Naslov: Re: Hercegovački slučaj franjevaca i petrovaca
Postano: 14 ožu 2025, 10:41
Pridružen/a: 25 stu 2024, 14:26 Postovi: 407 Lokacija: Herceg-Bosna
Nisu normalni kakav su problem ljudima napravili. Ako ja želim oženiti curu iz Čapljine ona se mora opet krizmati u ovoj priznatoj crkvi. Čuo sam da se neke obitelji unutar sebe zakače u kojoj će župi biti, ćaća bi da ostanu gdje pripadaju, a majka da idu u priznatu župu baš da ne bi dolazilo do komplikacija. Na mojoj župi su petrovci, uvijek bi radije birao franjevce. Prijatelj je prestao ići na misu kada je pohađao KŠC jer je vidio s kakvom lovom raspolažu a s oltara bacaju ublehe o poniznosti, siromaštvu…
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
Postano: 14 ožu 2025, 10:59
Roko987 je napisao/la:
Nisu normalni kakav su problem ljudima napravili. Ako ja želim oženiti curu iz Čapljine ona se mora opet krizmati u ovoj priznatoj crkvi. Čuo sam da se neke obitelji unutar sebe zakače u kojoj će župi biti, ćaća bi da ostanu gdje pripadaju, a majka da idu u priznatu župu baš da ne bi dolazilo do komplikacija. Na mojoj župi su petrovci, uvijek bi radije birao franjevce. Prijatelj je prestao ići na misu kada je pohađao KŠC jer je vidio s kakvom lovom raspolažu a s oltara bacaju ublehe o poniznosti, siromaštvu…
Pa dobro nemoš očekivat da fratri jašu magarca, kad danas više manje svako ima auto.
Evo tu u jednoj župi u ZG svećeniku župljani kupili novog Passata.
Što hoću reć ne mogu svećenici doć u Hercegovinu i fratrima otet župe kad su fratri tu bili i za vrijeme turske okupacije dok svećenici nisu iz straha da će bit ubijeni, mnogi fratri i svećenici nažalost i jesu i mučeni i ubijeni. Hercegovci 60-i i 70-i masovno odlaze u Njemačku i donose devize i naravno da se financiraju i župe obnove stari Crkvi i grade se nove Crkve i zato je došlo do sukoba za župe.
Postano: 14 ožu 2025, 11:13
Brane je napisao/la:
Što hoću reć ne mogu svećenici doć u Hercegovinu i fratrima otet župe kad su fratri tu bili i za vrijeme turske okupacije dok svećenici nisu iz straha da će bit ubijeni, mnogi fratri i svećenici nažalost i jesu i mučeni i ubijeni.
Crkva je hijerarhijska institucija i zna se čije su župe vlasništvo i tko raspoređuje kome ide koja. Nema tu nikakvog "otimanja", nije župa nečija ćaćevina. A ta priča da biskupijski svećenici nisu od straha mogli pod Turke, ali eto hrabri franjevci jesu je smiješna. Čisto administrativna stvar, jednima je bilo dopušteno, drugima nije.
Uglavnom, meni kao čovjeku koji nije u vjeri je cijela priča smiješna i poprilično sablažnjiva. Seoski obračun između ljudi koji tobože brinu o spasenju vječnih duša, a na kraju se sva priča svodi na ovozemaljski grunt. Kao idioti što se pokolju oko pola metra međe pa onda do kraja života melju o tome, gadljivo za slušat.
Postano: 14 ožu 2025, 11:44
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 41273 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Brane je napisao/la:
Roko987 je napisao/la:
Pa dobro nemoš očekivat da fratri jašu magarca, kad danas više manje svako ima auto.
Što hoću reć ne mogu svećenici doć u Hercegovinu i fratrima otet župe kad su fratri tu bili i za vrijeme turske okupacije dok svećenici nisu iz straha da će bit ubijeni, mnogi fratri i svećenici nažalost i jesu i mučeni i ubijeni. Hercegovci 60-i i 70-i masovno odlaze u Njemačku i donose devize i naravno da se financiraju i župe obnove stari Crkvi i grade se nove Crkve i zato je došlo do sukoba za župe.
Nije više turski vakat pa da se mogu protiviti redovnom crkvenom uređenju kakvo je u cijelom katoličkom svijetu. Nije to otimanje nego uvođenje normalne crkvene organizacije.
Postano: 14 ožu 2025, 11:47
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 41273 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Nije ovo franjevci vs petrovci nego Katolička Crkva vs sektaši. Franjevački red prihvaća normalno uređenje KC, tko ne prihvaća crkvenu vlast iz Vatikana nije katolik.
Postano: 14 ožu 2025, 11:50
Brane je napisao/la:
Roko987 je napisao/la:
Potpuno se slažem. Fratri su među ljudima, žive ponizno. Nitko nije spomenuo da trbaju jahati magarca, ali većinom su bahati. Tu imaš milijun sitnih događaja koji ljude udalje od crkve. Ja uvijek idem zbog sebe, znaš kakvu frustraciju osjetim kada svećenik pred izbore izravno, nediskretno poziva da se glasa za HDZ, to ne priliči Crkvi.
_________________ Sred je srca moga Hercegovina, kolijevka je Srednja Bosna i Posavina ponosna
Postano: 14 ožu 2025, 11:58
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 2422 Lokacija: Negdi na granici svitova
Nema tu velike priče. Ili si katolik ili nisi, ako jesi poštuješ crkvenu hijerarhiju. Nema privatnih crkvi/župa itd. Tko god se na taj način odvojio od katoličke crkve nije katolik nego obični sektaš.
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
Meni na prvu pada odbijanje poslušnosti Vatikanu, ovaj kvazi fratar baš poput heretika nekada tvrdi da oni jedino moraju biti poslušni Evanđelju i Isusu, ne Crkvi i Vatikanu. Tako je nekad govorio i Martin Luther, ako želi tako nek slobodno pređe u protestante koji su nekada po Europi ubijali fratre radi poslušnosti KC.
Zatim optuživanje KC za simoniju i inkviziciju, klasično sektaštvo, tko god ide u ovu crkvu i prihvaća ovakav nauk nije katolik.
Postano: 14 ožu 2025, 12:03
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26432 Lokacija: Heartbreak Hotel
Fratri su se obvezali na Zavjet poslušnosti i moraju slušati nadređene pa čak i kada nisu u pravu. Pogotovu što otpor fratara vodi u šizmu, jer vidimo da su cijele župe otpale od rimokatoličke vjere.
Treba napomenuti da ovo nije karakteristično samo za Hercegovinu. 1977. je milicija jedva spaslila tadašnjeg sarajevskog nadbiskupa Marka Jozinovića od linča rulje u mjestu Haljinići, župa Kraljeva Sutjeska, zbog čega u toj župi kasnije nije održavana Krizma sve do dolaska novog nadbiskupa. Razlog napda je bio, koliko se sjećam, posvećenje temelja za novu "popovsku" crkvu na teritoriju koji je pripadao župi K.S. Ono tragikomično... idu fratri i vode narod i izdaju zapovjedi:- vaša grupa desno, druga grupa lijevo pa udrite kamenjem! Treća grupa nek ostane na putu pa ne dajte da pobjegnu! Četvrta...
Koliko je to stanje bilo zatrovano možda dobro govori moja anegdota. Moj djed je bio "za popove" pa mu je pop došao blagosivljati kuću za Božić. Tada je on meni dao neke slatkiše. Imao sam tada nekih 8-9 godina. Ja sam sve te slatkiše pobacao jer sam mislio da će me "pop njima otrovati." Eto tako je bilo... Sjećam se kada smo na na Svetog Antu 1993. bježali iz našeg kraja pred islamistim neki lik povika, "Tako nam i treba kad smo htjeli prvo vjeru u vjeri a onda i državu u državi." Ali tragikomedija nije još gotova. Nakon rata, negdje 2003 godine, gledam tada na TV u vijestima, opet je bilo došlo do sukoba "frataraca i popovaca" . Ono jada što nas je ostalo opet se radi toga glođe
I što reći nakon svega toga? Dođe mi ponekad da najradije odem u Titinu partiju.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
Postano: 14 ožu 2025, 12:12
Kod ovih može ići samo netko tko ne poznaje vlastitu vjeru i povijest KC pa u ovom ne vidi herezu. Vjerujem da je većina vjernika ove heretičke nekatoličke zajednice starija populacija.
Postano: 14 ožu 2025, 12:50
Pridružen/a: 14 ruj 2009, 17:26 Postovi: 18057 Lokacija: Drina je na granici!
Roko987 je napisao/la:
HM, u vas slučaj kao u nas prije 100 godina, kada se dio vjernika jedne župe RKC iz prosvjeda okrenuo SKC.
Postano: 14 ožu 2025, 13:01
dunno je napisao/la:
Imaju li ti cirkusanti podmladak ili će nas biologija spasiti njihove višedesetljetne kmeke?
Nemaju podmladak to su vecinom stari koji su napravili dramu i tu su dok ne umru. Podmladak mogu dobiti samo ako se regularni budu odmetali sto je malo vjerovatno.
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
Postano: 14 ožu 2025, 13:08
Roko987 je napisao/la:
Naravno da se moraju krizmati ponovo jer nisu krizmani ni od kakvih biskupa vec od sarlatana to znaci da ni nisu primili sakramenat krizme.
5. listopada 1997. čin krizme je obavio „lažni biskup“, za kojega se kasnije ustanovilo da se radi o fra Stanku Pavloviću, tada župniku u Ljutom Docu, potom isključenu iz Franjevačkoga reda, 30. svibnja, a Sveta Stolica potvrdila 23. lipnja 2001.
Zatim starokatolički „lažni nadbiskup“, S. Novak, zaređeni nekatolički đakon, 20. svibnja 2001. podijelio je svetogrdan i nevaljan obred „krizme“, pod nevaljanom misom.
Konačno svećenici, bivši franjevci, suspendirani od vršenja bogoslužja, nisu više nikoga pozivali, nego se na taj svetogrdan i nevaljan čin odlučio: Petar /ex-fra Bonifacije/ Barbarić, 1. svibnja 2005. Osim navedenih nevaljanih krizama, spomenutim kažnjenim svećenicima sakramenti ispovijedi i vjenčanja također su nevaljani, a kad i ostale sakramente dijele - svetogrđe čine.
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
Postano: 14 ožu 2025, 13:31
krstjanin je napisao/la:
Roko987 je napisao/la:
Naravno da se moraju krizmati ponovo jer nisu krizmani ni od kakvih biskupa vec od sarlatana to znaci da ni nisu primili sakramenat krizme.
5. listopada 1997. čin krizme je obavio „lažni biskup“, za kojega se kasnije ustanovilo da se radi o fra Stanku Pavloviću, tada župniku u Ljutom Docu, potom isključenu iz Franjevačkoga reda, 30. svibnja, a Sveta Stolica potvrdila 23. lipnja 2001.
Zatim starokatolički „lažni nadbiskup“, S. Novak, zaređeni nekatolički đakon, 20. svibnja 2001. podijelio je svetogrdan i nevaljan obred „krizme“, pod nevaljanom misom.
Konačno svećenici, bivši franjevci, suspendirani od vršenja bogoslužja, nisu više nikoga pozivali, nego se na taj svetogrdan i nevaljan čin odlučio: Petar /ex-fra Bonifacije/ Barbarić, 1. svibnja 2005. Osim navedenih nevaljanih krizama, spomenutim kažnjenim svećenicima sakramenti ispovijedi i vjenčanja također su nevaljani, a kad i ostale sakramente dijele - svetogrđe čine.
Nisam znao, o tome se ni ne priča, a ja dobro mlad U Čapljini je i dosta mladih ostalo uz fratre, u Grudama puno više idu u susjedne župe po legalne sakramente.
Postano: 14 ožu 2025, 15:01
daramo je napisao/la:
...tko ne prihvaća crkvenu vlast iz Vatikana nije katolik.
saskia je napisao/la:
Nema tu velike priče. Ili si katolik ili nisi, ako jesi poštuješ crkvenu hijerarhiju. Nema privatnih crkvi/župa itd. Tko god se na taj način odvojio od katoličke crkve nije katolik nego obični sektaš.
daramo je napisao/la:
Meni na prvu pada odbijanje poslušnosti Vatikanu, ovaj kvazi fratar baš poput heretika nekada tvrdi da oni jedino moraju biti poslušni Evanđelju i Isusu, ne Crkvi i Vatikanu.
Vi ste sve tehnički u pravu, sa aspekta crkvenog ustrojstva i kanonskog prava. Problem je što bi vam doslovno provođenje tog stava moglo vrlo lako prisjesti u ne tako dalekoj budućnosti.
Crkva u RH je uglavnom odolijevala Franjinim vjetrovima, pitanje je koliko će to trajati ako/kada u Vatikan zasjedne neki Franjo II. pa krenu i prvi hrvatski biskupi na gay parade i blagoslove.
Postano: 14 ožu 2025, 15:20
Zanimljivo kako pobunjeni fratri drže neke dosta unosne župe, ne bi oni dizali pobunu za župu Jablanica, Šuica ili neko od polunapuštenih planinskih sela.
Postano: 14 ožu 2025, 15:24
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Zanimljivo kako pobunjeni fratri drže neke dosta unosne župe, ne bi oni dizali pobunu za župu Jablanica, Šuica ili neko od polunapuštenih planinskih sela.
Postano: 14 ožu 2025, 17:02
U Šurkovcu su za vrijeme rata srbi minirali Rimokatoličku Crkvu i potpuno je uništili.
Prije 15-ak godina fratar Ivo Pavić dobio Župu Presvetog Srca Isusova praktički bez vjernika osim par staraca i tada se na Šurkovac spustila vatra Duha Svetoga. Šurkovac je sad uz Međugorje najveće svetište rimokatoličke Crkve u hrvata koje su do sad milijuni posjetili iz cijele Europe, čak i srbi pravoslavci dolaze na sv.mise kod fra Ive
Fratar Ivan Pavić o Duhu Svetom (Kad pogledate razumit ćete zašto su hercegovci vezani za fratre više nego za druge redovnike/svećenike)
Privitak/ci:
1 Uvjereno 13.4.2016. - Razgovor s fra Ivom Pavićem - YouTube.png [ 42.69 KiB | Pogledano 1539 put/a. ]
Uvjereno 13.4.2016. - Razgovor s fra Ivom Pavićem - YouTube.png [ 26.62 KiB | Pogledano 1539 put/a. ]
Molitva U Ime Isusovo _ Župa Šurkovac _ Župa Šurkovac.png [ 58 KiB | Pogledano 1539 put/a. ]
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.