HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 lip 2025, 07:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 270 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bunjevci - novoizmišljena nacija
PostPostano: 22 tra 2011, 23:49 

joe enter je napisao/la:
Ana85 je napisao/la:

Zemljace dragi, koga briga sta je neko pisao u nevenu, mogao je da dodje neki kinez da mi pise u interes srbije...Takvih casopisa imas i sada. Naravno da uvek ima onih koji ce sebe smatrati samo Bunjevcima a ne hrvatima, uvek je takvih i bilo. Ali vecina Bunjevaca sebe smatra Hrvatima bez glupih statistickih podataka. Ne kaze se za dzabe da je subotica nekada bila najveci hrvatski grad izvan drzave hrvatske. Bio je veci od Zagreba i bilo kog grada u Hrvatskoj, i bio je naseljen Hrvatima Bunjevcima!

Zemljakinjo draga iz Bačke(verovatno) opet si pogrešila , nije to Čika Jove Zmaja list za decu Neven , već glasilo i list Bunjevaca koji se zove Neven.
I to je list koja je tvoja direktna baština , da nema njega nema ni prave ostavštine Bunjevaca tj.bunjavačkih Hrvata!

Ovo što si rekla "koga briga" , to je kao kad bi sad Hrvati rekli koga briga za sve one listove koji izlazili u 19.veku koji su direktne veze sa prosvećivanjem narodnim!
to nisu ovine kao danas jel možeš malo da to skontaš?!

Da nisam idiotkinja da ne znam o kom se listu radi...prvo pokusavas da dokazes da bunjevci nisu hrvati, a onda kazes da se ne bi znalo da sam hrvatica da nema tog lista...da nema tog lista ne bi se znalo nista...jao daj molim te...

Vrh

PostPostano: 22 tra 2011, 23:52 

divlja svinja je napisao/la:
Glavni list Bunjevaca u 19. st. bile su "Bunjevačke i šokačke novine" koje je izdavao katolički svećenik Ivan Antunović, deklarirani Hrvat. List je bio uređivan u hrvatskom narodnom duhu, a njegovi glavni suradnici, inače najznačajniji bunjevački intelektualci, bili su redom Hrvati.

Eto dokaza da Neven nije bila jedina hrvatska novina.. Bravo divlja svinjo :smajl007 :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 22 tra 2011, 23:54 

jesu Crnogorci imali prosvjetiteljski list ili ih je prosvjetlio Milo nazionale?

Vrh

PostPostano: 22 tra 2011, 23:54 

joe enter je napisao/la:
Pessimus dux je napisao/la:
Tebe upravo činjenice pobijaju, a i doimaš se prilično nervoznim. Pretpostavljam da grickaš slova s tipkovnice. Svi simptomi prethodno dijagnosticirani kod BOŠNJE. Uzgred, tu je i famozno pisanje velikim slovima.

S takvim infantilnim provokatorima koji iskrivljuju povijest uopće ne želim ulaziti u bilo kakvu ozbiljnu raspravu, pa ću i dalje nastaviti s recepturom ismijavanja tebe i tebi sličnih.

Ja stavljam dokaaze i dokumente , a ti ništa , nemaš činjenice već samo napadaš moju ličnost!
Mislim možeš ti i tako nastaviti ako misliš da je to suština rasprave u ovoj temi!

Evo mape iz 1910 Mađarske sa nacionalnim sastavom , mislim da je lako videti da Hrvata nema u Bačkoj,Baranji i Banatu , već samo Srbi,Bunjevci,Totovi,.....

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Ethnographic_map_of_hungary_1910_by_teleki_carte_rouge.jpg

E sad daj ti neka dokumenta , i ako može iskomentariši onaj Neven gde čovek kaže o jeziku to što kaže , ili ćeš nastaviti da mi odgovaraš vređanjem?!

Madjari su Srbe i Hrvate nazivali jednim imenom RACI-u nekom prevodu cigani!!! I nisu pravili razliku izmedju njih! Raspitaj se malo na googl-u!

Vrh

PostPostano: 22 tra 2011, 23:55 

Ana85 je napisao/la:
Glavni list Bunjevaca u 19. st. bile su "Bunjevačke i šokačke novine" koje je izdavao katolički svećenik Ivan Antunović, deklarirani Hrvat. List je bio uređivan u hrvatskom narodnom duhu, a njegovi glavni suradnici, inače najznačajniji bunjevački intelektualci, bili su redom Hrvati.

Eto dokaza da Neven nije bila jedina hrvatska novina.. Bravo divlja svinjo :smajl007 :biceovodobro

Hvala. :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 22 tra 2011, 23:56 

Ana85 je napisao/la:
Da nisam idiotkinja da ne znam o kom se listu radi...prvo pokusavas da dokazes da bunjevci nisu hrvati, a onda kazes da se ne bi znalo da sam hrvatica da nema tog lista...da nema tog lista ne bi se znalo nista...jao daj molim te...

Opet ti mi nabacuješ nešto što nisam rekao i ne mislim tako , vrlo bezobrazno zemljakinjo!

Ne dokazujem da Bunjevci nisu Hrvati već pokazujem da nisu imali hrvatsku nacionalnu svest , već da su imali neku vrstu bunjevačke nacionalne svesti bez državotvornih pretenzija i bilo kakvog autonomnog bunjevačkog političkog delovanja!

Vrh

PostPostano: 22 tra 2011, 23:58 

Ana85 je napisao/la:

Džabe se zahvaljuješ jer su te Bunjevačke i Šokačke Novine predhodile Nevenu , a Mijo Bandić je direktan slednik Antunovića , tako ne zaleći se da se hrabriš sa mojom zemljakinjom! :zubati

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:00 

Crvena Sonja je napisao/la:
U nas svaka baba zna ,da su Bunjevci Hrvati .Eto, to Vam je najveći dokaz i to one po najzabačenijim selima .Neda se to izbrisat nikakvom srpskom propagandom ,tvrda glava i usmena predanja .

ps.Ani (Bunjevki -Hrvatici )pozdrav:)

@ostali nek bistre dalje:)

Hvala Sonja na lijepim rijecima! :zivili

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:04 

Ana85 je napisao/la:
Madjari su Srbe i Hrvate nazivali jednim imenom RACI-u nekom prevodu cigani!!! I nisu pravili razliku izmedju njih! Raspitaj se malo na googl-u!

Zemljakinjo nemoj bezveze da se brukaš , naziv Rac znači Srbin tj.čovek iz Raške-Rašanin!

I tako je sve su nas zvali Racima , naš jezik rackim , ali što je najvažnije tako jezik svoj nisu zvali Srbi već upravo Bunjevci naročito na severu!

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A0%D0%B0%D1%86%D0%B8

Davno su Bunjevci i Bošnjaci podno Budima tražili od mađarske vlasti i katoličke crkve svoju "Racku službu" u crkvi , ali im je džabe bilo latinski i mađarski jezik je bio glavni!

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:05 

joe enter je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Inače, od "Bunjevštine" su najviše profitirali mađari koji su stoljećima asimilirali bunjevce. Antagonizam prema mađarima je bio jedan od razloga da su komunisti u ww2 i nakon njega bili najžešći pobornici ukidanja bunjevačkog nazivlja.

“Uzimamo naprimjer Vojvodinu. Mi gradimo jedinstvo i bratstvo, ali srpski šovinisti u Vojvodini neće da priznaju Hrvatu da je Hrvat, već ga zovu Bunjevac”
(Josip Broz Tito na Osnivačkom kongresu KP Srbije, 08. svibnja 1945 godine).

Kakve veze nazivlje Bunjevac ima sa asimilacijom?!

Pa Srbi su uvek njih zvali Bunjevcima , a oni su sami sebe takođe zvali Bunjevcima odvajkada , a nazivlje Hrvat im je bila novina i jednima i durgima , i tu nema šovinizma , to je sranje najobičnije komunističko!

Čitaj malo o tome kako je ban Jelačić palio i žario bunjevačka sela u ratu sa velikom žestinom i voljom , vrlo zanimljiva epizoda u istoriji!

Kod nas u Vojvodini se govorilo "Kad Bunjevac napusti salaš postaje Mađar" , njima je nacionalna svest bila na jakom niskom nivou , katolička crkva im je vekovima na čelu sa mađarskim popovima zatrla dosta toga!

E sad preterujes, od vajkada su Bunjevci sebe nazivali Bunjevackim Hrvatima, pa pogbogu, tek su dosli iz Hercegovine i Hrvatske, a naziv Bunjevci nose kao sto nose i Dalmatinci. Pa Dalmatinci npr sebe nazivaju Dalmatincima ali se podrazumeva da su Hrvati.. Jao Jao..

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:09 

Bobovac je napisao/la:

Dijelom jesu jer se npr. na popisima stanovništva sve do 1991 nije bilo moguće izjasniti Bunjevcem već su se te brojke dodavale Hrvatima.

Kako su onda udruge mogle nositi bunjevačke nazive? Ovo o popisima jednostavno ne vjerujem, moguće da su se takvi upisivali pod "ostale" ili "nacionalno neizjašnjene", ali teško da se na taj način kršila volja popisanih. Bit će da im je izjašnjavanje bilo onemogućivano kao i Bošnjacima.

Udruge su mogle nositi Bunjevacke nazive, npr, jedna koju ja znam je nosila naziv: Hrvatski kulturni centar Bunjevacko kolo. Nosi ga i dan danas..Ali Bunjevci se nisu mogli izjasnjavati kao bunjevci jer se zna da su hrvatskog roda. A tu potrebu nisu svakako ni imali.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:13 

Ana85 je napisao/la:

Kako su onda udruge mogle nositi bunjevačke nazive? Ovo o popisima jednostavno ne vjerujem, moguće da su se takvi upisivali pod "ostale" ili "nacionalno neizjašnjene", ali teško da se na taj način kršila volja popisanih. Bit će da im je izjašnjavanje bilo onemogućivano kao i Bošnjacima.

Udruge su mogle nositi Bunjevacke nazive, npr, jedna koju ja znam je nosila naziv: Hrvatski kulturni centar Bunjevacko kolo. Nosi ga i dan danas..Ali Bunjevci se nisu mogli izjasnjavati kao bunjevci jer se zna da su hrvatskog roda. A tu potrebu nisu svakako ni imali.

Je li autontičan onaj dokument NOO-a?

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:15 

joe enter je napisao/la:
Ana85 je napisao/la:

Opet ti mi nabacuješ nešto što nisam rekao i ne mislim tako , vrlo bezobrazno zemljakinjo!

Ne dokazujem da Bunjevci nisu Hrvati već pokazujem da nisu imali hrvatsku nacionalnu svest , već da su imali neku vrstu bunjevačke nacionalne svesti bez državotvornih pretenzija i bilo kakvog autonomnog bunjevačkog političkog delovanja!

Ali bi jako zeleo da dokazes da nisu :) Pa i ne rodila im se ideja o nacionalnoj svesti bunjevaca kad su ih svo vreme potiskivali da nisu hrvati.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:17 

joe enter je napisao/la:

Džabe se zahvaljuješ jer su te Bunjevačke i Šokačke Novine predhodile Nevenu , a Mijo Bandić je direktan slednik Antunovića , tako ne zaleći se da se hrabriš sa mojom zemljakinjom! :zubati

Tako je brate! SRBIJA DO TOKIJA, SVI SMO MI SRBI BILI NEKADA. Zapravo je ceo svet Srbija. Vanzemaljci dolaze na Zemlju da dokazu da su i oni nekad bili Srbi. :)

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:18 

Ana85 je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ali bi jako zeleo da dokazes da nisu :) Pa i ne rodila im se ideja o nacionalnoj svesti bunjevaca kad su ih svo vreme potiskivali da nisu hrvati.

Ja ne znam o čemu ti govoriš zemljakinjo?! , daj preformuliši rečenicu jer ne znam hoćeš reći?!

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:20 

joe enter je napisao/la:
Ana85 je napisao/la:

Zemljakinjo nemoj bezveze da se brukaš , naziv Rac znači Srbin tj.čovek iz Raške-Rašanin!

I tako je sve su nas zvali Racima , naš jezik rackim , ali što je najvažnije tako jezik svoj nisu zvali Srbi već upravo Bunjevci naročito na severu!

Davno su Bunjevci i Bošnjaci podno Budima tražili od mađarske vlasti i katoličke crkve svoju "Racku službu" u crkvi , ali im je džabe bilo latinski i mađarski jezik je bio glavni!

Ma o cemu ti pricas molim te? :)))) Bunjevci sebe nazivali racima? Molim te nemoj to nikada vise ponoviti jer si totalno neinformisan. A nije ni cudo kad podatke vadis iz googl.rs

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:21 

joe enter je napisao/la:
Ana85 je napisao/la:

ajd dokazi da je Rac jednako Srbin. jedini zivuci Raci danas su u Madjarskoj i vidi cuda, Hrvati su. Rasanin, Rac, Srbija, Sirija, potato, potejto.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:23 

Zanimljivo što kaže wikiedia:

"Druga teorija izvodi ime "Rac" i pridjev "racki", a dao ju je Matija Evetović. On je to ime i pridjev u svojoj teoriji izveo od pridjeva "hrvatski", sukladno pravilima govora tamošnjih bunjevačkih Hrvata hrvatski->rvacki->racki."

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:24 

Ana85 je napisao/la:

Je li autontičan onaj dokument NOO-a?

:neznam

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:25 

Ana85 je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ma o cemu ti pricas molim te? :)))) Bunjevci sebe nazivali racima? Molim te nemoj to nikada vise ponoviti jer si totalno neinformisan. A nije ni cudo kad podatke vadis iz googl.rs

http://hr.wikipedia.org/wiki/Racki_Hrvati

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:30 

Zanimljivo što kaže wikiedia:

"Druga teorija izvodi ime "Rac" i pridjev "racki", a dao ju je Matija Evetović. On je to ime i pridjev u svojoj teoriji izveo od pridjeva "hrvatski", sukladno pravilima govora tamošnjih bunjevačkih Hrvata hrvatski->rvacki->racki."

:sega

Pa da ovo je već ogorčena borba , daj mani se te priče kad isam znaš da to nije istina i da je bezvezno tumačenje ne bi li se skinulo sve što podseća na Srbe , pa i to nazivlje koje je mađarsko za Srbe i ostale govornike "rackog" jezika!

Ali da si pogledao bolje , video bi karte iz 16,17 veka gde se Vojvodina i Slavonija naziva Rascia, tako da sve priča oko "hrvatski,rvatski,racki" ispade racku! :zubati

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:30 

Evo linka tko su uistinu bili Raci! Srbi pristigli iz Srbije(Turske) u sadasnju Madjarsku. A Srbe i Hrvate nisu razlikovali, to sam vec rekla, jer madjari i danaske imaju obicaj da nas zovu Racok!

http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=12678

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:33 

joe enter je napisao/la:
Ana85 je napisao/la:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Racki_Hrvati

E pa vise ne znam ko tu sta laze...ja sam nasla potpuno drugaciju verziju.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 00:48 

Ana85 je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

E pa vise ne znam ko tu sta laze...ja sam nasla potpuno drugaciju verziju.

Slabo si upućena u problematiku , nisu se samo oni zvali Bunjevcima i Šokcima već i Bošnjacima i Racima , a nazivlje Rac je mađarsko koji su i oni prihvatili za sebe ponegde i ponekad!

Oni su živeli duboko u Mađarskoj kao i Srbi , ali vremenom su asimilrani i većim delom nestali!

Sve u svemu Bunjevci su jedini iz hrvatskog nacionalnog korpusa imali nezavisan narodno-kulturni razvoj , jer nisu imali hrvatsku nacionalnu svest !
To sam dokazao promišljanjem iz Nevena o jeziku i narodu, gde se čovek nedvosmisleno određuje nezavisno kao Bunjevac i naspram Srba i naspram Hrvata , nadam se da si pročitala?!

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 02:33 

Evo još iz Nevena o promišljanju Bunjevaca o naciji!

Pessimus , sad mi reci da lažem i da sve izmišljam , i da su ovo napravili zli srpski nacionalisti još u vreme austrougarske , jer su i tad želeli da rzvale hrvatski narod!!

http://img98.imageshack.us/f/bunjevciiokci.jpg/

Vidiš kako se oseća jadno pisac ovih redova što i Hrvati i Srbi oće da im nadene ime , a on hoće svoje bunjevačko i šokačko u srećnoj budućoj zajednici svih Jugoslovena!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 270 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: