priznaje zapad, Distrikt bi zapad pokušao otkinuti od RS-a, ali realno, srba je tamo previše, i odmah bi bilo sranja.

Realna je opcija, u slučaju mirnog razdruživanja, poseban status za Brčko sa pravom uskog koridora za RS.

Bošnjaci bi imali pristup preko Hrvatske, zapravo ljudi iz Brčkog bi više profitirali uzdanjem u Hrvatsku nego u 23%, ali bi i tada dolazile optužbe kako Hrvatska nešto hoće da se širi tamo.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2024, 00:16 

Ja sam im reko,postoje tri prepreke za šumsko razdvajanje:
1.Hamerika ili ti ga Zapad
Ako to otpada,onda ide
2.Mujo,Haso,Suljo,Redžo,Bego
A ako dio njih otpadne
3.Islamski svijet
Šumsku nisu mogli odvojit 90tih kad im je sve bilo posloženo,a sad se uzdaju u Trumpa :sega

za spas našeg časnog dina!
Ovdje tekbir se prolama!
Bosna - to je Bedr islama!

Vrh

PostPostano: 04 lip 2024, 00:18 

A o mirnom razlazu da ne govorim,ko to misli da na ovim prostorima se moze mirno promjenit granica.
Jos nakon genocida.

za spas našeg časnog dina!
Ovdje tekbir se prolama!
Bosna - to je Bedr islama!

Vrh

PostPostano: 04 lip 2024, 00:25 

Patriota je napisao/la:
A o mirnom razlazu da ne govorim,ko to misli da na ovim prostorima se moze mirno promjenit granica.
Jos nakon genocida.

A tko će vas pitati, ako Ameri kazu ajmo sad na 3 dijela?
Kad ste sila što niste krenuli na Banja Luku sami??
Vrlo dobro znaju ovi vaši lajavci da bi popasli 14. genocid po nekom vašem mjerenju.
Pa Srbi su 93% RS-a i ne može im nitko metra odbiti, a gdje je tu Srbija koja može za 1h ući u BiH bez problema i ubrzano se naoružava.
Doslovno može sve snage iz istočnih krajeva prebaciti gdje je potrebno, a tamo ostaviti VS da štiti prostor i da nema nikakva djelovanja.

Vrh

PostPostano: 04 lip 2024, 00:30 

Robbie MO je napisao/la:
Jasno je da nastaje spor u slučaju proglašenja samostalnosti RS.

Ustvari, ustavnog spora nema, jer Brčko već ima status, Distrikt u sastavu BiH.

Ako bi Srbi pokušali osporiti, mogu reći "mi to ne priznajemo", ali to bi onda morali nasilno.

U tom slučaju povrijeđuju princip nepromijenjivosti granica entiteta, kao i princip da ne smije jedna entitetska policija preći entitetsku liniju, a taj princip najviše njima treba.

Čini se da u tom slučaju imaju opciju da Srbija izvrši snagom svoje vojske intervenciju i pokušaju vojno uzeti Brčko, no Hrvatska vjerojatno ne bi tek tako dozvolila ulazak VS preko Drine čime se narušava geopolitička ravnoteža, i da bi VS tek tako ušla bez intervencije HV: Zagreb bi vjerojatno razmatrao da blokira novu operaciju Koridor eliminacijom 5-6 mostova na donjem toku Drine ispod Višegrada i donjem toku Bosne ispod Doboja u roku pola sata intervencijom Rafala (čime se zatvara pristup Brčkome i s istoka i sa zapada), čime se Brčko izolira, do rješenja statusa mirnim putem.

Ako bi došlo do podjele BiH, Zagreb bi vjerojatno tražio minimum da Brčko bude samostalna grad-država, čime bi dobio garanciju kontroliranog levela militarizacije Zapadne RS.

Ako bi Zagreb pristao na "Srbiju na Uni", bolje garancije da neće biti vojne prijetnje u blizini Zagreba nema od toga da postoji diskontinuitet u Brčkom.

Presedani postoje, od Nahičevana i Azerbejdžana, Kalinjingrada, do Hrvatske koja ima diskontinuitet u Neumu.

Zapadna RS bi imala ipak vezu sa Srbijom, riječnim putem, i naravno uz slobodni prolaz i dobre odnose s Distriktom.

Je li RS ima problem s time da ostane iz dva dijela, KAKVA JE I DANAS, ako se osamostali ?

Roberte guzo, ako RS proglasi nezavosnost, BiH kao krovna struktura ne postoji. Dakle ne postoji krovna struktura koja bi od Brckoga i Federacije nastavila da cini drzavu, pa bi FBiH i Brcko, hteli - ne hteli postali samostalne celine.

Brcko kao samostalna drzava ne moze doneti odluku, zbog srpskog ucesca u odlucivanju, kojom bi blokiralo protok bilo cega izmedju istocnog i zapadnog dela RS, pa tako ne moze spreciti militarizaciju zapadnog dela.

A jeste li racunali na to da RS ne proglasi nezavisnost, nego obnovi sopstvenu vojsku, pa unutar BiH, svejedno militurazuje pojas uz Unu?

Vrh

PostPostano: 04 lip 2024, 00:32 

Robbie MO je napisao/la:

Iz perspektive Zagreba, to je idealno rješenje.

Čak i u slučaju razlaza, Brčko ostaje mini BiH, mali protektorat, koji čeka 100 godina i onda mu se prizna da je država, balkanski Singapur ili Dubrovačka Republika.

Zarađuje naplaćujući Srbima vinjete za autoceste, Muslimanima za korištenje luke, dobija trgovačke privilegije od Hrvatske u zamjenu za uslugu fizičkog prekidanja "opasne Srbije na Uni".

Srbija ako napadne tu mini državu, završi ko Sadam s Kuvajtom. :zubati

Država Brčkolend? Brčkolendija? Ovo čini mi se traži novu temu!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 544 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Srpsčanin, Teuton, Tomba17 i 31 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: