HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 ožu 2025, 21:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 1671 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 67  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada?
PostPostano: 12 lip 2024, 11:40 

anadol je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Pa jel ti krivo? Budi ponosan sto je bio Bosko. Ja bih bio jos vise da je bio Ismet.

A Peko je jedan od ljudi bio kod kojih tacno u faci vidis da se radi o dobrim i pismenim ljudima. A nekima iz ociju izvire zlo i glupanluk.

Fes nosi ovaj između crnke i Peka Dapčevića.
Neukog komandanta gde izgibe silna vojska u Bgd i Sremskom frontu....šaljući ih u juriše na mitraljeze u mesnom genocidu....gde su išli momci neuki od 17 leta.

Ovaj sa 3 roga niže liči na Slovenca Janeza.

Od 12 kom po 1 Slo i Bošnjo. Što odražava nacionalni sastav tada po 8% stan.

Koji su CG (osim Peka...oni su bili 5 x više zastupljeniji od % stanovništva), ili Hrvati...

Ma vidio sam, ovaj visoki, lijepi. :D

Kvaka, eskadrilu imam na DVD. :D

Vrh

PostPostano: 12 lip 2024, 11:48 

Naša Kvačica je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Nisam gledao, stavi link. Znas da su mi prekinuli djetinjstvo. :D

Tko će to sad naći, gledao na televiziji prije rata. Možda ima i sad negdje na internetu. Kad već tražiš pogledaj i "Partizanska eskadrila". Highly recommended. :zubati

Ima na YouTube sve.Ovo mi je omiljeni ( u gori raste zelen Bor).
https://youtu.be/s8ddIMvUjro?si=Zz4af1fWMO1Hw1Q1
=))

Vrh

PostPostano: 12 lip 2024, 19:07 

Haram je napisao/la:
aleksije radicevic je napisao/la:

Vidi Peka zlocincine, poterao dete u pogibiju.

Kako bas Bosko, a ne Hrvoje ili Ismet?

Pa jel ti krivo? Budi ponosan sto je bio Bosko. Ja bih bio jos vise da je bio Ismet.

A Peko je jedan od ljudi bio kod kojih tacno u faci vidis da se radi o dobrim i pismenim ljudima. A nekima iz ociju izvire zlo i glupanluk.

Naravno da sam duboko zalostan zbog onog sto je Peko i slicni pekovi uradio srpskom narodu.

Beograd, 1944. Peko zove jedinicu na Sremskom frontu:
- Kakvo je stanje, kako napredujete?
- Druze Peko, ne moze se glava pomoliti iz rova. Nemci samo kose. Gine se uludo.
- Pa i dosli ste tu da ginete, majku vam vasu... Juris, svi!
Kroz izvesno vreme Peko opet zove jedinicu. Sa druge strane zice vise nikog nije bilo da se javi.

U crno je zavio Sumadiju i ko zna koga jos.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2024, 19:27 

Tako je Aleksa.
To je jbena ruska škola, na kraju ešalona ide oficirčina i roka Makarovom ove što se povlače, naglo dizanje morala štob'se reklo.

Zato je Čorbali Bora jednim stihom resetirao jna generacije sa onom "za ideale ginu budale" i vratio ih na kokardaške junačke postavke :D

Vrh

PostPostano: 12 lip 2024, 19:31 

bumbar92 je napisao/la:
Tako je Aleksa.
To je jbena ruska škola, na kraju ešalona ide oficirčina i roka Makarovom ove što se povlače, naglo dizanje morala štob'se reklo.

Zato je Čorbali Bora jednim stihom resetirao jna generacije sa onom "za ideale ginu budale" i vratio ih na kokardaške junačke postavke :D

Bumbi, pa upravo si nacrtao da komunjarske oficircine nisu nikakve junacine, a svakako nisu ni oni koje teraju mitraljezom da jurisaju.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2024, 20:02 

bumbar92 je napisao/la:
Tako je Aleksa.

Bumbi, pa upravo si nacrtao da komunjarske oficircine nisu nikakve junacine, a svakako nisu ni oni koje teraju mitraljezom da jurisaju.

mislim na klasik rusku školu, gdje se nakupine raznih profila dezertera i prebjega iz četnika i domobrana silom tjeraju u proboj, već viđeno na ruskim frontama pred kraj rata.

naravno kakvo junaštvo, lako je huškati i tući dezertere, to je Bora i otpjevao u onoj dobrovoljačkoj "rado Srbin ide u vojnike,...tri ga vuku, četvorica tuku,..."

Vrh

PostPostano: 12 lip 2024, 20:32 

Ajde ne serite sa Sremskim frontom. Kakvi Srbi partizani. Crvenoarmejci i to Ukrajinci izginuli.

Bio sam u Batini, ne zove se džaba spomenik Julka a ne Jovanka.

1000 i nešto ljudi je izginulo i nema tu baš naših.

Izbjegavali su partizani bitke s Nijemcima cijeli rat. Oni su čekali svoj vakat da nametnu komunizam.

Vrh

PostPostano: 12 lip 2024, 22:27 

bumbar92 je napisao/la:

mislim na klasik rusku školu, gdje se nakupine raznih profila dezertera i prebjega iz četnika i domobrana silom tjeraju u proboj, već viđeno na ruskim frontama pred kraj rata.

naravno kakvo junaštvo, lako je huškati i tući dezertere, to je Bora i otpjevao u onoj dobrovoljačkoj "rado Srbin ide u vojnike,...tri ga vuku, četvorica tuku,..."

Bugari su septembra 1944 promenili stranu.
Staljin im objavi rat i oni za 24 h promene vladu
Politiku....najprragmatičniji.

Jedino oni nisu slali svoje na SSSR (od sila Osovine...i Srbi i Grci ne)
i jedini dobili od Rumunije od poraženih teritoriju.

U Srbiji od juga do severa Sremskog fronta su išli prvi.
Ima dosta Bugarskih grobalja .

U Mađarskoj ih je 4 k poginulo

U čitavom II ww manje od 10.000 (to sve iza 44 g).
Bez savezničkih ili Staljinovih razaranja, bombardovanja.

Kao i 369 i Marko Mesić sa petokrakama u oslobađanje KŠ, Čačka...

Vrh

PostPostano: 12 lip 2024, 22:54 

anadol je napisao/la:
Kao i 369 i Marko Mesić sa petokrakama u oslobađanje KŠ, Čačka...

Marko Mesić (1901.-1982.)
https://www.hrvatski-fokus.hr/2019/01/19371/

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 07:06 

Sva tragedija našeg naroda opisana u jednoj sudbini M. Mesića. I onda slušam kako su ljudi nezadovojni danas. Čime si nezadovoljan bolan?!

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 07:39 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Sva tragedija našeg naroda opisana u jednoj sudbini M. Mesića. I onda slušam kako su ljudi nezadovojni danas. Čime si nezadovoljan bolan?!

Nikad u pisanoj povijesti nije bilo bolje nego danas. :zubati

1132 of 2558 - 44.25%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 08:30 

Naša Kvačica je napisao/la:

Nikad u pisanoj povijesti nije bilo bolje nego danas. :zubati

nama starijima je to jasno kao dan, i to samo po usporedbi sa zadnjom jugom koje se odlično sjećamo, a kad gledaš ova prijašnja vremena tek onda skontaš da je danas kak bi rekli tiktokeri TOP.

zato Šuga - Juga,... zdra'o, vozdra, bye bye, ne računajte više na nas kako to opjeva Balaš.

jedino kao biznis aranžman otvoriti turističke ture za Trst, pa do Brijuna, Kumrovca..., bizMis jarane bizMis,...ajmo žene, gaće, majice, farmerice karijera, levissss, piJonirske kape marame, peto krake, partijske značke, rasad cveće sa titinog groba, komApletno JNA odelo sa značku primerna vojnika, gas-maski, tužna ljubavna vojnička pisma, kreditni odresci iz 60 i neke, parni i neparni auto tabli sa gradovi heroji ..., sve dam samo da prodam.

truli kapitalizam je oglodao socijalizam, jelte :D

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 08:58 

Da, druze Bumbare, dok jednog dana ne oglodje sam sebe, pa se tocak historije vrati unatrag i mi opet pocnemo da krecimo. A moracemo kako se cini, moracemo. Ne moze ovo ovako vjecno.

I dok ovo pisem, covjek bi mogao pomisliti da si to prizeljkujem. Ne, nije tako. Ne zelim jos jednom dozivjeti krah drustva, sistema, raspade..i sve propratne pojave tipa ratovi, sukobi, krize..

Sto je nekako nepravedno i prema "vama". Tek progledaste takoreci, uvedoshe vas u naprednu, malu i sinpatcnu zajednicu naroda, a ona vec krenula stranputicom na tako mnogo razina. Ni u Jugoslaviji niko 1981. nije mogao sanjati da ce za samo desetak godina puci po svim shavovima.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 09:11 

Sto se tice Rusa, Dapcevica, i ratnih taktika.

Veoma povrsno posmatrate to, da ne kazem neozbiljno. Rusi se ushetali u Berlin a vama u glavi isti oni levati koje je Wehrmacht shamarao 41. i 42. godine.

Oni su te "jurish-taktike" batalili vrlo brzo i preuzeli, sve vise preuzimali, Blitzkrieg taktike od Nijemaca.

Promjene taktike su se osjetile u mnogim bitkama. Vise nije bilo 1 Nijemac poginuli na 5 i vise Rusa. U Berlinu su Nijemci 45. vec imali duplo vise poginulih vojnika, iako su se branili a Rusi napadali. A ima tu jos masa primjera...

Znas sta je razlika izmedju nas, Slavena na jugu, i Rusa? Pa to sto oni nemaju konjusharske mentalitete i sto ne ponavljaju svoje greske vise puta tj. vrlo brzo se adaptiraju. To se i sad vidi u Ukrajini. Uletili grlom u maline, prokrvarili nos, a sad vec duze vremena napreduju.

Drugo, Dapcevic: imati 41. godine muda i otici u shumu pod onakvim okolnostima ne moze svako. Aleksiju je samo krivo sto su njegovi cetnici ispali luzeri na kvadrat.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 09:21 

Haram je napisao/la:
Drugo, Dapcevic:

Otac mu je bio pravoslavni đakon. Dvojica braće su mu bili časnici u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Dakle, rođen je u pismenoj obitelji koja je bila dio establišmenta.

Sam je kao profesionalni revolucionar sudjelovao u Španjolskom građanskom ratu u kojem je tri puta ranjavan i stekao je časnički čin satnika u španjolskoj republikanskoj vojsci.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 09:35 

Haram je napisao/la:
Da, druze Bumbare, dok jednog dana ne oglodje sam sebe, pa se tocak historije vrati unatrag i mi opet pocnemo da krecimo. A moracemo kako se cini, moracemo. Ne moze ovo ovako vjecno.

I dok ovo pisem, covjek bi mogao pomisliti da si to prizeljkujem. Ne, nije tako. Ne zelim jos jednom dozivjeti krah drustva, sistema, raspade..i sve propratne pojave tipa ratovi, sukobi, krize..

Sto je nekako nepravedno i prema "vama". Tek progledaste takoreci, uvedoshe vas u naprednu, malu i sinpatcnu zajednicu naroda, a ona vec krenula stranputicom na tako mnogo razina. Ni u Jugoslaviji niko 1981. nije mogao sanjati da ce za samo desetak godina puci po svim shavovima.

samo mijena jeste stalna,...
potrudi se da što duže živiš u slobodi za koju se uvijek isplati boriti ako si potlačen i obespravljen, na "nama" je da to društvo održimo što duže, a na "vama" je da u budućnosti bude još bolje i pravednije.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 09:35 

Ajde ne serite sa Sremskim frontom. Kakvi Srbi partizani. Crvenoarmejci i to Ukrajinci izginuli.

Izbjegavali su partizani bitke s Nijemcima cijeli rat. Oni su čekali svoj vakat da nametnu komunizam.

Pobrko si ratišta.Srijemski front nije bio kod Batine,nego kod Šida.Spomen obilježje srijemski front ti je kod Šida 5km prije hrvatske granice.
Crvenoarmejci možda jedu ginuli kod Batine,ali su kod Šida ipak ginuli Srbi partizani.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 10:20 

Kao nesto ratovali 4 godine a doslovno su 45-te izasli iz sume i usli u gradove nakon povlacenja Wermachta.

Nisu bili sposobni pobjediti nijemce ni kad su se vec raspadali.

Bez Crvene Armije ne bi nikad na vlast došli

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 10:23 

Glazbenik je napisao/la:
Haram je napisao/la:
Drugo, Dapcevic:

Otac mu je bio pravoslavni đakon. Dvojica braće su mu bili časnici u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Dakle, rođen je u pismenoj obitelji koja je bila dio establišmenta.

Sam je kao profesionalni revolucionar sudjelovao u Španjolskom građanskom ratu u kojem je tri puta ranjavan i stekao je časnički čin satnika u španjolskoj republikanskoj vojsci.

Hvala na detaljima.

(Otkud tebi inace toliko podataka o pojedincima iz SFRJ?)

Ne cudi me uopste da je iz "pismene porodice" jer su takvi obicno nosioci revolucionarnih promjena.

Zato je moje razocaranje sa zapadnjackom "omladinom", tj. od moje generacije pa nadolje, ogromno. Izdali su svoje (radnicke) korijene cim su se opismenili i dobili "2500" netto +

Ogroman dio njih. Rulja beskicmenjaka. Ovo s Palestinom mi je najbolji primjer, iako ne jedini, kako uprkos spoznajama shute ko zaliveni. Ovo sad na njemackom govornom podrucju.

A upravo oni bi bili zaduzeni za usmjeravanje drustva..jok..njima gazda (poslodavac, kako se to sad moderno kaze), dao platu i za platu i shute i samo dizu glas kad misle da za to ima dovoljno drustvene/sistemske podloge. (Zna se za sta se moze demonstrirati a za sta ne. "Against rightwing", za globohomo, "against CO2")

Vidis, dok pisem ove redove tacno osjetim kako u meni raste bijes..da..nazalost..cak i prezir. S nekolicinom sam cak i kontakt prekinuo ali sam ih prethodno zatrpao pro-palestinskim shitstormom.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 10:26 

weasel je napisao/la:

Kao nesto ratovali 4 godine a doslovno su 45-te izasli iz sume i usli u gradove nakon povlacenja Wermachta.

Ako ne valja "Hrvatski radio - obrazovni program", onda ne znam sta valja, strucnjaci dragi:

"Nevidjena hrabrost"

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 10:30 

Citat:
Danilo Lekić Španac s borcima Prve proleterske brigade pred proboj na Balinovcu.

slika

Deveti lipanj/jun/ na Sutjesci bio je najteži dan.

A onda je svanuo deseti.

Do odlučujućeg udara došlo je desetog u zoru. Nakon noćnog marša, proleteri su prišlli njemačkim položajima na Balinovcu. Neprijatelj ih nije otkrio. Prvi i jedini put, svi su bili u streljačkom stroju, počev od komandanta Prve proleterske Danila Lekića pa do kuharice Milene, Dalmatinke. Na njihovom lijevom krilu nastupao je streljački stroj Treće krajiške brigade.

I sve je u stvari ispalo kao jedan veliki antiklimaks. Centralni dio fronta 369. njemačke divizije se već pri prvom naletu proletera potpuno raspao, vojnici su krenuli u bježaniju, i ntiko nije mogao da ih zaustavi sljedećih dvadeset kilometara. Proleteri su jurišali kao na krilima. Treća krajiška poletjela je da zauzme brdo Pliješ i otme zastavu 369. puka, i štab je jedva vratio ljude na pravac proboja.

Naređenje je bilo: zauzeti što više prostora u marš-proboju, bez bilo kakvih zastoja i usputnih zaustavljanja. Uzalud je major Höhne vikao, prijetio i mlatarao pištoljem. Uzalud je štab divizije ubacivao rezerve i oficire da zaustave rasulo i uspostavi liniju fronta. Uzaludna je bila i intervencija samog komandanta divizije generala Fritza Neidholta koji je osobno preuzeo komandovanje ljudstvom na terenu.

I brigade su se sjurile niz Zelengoru, pa u istočnu Bosnu, rušeći sve pred sobom. Jedna za drugim padale su Vlasenica, Srebrenica, Kladanj, Olovo, Zvornik... Slobodna teritorija se širila: Bugojno, Jajce, Tuzla, Šamac, ... da ne nabrajam, spisak je dug. Za njima su neprekidno kaskale dvije nemačke divizije sa Sutjeske, 7. SS i 369, ali bez većih uspjeha.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 10:37 

Haram je napisao/la:
weasel je napisao/la:

Ako ne valja "Hrvatski radio - obrazovni program", onda ne znam sta valja, strucnjaci dragi:

"Nevidjena hrabrost"

Par puta su bile njemačke mišolovke koje partizani nisu uspjeli izbjeći. Nikakvih tu sukoba nije bilo s partizanske strane ni na Sutjesci ni na Neretvi.

Zujali su uokolo i čekali 1945. Pa imaju popisi gdje se vidi koliko je Nijemaca stradalo od partizana, neka smiješna cifra.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 10:39 

weasel je napisao/la:

Činjenice govore drugačije.Da Nijemci nikad i pored silnih ofanziva i domaćih pomagača nisu uspjeli uništit partizane.

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 10:43 

Haram je napisao/la:

"Nevidjena hrabrost"

Par puta su bile njemačke mišolovke koje partizani nisu uspjeli izbjeći. Nikakvih tu sukoba nije bilo s partizanske strane ni na Sutjesci ni na Neretvi.

Zujali su uokolo i čekali 1945. Pa imaju popisi gdje se vidi koliko je Nijemaca stradalo od partizana, neka smiješna cifra.

Kolko ti je amidža donio tokom rata pušaka partizanima ? :D

Vrh

PostPostano: 13 lip 2024, 10:52 

Graničar18 je napisao/la:
weasel je napisao/la:

Činjenice govore drugačije.Da Nijemci nikad i pored silnih ofanziva i domaćih pomagača nisu uspjeli uništit partizane.

Nisu baš nešto ni pokušavali plaho. Partizani su ih se kasnije naučili kloniti i nije bilo problema.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1671 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 67  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: