HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 lip 2025, 18:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 270 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bunjevci - novoizmišljena nacija
PostPostano: 23 tra 2011, 02:47 

Za pessimusa i slične!

Evo austrugarske karte iz 19.veka gde je postavljena brojna statistika naroda Evrope!!

http://img694.imageshack.us/f/legendad.jpg/

Šta misliš Pessimus zašto je u statistici Šokci i Bunjevci stavljeni među Srbe a ne među Hrvate?! , ja zaista ne znam ,ali ti verovatno bolje znaš jer si Hrvat! :zubati

Jel moguće da su ovako pogrešili?! , u čemu trik?! , jel to neka srpsko-švapska ujdurma i tad bila?! , tipa poslao pismo Grašanin i Vuk austrijskom caru da Šokce i Bunjevce posrbe zarad stvaranje velike Srbije! :zubati

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 12:28 

joe enter je napisao/la:
Evo još iz Nevena o promišljanju Bunjevaca o naciji!

Pessimus , sad mi reci da lažem i da sve izmišljam , i da su ovo napravili zli srpski nacionalisti još u vreme austrougarske , jer su i tad želeli da rzvale hrvatski narod!!

http://img98.imageshack.us/f/bunjevciiokci.jpg/

Vidiš kako se oseća jadno pisac ovih redova što i Hrvati i Srbi oće da im nadene ime , a on hoće svoje bunjevačko i šokačko u srećnoj budućoj zajednici svih Jugoslovena!

Meni bas ne izgleda da se oseca jadno zbog toga kolko sam uspela da shvatim. Pisac kaze da Hrvati i Srbi Bunjevcima hoce obostrano da podignu nacionalnu svest da su Hrvati ili Srbi. Madjare je briga, jer od kada je ukinuta granica u banatu i backoj, Bunjevce nazivaju Hrvatima i pogrdnim imenom Racima. Oni hoce da budu poseban narod poput Srba, Hrvata, Hercegovaca, Bosanaca, Istranina, Dalmatinaca. Ocigledno je da Dalmatince i Istrane ne smatra Hrvatima.
Ali ja i dalje mislim da su to samo pojedinci radili i hteli da budu poseban narod kao sto to rade i danas, ne samo Bunjevci, nego i Crnogorci, Vlasi u Istocnoj Srbiji..

Zna neko ciji je ovo popis stanovnistva?

A da, upravo sam pogledala Neven iz digitalne narodne biblioteke Srbije, i ne shvatam ga kao ozbiljan list, pisac je pisao o svemu i svacemu, pretezno o Bogu, cenama hrane zlata srebra, naseljima. Iznenadilo me je da je cela novina napisana na ikavskom sa mnogo vise hrvatskih reci nego sto se koriste danas u bunjevackom govoru.

Evo jos jedan interesantan prilog. Kaze da se Hrvatska rijec 1956 menja naziv u Suboticke novine, a za Nevenu je isto pisalo da je promenjen naziv u suboticke novine ne znam tacno koje gondine. Jesu li to bile iste Suboticke novine ili drugacije?

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 12:34 

joe enter je napisao/la:
Za pessimusa i slične!

Evo austrugarske karte iz 19.veka gde je postavljena brojna statistika naroda Evrope!!

Šta misliš Pessimus zašto je u statistici Šokci i Bunjevci stavljeni među Srbe a ne među Hrvate?! , ja zaista ne znam ,ali ti verovatno bolje znaš jer si Hrvat! :zubati

Jel moguće da su ovako pogrešili?! , u čemu trik?! , jel to neka srpsko-švapska ujdurma i tad bila?! , tipa poslao pismo Grašanin i Vuk austrijskom caru da Šokce i Bunjevce posrbe zarad stvaranje velike Srbije! :zubati

Ja cu ti dati odgovor kratak i jasan! Nisu se bavili problematikom Bunjevaca i Sokaca, a posto su Bunjevci i Sokci vecim delom bili iz sadasnje Srbije pripojili su ih medju Srbe.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 15:38 

dudu je napisao/la:
divlja svinja je napisao/la:

Pa da "lakoća života Hrvata" u nekom mjestu ne ovisi o tome ima li koji postotak više ili manje, nego o nizu faktora. Nije čudno vidjeti Hrvata u Subotici, samo je nepoželjno. :kava

no dobro, vidim da ne odustaješ od svoje priče, a ja ću ti reći da u Subotici Srba ima koliko i Hrvata i da Hrvati nisu toliko slabi koliko sami sebe čine takvima ovom podjelom.

To stoji, ali ja ne bih htjela biti Hrvatica u Srbiji. Ana ti je sve rekla ako hoćeš slušati.
Nije pitanje broja, nego prava koje objektivno imaš ili nemaš.
A 25% je još uvijek velika manjina.

Zaboravljaš da se radi o jednom odsječku Hrvata, zapravo rođaka onih gradišćanskih koji su promijenili državu u koju su doselili.
Mađarsku za Srbiju. To je značilo da su s tim narodom kulturno bliži, ali i da ih veliki dio stanovništva ne priznaje za išta drugo nego etnogrupu unutar srpskog naroda.
Politička prava koja su ključna za jednu manjinu bila su i jesu nepostojeća, veze i skrb matice vrlo loša.
Asimilacije je uvijek bilo i kod gradišćanskih Hrvata, a također i kod vojvođanskih Bunjevaca, ali je i demografski bazen, da tako kažem, bio vrlo izdašan. Sada nije.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 15:59 

divlja svinja je napisao/la:
Zanimljivo što kaže wikiedia:

"Druga teorija izvodi ime "Rac" i pridjev "racki", a dao ju je Matija Evetović. On je to ime i pridjev u svojoj teoriji izveo od pridjeva "hrvatski", sukladno pravilima govora tamošnjih bunjevačkih Hrvata hrvatski->rvacki->racki."

Čula sam i pročitala da subetnonim Raci kod jednog dijela mađarskih Hrvata dolazi od Rac, stanovnik Raške, Srbin.
Ali tu se zapravo radi o zabuni jer stranci koji su popisivali stanovništvo nisu baš znali razliku.
Uz to govorimo o više-manje istodobnoj seobi i Hrvata i Srba na prostore tadašnje Mađarske.
Imamo podatke da su se sljedeći popisivači poprilično iznenadili kada su im Raci, dakle Srbi, rekli da su zapravo katolici i Hrvati.
No (sub)etnonim se zadržao kod jednog manjeg dijela Hrvata do današnjeg dana.

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 22:25 

slika

K tebi lete naših želja jata,
naša radost tvojoj se veseli,
naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata

Vrh

PostPostano: 23 tra 2011, 22:41 

snowflake je napisao/la:
dudu je napisao/la:

no dobro, vidim da ne odustaješ od svoje priče, a ja ću ti reći da u Subotici Srba ima koliko i Hrvata i da Hrvati nisu toliko slabi koliko sami sebe čine takvima ovom podjelom.

To stoji, ali ja ne bih htjela biti Hrvatica u Srbiji. Ana ti je sve rekla ako hoćeš slušati.

Zaboravljaš da se radi o jednom odsječku Hrvata, zapravo rođaka onih gradišćanskih koji su promijenili državu u koju su doselili.
Mađarsku za Srbiju. To je značilo da su s tim narodom kulturno bliži, ali i da ih veliki dio stanovništva ne priznaje za išta drugo nego etnogrupu unutar srpskog naroda.
Politička prava koja su ključna za jednu manjinu bila su i jesu nepostojeća, veze i skrb matice vrlo loša.
Asimilacije je uvijek bilo i kod gradišćanskih Hrvata, a također i kod vojvođanskih Bunjevaca, ali je i demografski bazen, da tako kažem, bio vrlo izdašan. Sada nije.

:smajl049

Vrh

PostPostano: 24 tra 2011, 13:27 

pagan je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

Ne znam zašto si se našao pogođenim, to je bilo i jest moje iskreno mišljenje.
Prava hrvatske manjine nisu na zadovoljavajućoj razini.
Za to krivicu, kao i zaslugu, u jednakoj mjeri snose i Hrvatska i Srbija.
To sam ovdje ponovila već, valjda, tisuću puta.
Najpoštenije rješenje bio bi reciprocitet s pravima Srba u Hrvatskoj.
Nažalost, nisam optimist.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2011, 14:22 

snowflake je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Snowflake je objasnila/o. :*

Vrh

PostPostano: 30 tra 2011, 15:07 

Evo mozete procitati clanak o tome da li su Hrvati u Vojvodini ugrozeni ili ne. Clanak je iz 2007 godine. Izvor: http://www.nacional.hr/clanak/32904/uhi ... -vojvodini

SUBOTICA
Uhićen mladić zbog prijetnji Hrvatima u Vojvodini

Mladić je u alkoholiziranom stanju, u večernjim satima ušao u dom mjesne hrvatske udruge i okupljenima prijetio da će svi biti iseljeni do 2008. godine, da će zapaliti prostorije i srušiti katoličku crkvu
Policija je u srijedu, 28. ožujka istražnom sucu privela osobu koja je Hrvatima u Novom Slankamenu, u Srijemu, prošloga tjedna prijetila protjerivanjem i ubojstvima.

Riječ je o mlađoj osobi rođenoj u Zadru, s boravištem u Novom Slankamenu, mjestu iz kojeg se pod prijetnjom ili pritiscima tijekom devedesetih iselio veliki broj Hrvata. Istražnom sucu je privedena zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.
Mladić je u alkoholiziranom stanju, u večernjim satima ušao u dom mjesne hrvatske udruge i okupljenima prijetio da će svi biti iseljeni do 2008. godine, da će zapaliti prostorije i srušiti katoličku crkvu.
''Događaj nas je uznemirio, ali ohrabruje akcija policije, koja je identificirala i privela odgovornu osobu, kao i razumijevanje i potpora gradonačelnika općine Inđije, kojoj Novi Slankamen pripada'', izjavio je tim povodu tajnik HKPD ''Stjepan Radić'' Ivan Gregurić.
Također je dodao da Hrvati, koji su od nekada većinske svedeni na manjinsku zajednicu od jedva 20 posto ukupnog stanovništva u Novom Slankamenu, očekuju reakciju i zaštitu domicilne države, kao i potporu od matične Hrvatske i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Niti jedno državno tijelo nije se oglasilo u s vezi tim incidentom u čijoj je ovlasti zaštita nacionalnih manjina, priopćio je Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).
Iz DSHV-a su podsjetili da je u zadnje vrijeme bilo više napada u Vojvodini na sakralne objekte i groblja, ali počinitelji nisu otkriveni.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2011, 15:59 

Ana85 je napisao/la:
Evo linka tko su uistinu bili Raci! Srbi pristigli iz Srbije(Turske) u sadasnju Madjarsku. A Srbe i Hrvate nisu razlikovali, to sam vec rekla, jer madjari i danaske imaju obicaj da nas zovu Racok!
http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=12678

Propagadni članak uz home made kartu (tri slavonske županije+baranja+bačka+željeni komad banata).
Takav entitet nikada nije postojao, pa :zubati :zubati

Vrh

PostPostano: 30 tra 2011, 16:01 

Ana85 je napisao/la:
snowflake je napisao/la:

Snowflake je objasnila/o. :*

I to je razlog da pomogne RH.
Kratko, jasno.

Vrh

PostPostano: 30 tra 2011, 16:59 

Poslusajte ovog bisera: :)))) Seselj objasnjava tko su Hrvati, i navodi da su Hrvati u Hercegovini ustvari Albanci, a zatim su ti dio tih albanaca dosli u Suboticu i da su ih nazvali Hrvatima. A navodi i Bugare u Subotici od kojih se prave Hrvati! Mozda sam ja glupa, ali sad mi tek nista nije jasno. Ne poznajem niti jednog Bugara Hrvata u Subotici.

http://lookatgame.com/view.php?video=RF ... +Vojvodini

Vrh

PostPostano: 30 tra 2011, 17:07 

Ana85 je napisao/la:
Poslusajte ovog bisera: :)))) Seselj objasnjava tko su Hrvati, i navodi da su Hrvati u Hercegovini ustvari Albanci, a zatim su ti dio tih albanaca dosli u Suboticu i da su ih nazvali Hrvatima. A navodi i Bugare u Subotici od kojih se prave Hrvati! Mozda sam ja glupa, ali sad mi tek nista nije jasno. Ne poznajem niti jednog Bugara Hrvata u Subotici.

http://lookatgame.com/view.php?video=RF ... +Vojvodini

Šešelj i logika je oksimoron.

Vrh

PostPostano: 01 svi 2011, 02:05 

snowflake je napisao/la:
pagan je napisao/la:

Ne znam zašto si se našao pogođenim, to je bilo i jest moje iskreno mišljenje.
Prava hrvatske manjine nisu na zadovoljavajućoj razini.
Za to krivicu, kao i zaslugu, u jednakoj mjeri snose i Hrvatska i Srbija.
To sam ovdje ponovila već, valjda, tisuću puta.
Najpoštenije rješenje bio bi reciprocitet s pravima Srba u Hrvatskoj.
Nažalost, nisam optimist.

pa da su hrvati u HB cekali da im matica pomogne kroz stoljeca okupacije i tiranije,utrnule bi nam kosti od cekanja.nije razlog da hodas podvijena repa....izjasnjavat se bunjevcem zasigurno ne doprinosi povecanju navedenih 25% hrvata

Vrh

PostPostano: 08 svi 2011, 17:24 

Bok svima!
Ana85! Zasto ti je problem izjasnjavat se ko Hrvatica? Nemas se cega bojat. Zivis u Srbiji. :))))))))) ......No salu na stranu. Slusaj ti mene, ja sam iz istog mista ko i ti. Na sledecem popisu se slobodno izjasni ko Hrvatica, pokusaj natirat i mamu i tatu da se tako izjasne. Znam ja kako je to posto se moja mama izjasnjava ko Bunjevka iz istog razloga. A na ulici kad te netko pita sta si, reci mu da si Bunjevka ako se bojis da ce te netko izvridjat ili ce ti bit neprijatno. Znas i sama da kad kazes da si Hrvatica oma svi misle da si luda i pricaju da si Bunjevka ili katolkinja Srpkinja, i dovedu i tebe i sebe u neprijatnu i tupavu situaciju. I nikom nisi u Srbiji duzna rec sta si. Ja kazem iz zajeb da sam alian, i smijem se pa nek misle sta hoce. Sta te boli za ljude koje ne poznajes. Pitaju da bi istiravali pravdu. Ne pravdaj se nikom jer si u manjini u Srbiji i znas kakav je odnos izmedju Hrvata i Srba bio. Ti znas sto si, a znas i di si. Zivis u Srbiji, i ponasaj se tako.

Vrh

PostPostano: 17 svi 2011, 17:55 

Mađarski parlament odbio narodnu inicijativu da se Bunjevci priznaju kao posebna narodnost

Siniša Jurić, 17.05.2011

Nakon prošlotjedne rasprave, na sjednici održanoj u ponedjeljak, 16. svibnja, Mađarski parlament je većinom glasova odbio narodnu inicijativu Mije Mujića, predsjednika «Udruge preživjelih Bunjevaca» da se Bunjevci priznaju kao posebna narodnost, te da se u Zakonu o pravima nacionalnih i etničkih manjina iz 1993. godine navedu kao 14. manjina.

Poslije neuspjelog pokušaja otprije četiri godine da se prikupljanjem potpisa i narodne inicijative dođe do priznavanja Bunjevaca kao posebne manjine, nije uspjela ni ponovljena inicijativa Mije Mujića, pokrenuta u siječnju prošle godine, navodi se u tekstu Stipana Balatinca, novinara «Hrvatskog glasnika», lista koji izdaje hrvatska zajednica u Mađarskoj.

Iako je Hrvatska državna samouprava, krovno političko tijelo Hrvata u Mađarskoj, koja Bunjevce smatra neotuđivim dijelom hrvatskoga bića, svojom žalbom Ustavnom sudu na odluku Državnog izbornog povjerenstva, kojom je ovjeren obrazac za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu da se Bunjevci priznaju kao posebna manjina, uspjela odgoditi, ali ne i spriječiti prikupljanje potpisa, nakon procedure od godinu dana, inicijativa je došla do kraja pred Mađarski parlament. Pošto je ponovno prikupljen više nego potreban broj potpisa, sredinom veljače predsjednik Državnog izbornog povjerenstva o tome je obavijestio predsjednika Parlamenta i priložio, po zakonu, obvezatni stav Mađarske akademije znanosti.

Parlament je u roku od tri mjeseca inicijativu bio obvezatan staviti na dnevni red i donijeti odluku. Mađarska Vlada na sjednici održanoj 23. veljače ove godine donijela je odluku kako ne podupire priznavanje Bunjevaca kao posebne manjine jer – sukladno stavu Mađarske akademije znanosti – bunjevačku zajednicu smatra povijesnom, etnografskom i dijalektnom skupinom Hrvata u Mađarskoj, stoji, među ostalim, u tekstu Stipana Balatinca, novinara «Hrvatskog glasnika».

http://www.suboticadanas.info/html/inde ... 3&pid=6079

http://www.hrvatskarijec.rs/vest/326/Ma ... ban-narod/

Vrh

PostPostano: 18 svi 2011, 14:59 

Očekivana odluka, ali lijepo da se konačno stavila točka na i na to pitanje, barem u Mađarskoj.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2011, 09:23 

Mijo Mujić :biceovodobro Udruga preživjelih Bunjevaca :smijeh

Vrh

PostPostano: 22 svi 2011, 18:40 

O hvalim te Boze! Jedino Srbima pasuje da ima sto manje Hrvata. Riga mi se od politicara.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 270 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 28 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: