|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 45 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
daramo
|
 |
Naslov: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 12:01 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 40626 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ovo zvuči kao rad na razbijanju EU. Trump: "EU je stvorena da se suprotstavi američkoj moći. Uvodimo im carine od 25 posto" Citat: Američki predsjednik govorio je o potrebi usvajanja carina za zemlje EU ističući kako je prema njegovim riječima EU osnovana s ciljem narušavanja američke ekonomske snage i moći.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
VizantijskoPlavo
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 12:10 |
|
|
Dobra stvar. Kad su veliki razjedinjeni niko nema vremena da se bavi BiH.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 12:25 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 40626 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ovo je ujedno i dvojba za nas, kome konyushariti, Amerikancima ili Švabama? Stati na stranu Washingtona ili Brisela u ovom sporu ili kopirati Vučića i pokušati sjediti na dvije stolice.
Do sada Plenković čvrsto stoji uz Brisel.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 12:27 |
|
|
Isto vrijedi za EU, hoće li uz nogu Trumpu ili će se oduprijeti i uzvratiti carinama SAD-u.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 12:35 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 3910 Lokacija: Herceg-Bosna
|
daramo je napisao/la: Ovo zvuči kao rad na razbijanju EU. Trump: "EU je stvorena da se suprotstavi američkoj moći. Uvodimo im carine od 25 posto" Citat: Američki predsjednik govorio je o potrebi usvajanja carina za zemlje EU ističući kako je prema njegovim riječima EU osnovana s ciljem narušavanja američke ekonomske snage i moći. Trump govori što mu ide u prilog, i željama koje ima da ostvari. Ovdje i jest u pravu, EU se globalno pozicionirala kao takmac SAD-u, ekonomski. To se nemože zanemariti. Isto tako EU se uzda u SAD za skoro svu zaštitu, jer bez velikog saveznika nije jaka, a vješto sve EU zemlje izbjegavaju intervencije po svijetu. Od kako je UK izašla nitko ne intervenira, eto Huti napadnu rute koje voze robu iz Azije u Europu, jedino SAD i UK interveniraju dok EU političari govore Izraelu kako treba humano s teroristima. Osobno, podržavam sankcije. EU tržište je dosta jako, ali postaje preskupo europljanima, bar prosječnima. Njemački automobili su za 2 klase bolji od američkih, i to njemci koriste dosta vješto da poklope bogataško tržište, svuda bogataši hoće njemačka vozila. Prema tom se modelira i cijena. Amerikanci imaju problem jer im je roba često inferiorna, a ne vole se suočiti s istinom. Neka uvedu tarife, meni paše, jer će se EU morati malo više fokusirati na domaće potrošače, znači neće više svoju bolju robu prodavati samo bogatim europljanima i amerikancima nego će morati prilagoditi cijenu i srednjem sloju.
_________________ Treba otvoriti kovčege djeda i njegove braće, stari stil se u modu vraće!
|
|
Vrh |
|
 |
malograđanin
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 12:42 |
|
|
Istodobno odgadja tarife prema Kanadi I Meksiku do 1. Travnja.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 12:43 |
|
|
malograđanin je napisao/la: Istodobno odgadja tarife prema Kanadi I Meksiku do 1. Travnja. Znakovito jer hoće da ih namagarči 
_________________ Treba otvoriti kovčege djeda i njegove braće, stari stil se u modu vraće!
|
|
Vrh |
|
 |
Zapadni
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 12:57 |
|
|
Svaki potez koji dovodi do skidanja s američke sise podržavam.
Budućnost je ionako u Kini. Mislim, već je tu, samo će rasti.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 13:06 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 26176 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Potpora gospodarskom uništenju i slabljenju EU.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 13:07 |
|
|
Nešto sumnjam da će EU s američke sise, tko će nas onda braniti od Rusa koji samo što nisu osvojili Europu. EU će se malo buniti i pojeo vuk magare, bit će po američkom.
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 13:16 |
|
|
Da, zbilja bi bilo pametno nakačiti se na Trumpa, pa onda proć ko Ukrajinci...
Treba ne talasat, naoružavat se što više, sa svakim ljepo, s nikim iskreno.
Trebalo bi i otkinuti što veći komad BiH u doglednom vremenu i to kao agent veće sile, u najboljem slučaju potporu svih. Samo je mali problem s Rusima, nakon što Plenky godinama glumi briselsku pudlicu. A i nije da su i Rusi pouzdani.
|
|
Vrh |
|
 |
Planina
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 13:22 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Potpora gospodarskom uništenju i slabljenju EU. Amin
|
|
Vrh |
|
 |
Karabaja
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 13:27 |
|
Pridružen/a: 17 ožu 2021, 15:33 Postovi: 10920 Lokacija: Global South
|
#teamEU
_________________ HBEXIT 2070
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 13:31 |
|
|
Vjerujem da bi naši ukrofili objavili rat SAD-u i Trumpu kao 1941.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 13:33 |
|
|
Zaboravio sam staviti anketu SAD ili EU, to bi bilo zanimljivo, eto nek odradi moderacija ako može.
|
|
Vrh |
|
 |
Flamel
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 14:00 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 16:40 Postovi: 2032 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Ako Uncle Sam neće kupovati, ima tko hoće. Možda će se malo spustiti neke cijene, ali bitno je da zarada ide.
P.S. Ne spominje se da u ukupnoj razmjeni EU-SAD, u segmentu dobara EU ima višak, ali zato SAD prednjači u uslugama.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
Vrh |
|
 |
Zapadni
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 14:03 |
|
|
Jebhe me se za Ukrajinofile, u Americi senilnu woke budalu zamijenili drugom krajnosti budale. Uvučeš zemlju i jedan kontinent u rat s prirodnim saveznikom i trgovinskim partnerom, promijeniš administraciju pa kenjaš nama za svoja njasra.
Veliki nam prijatelji razaraju Nordrstream 2, potiču migracije, izvoze woke ludilo, sukobljavaju s nuklearnom velesilom pa u sljedećem mandatu izvade miška i turnu ga
Riječima muslimana "bilo je Bosne tj EU prije Trumpa bit će i poslije"
Dosta je ljudima Amerike i nestabilnosti, ta zemlja ima previše unutarnjih problema, duguje Kini kišu Isusovu, fatalno im je bit prijatelj.
Lijepo kad prodje ovaj nered i administracija u tal sa Rusima, do tada se zbližit s Kinom. Jebhala vas Amerika.
Retardirana anketa, mishmash svega, ne podržavam EU u svemu, ne podržavam ni SAD u svemu, al whatever rocks your boat buddy
|
|
Vrh |
|
 |
VBA2024
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 15:24 |
|
|
Prvo su uništili nacije, a sad se prema državama ponašaju kao prema poduzećima. Veći, jači jedu manje.
_________________ Iuste ambulans coram Deo pretium non habet Tko pronađe sarkazam nek si ga zadrži.
|
|
Vrh |
|
 |
dunno
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 15:56 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Budućnost je ionako u Kini. Mislim, već je tu, samo će rasti.
Ima Kina svojih problema, demografija im je tempirana bomba, a sa ovim AI progresom je jako nezahvalno prognozirati što budućnost nosi dugoročno. Što se tiče dileme SAD ili EU, odgovor uvijek treba biti mi. Bilo kakvo bezuvjetno svrstavanje ili još gore, žrtvovanje, za neku od strana u ovim geopolitičkim pomjeranjima je teški debilizam.
|
|
Vrh |
|
 |
Cro-realizam
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 16:34 |
|
|
dunno je napisao/la: Što se tiče dileme SAD ili EU, odgovor uvijek treba biti mi. Bilo kakvo bezuvjetno svrstavanje ili još gore, žrtvovanje, za neku od strana u ovim geopolitičkim pomjeranjima je teški debilizam.
Amen brate!! Inače, oko ovoga, EU jest ekonomski konkurent SADu, ali sam SAD ga je stvarao jer je ujedno EU i njihov vazal koji je igrao važnu ulogu na korist SADa u geopolitičkim odnosima u svijetu. Naročito u hladnom ratu i procesu globalizacije koji je SAD predvodio. Sada SAD više nema od toga vazala koristi, osim da ga još malo gurne u rat iscrpljivanja s Rusijom.
|
|
Vrh |
|
 |
Cro-realizam
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 16:37 |
|
|
Zapadni je napisao/la: Jebhe me se za Ukrajinofile, u Americi senilnu woke budalu zamijenili drugom krajnosti budale. Uvučeš zemlju i jedan kontinent u rat s prirodnim saveznikom i trgovinskim partnerom, promijeniš administraciju pa kenjaš nama za svoja njasra.
Nisu tu ni prethodni ni sadašnji predsjendik SADa budale, nego smo mi u Europi budale. Oni rade za američki interes, a mi nismo u stanju za svoj. Nisu oni glupi što smo se mi uvukli u rat s prirodnim partnerom, nego smo mi glupi što smo se uvukli i što se nedamo van. Od Kine mi Europljani nemamo ništa, Kina nam je direktni konkurent u svemu , naš prirodni saveznik je Rusija, ali umjesto da imamo europskog Trumpa koji će nazvati Putina, SAD nas je preduhitrio i sad smo u govnima. I još ima budala koje misle ratovati na dva fronta.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 17:03 |
|
|
Karabaja je napisao/la: #teamEU Ja građanin EU, podržavam SAD. Od tebe će EU uskoro tražit otisak prsta, nalaz krvi i terorističku anamnezu samo da izađeš iz trokuta a ti u njihovom timu 
|
|
Vrh |
|
 |
zet
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 17:42 |
|
|
Saveznika ce biti, neprijatelja ce biti.
No Hrvatska je danas u situaciji u kakvoj nikada nije bila u svojoj povijesti. Nikada nisamo imali svoju vlast, svoju vojsku, svoje granice, svoje zakone, sve pod vlastitom kontrolom. Bez obzira sto ce se dogadjati, ovo su najbolji pocetni uvjeti ikada.
Imamo brodove za ukapljeni plin, imamo energiju, imamo cak i vlastitu prozivodnju plina koja pokriva 25% potreba. Razvijamo geotermalne izvore, gradimo HES Kosinj, vjetroparkove i solare. Postoji opcija da cemo sa Slovencima ici na Krsko blok 2.
Hrane trenutno proizvodimo 50%-70% vlastitih potreba, to mozda nije dovoljno dobro ali to se moze povecati, Slavonija taj kapacitet svakako ima. Zapravo, to treba vec sada raditi a ne cekati stani-pani situaciju.
Financijski smo nikad stabliniji. Dio smo eurozone koja donosi veliku stablinost, ljudi to ne razumiju. Gospodarstvo je na dobroj trajektoriji, najbrze rastemo u EU zadnjih 5 godina.
Odljev stanovnistva je zaustavljen, cekamo i veselimo se povratku nasih ljudi i pozitivnim trendovima.
I da, dio smo jezgre EU.
Having said all that, sigurno ce sad se javiti neki sa "EU je propala, nema koristi od nje vise itd.". Ja mislim da se jako varaju. EU je i dalje ekonomski gigant. U njoj ima para i znanja. Ne moze se to izgubiti preko noci. To su takodjer dobri pocetni uvjeti za promjene koje su nuzne.
Naravno da prvo gledamo sebe i razmisljamo svojim mozgom. Ali smo takodjer i dio EU jezgre, od toga ne mozemo niti zelimo pobjeci. U buducnosti ce to mozda biti vaznije no ikada.
|
|
Vrh |
|
 |
Cro-realizam
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 18:59 |
|
|
zet je napisao/la: Having said all that, sigurno ce sad se javiti neki sa "EU je propala, nema koristi od nje vise itd.". Ja mislim da se jako varaju. EU je i dalje ekonomski gigant. U njoj ima para i znanja. Ne moze se to izgubiti preko noci. To su takodjer dobri pocetni uvjeti za promjene koje su nuzne..
EU ima već jako dugo vremena najsporiji eknomski rast na svijetu, tehnološki u svemu zaostaje za SAD i Kinom, ima iznimno staro stanovništvo i očajnu strukturu imigranata. No, sve bi to bilo popravljivo da EU nije zadojena luđačkim ideologijama i birokrtiziranošću. To joj je najveća prijetnja. I pazi SAD, Vance ih na to upozori, a oni polude na njega. U neku ruku Trump i Vance, možda i namjerno, žele potaknuti EU na potrebne promjene, a ovi još više glavom u zid. U tom smislu će SAD gledati da oslabi EU do one točke dok njen trenutni vladajući poredak ne pukne skroz. Nakon toga bi EU mogla postati ozbiljno mjesto. Ali dok god nju vodi trenutna ekipa zeleno-crveno-pučana sa svojom suludom ideologijom nema EU pomoći. Drugim rječima, EU treba svoj Trumpizam, drugačiji od američkog, ali i drugačiji od postojećeg mainstreama. EU predvođena ursulama, plenkistima i macronima može samo potonuti u ambis.
|
|
Vrh |
|
 |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: EU vs SAD Postano: 27 vel 2025, 19:21 |
|
|
daramo je napisao/la: Vjerujem da bi naši ukrofili objavili rat SAD-u i Trumpu kao 1941. Vec je pala cijela evropa ta njemacka carevina stara, Austriji vako progovara, Austrijo moja seko mila savlada nas prevelika sila Prevelika sila jos ce biti proljevanja suza, s nama nema prokletih vrancuza, prokletih vrancuza jos u bosni ljut boj se bije, protiv Trumpa i protiv partije. I protiv partije partija je izdala proglase, na Odzaku borba nastavlja se, vila pjeva s Vucijaka jeci, a u pjesmi vake su joj rijeci, Berlin pao Odzak nije dzaba stizu Trampove divizije.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|