HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 sij 2025, 13:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Samostalne Male Trgovine u budućnosti čeka
NESTANAK 50%  50%  [ 3 ]
STAGNACIJA 50%  50%  [ 3 ]
OBNOVA 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 6
Autor/ica Poruka
 Naslov: Samostalne Male Trgovine
PostPostano: 07 sij 2025, 18:11 

Malo sam istraživao male trgovine...

Našao sam podatak
- početkom 2000-ih godina 70% tržišta RH činile su male trgovine
- da bi do 2020 god. male trgovine pale ispod 30% tržišta RH

Što po vama donosi budućnost, stagnaciju daljni pad ili nekakvu revoluciju tržišta RH odnosno sada već EU.

S obzirom da imam nekakvu kombinaciju u Familiji da mjenjam stan koji mi se nudi za poslovni prostor to mi je i privatno zanimljiva tema. Razlog je vrlo jednostavan, treba uložit novce u obnovu stana da bi ga stavio na tržište, dok za poslovni prostor obnova/uređenje spada pod trošak korisnika prostora.

Bacio sam oko na tržište poslovni prostora i ono kvalitetno što se nudi su većinom uzele Pekare, nije pretjerano reć da Zagreb vjerovatno ima najbolje uređene Pekare na Svijetu.
Međutim osim toga nevidim baš nekakvu mogućnost razvoja za samostalne male trgovine u budućnosti.

Shopping Centri su preuzeli primat, prije svega zbog dostupnog parkinga i široke ponude i luxuznijeg uređenja, iako i oni znaju propast kao najveći King Kros na Jankomiru ili na istoku Milenium, Citadella koji realno nikad nisu ni zaživili zbog promašene strategije domaći vlasnika.

Molim vaš komentar drugovi i drugarice :zubati

Vrh

Naslov: Re: Samostalne Male Trgovine
PostPostano: 07 sij 2025, 18:27 

Mlinar se proširio na Njemačku, Australiju, Pakistan... iznenadilo me to!

slika
slika
slika
slika
slika

Dubravica

slika

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 18:39 

Mislim da Mlinar više nije naš, možda griješim.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 18:53 

Zapadni je napisao/la:
Mislim da Mlinar više nije naš, možda griješim.

Ne griješiš, mislim da su poljaci kupili Mlinar, nisam siguran al moguće da su i zatvorili pekaru na Marienplatz-u.

Primjetio sam da su i optike u expanziji što se tiče samostalnih mali trgovina

slika
slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 19:22 

Također i ljekarne su u expanziji i to bi bilo to koliko sam ja primjetio što se tiče SMT

slika
slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 20:54 

Osobno izbjegavam male trgovine. Oni nemaju marže nego udaraju reket kupcima. U velikim lancima su cijene neusporedivo povoljnije i sve nađem na jednom mjestu. Predviđam potpuni nestanak malih trgovina, već sada Namex ulazi u prostore dosadašnjih (većih) samostalnih trgovina.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 22:20 

Roko987 je napisao/la:
Osobno izbjegavam male trgovine. Oni nemaju marže nego udaraju reket kupcima. U velikim lancima su cijene neusporedivo povoljnije i sve nađem na jednom mjestu. Predviđam potpuni nestanak malih trgovina, već sada Namex ulazi u prostore dosadašnjih (većih) samostalnih trgovina.

Da li si htio reć da kupuješ u velikim centrima (ne malim lancima)

Zanimljivo će bit vidit razvoj SMT da li će ih možda spasit lanci SMT kao što rade Pekare, farmacije i sad najzadnje optike.

Prije 20-ak godina se činilo kako će Pekare nestat, a sad se otvaraju masovno ne samo lanci nego i privatne. Vjerovatno je tu kumovo razvoj tehnologije odnosno pećnica koje su sad jednostavnije a pretpostavljam i jeftinije.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 22:54 

Glasala sam za nestanak. Po Beču tih trgovina skoro da vise nema. Bile su prije desetak godina po 10, 16, 15 okrugu turske trgovinice koje su prodavale sve i svašta. Od turskih peciva i pita pa do povrća, voća, pića i posudja čak.

Sad je to većinom preuzeo neki turski lanac Etsan a imaju i Set i Sepas. Higijenu su podigli na veći nivo i preuredili prostore i ubacili proizvode sa EX YU.

Komplet Meksiko u drugom okrugu sa židovskim trgovinama je zatvoren. Nešto uz Ubansku stanicu pretvoreno je u pekare (Anker takodjer lanac), cvjećara ima, i tabak.

Ovdje takodjer pekare dobro rade, tabak (tisak), prodaja onih mini sendviča, pizza i sl.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 23:24 

SarajkaDjevojka je napisao/la:
Glasala sam za nestanak. Po Beču tih trgovina skoro da vise nema. Bile su prije desetak godina po 10, 16, 15 okrugu turske trgovinice koje su prodavale sve i svašta. Od turskih peciva i pita pa do povrća, voća, pića i posudja čak.

Sad je to većinom preuzeo neki turski lanac Etsan a imaju i Set i Sepas. Higijenu su podigli na veći nivo i preuredili prostore i ubacili proizvode sa EX YU.

Komplet Meksiko u drugom okrugu sa židovskim trgovinama je zatvoren. Nešto uz Ubansku stanicu pretvoreno je u pekare (Anker takodjer lanac), cvjećara ima, i tabak.

Ovdje takodjer pekare dobro rade, tabak (tisak), prodaja onih mini sendviča, pizza i sl.

Neke SMT ne možeš izbjeć kao pekare, ljekarne to će ostat, al to je jako malo u odnosu na sada a pogotovo prije.

Zanimljivo će bit da li će se razvit neke nove tipa...
- servis dronova (sad u svakom kvartu imaš jedan il dva servisa mobitela)
- servis elektronike u autu, romobila, bicikala, skatea itd. (ne mislim tu na automehaniku, nego baš digitalije)
- digitalni referent/anti-haker da ti vrati facebook, izbriše lažne profile i sl. pogotovo za poznate osobe je to problem (nešto kao advokat danas)
ITD.

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 23:27 

Brane je napisao/la:
SarajkaDjevojka je napisao/la:

Neke SMT ne možeš izbjeć kao pekare, ljekarne to će ostat, al to je jako malo u odnosu na sada a pogotovo prije.

Zanimljivo će bit da li će se razvit neke nove tipa...
- servis dronova (sad u svakom kvartu imaš jedan il dva servisa mobitela)
- servis elektronike u autu, romobila, bicikala, skatea itd. (ne mislim tu na automehaniku, nego baš digitalije)
- digitalni referent/anti-haker da ti vrati facebook, izbriše lažne profile i sl. pogotovo za poznate osobe je to problem (nešto kao advokat danas)
ITD.

Otvori ovo ako si u ZG. Nema šanse da propadneš. A nema pečenja i zezanja. Samo s pekarom ugovorom isporuku. I lova je tvoja!

Slavonski pršut, paski i livanjski sir dodaš.

https://www.allanticovinaio.com/il_menu_en/

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 07 sij 2025, 23:56 

Brane je napisao/la:
Roko987 je napisao/la:

Da li si htio reć da kupuješ u velikim centrima (ne malim lancima)

Konkretno odem tjedno u FIS u nabavku i ako zafali nešto u Namex. Ne odem nikada u seosku trgovinu kojoj je ista osoba vlasnik, radnik i računovođa i koja se zove STR “Nada”.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2025, 00:56 

Moredu opstat, ali pod uviton da su vlasnici poslovnih prostora u kojiman radidu.
U suprotnon će ih rentijeri uništit.
Feudalci stalno dižedu cine najma, bila kriza ili ne.
Zbog otih feudalaca nezajažjiva apetita pusto je malih butigih u splitskoj staroj jezgri zatvorilo.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2025, 01:06 

Sokolić je napisao/la:
Moredu opstat, ali pod uviton da su vlasnici poslovnih prostora u kojiman radidu.
U suprotnon će ih rentijeri uništit.
Feudalci stalno dižedu cine najma, bila kriza ili ne.
Zbog otih feudalaca nezajažjiva apetita pusto je malih butigih u splitskoj staroj jezgri zatvorilo.

To je nazalost tačno. Narod je postao bas pohlepan. Split je jako skup. Ne samo poslovni prostori, nego i stanovi. Plus renta se samo do početka sezone i onda idi vanka.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 08 sij 2025, 15:43 

Što znači samostalne , da nisu dio nekog velikog lanca? Takve nemaju budućnosti ako vlasnik misli prodavati kruh, paštetu i toaletni papir. Postoje dva smjera, jedan je da su dio velikog lanca kao Studenac ili Tommy. Drugi je da prodaju specijaliziranu robu kao željezarija npr. U većini trgovačkih centara ne možeš naći šteker ili brtve za vodu.

U mojoj blizini znam čak za primjer malih trgovina koje su se tek otvorile prije 2-3 godine, a udovoljavaju navedenim uvjetima.

Vrh

PostPostano: 08 sij 2025, 22:23 

Samostalne, znači zaseban dućan, da su van trgovački/shopping centara tzv. mall-ova, može bit lanac ko pekare i ljekarne.

Da vidiš željezarije (koje glupo ime) al da ima ih i funkcioniraju kao SMT.
Također bi dodao Pet Shop-ove oni isto funkcioniraju, jer im kupci ionako šetaju pse pa navrate i kupe nešto, nisam primjetio da je propo netko od njih.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: