HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 24 vel 2025, 15:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Originalne granice županija (Zadarsko-Kninska, Šibenika, Ličko-Senjska itd)
PostPostano: 19 vel 2025, 00:49 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Kako je tek podijeljena nekadašnja SAO Zapadna Slavonija: Okučani su u Brodsko-posavskoj, Lipik i Pakrac u Požeško-slavonskoj, Voćin je u Virovitičko-podravskoj, onaj dio prema Daruvaru je u Bjelovarsko-bilogorskoj, područje zapadno od Okučana prema Novskoj je u Sisačko-moslavačkoj.

Srpsku autonomnu oblast rasparčali na 5 županija.

Vidiš nisam nikad razmišljao da je možda i to potaklo da Slavonija ima toliko županija.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

Naslov: Re: Originalne granice županija (Zadarsko-Kninska, Šibenika, Ličko-Senjska itd)
PostPostano: 19 vel 2025, 00:51 

daramo je napisao/la:
Ne razumijem zašto bi se smanjivao broj županija kojima i jeste cilj lokalna uprava.
Koja je svrha županija ako netko iz Gospića mora ići u Rijeku ili iz Šibenika u Zadar.
Sadašnji oblik je optimalan, niti su prevelike da prerastu u nekakvo autonomaštvo niti premale pa da nisu samoodržive.

Prije se u Hrvatskoj treba smanjiti broj općina nego županija.

Slažem se meni je ovaj sustav savršen.

Eventualno u Slavoniji ukinuti 1-2 županije, ali samo ako nema protivljenja lokalnog stanovništva.

Ali ne vidim nikakvu hitnost ili ne znam kakvu uštedu, a jedan grad bi izgubio par institucija i važnost.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 00:55 

Kad smo kod županija, sjećate li se Županijskog doma Sabora.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 01:02 

daramo je napisao/la:
Ne razumijem zašto bi se smanjivao broj županija kojima i jeste cilj lokalna uprava.
Koja je svrha županija ako netko iz Gospića mora ići u Rijeku ili iz Šibenika u Zadar.
Sadašnji oblik je optimalan, niti su prevelike da prerastu u nekakvo autonomaštvo niti premale pa da nisu samoodržive.

Nekoliko najslabijih županija nije funkcionalno zato što uopće nemaju ozbiljan grad kao središte. Ličko-senjska je zombi županija s "glavnim gradom" od šest tisuća stanovnika.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 01:09 

Robbie MO je napisao/la:
Kad smo kod županija, sjećate li se Županijskog doma Sabora.

Bio je kao Gornji Dom Britanskog Parlmenta, tj Dom Lordova.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 01:09 

daramo je napisao/la:

Nekoliko najslabijih županija nije funkcionalno zato što uopće nemaju ozbiljan grad kao središte. Ličko-senjska je zombi županija s "glavnim gradom" od šest tisuća stanovnika.

Koliko sam skužio, županija služi da pokažeš rukom gdje ti treba dom zdravlja, gdje treba škola, cesta… i onda država pošalje pare.

To vjerojatno ima smisla dati i Lici, oni najbolje znaju.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 01:12 

Nije poanta županije u središtu ili težnji županije “glavnom gradu”.
Sve to bi se moglo i bez definiranja sjedišta županije.
Poanta je da državi lokalno “pokazuju prstom” gdje im šta treba.

Ja vidim županije kao institucionaliziranu “anketu” prema državi.
Županije onda imaju smisla čak i da se sastoje samo od sela, visi npr. Krapinsku.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 01:13 

Robbie MO je napisao/la:
Koliko sam skužio, županija skuži da pokažeš rukom gdje ti treba dom zdravlja, gdje treba škola, cesta… i onda država pošalje pare.

Ovi iz Senja i Novalje bi sutra otišli, samo da ne moraju imati GS tablice na autima.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 01:16 

Robbie MO je napisao/la:
Koliko sam skužio, županija skuži da pokažeš rukom gdje ti treba dom zdravlja, gdje treba škola, cesta… i onda država pošalje pare.

Ovi iz Senja i Novalje bi sutra otišli, samo da ne moraju imati GS tablice na autima.

Je, znam da se srame, ali to je malograđanski.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 01:18 

Recimo, meni je potpuno enigma kako Srbija funkcionira bez županija.

Tko odlučuje gdje će se nova srednja škola otvoriti? Kuda treba provući put od međuopćinskog značaja.

Kada 3 općine žele da se povežu novom cestom, ili novi vodovod da prave, moraju državu vuć za rukav i ići u Beograd lobirat?

Jel to pred ministarstvima u Beogradu u redu stoje načelnici općina s molbama? Tko usklađuje sporove između dvije općine, koordinira zajedničke ili različite interese između susjednih općina?

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 01:25 

Robbie MO je napisao/la:

Je, znam da se srame, ali to je malograđanski.

Nije samo to, nego oni su u ovakvoj županiji "razvijeni" i nisu prioritet, turistički gradići koji imaju potpuno druge prioritete nego planinski selograd s zatvorom, vojarnom i biskupom. U nekoj drugoj županiji bi oni bili nerazvijeni i mogli bi nešto dodatno dobiti.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 05:01 

Robbie MO je napisao/la:
Jesu li ovo jedine županije koje su mijenjale granice?

Nekada je “Zadar” bio do Plitvica i Knina.

Nisu.
Zadar je dobio Pag, Osijek Našice, ZGŽ Ivanić Grad.
Bilo je još ideja, ali one nisu prošle.

I da, Karlovac je dobio Vojnić i Lasinju (a i zapadni Žumberak).

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 07:58 

Robbie MO je napisao/la:
Ako bi se smanjivao broj županija, po meni ne treba težiti tome da imaju jednak broj stanovnika.

Nego jednostavno najveći gradovi, koji imaju prirodna gravitacijska područja, neka su županija, i to je to.

To znači da u Dalmaciji skoro ništa ne treba dirati (maksimalna redukcija je samo ukidanje Šibenske), ali u Slavoniji smanjiti broj županija na otprilike 3.

Liku staviti eventualno pod Zadar.

Nikako ispod 10 županija, optimalno 15, i to bi se većinom dobilo spajanjem slavonskih, te Međimurska + Varaždinska, a Krapinsku pripojiti Zagrebačkoj županiji, neka bude pravi prsten.

Prijedlog je bio 17 županija 1992. godine, Međimurska s Varaždinskom, Koprovničko-križevačka s Bjelovarsko-bilogorskom, Zagreb i Zg županija, nije bilo Požeško-slavonske.

slika

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 09:12 

daramo je napisao/la:

Lika je povijesna hrvatska regija i zaslužuje formalni regionalni opstanak, bez obzira na brojnost. Jedina nelogičnost je što imaju Novalju na Pagu. Ne znam za gore, ali ovdje u Dalmaciji sve 4 županije su utemeljene na povijesnim hrvatskim gradovima sa jakim lokalpatriotskim mentalitetom i stoga je to jako dobro pogođeno.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 10:01 

duke nukem je napisao/la:
pomocnik kuhara je napisao/la:
Lika je povijesna hrvatska regija i zaslužuje formalni regionalni opstanak, bez obzira na brojnost. Jedina nelogičnost je što imaju Novalju na Pagu. Ne znam za gore, ali ovdje u Dalmaciji sve 4 županije su utemeljene na povijesnim hrvatskim gradovima sa jakim lokalpatriotskim mentalitetom i stoga je to jako dobro pogođeno.

Čuo sam da je Novalja ušla u Ličko-senjsku županiju s ciljem da se ta županija inače ekonomski dosta slaba malo ekonomski ojača.

Inače što se tiče županija najluđa ideja je bila osnivanje otočke županije, ne znam kako bi to funkcioniralo bez centra, jer koliko su recimo županijski centri Krapina ili Gospić mali oni su uvijek bili centri svojih krajeva, dok kod otoka nema toga.

A ne znam kakve to papire od Županije moraš vadit.

Samo bi političarima bilo teško. :)

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 15:58 

Robbie MO je napisao/la:
Recimo, meni je potpuno enigma kako Srbija funkcionira bez županija.

Tko odlučuje gdje će se nova srednja škola otvoriti? Kuda treba provući put od međuopćinskog značaja.

Kada 3 općine žele da se povežu novom cestom, ili novi vodovod da prave, moraju državu vuć za rukav i ići u Beograd lobirat?

Jel to pred ministarstvima u Beogradu u redu stoje načelnici općina s molbama? Tko usklađuje sporove između dvije općine, koordinira zajedničke ili različite interese između susjednih općina?

Znaš kako se kaže, treba što više komplicirati jer se tako čuvaju radna mjesta i stvaraju se nova. Kako su Rimljani znali kuda treba graditi ceste i vodovode, a odlučivalo se u Rimu? Imali su sposobne ljude na licu mjesta.

Prije 1990 smo imali srednje škole, ceste , imali smo i vodu koliko se sjećam, a nismo imali županije.

U SFRJ su bile zajednice općina razina između općine i države. Samo što je tih zajednica općina u cijeloj SRH bilo 9 , a ne 21.

Vrh

PostPostano: 19 vel 2025, 19:25 

Na kraju je skoro podpuno nebitno je li 21 županija i 600 obćina ili je samo 100 većih obćina ili se sve vrti preko Zagreba i njegovih povjerenika. Ako ću se ja kano zaposlenik svih tih sustava truditi raditi svoj posao i imati kolege na svim potrebnim razinama kojima ću moć dati razumne naredbe ili primiti razumne naredbe, onda tu ne će bit problema. Ali ako imaš 200.000 uhljeba koje ćeš prerazpodieliti u koji god od ovih sustava, onda će sve te reforme vezane za broj lokalnih jedinica bit obično prelievanje iz šupljeg u prazno.
Inače, mislim da sve tri razine vlasti imaju svoj smisao. Za neke stvari Zagreb je previsoko, a obćina preblizu kako bi nešto sagledali. I tu županija ima smisla. Po pitanju katastra ( oni i jesu), sudova i urbanizma, sve bih stavio pod Zagreb zbog ujednačenijih postupanja. Donošenje urbanističkih planova bih stavio obćinama.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2025, 05:25 

dudu je napisao/la:
Prijedlog je bio 17 županija 1992. godine, Međimurska s Varaždinskom, Koprovničko-križevačka s Bjelovarsko-bilogorskom, Zagreb i Zg županija, nije bilo Požeško-slavonske.

slika

Prijedlog i je ok.
Pogle zapadnu Slavoniju, Daruvar i Grubišno Polje (ok Garešnica je Moslavina, to bi bio overkill) bi sasvim ok prošli pod Viroviticom.
Ali ne, išlo se na granicu stare AU županije, s time da je Virovitičko-Podravska tada obuhvaćala i Osječko-Baranjsku (bez same Baranje, naravno), a središte bio Osijek.
Vrbovec i Zelina nisu u zg-županiji (nije ni Ivanić, ali on je kasnije pripojen), to je kasnija "aneksacija" :D ostalog Prigorja.

Bjelovarsko-križevačku (isto županija iz AU, a ima i biskupija) su razdvojili na dvoje, prije 1868. (odnosno 1871.) i jesu postojale dvije, jedna je bila u banskoj, a druga je ime za bivši Varaždinski Generalat.
slika
Išlo se na preveliko usitnjavanje.
S time da su dole po južnoj Moslavini stalno petljali, 90ih je završila sa Siskom, jer se bojalo da će biti previše Srba u županiji, ali za AU (a i SFRJ) je tu bio i Zagreb, a u nekim naseljima na istoku (za vrijeme AU) čak i Požega.

Varaždinska županija je nekoć davno bila Zagorje, a Križevačka i Zagrebačka Prigorje+, samo što se Križevac širio u Podravinu sve do Osijeka, a Zagreb u Bosnu sve do Bihaća i Sanskog Mosta.

Požeško-slavonska ima pridjev slavonska u sebi, jer se to originalno odnosilo na Brod.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2025, 05:26 

pomocnik kuhara je napisao/la:

Čuo sam da je Novalja ušla u Ličko-senjsku županiju s ciljem da se ta županija inače ekonomski dosta slaba malo ekonomski ojača.

Inače što se tiče županija najluđa ideja je bila osnivanje otočke županije, ne znam kako bi to funkcioniralo bez centra, jer koliko su recimo županijski centri Krapina ili Gospić mali oni su uvijek bili centri svojih krajeva, dok kod otoka nema toga.

Cijeli Pag je ušao u Liku, da ne bi bilo previše Srba tamo.
Onda su to kasnije mijenjali, ali je Novalja zaključila da je predaleko od Zadra i da joj je bolje s Gospićem.
Da su im ponudili Rijeku, to bi možda i uzeli.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2025, 05:29 

Robbie MO je napisao/la:

Eventualno u Slavoniji ukinuti 1-2 županije, ali samo ako nema protivljenja lokalnog stanovništva.

Ali ne vidim nikakvu hitnost ili ne znam kakvu uštedu, a jedan grad bi izgubio par institucija i važnost.

Slavonija je u srednjovjekovnom i austrijskom razdoblju uvijek imala 3 županije, mada ne mislim da je 5 županija previše ako se uzme brojnost i razmještaj pučanstva, osim toga ako bi Požega ili Virovitica izgubile svoje županije to bi najvjerojatnije prouzročilo dodatni egzodus iz tih ionako emigrantskih krajeva, evo recimo Gospić bi izgubio barem 50% stanovnika ako bi izgubio status županijskog centra obzirom koliko ljudi radi u institucijama koje imaju sjedište u Gospiću.

Mislim ionako već imamo problem sa neravnomjernim razmještajem stanovništva.

Što se tiče općina njih definitivno ima previše i služe za uhljebljivanje posebice manje.

E da ne zaboravim, i Požega i Virovitica imaju tradiciju županijskih centara, premda je u Slavoniji bilo u prošlosti tri županije.

Nije pet županija nastalo bezveze.
slika

Samo što bi se Nova Gradiška trebala pripojiti Požegi (skupa s Novskom), a Brod bi trebao dobiti Bosansku Posavinu), ili se sve skupa ujediniti.

Virovitica je nekoć bila s Osijekom u istoj županiji, ali je središte io Osijek...

Realno, dalo se to i drugačije nacrtati.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2025, 05:31 

daramo je napisao/la:
Vjerojatno, u biti Tuđman povezao sve općine sa srpskom većinom u jednu županiju.
Praktički im i jeste dao županiju, druga stvar što niti tako nisu imali većinu u njoj, ali bi vjerojatno dobili neki oblik zaštite nacionalnih interesa na razini županije, tipa kao u HBŽ.

Srbi u Hrvatskoj nikad nisu bili većina ni u jednom većem mjestu. Knin u Hrvatskoj je 1991. bio na otprilike 35-40 mjestu po veličini.

I stoga je bilo relativno lako konstruirati sve županije bez srpske većine, mada ako gledamo strogo matematički-logički Srbi su sa 12% pučanstva mogli biti u teoriji većina u 2 od 20 županija, no naravno imali su takav razmještaj stanovništva da to nije bilo tako.

U Kninu, amom gradiću (to ti je jedna ulica+) su Hrvati bili većina do ww2.
Općino su Srbi ruralno stanovništvo, po selima su bili (i šumama).

I nije stvar u tome što Srbi ni u jednoj županiji ne bi bili većina, nego ih se nastojalo okupiti.
A da npr imaš Ličku županiju od današnje Ličko-Senjske, plus Gračac, Benkovac, Obrovac, Knin...
Srbi bi 91. u njoj bili većina.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2025, 11:49 

Robbie MO je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Ideja je samo nastavak povijesnog kontinuiteta od austrougarske gdje si imao zupanije i opcine.

Doduse sam nacin funkioniranja, broj zipanija granice zupanija i ovlasti zupanija kao i broj opcina je naprosto grozan.

Vecina zupanija nema para apsolutno nista sama napravit kao ni masu seoskih opcina di drzava sve placa. Kakav je to onda smisao?

Broj zupanija treba smanjit tako da odgovaraju otprilike granicama gravitacijskih i populacijskih centara.

Jadranska hrvatska je gotovo savrseno podjeljena, samo treba par nelogicnosti korigirat. Eventualo Šibensku podjelit izmedu Splita i Zadra.

U kontinentalnoj Hrvatskoj je apsolutni nered, tko je to crtao nema veze s mozgom.
Sto se tice Slavonije tamo treba bit 3 zupanije, Podravsko-Osijecka, Brodsko posavska i Srijemska. To i jesu tri neka populacijska centra regije.

Opcine moraju bit samodostatne i sluzit neku funkciju osim zbrinjavanja boomera pred penziju.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 20 vel 2025, 12:06 

Problem je što ne postoji jasna uloga županija, osim kao nečeg za uhljebljivanje.
Koju funkciju ima županija?
Iako nam je tu veći problem previše općina, barem u kontinentalnom dijelu (i Zagori) jer se one ne mogu samostalno financirati.

Što se tiče podjele....
Kak ćeš Šibensku dijeliti između Splita i Zadra?
Šibenčani ti ne vole Zadrane :D
Da se nešto ukida, Šibenik bi bio prvi, u antici tu ni nije bilo grada, to smo ga mi sagradili tek :D
Iako, ako bi se išle raditi županije tog tipa, onda bi ja osnovao još jednu u Makarskoj/Imotskom i pripojio joj većinu ZHŽa (minus Široki +/-).

Što se tiče Slavonije, pa baš i ne.
Brodska je osnovana za vrijeme NDH, prvenstveno radi Bosanske Posavine, a ona trenutno baš i nije tu.
Nekoć je to bio i prostor vojne granice, pa ima nekih razlika u odnosu na Požegu, ali...
I tu ti je isto priča kao i s Virovitičkom, kojoj je središte bilo u - Osijeku :D
Brod bi bio normalno središte te županije, samo Požega je nešto kao "mala Lika".
S time da je u AU tu bio i Daruvar, a i Novska...

Pogledaj crkvenu podijelu RH (netko je odsjekao Srijem);
slika
Virovitica je s Požegom...
Mislim da su tu čak i Našice s Požegom...

Vukovar i Osijek su blizu, ako bi se išao smanjivati broj županija, to je najlogičniji cap.

Inače, ja bi ukinuo Istru, Međimurje i slične među prvima :D
Koprivnica bi možda i mogla Varaždinu, samo je tu isto pitanje kaj s ostatkom onda, kakva je povezanost i slično.

Tu se oko nekih stvari treba i razmišljati dugoročno.

Vrh

PostPostano: 20 vel 2025, 14:24 

Robbie MO je napisao/la:

Bila je još jedna promjena i to još 1998. kad je Našice iz Požeško-slavonske prešlo u Osječko-baranjsku županiju uvjerljivo sa nekih 95% glasova za, premda mi nikad nije bilo jasno zašto su Našice završile sa Požegom u istoj županiji kad su uvijek gravitirale Osijeku.

Ovo nisam znao, ili zaboravio.

Osijek je dobio veliku županiju, ali su ju dobili i Split i Rijeka.

Rijeka nema veliku županiju. Nešto siće. Čak mislim da su jedna od najmanjih županija kada se pogleda broj općina i gradova.

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 21 vel 2025, 09:22 

Graničar Jozo je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Ovo nisam znao, ili zaboravio.

Osijek je dobio veliku županiju, ali su ju dobili i Split i Rijeka.

Rijeka nema veliku županiju. Nešto siće. Čak mislim da su jedna od najmanjih županija kada se pogleda broj općina i gradova.

Realno, Rijeka je u sebi trebala i Istru imati.
Možda i Senj, Novalju, pa i Pag, Otočac i Ogulin....
Ali to je li-la područje...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 50 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Cro-realizam i 9 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: