HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 pro 2024, 18:30.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Izgradnja cesta, brzih cesta i autocesta u Herceg-Bosni
PostPostano: 29 stu 2024, 19:47 

Ne vidim svrhu da se HR ukljucuje u izgradnju ceste koju će koristi 500 do 1000 ljudi tek ponekad, za svoje lokalnu komunikaciju, ta cesta ničemu drugom neće služiti.niti ta cesta ista upotrebljivo spaja niti ičemu skraćuje put.
A cesta koja te lokalne jedinice povezuje već postoji, samo je loša.
Ta cesta nikad nije trebala priejci općinski rang održavanja.
Čak i za to lokalno stanovništvo postoje daleko bitniji pravci koji bi im poboljšali komunikaciju sa Makarskom i Splitom.
Ono što gore piše u opisu ceste, što navodi Butkovic je suludo i ništa od toga neće biti u upotrebi jer ta cesta već ima daleko kraće alternative.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 19:56 

Ha ne znam, mozda lokalno stanovnistvo jako zeli tu cestu iz nekog razloga? A opcina, pa ni zupanija, sigurno nemaju pare za takve (neisplative) investicije. Mozda je makadam u losem stanju i vrijeme je za obnovu?

Ne znam, ako se lokalno stanovnistvo veseli onda je to svakako dobar znak, mozda sprijeci pokoju obitelj od nauma da iseli :neznam

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 20:05 

Ne kažem ti da je cesta za bacit, ali ako se već uključila HR onda to treba biti za neke korisnije ceste, Put ka Arzanu je put ka nigdje.
U susjedstvu ima boljih opcija, recimo cesta ka Cisti koja bi to lokalno stanovništvo bolje povezala sa Makarskom i ST . I to bi imalo ogromnu korist za njih.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 20:26 

Evo ja lokalni prije sa malim autom sam bio veliki zagovornik asfalta Vinica- Vir, vazda liži preko makadama, a sad uzeo nekog terenca gonim 120 po tom makadamu stignem u Posušje za 25 min, i sad se sitili asfalta. Zašto je sve u mom životu kontra? :smajl049

Šteta što do Brela i Makarske nema pošten pravac da tako spičimo za 20-30 min (imamo 20km zračne linije do Brela). Nije ni do Splita nešto bolje. Još 10 jebenih kamera i drotovi na svakom ćošku. Nemoš doć ispod 1h do Splita. Katastrofa.

U nekom ozbiljnijem tonu naravno da mi je drago ako će to bit. Makadam je haos. Baš sam uživo čuo načelnika Posušja na jednoj javnoj raspravi jučer gdje kaže da će bit. :zivili

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 20:35 

Kuda ti ideš u ST iz sela?
Da se Hr angazira umjesto ovoga, na cesti prema Sestanovcu, tako da imate spoj sa AC, da ste bliže MA, St i Imktskom, to bi bio game changer .
Ovu cestu treba asfaltirati , ali lokalnim sredstvima jer nije potreban veci rang ceste od lokalne ceste.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 21:11 

Pa slažem se, nama bi bilo dovoljno da se povuče novi asfalat od Vinice do Vira po već postojećem makadamu i tjt, a koliko sam skužio ovdje se uvelike radi skroz nova trasa? Mislim naravno da mi je drago i to ali u pravu si kad kažeš da je spoj prema moru najbitniji, puno nas radi po Dalmaciji i svaki dan putujemo gore dole za Imotski, Makarsku, Cistu, Šestanovac, Brela, Bašku itd.

Vinica- Split je najbliže na prijelaz Mala Vinica- Dobranje- Cista- Bisko- autoput- Dugopolje:

slika

(samo što taj prijelaz Mala Vinica je samo za lokalce dozvoljen, google maps ga ne poznaje morao sam ručno riktati tu trasu)

Ovo je Vinica- Brela preko Male Vinice:

slika

Ovo je Vinica- Brela preko Studenaca (google maps također očito ne poznaje tu trasu kao najbolju iz nekog razloga, ručno namješteno):

slika

Ovo zadnje nam je najbliži put do mora (Brela- Baška- Makarska)

Koji bi bio neki idealan novi put ne znam, pitanje koliko se da skratiti već postojeće, nismo u Nevadi da samo povučeš ravnu liniji i to je to...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 21:17 

Znam ja ceste, ali sam mislio da ideš preko Trilja jer spominješ kamere.
Interesantno za ostale koji čitaju, oko Trilja u krugu 10 km ima 5 kamera. Sve na jednom pravcu prema ST

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 21:21 

Sa 7,5 mil eura koje će koristiti isključivo vama se da napravit puno poboljšanja na tim postojećim cestama koje bi time postale atraktivne za sve.
A ovo treba napraviti kao lokalnu cestu sa lokalnim sredstvima.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 21:28 

zaba1111 je napisao/la:
Znam ja ceste, ali sam mislio da ideš preko Trilja jer spominješ kamere.
Interesantno za ostale koji čitaju, oko Trilja u krugu 10 km ima 5 kamera. Sve na jednom pravcu prema ST

Pa idem često preko Kamenskog pa na Trilj, navratim prije kod nas na pumpu itd. Sve je to li-la, kako god okreneš ima klapanja, nije baš idealno povezano.

Ma kamere su katastrofa nemoš gasa nigdi liži po 50-60 kmh pola puta... Sad imaš i policije na svakom ćošku u civilnim autima sjede sa onim ručnim radarima snime te da i ne znaš i samo ti dođe čestitka kući, neku večer vraćam se iz Splita u 3 ujutro gamad stoji di se skreće za Tijaricu, doslovno žive duše nigdi a oni te vrebaju u zasjedi, srećom nešto mi reklo da usporim jer često budu tudan... ali u jebenih 3 ujutro ej...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 21:30 

zaba1111 je napisao/la:
Sa 7,5 mil eura koje će koristiti isključivo vama se da napravit puno poboljšanja na tim postojećim cestama koje bi time postale atraktivne za sve.
A ovo treba napraviti kao lokalnu cestu sa lokalnim sredstvima.

A mislim iskreno to je sve asfalt sve te trase u pravcu mora, teško da nam možeš skratiti put do ikuda ako nećeš neku novu trasu probiti...

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 21:52 

Da ne duljim., sa 7,5 milona se može puno napravit da se cesta ograničena na 40-60 ubrza, u smjeru koji bi bio višestruko koristan.
Ova nova cesta ce , da približim onima koji ne znaju, biti daleko najbolja u svim smjerovima od vas, a vodi u Arzano.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 22:13 

zaba1111 je napisao/la:
Ne vidim svrhu da se HR ukljucuje u izgradnju ceste koju će koristi 500 do 1000 ljudi tek ponekad, za svoje lokalnu komunikaciju, ta cesta ničemu drugom neće služiti.niti ta cesta ista upotrebljivo spaja niti ičemu skraćuje put.
A cesta koja te lokalne jedinice povezuje već postoji, samo je loša.
Ta cesta nikad nije trebala priejci općinski rang održavanja.
Čak i za to lokalno stanovništvo postoje daleko bitniji pravci koji bi im poboljšali komunikaciju sa Makarskom i Splitom.
Ono što gore piše u opisu ceste, što navodi Butkovic je suludo i ništa od toga neće biti u upotrebi jer ta cesta već ima daleko kraće alternative.

A moj Zaba vidi se da si boomer, Duvnjak starog kova. Aj spusti se u Škutoriju i pitaj mlađe šta misle o novoj potencijalnoj trasi ovakve buduće kvalitetne ceste. Vidit ćeš ideja i projekcija, kako ljudi dugoročno i poduzetno razmišljaju.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 22:16 

Ispod Zavelima na toj cesti će biti glavna logistika, distribucija i skladišta hrvatskih firmi za BiH.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 22:27 

Vidi se da ne poznaješ rute od kojima se govori.
Daj Bože, ali to bez izgradnje novih cesta nema nikakve logike jer ta cesta prema Arzanu ne vodi nigdje .
Da se za te pare napravi dobar put prema AC, a što bi usput priblizilo Makrasku, Imotski i Split, tada bi se moglo razmisljat o distributivnim centrima.
Ti već znaš da ja puno znam i razumijem, zato ću te lagano podsjetiti na onu da poletiti nije pametno, pogotovo visoko.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 22:28 

Da budem slikovit, spominjan je posuški nacelnik, on će se tom cestom provozat na otvaranju i nikad više, jer njome nema gdje ići.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 23:03 

zaba1111 je napisao/la:
Vidi se da ne poznaješ rute od kojima se govori.
Daj Bože, ali to bez izgradnje novih cesta nema nikakve logike jer ta cesta prema Arzanu ne vodi nigdje .
Da se za te pare napravi dobar put prema AC, a što bi usput priblizilo Makrasku, Imotski i Split, tada bi se moglo razmisljat o distributivnim centrima.
Ti već znaš da ja puno znam i razumijem, zato ću te lagano podsjetiti na onu da poletiti nije pametno, pogotovo visoko.

Ma Zaba, gle... svaka čast tvojoj logici, al tu ti fali malo šira slika. Ajmo iz početka: Južna obilaznica u Posušju – koliko je ljudi bilo protiv nje, jer "kome treba"? A vidi danas, nema gužvi, centar slobodan, grad raste. Široki nema obilaznicu i šta imamo? Kolaps u centru svaki put kad netko mora na autobus ili do Crkve, ili kad se svi raspuste u 16h s posla.

Ova cesta Posušje–Aržano nije samo lokalni projekt za par sela. To je kičma koja spaja dva kraja, dvije države. Rasteretit će GP Osoje i onu gužvu kroz Imotsku krajinu, sve do Zagvozda i autoceste. Plus, imaš cijeli Podzavelimski kraj koji može oživjeti – ljudi će se vraćati, praviti kuće za odmor, saditi masline i lozu. Pa zar nije bolje da ulaganje potiče razvoj nego da stojiš u mjestu i kukaš kako "nema koristi"?

Prometnice nisu samo za "tu i sad". One su za ono "sutra" – za djecu koja neće morat' selit' jer će imati priliku doma. Ako ćemo gledat' sve projekte samo kroz seoske naočale, onda nemojmo ni pričat' o razvoju, nego o održavanju makadama.

Aj razmisli malo, treba nam vizija, a ne stalno: "Ma, kome to treba?". To "kome to treba" je pitanje svakog projekta dok se ne napravi, a onda se svi pitaju kako smo uopće živjeli bez toga.

A kad se napravi ova horizontalna trasa ispod Zavelima, onda će se već razmišljati i o okomitoj trasi Jezera - Zidine - RH, tj. što Butković spominje kao najbliži spoj Srednjoj Bosni.

Jednostavno mora se od nekud krenuti, ovdje je postojao projekt odavno, zato je dozvoljen novac tj. sredstva.

Tamo gdje projekt ne postoji, Vlada ne može odobriti sredstva. Vrlo jednostavno.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 23:15 

Ima li smisla ponavljati se , ...razvoj će doći ako se kraj priblizi AC i većim centrima.To bi se desilo , da se od Vinice napravi kvalitetna cesta prema AC, za ove pare to se i moglo.
Sve to govorim kako bi se napravilo nešto više za cijelu zajednicu pa i spomenute lokalce poput planine.
Njemu bi do Posusja bila sasvim dovoljna lokalna cesta.
Da se napravi sira i brža cesta, sa trećom trakom na kriticnim dionicama prema Ac to bi bilo daleko korisnije za sve.
Nikakvi distributivni centri neće biti na cesti prema Arzanom jer ima daleko kraćih ruta koje su bolje povezane sa AC,
Nikad nitko iz Posusja neće ići tom cestom, pogotovo kad prodje bc do Imotskog.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2024, 23:57 

Da, shvacam sto zaba zeli reci. Generalno, na prvi pogled, a i drugi :), ta cesta ne moze imati toliki znacaj koji je Butkovic spominjao.

Mozda ima nesto sto mi ne znamo :)
Mozda zele usmjereiti ljude da koriste tu cestu kada idu prema Sestanovcu, Trilju, Splitu...i da time smanje pritisak na Imotski?
Mozda ce RH iskoristiti neka sredstva iz nekog EU fonda za prekogranicnu suradnju?

U svakom slucaju, nema nista lose u toj investiciji izuzev cinjenice da vjerojatno ima pametnijih i prioritetnijih trasa od te. Ali dobro je netko rekao, ako nema projekta onda se novac mora usmejriti tamo gdje ima. A budzet se mora trositi, sljedece godine ce doci novi....

Vrh

PostPostano: 30 stu 2024, 02:10 

zaba1111 je napisao/la:
Da budem slikovit, spominjan je posuški nacelnik, on će se tom cestom provozat na otvaranju i nikad više, jer njome nema gdje ići.

Načelnik je rekao da se planira gospodarska zona na tom pravcu, da nije samo cesta za povezat 2 sela...

Vrh

PostPostano: 30 stu 2024, 07:51 

Zanimljivo je spominjanje SB. Ako sam dobro skužio ove dvije ceste će se križat, čak ne idu na isti GP?

A hoće li radit od Zidina na sjever što novo?

Vrh

PostPostano: 30 stu 2024, 09:59 

Mislim da je to cesta za proslavu 1100 godina kralja Tomislava na Buškom Jezeru, treba još probit prema Pošušju cestu.

Znači očekuje se oko 100.000 hrvata na proslavi 1100 godina kralja Tomislava sa 5 cestovni pravaca.
1. Lika - Livno - Buško jezero
2. Bosna - TG - Buško jezero
3. Hercegovina - Pošušje - Buško jezero
4. Dubrovnik - Vinica - Buško jezero
5. Split - Kamensko - Buško jezero

20.000 ljudi po svakom pravcu oko 5.000 auta
To je jedino mjesto di se spaja 5 pravaca i di možeš koliko-toliko osigurat protok tolikog broja ljudi i auta u Hercegovini.
Bilo gdje drugdje bi nastao kolaps i totalna blokada prometa i proslava bi se pretvorila u fijasko.
Uostalom di bi parkirao 25.000 auta u TG ??
Ovako će se to razbit na 5 pravaca i koliko-toliko će ljudi moć doć na vrijeme parkirat auto i na misu i kasnije se vratit nazad kući.

Vrh

PostPostano: 30 stu 2024, 10:10 

Planina je napisao/la:
zaba1111 je napisao/la:

Načelnik je rekao da se planira gospodarska zona na tom pravcu, da nije samo cesta za povezat 2 sela...

Jesi mu pokazao ove karte koje si ovdje stavio i napomenuo da si putove sam ucrtao jer na Google mapama nema ovih cesta kao upotrebljivih?
Trebao si uputiti čovjeka jer očito nikad nije prošao tim krajem.
Niti će nakon ceremonije otvaranja .
Posusje je na samoj granici sa HR, 10 km od skore BC prema AC i pravit će 20 km dalje pod Zavelimom distributivne centre, da,da.
Trebao si reći čovjeku.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 00:50 

Hrvatska osim ove ceste u Hercegovini gradi također 10tak kilometara cestu Ravno - Zavala, izlaz na Slano u RH. I spominje se projekt izgradnje ceste starim vodovodom za Neum, tj trasa ceste Gabela Polje - Svitava prema Neumu.

Moguće da zadebljavaju kiflu iz nekog razloga, vojnog, demografskog itd.

Nedavno su se spominjao i drugi tunel kroz Biokovo koji bi trebao izaći kod Drvenika, a koji opet ima trajektnu liniju s Hvarom.

S drugu stranu bi tunel izašao blizu Ravče i Vrgorca, što je opet blizina Ljubuškog.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 48 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: