Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 78724 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
MiB je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Ljudi se uvijek čude broju poginulih u stampedu, i proglašavaju masu “glupima”, kao kod Kabe u Arabiji kad se izgaze itd.
Čak se čude kako stampedo uopće nastaje.
Stampedo je fenomen koji se proučava.
Istina je međutim, da tijekom panike i histerije stampeda imaš raspad morala i svih društvenih pravila (a koja su potrebna za uspješan i organiziran izlazak mase iz prostorije), ljudi se pretvore u panični mravinjak i klupko zmija, pod ogromnim tlakom jer te 100 ljudi pritišće i gura ko tenk, u stampedima većinski uzrok smrti je gnječenje pluća i razne traume (gaženje).
Sjetih se ovog slučaja. Avion gori, evaukacija u tijeku, ljudi se guraju jer pojedinci žele spasiti svoje kufere. Japanci se od malih nogu uče evakuaciji, zato kod njih uglavnom izgleda sve smireno kod potresa i požara.
Tu je trigger stampeda požar.
Za stampeda čak ne mora postojati razlog i uzrok, kod većih milijunskih okupljanja.
U ogromnoj masi ljudi (hodočašće Kaba) mogu nastati sama od sebe, čim nasumično krene guranje, prisiljen si gurati, pa masa pritišće i smrska one ljude koji idu kroz neki uži prolaz.
Masa odpozada koja gura nije ni svjesna šta se dešava ispred, a ovi između su prisiljeni gurati jer se njih gnječi i gura, i ne mogu grudnim košem disati od pritiska.
To bi bio self-triggered stampedo, koji predstavlja rizik kad imaš milijun ljudi ili više na okupu unutar ograđenog prostora. Ljudi se u takvim masama znaju početi ponašati ko viskozna tekućina, gubitak ljudskih i inteligentnih osobina mase. Histerično krdo, kao kečap koji se “zaštopao” u boci.
U Kabi svake godine bude po bar jedan.
_________________ Nema Izbornog zakona BiH ako nema BiH.
Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.
Ja sam jednom upao u mini stampedo na utakmici odnosno prije utakmice pred stadionom na Kantridi. Mislim da nisam imao ni 18 godina. Masu ljudi je bilo. Policija ogradama sve zatvorila i samo mali ulaz pustila i od jednom guranje s leđa da su ljudi ispred bili nagnjenčeni na ogradu. Ne možeš tu ništa, gura te snažna sila s leđa naprijed i ne možeš ništa poduzet. Srećom galamom se smirilo odnosno došlo do ovih iza da ne guraju pa nitko nije bio teže ozljeđen al zapamtio sam to kao velik horor.
A to je par tisuća ljudi. Mogu mislit što je onda to ko Kaba kad su milijuni u pitanju
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 60667 Lokacija: DAZP HQ
Robbie MO je napisao/la:
MiB je napisao/la:
Sjetih se ovog slučaja. Avion gori, evaukacija u tijeku, ljudi se guraju jer pojedinci žele spasiti svoje kufere. Japanci se od malih nogu uče evakuaciji, zato kod njih uglavnom izgleda sve smireno kod potresa i požara.
Za stampeda čak ne mora postojati razlog i uzrok, kod većih milijunskih okupljanja.
U ogromnoj masi ljudi (hodočašće Kaba) mogu nastati sama od sebe, čim nasumično krene guranje, prisiljen si gurati, pa masa pritišće i smrska one ljude koji idu kroz neki uži prolaz.
Masa odpozada koja gura nije ni svjesna šta se dešava ispred, a ovi između su prisiljeni gurati jer se njih gnječi i gura, i ne mogu grudnim košem disati od pritiska.
To bi bio self-triggered stampedo, koji predstavlja rizik kad imaš milijun ljudi ili više na okupu unutar ograđenog prostora. Ljudi se u takvim masama znaju početi ponašati ko viskozna tekućina, gubitak ljudskih i inteligentnih osobina mase. Histerično krdo, kao kečap koji se “zaštopao” u boci.
Doživio sam to na hipodromu 1994. kad je papa dolazio, ali bio sam klinac pa su me stavljali na ramena, ali doček Janice na trgu 2002. je bio baš zajeban, netko se glupirao i krenuo gurat i kad je to krenulo ljuljat, brat pored mene tone, ja ga kao iz vode rukom izvlačim, a prijatelj do mene stoji kao kip, kako je visok 2 m svi se za njega uhvatili.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 78724 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
dudu je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Doživio sam to na hipodromu 1994. kad je papa dolazio, ali bio sam klinac pa su me stavljali na ramena, ali doček Janice na trgu 2002. je bio baš zajeban, netko se glupirao i krenuo gurat i kad je to krenulo ljuljat, brat pored mene tone, ja ga kao iz vode rukom izvlačim, a prijatelj do mene stoji kao kip, kako je visok 2 m svi se za njega uhvatili.
Stvorili se valovi ko na oceanu. :))
_________________ Nema Izbornog zakona BiH ako nema BiH.
Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.
Vučić i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar u poseti pacijentima iz Makedonije koji su na lečenju u Kliničkom Centru Srbije. Država Srbija će snositi sve troškove njihovog lečenja i pružiti najbolju moguću negu povređenim Makedoncima sa opekotinama.
Za sve vani organizirane događaje pregrade su jedini način da se spriječi taj efekat stampeda, iako one, u slučaju požara i nužde za brzom evakuacijom mogu biti štetne, kada je na otvorenom događaj onda nema brige. Sto puta je sigurnije s njima.
Bolje da me na pregradu gura njih 50-tak, nego da se sila stotina akumulira i izvrši pritisak.
Uglavnom, to nije rješenje za noćni klub, postoji mnogo rješenja koja su bila moguća i nužna ali nisu ispoštovana.
Mislim da je ovdje samo postojanje dovoljno izlaza bilo realno da spriječi katastrofu, recimo poseban izlaz u backstageu, i još tri, dovoljno široka da dvoje odjednom može proći, izlazi sa strana, za posjetitelje.
Sav ostali nemar bi bio zanemariv, da je bilo ovako.
_________________ Treba otvoriti kovčege djeda i njegove braće, stari stil se u modu vraće!
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09 Postovi: 26222 Lokacija: Heartbreak Hotel
Evo vidim da su poginuli i pjevač benda i pjevačica-prateći vokal, te klavijaturist i bubnjar. Logično jer su bili najdalje od izlaza.
Ipak. čudi me da nema snimki tragedije ( osim onog kratkog videa gdje požar počinje). Ipak je tu bilo 500 kamera na mobitelima. Moj pokojni djed bi sada rekao -"Ih kao da je nekom tada bilo do snimanja!" (Inače on nikada nije vjerovao u dokumentarne snimke iz doba WW2 jer je mislio da tada nikome nije bilo do snimanja, te da su sve te snimke bile lažirane i napravljene nakon rata).
Ali opet, sto ljudi-sto ćudi. Od stotine njih jedan bi se našao hrabar/lud da sve snimi.
Mada, moguće da se snimke kriju, tj da je zabranjeno objavljivati, ali opet, teško je to sprječiti da procuri.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
Krenuli kamenovati i kuću gradonačelnika koji je ponudio ostavku ali ih zaustavio svećenik.
Dao je ostavku odmah.
"U ovim najtežim trenucima za našu državu i za mene osobno, objavljujem da podnosim neopozivu ostavku na mjesto načelnika općine Kočani. Ovaj gubitak je ogroman! Ne postoje riječi koje mogu opisati bol koju svi osjećamo. Ta su djeca bila naša djeca. Poznavao sam većinu njih, poznavao sam njihove obitelji, a s nekima sam bio obiteljski prijatelj. Šok i slomljenost koje osjećam trajat će cijeli moj život. Ova tragedija je zavila u mrak Kočane i Makedonce." - Ljupčo Papazov
Koja tragedija. Pogotovo za tako malo mjesto. Kočani 28,000 stanovnika i umre evo već 59 mladih od 14 do 25 godina. Stravično
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 40738 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Najjasniji primjer kako korupcija ubija i to doslovno. Makedonija raspala država u rangu u BiH, obje države najveći gubitnici raspada Jugoslavije jer nisu samoodrživa društva.
Pimjer korupcije je i takodjer ludi Vucic koji se naslikava sa 100 ljudi u bolnici. Odvratno
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.