HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 sij 2025, 16:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Crkla jedna serbokroatistička jugoslavenčina
PostPostano: 25 kol 2024, 18:03 

zalutala je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Ne, nego danski i norveški bokmal.

Može biti. Ne znam ni jedan ni drugi ni treći, neću ništa tvrditi.

Norveški bokmal je norvegizirani danski koji je bio u službenoj uporabi u Norveškoj. Stoga i stariji naziv dansko-norveški. Strukturalno, danski se nije izvorno govorio u Norveškoj, a pravi norveški je landsmal ili nymorsk, kojim se govori u oko 18% slučajeva.

Norvežani tretiraju oba kao svoj jezik s dvije forme.

Dakle, bokmal je presađeni jezik u Norvešku od strane Danaca, a koji se norvegizirao.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2024, 18:04 

Hroboatos je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

U par navrata je rečeno(u Podcastu) da je Vuku S. Karadžiću bio zabranjen ulazak u Srbiju.
Znaš li zašto su mu zabranili ulazak u Srbiju?

Ovisi o kom se periodu radi. Mislim da je to bilo kasnih 1820ih nakon razilaženja s Milošem Obrenovićem, tako da ne znam je li do smrti, 1864., ikad više došao u Srbiju, osim možda u Zemun kao dio Austrije u blizini.

Od kasnih 1820ih do smrti je putovao jedino po sadašnjoj Hrvatskoj, Austriji, Crnoj Gori, a mislim da je bio i u Njemačkoj i Rusiji.

Nisam sigurna o kojem vremenskom okviru je riječ
Zabrana je spomenuta u vrijeme kada su u Beču potpisali dokument o zajedničkom jeziku, nisam zapamtila godinu.
I spomenuto je i u vezi njegovog rada na terenu, skupljanja narodnih pjesama, rečeno je da je narodne pjesme skupljao većinom po hrvatski naseljenim krajevima.
Mislim da je rečeno da nije išao u Srbiju, da ga Srbi nisu podnosili(nije rečen razlog, ili ako je nisam ga zapamtila) i da su Srbi tek nakon njegove smrti počeli da koriste njegov rad.
Ovo mi je velika novost.
A tek iznenađenje da je postao počasni građanin Zagreba i da je to i dan danas.
Hvala za video :palacgore1
Nevezano za V. Karadžića, ovaj video bi zbilja trebalo poslušati, čovjek je objasnio sve nebuloze oko priča o zajedničkom jeziku

Vrh

PostPostano: 25 kol 2024, 18:06 

Hroboatos je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Može biti. Ne znam ni jedan ni drugi ni treći, neću ništa tvrditi.

Norveški bokmal je norvegizirani danski koji je bio u službenoj uporabi u Norveškoj. Stoga i stariji naziv dansko-norveški. Strukturalno, danski se nije izvorno govorio u Norveškoj, a pravi norveški je landsmal ili nymorsk, kojim se govori u oko 18% slučajeva.

Norvežani tretiraju oba kao svoj jezik s dvije forme.

Dakle, bokmal je presađeni jezik u Norvešku od strane Danaca, a koji se norvegizirao.

:palacgore1
Znam nešto švedskog; hej i hej do :zubati ,ostalo u sjećanju s jednog putovanja

Vrh

PostPostano: 25 kol 2024, 18:36 

zalutala je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:

Ovisi o kom se periodu radi. Mislim da je to bilo kasnih 1820ih nakon razilaženja s Milošem Obrenovićem, tako da ne znam je li do smrti, 1864., ikad više došao u Srbiju, osim možda u Zemun kao dio Austrije u blizini.

Od kasnih 1820ih do smrti je putovao jedino po sadašnjoj Hrvatskoj, Austriji, Crnoj Gori, a mislim da je bio i u Njemačkoj i Rusiji.

Nisam sigurna o kojem vremenskom okviru je riječ
Zabrana je spomenuta u vrijeme kada su u Beču potpisali dokument o zajedničkom jeziku, nisam zapamtila godinu.
I spomenuto je i u vezi njegovog rada na terenu, skupljanja narodnih pjesama, rečeno je da je narodne pjesme skupljao većinom po hrvatski naseljenim krajevima.
Mislim da je rečeno da nije išao u Srbiju, da ga Srbi nisu podnosili(nije rečen razlog, ili ako je nisam ga zapamtila) i da su Srbi tek nakon njegove smrti počeli da koriste njegov rad.
Ovo mi je velika novost.
A tek iznenađenje da je postao počasni građanin Zagreba i da je to i dan danas.
Hvala za video :palacgore1
Nevezano za V. Karadžića, ovaj video bi zbilja trebalo poslušati, čovjek je objasnio sve nebuloze oko priča o zajedničkom jeziku

Karadžić je bio u Srbiji do konca 1820ih, a onda je Miloš Obrenović potjerao kao austrijskog špijuna i sl.
Grčević govori istinu, ali nije do kraja jasan i dio se može krivo protumačiti.

Karadžić je dobar dio pjesama skupio u zapadnoj Srbiji, i to je najvažniji dio. Znaju se njegovi pjevači guslari, i muški i ženski (najpoznatiji je Filip Višnjić). To su pjesme o srpskom ustanku, Kosovu i dio spominje stariju povijest, npr. cara Dušana. Isto je dosta skupio ili su mu dali pjesme pravoslavaca u Crnoj Gori. U Hrvatskoj je skupljao i među katolicima i pravoslavcima, a neke je sttvari mijenao. Najpoznatija je balada Hasanaginica, koja je katolička i hrvatska, i nema guslara pravoslvca ni muslimana koji bi joj bio izvor.

No veći dio epike o Turcima (stari Vujadin, braća Jugovići, kraljević Marko,..) pokupio je ipak u Srbiji do konca 20ih godina. Od Hrvata je preuzeo pjesme o uskocima, Senjaninu Ivi i ostalom.

Dosta korektan rad, iz serbokroatističkog diskursa, dao je Karadžićev biograf Miodrag Popović još u doba Jugoslavije: https://hrcak.srce.hr/file/76023

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 29 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: