|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 24 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dane-croatia
|
Naslov: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:20 |
|
|
Danas slušam na viestima kako u Splitu nedostaje krvnih zaliha određenih krvnih grupa (0...), ter da će mnoge operacije morat biti odgođene, ter se pozivaju ljudi da se daruje krv.
Što vi mislite o dragovoljnom darivanju krvi? Da li uvoditi novčanu naknadu za davatelje krvi? Je li vrieme da znanost izumi umjetnu krv?
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:26 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2020, 17:12 Postovi: 4272 Lokacija: Granica je na Drini!
|
Davatelje krvi nagraditi slobodnim radnim danom. Za višestruke davatelje akumulirati dodatne dane godišnjeg, dan ili dva po davanju krvi. Davao sam krv bez naknada dok je bila pogodna za primanje.
_________________ Hrvatska između hrpe Plenkovića i Milanovića
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:32 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25639 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
MiB je napisao/la: Davatelje krvi nagraditi slobodnim radnim danom. Za višestruke davatelje akumulirati dodatne dane godišnjeg, dan ili dva po davanju krvi. Davao sam krv bez naknada dok je bila pogodna za primanje. Ili što si ti jučer dobro rekao za turističke vaučere za građane Hrvatske. Daklem da onaj koji da krv određeni broj puta dobije koji vaučerčić da vidi poneku prirodu ljepotu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:34 |
|
|
Darivanje krvi znači 2 slobodna dana (bar u RH).
Nakon 35 davanja se dobije besplatno dodatno zdravstvo, a nakon 30 besplatna zetova karta (ali samo ako ju firma ne plaća).
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:36 |
|
|
Ima različitih mogućnosti, samo lijepo formulirane ideje treba proslijediti na odgovarajuće adrese.
|
|
Vrh |
|
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:37 |
|
|
Zar nije dovoljno sto debijes donatoraku karticu i ako tebi ili tvojoj porodici zatreba imas sigurnu krv a ne da trazis po facebooku
_________________ Dom svoj čuva Zrinski 115
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:38 |
|
|
Ceha je napisao/la: Darivanje krvi znači 2 slobodna dana (bar u RH).
Nakon 35 davanja se dobije besplatno dodatno zdravstvo, a nakon 30 besplatna zetova karta (ali samo ako ju firma ne plaća). Znači mislilo se o tome u RH, nisu ukinuli praksu iz doba SFRJ.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:38 |
|
|
Nakon 35 davanja se dobije besplatno dodatno zdravstvo, a nakon 30 besplatna zetova karta (ali samo ako ju firma ne plaća). Poslodavac nije dužan dati slobodne dane.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
MiB
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:43 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Ceha je napisao/la: Darivanje krvi znači 2 slobodna dana (bar u RH).
Nakon 35 davanja se dobije besplatno dodatno zdravstvo, a nakon 30 besplatna zetova karta (ali samo ako ju firma ne plaća). Poslodavac nije dužan dati slobodne dane. To država mora regulirati. Čini mi se kako je u Austriji i Njemačkoj plaćen jedan dan dopusta. Ispravka: Stariji članak! Pogledajte kako ćete u Njemačkoj i Austriji zaraditi 1350 eurahttps://fenix-magazin.de/pogledajte-kak ... 1350-eura/Iz HR: https://net.hr/danas/rtl-danas/darovati ... 50bfc1e71d
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 22:53 |
|
|
Ako se ne varam, postoje i vjerski razlozi da neki ne žele niti dati niti primiti krv, čak ako bi tako spasili i život.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 23:50 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Ceha je napisao/la: Darivanje krvi znači 2 slobodna dana (bar u RH).
Nakon 35 davanja se dobije besplatno dodatno zdravstvo, a nakon 30 besplatna zetova karta (ali samo ako ju firma ne plaća). Poslodavac nije dužan dati slobodne dane. https://uznr.mrms.hr/obavjestavanje-pos ... anja-krvi/Je. Barem jedan.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 19 kol 2024, 23:51 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Ako se ne varam, postoje i vjerski razlozi da neki ne žele niti dati niti primiti krv, čak ako bi tako spasili i život. I to je ok, ali to nema previše veze s temom. Ako netko želi umrijeti...
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 10:05 |
|
|
Ceha je napisao/la: dane-croatia je napisao/la: Poslodavac nije dužan dati slobodne dane. https://uznr.mrms.hr/obavjestavanje-pos ... anja-krvi/Je. Barem jedan. Zahvaljujem. To mi je novost. Zadnji put kad sam to proučavao, bilo je da na kraju ovisi o dobroj volji poslodavca.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 11:10 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39265 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
dane-croatia je napisao/la: Ako se ne varam, postoje i vjerski razlozi da neki ne žele niti dati niti primiti krv, čak ako bi tako spasili i život. Jehovini svjedoci.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 11:42 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Originals
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 12:58 |
|
|
Nakon 35 davanja se dobije besplatno dodatno zdravstvo, a nakon 30 besplatna zetova karta (ali samo ako ju firma ne plaća). Ne trebaju mi ništa dati. Ako nekome mogu pomoći, pomoći ću. Baš sam ovaj tjedan u Splitu i slušam na radiju Dalmacija kako im treba krvi, odazvat ću se na poziv Bolnice.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 16:26 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17406 Lokacija: יום טוב
|
ovo što Originals kaže. kako ne pomoći nekome, i to spasiti mu život? ja nemam dovoljno željeza ni za sebe, odbili me.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 16:28 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39265 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Kod na u HNŽ su darivatelji oslobođeni plaćanja markice za zdravstveno osiguranje.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 19:18 |
|
|
daramo je napisao/la: Kod na u HNŽ su darivatelji oslobođeni plaćanja markice za zdravstveno osiguranje. U Travniku gratis parking, 1 KM
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 19:30 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: daramo je napisao/la: Kod na u HNŽ su darivatelji oslobođeni plaćanja markice za zdravstveno osiguranje. U Travniku gratis parking, 1 KM A dobro, neka glupost, ali veseli te
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 19:30 |
|
|
Originals je napisao/la: Ceha je napisao/la: Darivanje krvi znači 2 slobodna dana (bar u RH).
Nakon 35 davanja se dobije besplatno dodatno zdravstvo, a nakon 30 besplatna zetova karta (ali samo ako ju firma ne plaća). Ne trebaju mi ništa dati. Ako nekome mogu pomoći, pomoći ću. Baš sam ovaj tjedan u Splitu i slušam na radiju Dalmacija kako im treba krvi, odazvat ću se na poziv Bolnice. To je ok. Meni ti dani dobro dođu, imam troje djece doma.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 19:31 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: ovo što Originals kaže. kako ne pomoći nekome, i to spasiti mu život? ja nemam dovoljno željeza ni za sebe, odbili me. Moraš piti više kupinovog vina
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 19:42 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7366 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
. I u BiH je tako.
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Darivanje krvi - mišljanja Postano: 20 kol 2024, 20:30 |
|
|
Vezano za darivanje krvi, važno je da unazad neko vrieme niste bili prehlađeni (viroze), da niste imali neke ogrebotine i rane, ter da na pr. niste imali nedavno aktivan herpes (prnja). Tu ne smiju biti niti friške tetovaže. Naravno, neke druge dodatne bolesti da i ne spominjem. Ako se i uspijete prešvercat s tim stvarima, na taj način možete ugroziti ponajviše novorođenčad ukoliko oni budu koristnici vaše krvi. Uglavnom, cilj treba biti pomoći drugome a ne brojanje koliko puta se dalo krv. Također, prije samog davanja krvi, liiečnik i sestra izmjere tlak (ne smije biti prenizak, mislim da je gornji granica 90), ter izmjere željezo.
Vezano za ,,oporavak'' nakon davanja krvi, najbitnije je da taj isti dan ne pijete alkohol (možda malo crnoga), da pijete puno tekućine i dobro se hranite, da niste previše tjelesno aktivni, ter da što manje koristite ruku iz koje su vam uzimali krv. Još sliedećih par dana, a neki i preko tjedan dana mogu imat osjećaj da su malo slabiji i umorniji, makar mnogi ljudi svjedoče da se osjećaju bolje nakon što daju krv. Predpostavljam da to ovisi i o tomu koliko tko ima višak željeza u krvi, ter i o tomu koliko ima visok tlak.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 24 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|