HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 vel 2025, 12:45.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna?
PostPostano: 15 srp 2024, 13:21 

Nekada obećavajuća Irska odavno nema svježih hrvatskih useljenika, što više sve je manje Hrvata u toj zemlji. Masovno iseljavanje u Njemačku je zaustavljeno i krenulo je u obrnutom smjeru. Prema nekim izvorima 2023 godine Njemačku je napustilo oko 24000 radnika iz Hrvatske. Vraćaju se uglavnom obitelji. Ove godine čujem i poznanike koji glasno razmišljaju o povratku.

Jutros naletim na video u kojem lik koji je do nedavno promovirao i savjetima pomagao useljavanje u Njemačku govori o povratku u HR. Jesu li gospodarstvenici i politika u HB spremni zasukati rukave, ponuditi primamljive i neodoljive uvjete za povratak Hrvata iz inozemstva? Kakva su vaša očekivanja?

https://www.instagram.com/projekthrvatska_

Vrh

Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna?
PostPostano: 15 srp 2024, 13:28 

MiB je napisao/la:
Nekada obećavajuća Irska odavno nema svježih hrvatskih useljenika, što više sve je manje Hrvata u toj zemlji. Masovno iseljavanje u Njemačku je zaustavljeno i krenulo je u obrnutom smjeru. Prema nekim izvorima 2023 godine Njemačku je napustilo oko 24000 radnika iz Hrvatske. Vraćaju se uglavnom obitelji. Ove godine čujem i poznanike koji glasno razmišljaju o povratku.

Jutros naletim na video u kojem lik koji je do nedavno promovirao i savjetima pomagao useljavanje u Njemačku govori o povratku u HR. Jesu li gospodarstvenici i politika u HB spremni zasukati rukave, ponuditi primamljive i neodoljive uvjete za povratak Hrvata iz inozemstva? Kakva su vaša očekivanja?

To s Irskom je bilo samo zvučno i prenapuhano od medija.
A u nekim većim okvirima je zapravo mala brojka tamo otišla.
Znam i ja slučajeva povratka, a ima i slučajeva da se neće vraćati u svoja mjesta i HB nego na obalu.
Tako da neka manje atraktivna mjesta iz kojih su otišli vjerojatno i dalje ostati pusta.
Danas je moderno vrijeme i ljudi žele potpunu uslugu, događaje, program itd
Tako da Zagrebački prsten, sjever Hrvatske, Istra i priobalna mjesta će imati svakako budućnost i u istočnoj Hrvatskoj grad Osijek i prigradska naselja.
Što se tiče Herceg- Bosne tu je kristalno jasno.
Zapadna Hercegovina, stolni grad i Kiseljak što se tiče Hrvata.

Vrh

Naslov: Re: Povratak Hrvata - sklonost selidbi u obrnutom smjeru. Je li politika spremna?
PostPostano: 15 srp 2024, 13:47 

Ne vjerujem u masovan povratak, osim uslijed ratova koji bi zapad pogodili više od nas.

Glavni razlog zašto ne vjerujem u povratak, a pogotovo mladih obitelji je taj da su djecu već jednom izmaltretirali selidbom, prouzročili im traumu i sad nakon nekoliko godina Njemačke (sad je to već 5+ godina) ponovno vraćati djecu u neki novi kontekst je teška odluka, puno teža od puke ekonomske kategorije. Drugo je da selidba nazad znači i priznanje da je odlazak bio nepotreban, ako si išao radi dobrobiti djece i onda se predomišljaš nakon par godina, onda si jebeno zajebao sebe i svoju obitelj. Da, neki će se vratiti, ali u masovan povratak ne vjerujem bez apokalipse.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 13:51 

Brza cesta do Kamenskog, BC do Imotskog i pola duvna bi se vratilo.
Dalmacija bi dobila svježu radnu snagu za kojom vapi.
Takva radna snaga bi na posao putovala i ne bi opterećivala stambeni fond, a što je zapravo jedino i isplativo. Nemaju ovi koji su otišli u zadnjih deset godina para da i pomisle ne nekretnine na obali.
To politika može riješti.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 14:14 

Priča mi jedan što drži birtiju u Brišniku da mu se vratilo 10 momaka, kaže svako jutro popiju kavu i odu za Makarsku.
Mjesto se nalazi prema Posušju, znači bliže im je Makarska. Sigurno im ne pada na pamet davat 5000 € za nekretninu u Makarskoj.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 14:29 

Pogranična područja Hercegovine, Livna, te Posavske Županije su u ovom trenutku idealna za takve dnevne migracije. Imam poznanika u Tuzli koji se ubi od posla, također često uzima odraditi poslove u HR / terenski rad.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 14:37 

Moj prvi susjed se vratio iz Njemačke sa ženom i malim djetetom. Kaže da je to zbog premalo eura a previše imigrantske bagre.
Već našao posao u Metkoviću koji mu omogućava veće prihode od Njemačke (kad se odbije stanarina dakako).

Majka mu od sreće ne zna što će.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 14:46 

moje mikro okruženje kaže da su se od pet bliskih osoba šta su otišle vani dvi vratile u zadnjih godinu ipo dana, austrija i njemačka. plus 4 dičice u domovinskom prostoru :)
još dva su sportaši i vraćaju se kući za koju godinu, nakon završetka karijere. ima i tu dičice.
ostaje još samo jedna tvrda lasta sa troje dičice, tu isto ima ideja za povratak al realno teško.
4 od 5 nije loše

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 14:52 

Bobovac je napisao/la:
Moj prvi susjed se vratio iz Njemačke sa ženom i malim djetetom. Kaže da je to zbog premalo eura a previše imigrantske bagre.
Već našao posao u Metkoviću koji mu omogućava veće prihode od Njemačke (kad se odbije stanarina dakako).

Vlakovođa Murat?

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 15:52 

dudu je napisao/la:
Glavni razlog zašto ne vjerujem u povratak, a pogotovo mladih obitelji je taj da su djecu već jednom izmaltretirali selidbom, prouzročili im traumu i sad nakon nekoliko godina Njemačke (sad je to već 5+ godina) ponovno vraćati djecu u neki novi kontekst je teška odluka, puno teža od puke ekonomske kategorije.
Vidi se da nemaš djecu, odgoj i školovanje djece i je ključni razlog za povratak. Nitko se ne vraća u Hrvatsku radi ugodnog radnog okruženja, niti zato što mu je nedostajala domaća poduzetnička i menadžerska klasa.

Ovisi prije svega koliko si u inozemstvu materijalno uspješan. Uzmimo za primjer Njemačku, ako si dostigao razinu neke njemačke srednje klase, živiš u sudjedstvu gdje su većina Nijemci i poneki stranac koji dobro zarađuje, onda ti i djeca idu u dobru školu gdje su većina Nijemci, onda nema razloga za povratak.

Ako kao većina Hrvata u inozemstvu živiš u nekom getu za auslandere, s ostalim Jugosima, Turcima, Poljacima i sličnima, onda ovisi imaju li tvoja djeca kakvog obrazovnog i životnog potencijala. Ako nisu za ništa drugo nego za kakav jednostavni zanat i bazične poslove, onda će im biti OK, neće ni biti svjesni da nešto propuštaju. Ako ipak imaju kakve sposobnosti i ambicije (ne mislim na potencijalne nobelovce, nego na sve što uključuje dodatni trud, sposobnost, učenje i znanje), onda roditelji trebaju ozbiljno razmisliti o školovanju djece u Hrvatskoj. Ne zato što je hrvatsko obrazovanje bolje od njemačkog, nego zato što takvo dijete ima puno veće šanse uspješno završiti školu i faks iz nekog osrednjeg grada u Hrvatskoj, a ne iz okruženja auslanderskog geta.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 16:00 

Moji su se vratili kad sam ja trebao krenuti u osnovnu. Poznata je rečenica mog ćaće: Neće moje dijete Švabo učit!

Sve su mu dali, i odličan pos'o i bili više nego korektni prema njemu, i odličan stan i odličan auto, govorio je njemački kao i oni; i opet ih nikako nije mogao svarit.

A pričamo o početku 80-ih i Jugoslaviji u kojoj su komunisti na vlasti. Koje isto nije volio nikako.

Zato bi bilo blesavo da ja npr. sad idem u Njemačku kad su uvjeti neusporedivo bolji tu a neusporedivo lošiji u Njemačkoj nego prije. Ljudi su malo preolako napuštali Hrvatsku. Često su bježali od samih sebe pa vani na isto sranje naletili.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 16:09 

Njemacka je propala ekonomski.
Uopce se ne isplati tamo ici. Osim ako si neki strucnjak, a u RH ne mozes naci posao, a u Njemackoj te npr. ceka.
Inace nema kruva od Njemacke.
Nekada za vrijeme Juge je omjer bio 3 ili 4 naprema 1, sto se tice zarade, standarda i boljeg zivota.
A danas Njemacka - Hrvatska... skoro da dodje na isto.
A sto se tice Irske... Da mediji su nekoliko godina napuhavali cijelu pricu. Poticali mlade iz slavonije da se tamo sele.
A od pocetka se nije radilo o nekoj ogromnoj brojci, dok slusajuci te medije.. imao si osjecaj da se radi o 100 000 iseljenih.
Od prvog dana sam ja govorio, nema vam nista od te Irske. To vam je gubljenje vremena. Pola place cete potrositi ne na stan, ne na sobu, nego na jedan obican krevet u sobi sa jos 5 osoba oko vas. A di je ostalo? Ustediti cete nista.
O oni meni da nije tako, da ovo, da ono... Da ja ne znam, da oni tamo rade dva posla vani... :D
Pa sto u RH niste radili 2 posla? Nitko se nije nit odjavljivao sa zdravstvenog, jer je u Irskoj zdravstvo u banani. A jos i skupo.
Tako da vjerujem da ih se sve vise vraca i da su napokon spoznali da nema kruva od Irske.
Samo radit, ne imati za cigarete, za kavu, za pivu... Raditi i lezati u krevetu i nigdje ne ici?
I koliko tako? 10 godina? A ustediti ce jedino za platiti kakvu blokadu zbog mobitela ili upjeti kupiti kakvo polovno auto.
Nema nista od Irske, a niti od Njemacke.
Ljudi po Dalmaciji, po Istri... dobar dio njih su puni ko brod.
Ne znaju di ce sa parama. Recimo jedan primjer.... Novalja.
Nitko ne radi, a svi puni love. Jaci su tamo od Njemacke 2x :D
A to navodim samo jedno mjesto na moru.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 16:15 

Marko80 je napisao/la:
Ne razumijem kakve to veze ima, neće slavonskoj sirotinji baba oporučno ostaviti apartmanski blok u Novalji i tako riješiti njihove životne probleme.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 16:16 

Marko80 je napisao/la:
Njemacka je propala ekonomski.
Uopce se ne isplati tamo ici. Osim ako si neki strucnjak, a u RH ne mozes naci posao, a u Njemackoj te npr. ceka.
Inace nema kruva od Njemacke.
Nekada za vrijeme Juge je omjer bio 3 ili 4 naprema 1, sto se tice zarade, standarda i boljeg zivota.
A danas Njemacka - Hrvatska... skoro da dodje na isto.
A sto se tice Irske... Da mediji su nekoliko godina napuhavali cijelu pricu. Poticali mlade iz slavonije da se tamo sele.
A od pocetka se nije radilo o nekoj ogromnoj brojci, dok slusajuci te medije.. imao si osjecaj da se radi o 100 000 iseljenih.
Od prvog dana sam ja govorio, nema vam nista od te Irske. To vam je gubljenje vremena. Pola place cete potrositi ne na stan, ne na sobu, nego na jedan obican krevet u sobi sa jos 5 osoba oko vas. A di je ostalo? Ustediti cete nista.
O oni meni da nije tako, da ovo, da ono... Da ja ne znam, da oni tamo rade dva posla vani... :D
Pa sto u RH niste radili 2 posla? Nitko se nije nit odjavljivao sa zdravstvenog, jer je u Irskoj zdravstvo u banani. A jos i skupo.
Tako da vjerujem da ih se sve vise vraca i da su napokon spoznali da nema kruva od Irske.
Samo radit, ne imati za cigarete, za kavu, za pivu... Raditi i lezati u krevetu i nigdje ne ici?
I koliko tako? 10 godina? A ustediti ce jedino za platiti kakvu blokadu zbog mobitela ili upjeti kupiti kakvo polovno auto.

Nadrobi ti gluposti. Pa i ne idu iz Novalje vec iz Slavonije

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 16:30 

Karabaja je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Vlakovođa Murat?

Šućur Allahu eno njega u Emiratima. Dobro mu i ne misli se vraćati Pametan. Što će ovdje? Treba misliti na budućnost djece.

Ovaj moj susjed je Kakanjac. Nije mu bilo dobro i vratio se gdje mu je bolje. Pametan. Što će u Njemačkoj. Treba misliti na budućnost djece.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 17:06 

Osijek se dize, i Slavonija se dize.
Razloga za odlazak nikad manje.

Sto se tice Istre, a rekao bi i dobrog dijela Dalmacije, covjek je gore dobro rekao. Zive lagodno, novaca imaju dovoljno a rade nikad manje kad se usporedi s prijasnjim generacijama. U Istri je situacija poprilicno frustrirajuca. Mladi ne zele raditi nista sto je imalo "tesko" ili "zahtjevno".

Osim dijaspore koja se vraca u Hrvtasku, volio bi vidjeti znacajnu migraciju stanovnistva iz Zagreba prema ostalim dijelovima Hrvatske ili HB. Nadam se da ce se i to dogadjati sve vise i da ce ljudi uvidjeti da je kvaliteta zivota u Zagrebu puno niza nego u brojnim drugim dijelovima Hrvatske.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 17:29 

zaba1111 je napisao/la:
Brza cesta do Kamenskog, BC do Imotskog i pola duvna bi se vratilo.
Dalmacija bi dobila svježu radnu snagu za kojom vapi.
Takva radna snaga bi na posao putovala i ne bi opterećivala stambeni fond, a što je zapravo jedino i isplativo. Nemaju ovi koji su otišli u zadnjih deset godina para da i pomisle ne nekretnine na obali.
To politika može riješti.

Nije mi jasna duvanjska dijaspora zadnjih 30 godina.

Toliki su milijuni ulupani u prazne kvadrate u Duvnu u kojima ne živi nitko, umjesto da su ulagali u neko misto na moru, danas bi imali duvanjski grad na moru i sigurne glasove u Saboru za Treći.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 17:30 

Noname01 je napisao/la:
MiB je napisao/la:

To s Irskom je bilo samo zvučno i prenapuhano od medija.
A u nekim većim okvirima je zapravo mala brojka tamo otišla.
.

Pa i nije baš, ja poznam ljude koji se ne misle vratiti. Zbog posla, plaće ili su pronašli djevojku. Što se tiće nekog povratka u masovnom broju, to svi mogu zaboraviti dok se ne otvore radna mjesta, investicije, tj proizvodnja. Evo, Varteks je otišao u stečaj, koliko će njih otići van, vjerovatno mali broj jer se radi o starijem stanovništvu ali da je tamo radila ekipa u 20-30, kofer i via zapadna Europa. Stupanj obrazovanja isto tako ovisi, niža stručna sprema će se vraćati ali visoko obrazovani, autoindustrija, medicina i IT teško...

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 17:38 

Irska je zatvor koji svi trebaju iskusiti.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 21:20 

Zabranit tim izdajnicima povratak. Oduzet im državljanstva i imovinu u Hrvatskoj.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 21:50 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Marko80 je napisao/la:
Ne razumijem kakve to veze ima, neće slavonskoj sirotinji baba oporučno ostaviti apartmanski blok u Novalji i tako riješiti njihove životne probleme.

Iznenadio bi se koliki broj kontinentalaca pa i Slavonaca ima nekretnine na moru.
Ne treba sva pamet svijeta za iznajmit prostor.

Tko sve posjeduje nekretninu i gdje je previše politički škakljivo pa zato i nema urednog registra, nešto sumnjam da baš svaka dalmatinska baba ima kamenu kuću na pragu mora i kod vas ima više i manje sretnih.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 21:50 

krstjanin je napisao/la:

Nadrobi ti gluposti. Pa i ne idu iz Novalje vec iz Slavonije

Ne idu, što se iselilo iselilo se prije 5 i više godina.

A i taj broj iseljenika nisu sve Hrvati već i masovan broj Srba ( i pokoji druge manjine) koji su zamjetna populacija na istoku.

Mit je da je u Slavoniji najgore, TV ekipe odu u naveću pripizdinu od sela pa prave reportaže, a istu stvar možeš snimiti 20 minuta vožnje od Zagreba ili Splita.

Dalmatinska Zagora, istočni dio Like, Banovina , Kordun, imaš prostora u RH koji su kao da je pala atomska bomba nema žive duše.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 21:54 

Originals je napisao/la:

Što se tiće nekog povratka u masovnom broju, to svi mogu zaboraviti dok se ne otvore radna mjesta, investicije, tj proizvodnja.

Znaš kad će se to dogoditi?

NIKAD

Mi smo zemlja čija se ekonomija sastoji od državne sise za podobne, par tajkuna koji su napravili privatna carstva u suradnji s politikom i turizma.

Nemamo banke u svom vlasništvu nemamo telekome, nemamo razvojne centre nemamo nikakve velike industrije u ekonomiji koje bi nas povukle naprijed.

Tko se odselio odselio se nepovratno križaj ga.

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 22:03 

Kako ranije rekoh, o nekim stvarima je trebalo razmišljati prije 20 godina, dok sad...da sad netko iole suvisao preuzme kormilo države i sprovede prave reforme, trebat će barem 5 do 8 godina da se osjete učinci, a mnogi nemaju ni volje ni snage za čekanje.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 15 srp 2024, 22:10 

weasel je napisao/la:
Originals je napisao/la:

Što se tiće nekog povratka u masovnom broju, to svi mogu zaboraviti dok se ne otvore radna mjesta, investicije, tj proizvodnja.

Znaš kad će se to dogoditi?

NIKAD

Mi smo zemlja čija se ekonomija sastoji od državne sise za podobne, par tajkuna koji su napravili privatna carstva u suradnji s politikom i turizma.

Nemamo banke u svom vlasništvu nemamo telekome, nemamo razvojne centre nemamo nikakve velike industrije u ekonomiji koje bi nas povukle naprijed.

Tko se odselio odselio se nepovratno križaj ga.

Pa ne vjerujem u tvoju zadnju rečenicu. Mnogi razmišljaju o povratku.
Većina ljudi nakon 5 ili 10 godina nije naučila jezik samim tim si osudjen na najgore i najneplaćenije poslove. Dok plate stan, raznorazna osiguranja i još ponešto nema im neke računice. Pogotovo onima koji imaju već nekretninu doma.
Osobno poznam par obitelji iz Slavonije i vratili su se iako je tamo najgore za život u RH a gore i od Hercegovine.
Priča sa djecom daje posebnu "draž". Netko spominje njemačku djecu i njemačke škole :zubati nema toga više, u većini škola su im auslenderi većina i njemci će u svojoj državi postati manjina.
Standard nije toliko bolji da bi se išlo glavom bez obzira, ali i dalje je osjetno bolji i kvalitetniji život u Njemačkoj iako se razlika drastično smanjila.
Moje bi mišljenje bilo, da nije loše otići na 5-10 godina, steći iskustva, naučiti jezik, pojačati mirovinu a i djeci tko ju ima omogućiti život u drugoj državi gdje će perfektno naučiti još jedan jezik.
Masovnog povratka neće biti ali kako/ako se standard bude približavao ljudi će se lagano vraćati.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Robbie MO, Tomba17 i 24 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: