|
|
Stranica: 51/67.
|
[ 1671 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ceha
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 09 srp 2024, 08:35 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 09 srp 2024, 08:42 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: O Harame, viđi ovo! Citat: Rezultat ruskog "rovarenja" po Africi?: Tri države se ujedinile i formirale konfederaciju
Lideri vojnih režima u zapadnoafričkim državama Burkina Faso, Mali i Niger, koji su na vlast došli državnim udarom, potpisali su u glavnom gradu Nigera Niameyu sporazum o stvaranju Konfederacije sahelskih država. https://www.klix.ba/vijesti/svijet/rezu ... /240708009Ocemo li ovako i mi Jugosloveni kad nas Rusi izrovare?  Zrno po zrno - pogaca. Samo nek se urusava pjegavski kolonijalizam. Sto se mene tice sad bih potpisivao ujedinjenje od Vardara do Triglava. A i uze, ukoliko ovi sto ih ne razumijem jezicki skroz naskroz - ne zele (iako sam siguran da Makedonci hoce).
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 09 srp 2024, 10:44 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: Milosav Samardžić je hodajući revizionist,isto ko i ti. Granicarko, ajde se sada koncentrisi. Ovo sto cu da ti predocim komplikovano je za tebe. Titoisticka zvanicna istorija kaze da su na Kozari u partizanima se borili Hrvati, i muslimani i Srbi. Drugovi Ivo i Ahmet, komandanti i komesari. I neki klovn Joja, partizancina, seljak. Tvoja familija medjutim, kaze da su u partizanima na Kozari bili samo Srbi. Ko je sad tu revizionista, titoisti istoricari ili tvoja familija? Ko laze? Postoji li tu potreba da se koriguje zvanicna titoisticka istorija? Kad sam napiso da je Samardžić revizionista, nisam mislio na Kozaru, nego na Samardžićevo uljepšavanje četničkih biografija i predstavljanja četnika kao nekakvim borcima protiv Nijemaca.Nije tu bilo nikakve borbe, nego saradnja s okupatorom. Nije on nikakav istoričar, nego revizionista koji pokušava prikazat četnike u drugačijem svijetlu od onog što su bili. Čak i kad radi dokumentarce o samim četnicima katastrofa. Tako je npr.napravio dokumentarac o dinarskoj četničkoj diviziji u kom se ni jednom jedinom riječi ne spominju Brane Bogunović,ni Mane Rokvić. To ti je isto koda bi neko napravio dokumentarac o crnoj legiji,pa ne spomeno ni jednom riječi Francetića i Bobana.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 09 srp 2024, 11:25 |
|
|
E ovako, ja sam s Milosavom prvo tabirio na njegovom forumu "Pogledi". Tad sam bio forumas poCetnik takorec.. Tad sam ustvari i "ozbiljno" forumasio..na tom forumu, na njemackom jednom. Sad samo ovde ubijam dosadu na poslu.
I tad sam s njim vodio podugacke ali ozbiljne i kulturne diskusije o bosanskom srednjovjekovlju. Nije mi mogao dohakati (to nije njegova epoha jednostavno) ali me je postovao i stitio od napada podivljalih idiota, kakvih ima svugdje, pa tako i pogotovo na "cetnickom forumu".
Kasnije smo se spandjali preko fejsbuka i nekoliko puta culi/vidjeli preko skajpa. Fin covjek, onako cisto ljudski receno.
Sto se njegovih pogleda na historiju tice, u vezi 2. SR. se nisam htio upustati u komplikovane rasprave/diskusije jer je njemu to profesija i jednostavno je "u toku", kakav god taj "tok" da bio. Milion detalja, te sto ovo, sto ono, itd.. a ja nemam, pa cak ni tad nisam imao, ni zivaca ni vremena da se zajebajem s pitanjima tipa sta je koja grupa "cetvrtog avgusta 1941. godine", ili kad vec, tacno radila oko Topole..ili dje vec..ovo samo kao bezvezni primjer.
Sveukupno gledajuci, i ozbiljno receno, naravno da "Bulajevicevi filmovi", pa tako ni "jugoslovenska historiografija", nisu bili - niti su mogli biti - objektivni po pitanju 2. SR. Koliko god ja da volio i postovao i duboko se klanjao jugoslovenskim partizanima. Tako da bi njegov revizionizam u neku ruku i mogao biti koristan: Jer bi mogao sluziti preispitivanju postojecih dogmi i postulata na kojima baziraju, pa tako i daljnem smislu priblizio drustvo makar malo nekoj "historijskoj istini".
Ali kad se podvuce crta, on jednostavno ne moze biti ozbiljno shvacen u globalu jer NE VIDI NIKAD APSOLUTNO NISTA lose kod cetnika. Dakle jedan jako crno-bijel pogled na taj period koji je kao takav cak i mnogo subjektivniji od onog sto nam se prezentiralo u Jugoslaviji.
I da..covjek jednostavno svugdje oko sebe vidi komuniste. On je ubijedjen u to da i u Beogradu sad vladaju komunisti..
|
|
Vrh |
|
 |
Graničar18
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 09 srp 2024, 11:50 |
|
|
S jedne strane kažu da su komunisti sad manji,nego mali prst,a već u drugoj rečenici da komunisti vladaju Beogradom. Kako je moguće da komunisti vladaju Beogradom,ako četnici imaju takvu podršku u Srbiji kako oni kažu ? Nakupina glupih ljudi.
_________________ Što nam prijete silom,pa neka izvole nisu Srbi turci,da alaha mole
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 09 srp 2024, 11:52 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: S jedne strane kažu da su komunisti sad manji,nego mali prst,a već u drugoj rečenici da komunisti vladaju Beogradom. Kako je moguće da komunisti vladaju Beogradom,ako četnici imaju takvu podršku u Srbiji kako oni kažu ? Nakupina glupih ljudi. Ma meni je to jasno..kakvi kurchevi komunisti. Koca Popovic je bio komunista. A znamo kolko se njega ista pitalo kad je sve otislo dodjavola..i njega i takve poput njega. A kamoli nakon ratova i svega.
|
|
Vrh |
|
 |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 10 srp 2024, 03:17 |
|
|
Graničar18 je napisao/la: aleksije radicevic je napisao/la: Granicarko, ajde se sada koncentrisi. Ovo sto cu da ti predocim komplikovano je za tebe.
Titoisticka zvanicna istorija kaze da su na Kozari u partizanima se borili Hrvati, i muslimani i Srbi. Drugovi Ivo i Ahmet, komandanti i komesari. I neki klovn Joja, partizancina, seljak.
Tvoja familija medjutim, kaze da su u partizanima na Kozari bili samo Srbi.
Ko je sad tu revizionista, titoisti istoricari ili tvoja familija? Ko laze? Postoji li tu potreba da se koriguje zvanicna titoisticka istorija?
Kad sam napiso da je Samardžić revizionista, nisam mislio na Kozaru, nego na Samardžićevo uljepšavanje četničkih biografija i predstavljanja četnika kao nekakvim borcima protiv Nijemaca.Nije tu bilo nikakve borbe, nego saradnja s okupatorom. Nije on nikakav istoričar, nego revizionista koji pokušava prikazat četnike u drugačijem svijetlu od onog što su bili. Čak i kad radi dokumentarce o samim četnicima katastrofa. Tako je npr.napravio dokumentarac o dinarskoj četničkoj diviziji u kom se ni jednom jedinom riječi ne spominju Brane Bogunović,ni Mane Rokvić. To ti je isto koda bi neko napravio dokumentarac o crnoj legiji,pa ne spomeno ni jednom riječi Francetića i Bobana. Kakve veze ima ovo sa pitanjem koje sam ti postavio? A lepo sam ti rekao da se koncentrises. Na svom primeru si pokazao da su komunisti skloni pravljenju istorijskih falsifikata, i ja sam samo hteo da to jos jednom eksplicitno potvrdis.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
 |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 10 srp 2024, 03:23 |
|
|
Haram je napisao/la: E ovako, ja sam s Milosavom prvo tabirio na njegovom forumu "Pogledi". Tad sam bio forumas poCetnik takorec.. Tad sam ustvari i "ozbiljno" forumasio..na tom forumu, na njemackom jednom. Sad samo ovde ubijam dosadu na poslu.
I tad sam s njim vodio podugacke ali ozbiljne i kulturne diskusije o bosanskom srednjovjekovlju. Nije mi mogao dohakati (to nije njegova epoha jednostavno) ali me je postovao i stitio od napada podivljalih idiota, kakvih ima svugdje, pa tako i pogotovo na "cetnickom forumu".
Kasnije smo se spandjali preko fejsbuka i nekoliko puta culi/vidjeli preko skajpa. Fin covjek, onako cisto ljudski receno.
Sto se njegovih pogleda na historiju tice, u vezi 2. SR. se nisam htio upustati u komplikovane rasprave/diskusije jer je njemu to profesija i jednostavno je "u toku", kakav god taj "tok" da bio. Milion detalja, te sto ovo, sto ono, itd.. a ja nemam, pa cak ni tad nisam imao, ni zivaca ni vremena da se zajebajem s pitanjima tipa sta je koja grupa "cetvrtog avgusta 1941. godine", ili kad vec, tacno radila oko Topole..ili dje vec..ovo samo kao bezvezni primjer.
Sveukupno gledajuci, i ozbiljno receno, naravno da "Bulajevicevi filmovi", pa tako ni "jugoslovenska historiografija", nisu bili - niti su mogli biti - objektivni po pitanju 2. SR. Koliko god ja da volio i postovao i duboko se klanjao jugoslovenskim partizanima. Tako da bi njegov revizionizam u neku ruku i mogao biti koristan: Jer bi mogao sluziti preispitivanju postojecih dogmi i postulata na kojima baziraju, pa tako i daljnem smislu priblizio drustvo makar malo nekoj "historijskoj istini".
Ali kad se podvuce crta, on jednostavno ne moze biti ozbiljno shvacen u globalu jer NE VIDI NIKAD APSOLUTNO NISTA lose kod cetnika. Dakle jedan jako crno-bijel pogled na taj period koji je kao takav cak i mnogo subjektivniji od onog sto nam se prezentiralo u Jugoslaviji.
I da..covjek jednostavno svugdje oko sebe vidi komuniste. On je ubijedjen u to da i u Beogradu sad vladaju komunisti.. Kad su komunisti u pitanju neke bazicne stvari treba da se utvrde. Onaj ko je krenuo u borbu protiv svoje drzave/vlade/kralja taj je izdajnik. To je uvek tako bilo, valjda se slazes?! Kako neki ljudi pristaju na perverziju da je onaj ko je branio svoju drzavu/vladu/kralja, taj je izdajnik, a onaj ko se borio protiv svoje drzave je patriota? Partizani komunisti su 2.s.r. isto kao i okupatori unistavali Kraljevinu Jugoslaviju, zar ne? Po cemu su onda oni bolji od nemackih i ustaskih nacista?
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 10 srp 2024, 08:32 |
|
|
aleksije radicevic je napisao/la: Haram je napisao/la: E ovako, ja sam s Milosavom prvo tabirio na njegovom forumu "Pogledi". Tad sam bio forumas poCetnik takorec.. Tad sam ustvari i "ozbiljno" forumasio..na tom forumu, na njemackom jednom. Sad samo ovde ubijam dosadu na poslu.
I da..covjek jednostavno svugdje oko sebe vidi komuniste. On je ubijedjen u to da i u Beogradu sad vladaju komunisti.. Kad su komunisti u pitanju neke bazicne stvari treba da se utvrde. Onaj ko je krenuo u borbu protiv svoje drzave/vlade/kralja taj je izdajnik. To je uvek tako bilo, valjda se slazes?! Kako neki ljudi pristaju na perverziju da je onaj ko je branio svoju drzavu/vladu/kralja, taj je izdajnik, a onaj ko se borio protiv svoje drzave je patriota? Partizani komunisti su 2.s.r. isto kao i okupatori unistavali Kraljevinu Jugoslaviju, zar ne? Po cemu su onda oni bolji od nemackih i ustaskih nacista? Ali kralj je rikno, napustio zemlju, dok su vojne formacije ustanickog tipa koje su se borile u njegovo ime poprilicno brzo okrvavile ruke do lakta. Ali ni to sad nebi bilo nesto sto bi posebno njih oznacavalo jer su gotovo sve oruzane formacije u 2. SR na nasim prostorima cinili zlocine - neki vise, neki manje, ali ono sto je bitno je legitimitet. Legitimitet koji cetnici, tj. "kraljeva vojska", kao iskljucivo srpska formacija nisu imali medju ostalim jugoslovenskim plemenima. Nisu dakle imali tu kohezijsku osobinu, nisu mogli - a vjerovatno najvecim dijeom nisu ni htjeli, objediniti jugoslovenske narode u borbi protiv okupatora. Drugim rijecima: Ne moze i srpski nacionalizam i Jugoslavija.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 10 srp 2024, 08:34 |
|
|
Vi uopste ne shvatate kakvu bajku smo mi ustvari imali..u glavnom gradu Srbije, i Jugoslavije naravno, stoluje Hrvat..Ravnopravnost za sve od Vardara do Triglava. Ma da ne nabrajam.
|
|
Vrh |
|
 |
Revizija
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 10 srp 2024, 10:26 |
|
|
Haram je napisao/la: Graničar18 je napisao/la: S jedne strane kažu da su komunisti sad manji,nego mali prst,a već u drugoj rečenici da komunisti vladaju Beogradom. Kako je moguće da komunisti vladaju Beogradom,ako četnici imaju takvu podršku u Srbiji kako oni kažu ? Nakupina glupih ljudi. Ma meni je to jasno..kakvi kurchevi komunisti. Koca Popovic je bio komunista. A znamo kolko se njega ista pitalo kad je sve otislo dodjavola..i njega i takve poput njega. A kamoli nakon ratova i svega. Dok je bila čvrsta ruka , Juga se još i držala Ali odlučili su da mu naprave klečku . Lekina smena je bila preduslov za donošenje obog katastrofalnog ustava iz ‚1974 -e A Koča crveni frof , njegovi u brašno sdtavljali pesak Niti se bunio protv ustavnig reformi iz 1968/9
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 10 srp 2024, 10:39 |
|
|
Revizija je napisao/la: Haram je napisao/la: Ma meni je to jasno..kakvi kurchevi komunisti.
Koca Popovic je bio komunista. A znamo kolko se njega ista pitalo kad je sve otislo dodjavola..i njega i takve poput njega. A kamoli nakon ratova i svega.
Dok je bila čvrsta ruka , Juga se još i držala Ali odlučili su da mu naprave klečku . Lekina smena je bila preduslov za donošenje obog katastrofalnog ustava iz ‚1974 -e A Koča crveni frof , njegovi u brašno sdtavljali pesak Niti se bunio protv ustavnig reformi iz 1968/9 Ustavne reforme tamo amo..tesko je reci sta bi bilo da je bilo tj. da nije bilo. Neki kazu da bi bez ustavnih reformi doslo do pucanja na savove jer bi se mnogi pobunili..Hrvati..Albanci..uglavnom. Koca mi je idol. Kad se otvarala "Sutjeska" bio u shatoru medju borcima, od elite nepozvan - od naroda voljen, a ne u hotelu sa crvenom burzoazijom.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 10:12 |
|
|
Nekad su nasi pravili avione, sad prave goli k.  SOKO treningsmashina, trebalo bi biti nedje oko Mostara.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 10:23 |
|
|
Je li dosta mistificiranja tih zrakoplova, proizvod kao i svaki drugi. Ako neki poduzetnik bude vidio priliku pravit će se, tehnički nije ništa kompliciranije od onog što se već radi u BiH. Problem je konkurencija i tržište a ne neki rocket science.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1130 of 2558 - 44.18%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 10:25 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Je li dosta mistificiranja tih zrakoplova, proizvod kao i svaki drugi. Ako neki poduzetnik bude vidio priliku pravit će se, tehnički nije ništa kompliciranije od onog što se već radi u BiH. Problem je konkurencija i tržište a ne neki rocket science. Tebi nista ne valja. Ne mistificiram zrakoplove vec ti zrakoplovi stoje kao simbol nekad razvijene industrije. Da industrija nije potrebna, nebi BRD bila industrijski jaka - iako trenutno na tom polju nesto gube zbog rata oko Ukrajine. Pravio si sam nesto i onda ti pravi svabo..i narandzasti orangutan Tramp je to skuzio pa zeli da vrati neke od industrijskih grana iz Kine u USA.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 10:27 |
|
|
Kurcheve "usluzne djelatnosti".. kao osobina razvijenih zemalja.
Da, dok ti prva bomba nedje ne pukne pa izostanu turisti. I onda skuzis da je ipak bolje imati fabrike.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 10:33 |
|
|
Haram je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Je li dosta mistificiranja tih zrakoplova, proizvod kao i svaki drugi. Ako neki poduzetnik bude vidio priliku pravit će se, tehnički nije ništa kompliciranije od onog što se već radi u BiH. Problem je konkurencija i tržište a ne neki rocket science. Tebi nista ne valja. Ne mistificiram zrakoplove vec ti zrakoplovi stoje kao simbol nekad razvijene industrije. Da industrija nije potrebna, nebi BRD bila industrijski jaka - iako trenutno na tom polju nesto gube zbog rata oko Ukrajine. Pravio si sam nesto i onda ti pravi svabo..i narandzasti orangutan Tramp je to skuzio pa zeli da vrati neke od industrijskih grana iz Kine u USA. Pa uspoređuješ plansku privredu i slobodno tržište. Soko je imao garantirano tržište u Jugoslaviji. Taj zrakoplov koji naprave, znalo se tko će ga kupiti. Danas ako ja napravim zrakoplov, tek trebam nekoga uvjeriti da je bolji od ostalih i da treba svoj novac dati meni.
1130 of 2558 - 44.18%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 10:37 |
|
|
Haram je napisao/la: Kurcheve "usluzne djelatnosti".. kao osobina razvijenih zemalja.
Da, dok ti prva bomba nedje ne pukne pa izostanu turisti. I onda skuzis da je ipak bolje imati fabrike. Ide se u tom pravcu, Hrvatska povećava vojni proračun na 2% BDP i sigurno će poticati domaću vojnu industriju. U BiH te granate će vjerojatno međusobno letjeti lijevo desno, pa bolje da ne ulažemo u tom smislu. Dragovoljni embargo na oružje, da ne bi nekom nešto palo na pamet.
1130 of 2558 - 44.18%
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 10:42 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19 Postovi: 5948 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Haram je napisao/la:  SOKO treningsmashina, trebalo bi biti nedje oko Mostara. Soko 522 s američkim motorom Pratt & Whitney R-1340-AN-1.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 10:47 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Haram je napisao/la:  SOKO treningsmashina, trebalo bi biti nedje oko Mostara. Soko 522 s američkim motorom Pratt & Whitney R-1340-AN-1. I Orao je imao americki motor. Sto ne znaci da je zbog toga manje jugoslovenski avion, tj. jugoslovensko-rumunski. Cak i silna Rusija je koristila i dalje koristi neke komponente sa Zapada a da to ne koristi jedna zemlja koja je iz 2.SR u Bosni imala citavih 50 kilometara asfalta, dok su po svabiji furali po autoputevima jos za hitlerovo doba.
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 11:00 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 12:19 Postovi: 5948 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Haram je napisao/la: I Orao je imao americki motor. Sto ne znaci da je zbog toga manje jugoslovenski avion, tj. jugoslovensko-rumunski. Cak i silna Rusija je koristila i dalje koristi neke komponente sa Zapada a da to ne koristi jedna zemlja koja je iz 2.SR u Bosni imala citavih 50 kilometara asfalta, dok su po svabiji furali po autoputevima jos za hitlerovo doba. Soko J-22 Orao je imao po dva britanska motora Rolls-Royce Viper Mk 633-47. Hitler je izgradio glavninu njemačkih autocesta.
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 11:04 |
|
|
To je čak ok, evo da Haram ne kaže da sam stalno mrzovoljan, i danas da želim pokrenuti proizvodnju aviona koristio bih komponente iz cijelog svijeta. Normalno da su koristili dobre motore ako su dostupni.
1130 of 2558 - 44.18%
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 11:11 |
|
|
Glazbenik je napisao/la: Haram je napisao/la: I Orao je imao americki motor. Sto ne znaci da je zbog toga manje jugoslovenski avion, tj. jugoslovensko-rumunski. Cak i silna Rusija je koristila i dalje koristi neke komponente sa Zapada a da to ne koristi jedna zemlja koja je iz 2.SR u Bosni imala citavih 50 kilometara asfalta, dok su po svabiji furali po autoputevima jos za hitlerovo doba. Soko J-22 Orao je imao po dva britanska motora Rolls-Royce Viper Mk 633-47. Hitler je izgradio glavninu njemačkih autocesta. Ti si ko wikipedia, a meni je to nebitan detalj - anslosaksonac je anglosaksonac, jal preko bare ili ispred nje.
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 11:16 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: To je čak ok, evo da Haram ne kaže da sam stalno mrzovoljan, i danas da želim pokrenuti proizvodnju aviona koristio bih komponente iz cijelog svijeta. Normalno da su koristili dobre motore ako su dostupni. Bitni su motori. Iako je ovo na cemu Alen Islamovic sjedi pomalo smijesno, al de, valjda se nije moglo naci nista jace pri ruci u Bihacu u to vrijeme. 
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Da li je Jugoslavija zaista prestala da postoji ikada? Postano: 12 srp 2024, 11:17 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: To je čak ok, evo da Haram ne kaže da sam stalno mrzovoljan, i danas da želim pokrenuti proizvodnju aviona koristio bih komponente iz cijelog svijeta. Normalno da su koristili dobre motore ako su dostupni. To je ok iz kapitalističke perspektive - jer ona je racionalna i vodi računa o omjeru troška i dobiti, ali ne i iz socijalističke. Uporaba stranih motora kroz cijelo vrijeme komunističke diktature zorno pokazuje tehnološku zaostalost te države. Inače, taj Rolls-Royce Viper Mk 633-47 motor nije bio dobar izbor za zrakoplov poput Orla, ali to je bio jedini motor za koji je postojala licenca. U početku razvoja Orla je zatražena licenca za jači motor, ali su Britanci odbili. Stoga je tvornica Soko morala ugrađivati odavno zastarjeli i neprimjereni motor za koji je već imala licencu, a to je bio spomenuti Rolls-Royce Viper Mk 633-47.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|