HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 lip 2025, 09:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Vojske EX-YU Država naoružanje
PostPostano: 21 sij 2025, 20:38 

Vojske EX-YU Država naoružanje

Ovdje možete pisat sve o vojskama crne gore srbije slovenije bih kosova itd ...

צְבָא הַהֲגָנָה לְיִשְׂרָאֵל

Vrh

Naslov: Re: Vojske EX-YU Država naoružanje
PostPostano: 21 sij 2025, 20:49 

Vojska Slovenije
Oko 7000 DVO-a
2 mehanizirane brigade .
Glavna puška FN2000 bullpump .
Odabrali su FN SCAR za buduću glavnu pušku cijena SCARA je oko 2500 eura što je za respekt to je jedna od najboljih pušaka na svijetu i koriste je mnoge specijalne jedinice širom svijeta .

Posjeduju 18 Haubica 155 mm SOLTAM M71 izraelske proizvodnje .
Oko 50 teških minobacača 120 mm SOLTAM k6 također izraelske proizvodnje .
Imaju satniju tenkova m84 većinom za obuku te 20-tak u rezervni konzervrinanih .
Posjeduju 30 PATRIA a prije par mjeseci su najavili kupovinu novih 105 komada ( neki od njih će bit naoružani Mangart 25 mm domaćom kupolom ) https://en.wikipedia.org/wiki/Slovenian ... a_hull.png

Posjeduju oko 65 VALUK za prijevoz pješaštva
Naručili 161 komad OSKHOS Latv .

Sve u svemu respektabilna regionalna vojna sila su postali

Vrh

PostPostano: 21 sij 2025, 21:51 

Srednji Prst je napisao/la:
Što se tiče kopna imaju
30 moderniziranih t-72bms "Beli Orao"
te 200-njak m84 od toga će bit modernizirano oko 50-tak komada na standard as1 .

Imaju oko 300 bvp m80
Oko 50 Lazara 3
50-tak Btr80A sa 30 mm topom
Preko 300 mrapova tipa lazar humvi itd ...

26 Haubica NORA i 70tak Gvozdika

Imaju oko 130 komada vučnog topništva .

Što se tiče VBR-ova imaju oko 85 komada orkan , grad itd i uz to još nabavljaju 12 komada PULS-a sa raketama EXTRA koje imaju domet 150 km .

Proizvode sami svoje streljivo od 5,56 do 7,62 do grendela i pištoljskog te proizvode granate 122 155 152 minobacačke 120 81 60 praktički sve .
Također proizvest će oko 5000 komada dronova samoubojica Komarac koji su sposobni napast i uništit naš Oskhos u pokretu .

Imat će 12 RAFALA
Imaju 15 mi-35 letećih tvrđava sa atakama raketama .
Imaju preko 21 komada dronova sposobnih za nosit oružje na sebi te će doć još 6 HERMES-a 900 za tu namjenu .

Imaju 3-4 visoko obučene i motivirane jedinice . Žandarmeriju , 63 i 72 brigadu te kobre .

U direktnom sukobu HV-a i VS bilo bi jako gadno mislim da bez pomoći saveznika da bi najebali . Srbi nisu zaglavili u 90-tim već prate rat u Ukrajini jako dobro te primjenjuju tehnike ratovanja .
Njihova policijska jedinica Žandarmerija obučava se sa arisoft puškama čisteći rovove sve sa dronovima poviše glave cijelo vrijeme . Mogu mislit šta rade kobre i 72-ga u obuci .

U našoj vojsci jedino se marinci uvježbavaju sa airsoft puškama .

Srbima jedino još fale amfibije da mogu prebacivat vojsku preko rijeka kao mi u Patria-ma.

Zanimljivo kako su naši u GS tada mudro odabrali Patrie i koliku prednost nam donose, mi se praktički možemo prebacit i preko Dunava i preko Save na bilo kojem mjestu i ući im iza leđa, dok srbi moraju radit pontone na većim rijekama za prijelaz ili škare na manjim.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 04:22 

Brane je napisao/la:
Što se tiče kopna imaju
30 moderniziranih t-72bms "Beli Orao"
te 200-njak m84 od toga će bit modernizirano oko 50-tak komada na standard as1 .

Imaju oko 300 bvp m80
Oko 50 Lazara 3
50-tak Btr80A sa 30 mm topom
Preko 300 mrapova tipa lazar humvi itd ...

26 Haubica NORA i 70tak Gvozdika

Imaju oko 130 komada vučnog topništva .

Što se tiče VBR-ova imaju oko 85 komada orkan , grad itd i uz to još nabavljaju 12 komada PULS-a sa raketama EXTRA koje imaju domet 150 km .

Proizvode sami svoje streljivo od 5,56 do 7,62 do grendela i pištoljskog te proizvode granate 122 155 152 minobacačke 120 81 60 praktički sve .
Također proizvest će oko 5000 komada dronova samoubojica Komarac koji su sposobni napast i uništit naš Oskhos u pokretu .

Imat će 12 RAFALA
Imaju 15 mi-35 letećih tvrđava sa atakama raketama .
Imaju preko 21 komada dronova sposobnih za nosit oružje na sebi te će doć još 6 HERMES-a 900 za tu namjenu .

Imaju 3-4 visoko obučene i motivirane jedinice . Žandarmeriju , 63 i 72 brigadu te kobre .

U direktnom sukobu HV-a i VS bilo bi jako gadno mislim da bez pomoći saveznika da bi najebali . Srbi nisu zaglavili u 90-tim već prate rat u Ukrajini jako dobro te primjenjuju tehnike ratovanja .
Njihova policijska jedinica Žandarmerija obučava se sa arisoft puškama čisteći rovove sve sa dronovima poviše glave cijelo vrijeme . Mogu mislit šta rade kobre i 72-ga u obuci .

U našoj vojsci jedino se marinci uvježbavaju sa airsoft puškama .

Srbima jedino još fale amfibije da mogu prebacivat vojsku preko rijeka kao mi u Patria-ma.

Zanimljivo kako su naši u GS tada mudro odabrali Patrie i koliku prednost nam donose, mi se praktički možemo prebacit i preko Dunava i preko Save na bilo kojem mjestu i ući im iza leđa, dok srbi moraju radit pontone na većim rijekama za prijelaz ili škare na manjim.

Srbija je kupila nedavno od mađarske BTR 80A koji su amfibije 50 komada . Patrije su odlično vozilo samo se kod nas služe kao oklopni busevi . Nažalost ništa od obećanih NEMA , kupola itd ...
Po planu je trebalo bit u jednom vodu 2 patrije 12,7 , 1 30 milimetara i jedna bacač granata . Al ništa od toga nažalost ...

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 11:48 

Srbija ovo, srbija ono, bila i ostala k od ovce. Smiješni su ovi likovi koji su popušili srbijansku propagandu.

Osnovna namjena Patria AMV i jeste biti oklopni autobus, koja će dovesti x vojnika na crtu i štiti njihovo iskrcavanje / ukrcavanje 12.7mm oružjem.

Patria sa topom od 30mm je borbeno vozila, u čijoj unutrašnjosti dobar dio prostora zauzimaju dodatne spike rakete i streljivo. Treba povećati broj takvih borbenih vozila. No kako veličaš dronove, postavio bih pitanje isplati li se?

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 12:24 

MiB je napisao/la:
Srbija ovo, srbija ono, bila i ostala k od ovce. Smiješni su ovi likovi koji su popušili srbijansku propagandu.

Osnovna namjena Patria AMV i jeste biti oklopni autobus, koja će dovesti x vojnika na crtu i štiti njihovo iskrcavanje / ukrcavanje 12.7mm oružjem.

Patria sa topom od 30mm je borbeno vozila, u čijoj unutrašnjosti dobar dio prostora zauzimaju dodatne spike rakete i streljivo. Treba povećati broj takvih borbenih vozila. No kako veličaš dronove, postavio bih pitanje isplati li se?

Nemoj pričat gluposti ako nisi upoznat s materijom .

Naše patrije su planski bile organizirane po vodu na 2 Patrije 12,7 , 1 bacač granata i 1 Patrija CRO30L . Da se mehanizirano pješaštvo dovede od točke a do točke b te da se bacačima granata i topom od 30 milimetara daje podrška vodu u napadu . Ako se slučajno pojavi tenk imaš i protivoklopnu sposobnost u obliku raketa SPIKE . Znaš šta danas imaš od toga svega ? Kad vide patrije tenk da ostave pješaštvo i udru što veću šturu prema točki A .
Smiješni ste vi koji se ponašate ko Armenci od 90-tih . Pogledaj kako su prošli mudri vojni analitičaru .

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 14:37 

PATRIA AMV su nabavljeni u konfiguraciji i namjeni kako sam naveo. Integracija drugih oružanih sustava koje spominješ nije planirana tijekom ugovaranja, nego je rezultat "naknadne pameti". Nabavljena vozila zbog konfiguracije gornje strane NISU pogodna za laku integraciju većih oružanih stanica. I ove sada što su postavljene su rezultat improvizacije koja je značajno povećala visinu točke težišta vozila umanjujući njihove manevarske sposobnosti. Zato se ide u nabavu dodatnih PATRIA koje su prilagođenih nošenju ELBIT UT30Mk2 kupole.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 15:38 

MiB je napisao/la:
PATRIA AMV su nabavljeni u konfiguraciji i namjeni kako sam naveo. Integracija drugih oružanih sustava koje spominješ nije planirana tijekom ugovaranja, nego je rezultat "naknadne pameti". Nabavljena vozila zbog konfiguracije gornje strane NISU pogodna za laku integraciju većih oružanih stanica. I ove sada što su postavljene su rezultat improvizacije koja je značajno povećala visinu točke težišta vozila umanjujući njihove manevarske sposobnosti. Zato se ide u nabavu dodatnih PATRIA koje su prilagođenih nošenju ELBIT UT30Mk2 kupole.

Po planu i programu na početku 2000-tih išlo se u nabavu patria sa kupolama , minobacačima i bacačima granata . Kasnije je sve srezano na minimalno i ostali su oklopni autobusi .
Ide se u nabavku tih dodatnih 30 patrija već 3 godine i nikako da se potpiše ugovor . Ja ću postat visoki časnik dok oni potpišu ugovor taj .

Ukupan broj Patrija CRO30L će bit 27 komada jer 27 operativnih vodova Patrija postoji u gbr . Na svaki vod će ić 1 kao i 1 bacač granata .

A sokolovi će imat 62 Bradly-a dok bi kune trebale dobit 50 Leoparda .

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 15:39 

Pokaži mi taj plan iz 2000.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 15:44 

MiB je napisao/la:

Nema ga na internetu . Nije iz 2000te godine nego ranih 2000-tih .

Trebali su bit patrije minobacači , patrije 30 mm , patrije bacači granata i patrije 12,7 .

Na kraju smo ostali na oklopnih autobusima koji nemaju sposobnost pružit vatrenu podršku vodu u napadu .

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 15:45 

takvu bezprijekornu konfiguraciju kao patrija mi koristimo kao terenske blindirane kamione to je žalosno .

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 15:52 

MiB je napisao/la:

Trebali su bit patrije minobacači , patrije 30 mm , patrije bacači granata i patrije 12,7 .

Na kraju smo ostali na oklopnih autobusima koji nemaju sposobnost pružit vatrenu podršku vodu u napadu .

Takav plan nikada nije postojao, niti se u MORH-u išta planiralo. Tamo se radi stihijski.

Oklopni autobusi itekako sa svojih 12,7 mm (koji otkidaju ruke, noge, glave) pružaju vatrenu potporu. To vidimo u nekoliko aktualnih i netom završenih sukoba.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 15:53 

MiB je napisao/la:

Takav plan nikada nije postojao, niti se u MORH-u išta planiralo. Tamo se radi stihijski.

U MORH-u se itekako planira u politici se radi stihijski i kako im se nakrivi k.u.r.a.c taj dan .
I nažalost mi nemožemo tu puno .

Taj plan je itekako postojao pogotovo naoružat ih sa minobacačima i kupolama s topom

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 15:57 

U MORHU sjede i vedre političari - eventualno nekadašnji vojnici.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 16:04 

MiB je napisao/la:

U vrhu MORH-a postoje još pošteni ljudi koji rade planove te pitaju visoke časnike grana šta im treba .
Te nakon analize pošalju zahtjev politici a ovi ih poklope sa "nema se sredstava" tako je to bilo zadnjih 30 godina dragi moj .

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 16:11 

MiB je napisao/la:

U vrhu MORH-a postoje još pošteni ljudi koji rade planove te pitaju visoke časnike grana šta im treba .
Te nakon analize pošalju zahtjev politici a ovi ih poklope sa "nema se sredstava" tako je to bilo zadnjih 30 godina dragi moj .

Svaka im čast, rezultat njihovog rada je vidljiv, opipljiv. Zato i jesu OSRH gdje jesu.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 19:40 

MiB je napisao/la:

Nemoj pričat gluposti ako nisi upoznat s materijom .

Naše patrije su planski bile organizirane po vodu na 2 Patrije 12,7 , 1 bacač granata i 1 Patrija CRO30L . Da se mehanizirano pješaštvo dovede od točke a do točke b te da se bacačima granata i topom od 30 milimetara daje podrška vodu u napadu . Ako se slučajno pojavi tenk imaš i protivoklopnu sposobnost u obliku raketa SPIKE . Znaš šta danas imaš od toga svega ? Kad vide patrije tenk da ostave pješaštvo i udru što veću šturu prema točki A .
Smiješni ste vi koji se ponašate ko Armenci od 90-tih . Pogledaj kako su prošli mudri vojni analitičaru .

Nabavljat će se 30 točkaša s topom, nije u igri samo Patrija, testira se više vozila.

Za istočni front ionako nisu predviđene Patrije nego Bradleyi, a oni su svi s topom.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2025, 19:45 

MiB je napisao/la:

U MORH-u se itekako planira u politici se radi stihijski i kako im se nakrivi k.u.r.a.c taj dan .
I nažalost mi nemožemo tu puno .

Taj plan je itekako postojao pogotovo naoružat ih sa minobacačima i kupolama s topom

To je noviji plan, odnosno nastao je znatno kasnije nakon nabavke Patrija, rekao bih da mu ima 10tak godina, a Patrije su nabavljane još 2007. godine.

Ovo što piše MIB, preinake koje smo radili na Patrijama stavljajući oružane kupole nisu se pokazale bajno jer ima dodatno postolje na koje je išla kupola pa je vizura izuzetno visoka ispala.

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: