HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 pro 2024, 20:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Upitnost kolektivne svijesti
PostPostano: 22 kol 2024, 01:55 

Ljudi naravno oduvijek žive u skupinama, i Robinzonijada nema. Uvijek su to bila plemena i sl, a najuže- obitelj.

Onda su nastajali narodi s civilizacijom i više. No, moderni je vrhunac nacija ili razvijeni narod. To su europski i istočnoazijski narodi.

No kolektiv, primarni,je za dobar dio muslimana islam, ili smjesa islama i naroda/jezika/rase.

Kod kršćana odavno nije- Švicarci katolici nemaju baš neke veze s Filipincima katolicima.
Također, imamo skupine koje su etnosi, ali nisu prave nacije- Baski, Bretonci, Katalonci, Velšani...

Ono što mi je intersantno da bih krigirao svoje stajalište d aje rasna svijet i prirodnja od nacionalne. Kod rase vidiš odmah da izgleda bitno drugačije nego ti, da nije tvoja banda.

Naravno da je rasizam ostraciziran zbog kscesa 2. svj. rata, no to je suludo. Uza sve režanje, ne mogi osuditi globalisti nacionalizam jer je priznat kao zbilja, npr u Poljaka i Danaca.

No nikako se ne može priznati da se rase razlikuju ne samo u izgledu, nego i fiziologiji, kulturi, potencijalu za uspjeh,...u svemu.

Sada umrli Alain Delon nije bio rasist, no umro je u očaju za budućnost Francuske preplavljene u solidnoj mjeri crncima i Arapima i sl.

Meni je neobično da dobra manjina na zapadu nema instinktivnu rasnu svijest kao ja. U smisli- OK, no ti nisi moja grupa. Kontakti max korektni, ali nešto više- ne.

Tu mislim i na Hrvatsku gdje svršavaju na religiju, a ne misle da su crnje ili azijci, makar i kršćani, posve neprobavljiva ekipa, praktički humanoidi.

Odgovaraju mi Kinezi iz Kine koji su na oprezu i neprijateljstvu prema svim ne-Kinezima.

Bijelci, napose na zapadu Europe, mi izgledaju suludi, napose mlađe žene. Krajnje neprirodno, kao da jedeš živu žabu ili da javno sereš po pločniku.

Vrh

Naslov: Re: Upitnost kolektivne svijesti
PostPostano: 22 kol 2024, 02:35 

Nemam ništa protiv drugih naroda i rasa.

Ali ono što mi smeta je nemogućnost zadržavanja vlastitog identiteta koju neki toliko brane.
Uopće nije problem ako netko doseli u Hrvatsku, nauči hrvatski jezik i postane Hrvatom.
Ali koliko je to vjerojatno?
Pogotovo ako budu počeli nicati raznorazni slamovi i geta.

Država bi primarno trebala služiti domaćima.
Ako tko želi živjeti u Hrvatskoj, trebao bi to i zaslužiti, dati neki (i to poprilično velik) doprinos državi.

Pojedinci kao takvi nisu problem.
Ali strani identiteti...
Pa imali smo već gro problema oko takvih, zar to moramo ponavljati?

Osobno me ne privlače pretjerano druge rase, ali tko voli nek izvoli.
Puno mi je problematičnije nečije ponašanje i običaji.

Ima neki grad u Americi, zaboravio sam mu ime.
Stanovnicima je dugo vremena bio meka za doseljavanje muslimani.
Domoroci su bili liberalni.
I super, došli ovi na vlast, izabrali i gradonačelnika.
Prvo što su napravili kad su došli na vlast je ukinuli neko obilježavanje holokausta nad Židovima u ww2.
Domoroci malo popizdili, ovi ih oprali, demokracija je, mi smo sada većina...

Jbg.
Postoji neka hrvatska kultura i civilizacija, običaji za koje bih volio da se održe.
A mala je vjerojatnost da će to poći za rukom nekom s drugog kraja svijeta.

Kolektivna svijest može postojati, ali unutar neke srodne skupine.
Što ideš dalje, što su zajednički geni rjeđi, veće su razlike.
A onda su bilo kakve veze slabije.

Vrh

PostPostano: 22 kol 2024, 17:26 

Ceha je napisao/la:
Nemam ništa protiv drugih naroda i rasa.

Ali ono što mi smeta je nemogućnost zadržavanja vlastitog identiteta koju neki toliko brane.
Uopće nije problem ako netko doseli u Hrvatsku, nauči hrvatski jezik i postane Hrvatom.
Ali koliko je to vjerojatno?
Pogotovo ako budu počeli nicati raznorazni slamovi i geta.

Država bi primarno trebala služiti domaćima.
Ako tko želi živjeti u Hrvatskoj, trebao bi to i zaslužiti, dati neki (i to poprilično velik) doprinos državi.

Pojedinci kao takvi nisu problem.
Ali strani identiteti...
Pa imali smo već gro problema oko takvih, zar to moramo ponavljati?

Osobno me ne privlače pretjerano druge rase, ali tko voli nek izvoli.
Puno mi je problematičnije nečije ponašanje i običaji.

Ima neki grad u Americi, zaboravio sam mu ime.
Stanovnicima je dugo vremena bio meka za doseljavanje muslimani.
Domoroci su bili liberalni.
I super, došli ovi na vlast, izabrali i gradonačelnika.
Prvo što su napravili kad su došli na vlast je ukinuli neko obilježavanje holokausta nad Židovima u ww2.
Domoroci malo popizdili, ovi ih oprali, demokracija je, mi smo sada većina...

Jbg.
Postoji neka hrvatska kultura i civilizacija, običaji za koje bih volio da se održe.
A mala je vjerojatnost da će to poći za rukom nekom s drugog kraja svijeta.

Kolektivna svijest može postojati, ali unutar neke srodne skupine.
Što ideš dalje, što su zajednički geni rjeđi, veće su razlike.
A onda su bilo kakve veze slabije.

Dobar primjer.

Normalo je- SMETA ME SVATKO TKO NIJE MOJA BANDA.

To potječe iu plexus solarisa.

Ekstremni primjer se može naći u epohalnoj knjizi Jakoba Burkhardta "Kultura renesanse u Italiji", gdje piše kako je bilo posve normalno da seljaci po selima ubiju svakog stranca koji zaluta.

Naravno da je to primitivizam i sl., no NORMALNA reakcija na druge vrste, a napose rase jer su vizualno i po svemu drugačiji je- TO JE POTENCIJALNI NEPRIJATELJ I IMATI GA NA OKU; A RIJEŠITI GA SE NAJBOLJE.

To je normalna reakcija, a ne- svi smo ljudi, samo se ponašaj i sl....

Ne- nisi ja ni moja ekipa, i prema temi oprez i gard, a ako treba i radikalnije.

Vrh

PostPostano: 22 kol 2024, 17:52 

Hroboatos je napisao/la:
Ljudi naravno oduvijek žive u skupinama, i Robinzonijada nema. Uvijek su to bila plemena i sl, a najuže- obitelj.

Onda su nastajali narodi s civilizacijom i više. No, moderni je vrhunac nacija ili razvijeni narod. To su europski i istočnoazijski narodi.

No kolektiv, primarni,je za dobar dio muslimana islam, ili smjesa islama i naroda/jezika/rase.

Kod kršćana odavno nije- Švicarci katolici nemaju baš neke veze s Filipincima katolicima.
Također, imamo skupine koje su etnosi, ali nisu prave nacije- Baski, Bretonci, Katalonci, Velšani...

Ono što mi je intersantno da bih krigirao svoje stajalište d aje rasna svijet i prirodnja od nacionalne. Kod rase vidiš odmah da izgleda bitno drugačije nego ti, da nije tvoja banda.

Naravno da je rasizam ostraciziran zbog kscesa 2. svj. rata, no to je suludo. Uza sve režanje, ne mogi osuditi globalisti nacionalizam jer je priznat kao zbilja, npr u Poljaka i Danaca.

No nikako se ne može priznati da se rase razlikuju ne samo u izgledu, nego i fiziologiji, kulturi, potencijalu za uspjeh,...u svemu.

Sada umrli Alain Delon nije bio rasist, no umro je u očaju za budućnost Francuske preplavljene u solidnoj mjeri crncima i Arapima i sl.

Meni je neobično da dobra manjina na zapadu nema instinktivnu rasnu svijest kao ja. U smisli- OK, no ti nisi moja grupa. Kontakti max korektni, ali nešto više- ne.

Tu mislim i na Hrvatsku gdje svršavaju na religiju, a ne misle da su crnje ili azijci, makar i kršćani, posve neprobavljiva ekipa, praktički humanoidi.

Odgovaraju mi Kinezi iz Kine koji su na oprezu i neprijateljstvu prema svim ne-Kinezima.

Bijelci, napose na zapadu Europe, mi izgledaju suludi, napose mlađe žene. Krajnje neprirodno, kao da jedeš živu žabu ili da javno sereš po pločniku.

Mislim da je svaki dio našeg identiteta bitan, rasa je tu samo jedan od čimbenika. Zapad je imao problema među svojim ljudima, koji su dovoljno podijeljeni bili oko same imigracije.

Tko se god slaže sa imigracijom, treba mu samo činjenice plasirati o povećanju stope kriminala, nasilja nad ženama, kako je od engleske kulture ostao samo nogomet i fish n chips.

Francuze da ne spominjemo, niti kako inače mirni Šveđani pale kurane po ulicama.

Rekao bih da ne stojimo toliko loše što se tiče kolektivne svijesti, evo ne znam da ima tko na forumu da otvoreno podržava ovo što se događa. Mislim da previše vremena provodimo u prošlosti, tko je ustaša, tko partizan, koga podržavamo i takve stvari.

Treba gledati sebe i učiti na greškama drugih, primjeniti to na budućnost.

Svi su dobri u uočavanjima opasnosti, onda proaktivno raditi i na rješenjima, današnji svijet brze komunikacije i informacija moramo iskoristiti da se povežemo sa dijasporom.

'Ko te ne zna, a ne voli !

Vrh

PostPostano: 22 kol 2024, 18:50 

Salivator je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Mislim da je svaki dio našeg identiteta bitan, rasa je tu samo jedan od čimbenika. Zapad je imao problema među svojim ljudima, koji su dovoljno podijeljeni bili oko same imigracije.

Tko se god slaže sa imigracijom, treba mu samo činjenice plasirati o povećanju stope kriminala, nasilja nad ženama, kako je od engleske kulture ostao samo nogomet i fish n chips.

Francuze da ne spominjemo, niti kako inače mirni Šveđani pale kurane po ulicama.

Rekao bih da ne stojimo toliko loše što se tiče kolektivne svijesti, evo ne znam da ima tko na forumu da otvoreno podržava ovo što se događa. Mislim da previše vremena provodimo u prošlosti, tko je ustaša, tko partizan, koga podržavamo i takve stvari.

Svi su dobri u uočavanjima opasnosti, onda proaktivno raditi i na rješenjima, današnji svijet brze komunikacije i informacija moramo iskoristiti da se povežemo sa dijasporom.

To je racionalno, no stvari su dublje.

Psiholozi su utvrdili da bijelci i žuti doživljavaju stres (tlak, električki otpor kože, promjene u fiziologiji) kad samo pogledaju na druge rase, napose crnce.
Također i na razne obojene i muslimane.

Da dovedu obojene tako da čine 15% Zagreba, da su najproduktivniji, najcivilizraniji, da govore savršeni hrvatski, da su najkorisni članovi društva: NE; NE I NE.

Stranci i van.

Svaka nacija je monorasna i unikulturna.

Vrh

PostPostano: 22 kol 2024, 18:52 

Hroboatos je napisao/la:

Normalo je- SMETA ME SVATKO TKO NIJE MOJA BANDA.

To potječe iu plexus solarisa.

Ekstremni primjer se može naći u epohalnoj knjizi Jakoba Burkhardta "Kultura renesanse u Italiji", gdje piše kako je bilo posve normalno da seljaci po selima ubiju svakog stranca koji zaluta.

Naravno da je to primitivizam i sl., no NORMALNA reakcija na druge vrste, a napose rase jer su vizualno i po svemu drugačiji je- TO JE POTENCIJALNI NEPRIJATELJ I IMATI GA NA OKU; A RIJEŠITI GA SE NAJBOLJE.

To je normalna reakcija, a ne- svi smo ljudi, samo se ponašaj i sl....

Ne- nisi ja ni moja ekipa, i prema temi oprez i gard, a ako treba i radikalnije.

Kako ćeš prepoznati drugu vrstu ako priča isti jezik i isto izgleda? Tu bi onda pao u vodu animozitet na relaciji Hrvati-Srbi-Bošnjaci što se opet ne bi svidjelo etničkim čistuncima. Ti seljaci, ako je ta priča istinita , su ubijali i Talijane iz drugih regija i gradova jer je njima bio stranac svatko tko nije iz njihovog sela i koga ne poznaju.

Ja sam naprimjer dosta ljudi poznavao 10-15 godina prije nego sam otkrio da su srpskog porijekla, prije nisam imao pojma iako smo se družili, išli u školu. Da je nacija nešto usađeno u prirodi, onda bi odmah u sebi imao antene da ih prepoznam.

Vrh

PostPostano: 22 kol 2024, 19:05 

Hroboatos je napisao/la:
Salivator je napisao/la:

To je racionalno, no stvari su dublje.

Psiholozi su utvrdili da bijelci i žuti doživljavaju stres (tlak, električki otpor kože, promjene u fiziologiji) kad samo pogledaju na druge rase, napose crnce.
Također i na razne obojene i muslimane.

Da dovedu obojene tako da čine 15% Zagreba, da su najproduktivniji, najcivilizraniji, da govore savršeni hrvatski, da su najkorisni članovi društva: NE; NE I NE.

Stranci i van.

Svaka nacija je monorasna i unikulturna.

U svemu se slažem, meni je uočljivo kod drugih uvijek bila produktivnost i radna želja, naravno rasa na prvu.

Slovaci su jedini narod koji sam smatrao sličan našemu, po svim parametrima.

'Ko te ne zna, a ne voli !

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: