|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 26 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
potocnj
|
 |
Naslov: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 08:43 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 4028 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Evo nešto i za mokre snove bošnjaka / muslimana / gradžana Da ne bi ovaj forum bio previše naklonjen jednoj strani, ili stranama, neka se malo udovolji i njihovim maštarijama. Eno SIPA hvata neki probisvijet po RS-u, možda će uskoro krenuti i na Dodika, ili će Dodik isprovocirati reakciju zapada, otvara se možda mogućnost da cijelo uređenje dođe na stol - na štetu srba ( ?! ) Iako je nerealistično, ipak ideja koja otvara raspravu. Ideja zapadnih država je bila da se cijela država kantonizira po uzoru na Švicarsku, što su srbi odbili a imali još dovoljno jaku poziciju da odbiju. Kada bi se zaigrali države a propali, možda bi se netko sjetio te ideje, uz NATO/EU pritisak da pokaže zube na srbima kad vež nemože na rusima, pa je eto, u nekim takvim kalkulacijama možda moguće... Uglavnom, što to znači za hrvate? Po meni bolje uređenje za hrvate već ovo što imamo, jer bi cijela država onda bila Federacija, teže umetnuti predstavnika jer bi srbi sada kontrolirali svoj klub naroda i nemogu im bošnjaci nametnut halal kadrova. Za srbe i hrvate nije loše, ako su u dogovoru, jer ako svaki kanton daje po 1 predstavnika od svakog konstitutitvnog naroda znači srpski i hrvatski kantoni mogu izabrati vjerojatno nekih 6 bošnjaka. 5 sigurno! Tako i ovi hala zastupnici koji bošnjaci biraju nama i srbima bi bili poništeni onima koje hrvati/srbi u svojim kantonima gdje su komotni mogu nametnuti drugim narodima. Svodilo bi se na to da se opet moraju dogovorit glavni igrači svakog naroda bez da ih se preglasa i eliminira iz političkog života. Za srbe bi to vjerojatno bio kraj ideje o odvajanju od BiH što je lošije stanje u odnosu na ovo što sad imaju. Bošnjaci bi najviše slavili pobjedu ali zbog gore opisanog, mislim da bi prošli gore, jer ovako imaju veću mogućnost za dominacijom bar nad Federacijom, a tako bi cijela država funkcionirala kao Vijeće ministara, i državni Parlament, nigdje ne bi više imali ni iluziju nadmoćnosti, a to je nešto što im Federacija stvara jer kontroliraju nadmoćno dom zastupnika a dosta su se bili približili i da preuzmu kontrolu nad Domom naroda u FBiH. Toga više ne bi bilo. Ali ako su bošnjacima principi i gradžanski pristup važniji od islamske dominacije nad dijelom države onda im ovo i nije loše!
_________________ Treba otvoriti kovčege djeda i njegove braće, stari stil se u modu vraće!
|
|
Vrh |
|
 |
Patriota
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 09:14 |
|
Pridružen/a: 11 vel 2024, 15:03 Postovi: 2189 Lokacija: Gora Romanija
|
Zašto 5,kad može dva. RS na 2 kantona,Banja Luka i Bijeljina-Trebinje je Europska buducnost! Brcko,Posavskom ili Tuzlanskom
_________________ Gdje su Mekka i Medina, gdje su borci ensarije? U Bosni se krv sad lije za spas našeg časnog dina! Ovdje tekbir se prolama! Bosna - to je Bedr islama!
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 09:17 |
|
|
Patriota je napisao/la: Zašto 5,kad može dva. RS na 2 kantona,Banja Luka i Bijeljina-Trebinje je Europska buducnost! Brcko,Posavskom ili Tuzlanskom Zašto dva kantona ako može kalifat i prelazak na islam svih nevjernika u BiH? Drži se realno nerealnih okvira iz ove teme 
_________________ Treba otvoriti kovčege djeda i njegove braće, stari stil se u modu vraće!
|
|
Vrh |
|
 |
dunno
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 09:25 |
|
|
Neozbiljna tema u ozbiljnim vremenima. Generacije Srba su već odrasle u RS-u i smatraju RS svojom domovinom, šanse za kantonizaciju RS-a su jednake šansama da Hrvati pristanu na ukidanje kantona. Hipotetski da nije bilo rata, kantoni bi bili idealno rješenje za cijelu BiH i vjerujem da bi većina građana bila zadovoljna takvim aranžmanom. Samo bi bošnjački nacionalisti (ako bi se tada zvali Bošnjaci) smatrali da je riječ o luđačkoj košulji i okovima, ali oni bi ionako bili manjina u takvoj građanskoj BiH i lako bi bili preglasani na svim nivoima. 
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 09:30 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 40738 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Previše adminstracije ba, znaš koliko će to koštati. Bošnjaci su za ukidanje kantona, ne pravljenje novih.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
dunno
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 09:35 |
|
|
daramo je napisao/la: Previše adminstracije ba, znaš koliko će to koštati. Bošnjaci su za ukidanje kantona, ne pravljenje novih. Tri kantona na razini države. Ne znam zašto bi im to bio problem. Ogromne uštede, svi zadovoljni, o ovlastima se dogovorimo u hodu. 
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 11:55 |
|
|
dunno je napisao/la: daramo je napisao/la: Previše adminstracije ba, znaš koliko će to koštati. Bošnjaci su za ukidanje kantona, ne pravljenje novih. Tri kantona na razini države. Ne znam zašto bi im to bio problem. Ogromne uštede, svi zadovoljni, o ovlastima se dogovorimo u hodu.  BiH je u fazi raspada, ne restauracije.
|
|
Vrh |
|
 |
Machak
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 12:12 |
|
|
Separatisti u BiH nemaju realnu snagu. Nisu u stanju pretočiti želje u djela.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 12:47 |
|
|
Machak je napisao/la: Separatisti u BiH nemaju realnu snagu. Nisu u stanju pretočiti želje u djela. Odaberi onda povoljnu opciju, jel si spreman krvariti za zamjenu RS-a sa 5 kantona ili to prepuštaš EUFOR-u?
|
|
Vrh |
|
 |
Machak
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 12:51 |
|
|
potocnj je napisao/la: Machak je napisao/la: Separatisti u BiH nemaju realnu snagu. Nisu u stanju pretočiti želje u djela. Odaberi onda povoljnu opciju, jel si spreman krvariti za zamjenu RS-a sa 5 kantona ili to prepuštaš EUFOR-u? Odabrao posljednu opciju. Najpovoljnija.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:03 |
|
|
Machak je napisao/la: Odabrao posljednu opciju.
Najpovoljnija.
Tu se opciju bira ako nisi zainteresiran za događaje. Da EUFOR hoće ovo uradit, i meni bi pasalo da se preuredi RS tako da su kantoni cijela država bude Federacija, rotirajuće premijersko mjesto i predsjedništvo Čini se da vam ne mogu ni ponudit opciju koja je realno nerealna a da vama paše! Ne bi se borili za promjenu uređenja. Ne bi da EUFOR to uradi jer neće dobro uradit. Hoćete samo da hapsi jednog srbina pa da dođe drugi pa se s njim posvađate... To vam ne ide unedogled. Eto da vas Hrvatska hoće naoružat, jel onda idete u borbu? 
|
|
Vrh |
|
 |
Machak
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:05 |
|
|
potocnj je napisao/la: Machak je napisao/la: Odabrao posljednu opciju.
Najpovoljnija.
Tu se opciju bira ako nisi zainteresiran za događaje. Da EUFOR hoće ovo uradit, i meni bi pasalo da se preuredi RS tako da su kantoni cijela država bude Federacija, rotirajuće premijersko mjesto i predsjedništvo Čini se da vam ne mogu ni ponudit opciju koja je realno nerealna a da vama paše! Ne bi se borili za promjenu uređenja. Ne bi da EUFOR to uradi jer neće dobro uradit. Hoćete samo da hapsi jednog srbina pa da dođe drugi pa se s njim posvađate... To vam ne ide unedogled. Eto da vas Hrvatska hoće naoružat, jel onda idete u borbu?  Iskreno i nisam. Ovo dođe kao razbibriga tokom dana na poslu. Mimo toga, niti čitam niti pratim šta se dešava. Imam pametnijeg posla. Evo opozicija je predložila Srbina za ministra sigurnosti, mi se slažemo s opcijom Ovim iz SNSD-a baš i nije po volji.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:11 |
|
|
Machak je napisao/la: Iskreno i nisam. Ovo dođe kao razbibriga tokom dana na poslu. Mimo toga, niti čitam niti pratim šta se dešava. Imam pametnijeg posla. Evo opozicija je predložila Srbina za ministra sigurnosti, mi se slažemo s opcijom Ovim iz SNSD-a baš i nije po volji. Napravit ćete sebi vladu za nas hrvate, i vas bošnjake, na državnom nivou, koja ne utječe ništa na Republiku Srpsku. To ti je kao da na pola Cipra vladaju grci, a na drugoj poli Cipra turci dijele vlast s grčkom opozicijom sa grčke polovine Cipra. Imali bi tako vlast s političkim zombijima iz RS-a koji čekaju dan da ih narod pokopa na izborima.
|
|
Vrh |
|
 |
Machak
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:14 |
|
|
potocnj je napisao/la: Machak je napisao/la: Iskreno i nisam. Ovo dođe kao razbibriga tokom dana na poslu. Mimo toga, niti čitam niti pratim šta se dešava. Imam pametnijeg posla. Evo opozicija je predložila Srbina za ministra sigurnosti, mi se slažemo s opcijom Ovim iz SNSD-a baš i nije po volji. Napravit ćete sebi vladu za nas hrvate, i vas bošnjake, na državnom nivou, koja ne utječe ništa na Republiku Srpsku. To ti je kao da na pola Cipra vladaju grci, a na drugoj poli Cipra turci dijele vlast s grčkom opozicijom sa grčke polovine Cipra. Imali bi tako vlast s političkim zombijima iz RS-a koji čekaju dan da ih narod pokopa na izborima. To nije ništa novo. To se i dosad tvrdilo. I nije bilo bez osnova, priznajem. Bilo je puno manje BiH na teritoriju RS nego li u FBiH. Ovo što Dodik radi, rizikuje da je bude jednako ili čak i više nego u FBiH. Ne podržavaju sigurno ni Dodika u ovoj samoubilačkoj misiji. Da je tako, povukli bi se iz institucija. Iz realnog sektora iz FBiH. To niko ne radi. Dodik je sam u ovom sa plaćenicima i poltronima.
|
|
Vrh |
|
 |
daxt
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:14 |
|
|
Po hamasu bi bilo najbolje proterati sve Srbe i ustrojiti kalifat na tekovinama ndh, ciji su sastavni deo bili i sudelovali u aktivnostima ss divizija.
_________________ Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo
|
|
Vrh |
|
 |
Machak
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:19 |
|
|
daxt je napisao/la: Po hamasu bi bilo najbolje proterati sve Srbe i ustrojiti kalifat na tekovinama ndh, ciji su sastavni deo bili i sudelovali u aktivnostima ss divizija. Bakir pri prićo?
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:24 |
|
|
Machak je napisao/la: To nije ništa novo. To se i dosad tvrdilo. I nije bilo bez osnova, priznajem. Bilo je puno manje BiH na teritoriju RS nego li u FBiH. Ovo što Dodik radi, rizikuje da je bude jednako ili čak i više nego u FBiH.
Ne podržavaju sigurno ni Dodika u ovoj samoubilačkoj misiji. Da je tako, povukli bi se iz institucija. Iz realnog sektora iz FBiH. To niko ne radi.
Dodik je sam u ovom sa plaćenicima i poltronima.
Olako prelaziš preko izbijanja ovlasti države iz RS-a. Ti si uvjeren da Dodik rizikuje, a ja mislim da Dodik ništa ne rizikuje osim postavki koje je sam postavio - njegova je ideja ne poštivati Ustavni sud BiH najrpije, pa nepoštivati odluke Visokog predstavnika, pa onda ni sud i tužiteljstvo BiH, pa ni SIPA-u itd. Jedino što može RS "izgubiti" je ono što bez Dodika ne bi ni imala. Ja sam vam evo dao temu da se raspojasate sa svojim najavama rušenja cijelog RS-a i njihove kantonizacije u cilju opće pacifizacije srba i lomljenja snage koju kroz RS imaju, a ti bi se samo ograničio da se ruši nešto što je Dodik gradio? Sve što je Karadžić napravio, to ništa ne bi rušio ni diro?
|
|
Vrh |
|
 |
Gazda
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:27 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 15:23 Postovi: 3896 Lokacija: Stolni grad
|
"Hrvat sam, bjež'te braćo srbi od tih ideja!" Ovo braćo mi budi neki jezivi osjećaj, jesmo u suradnji trenutno ali u bratskim odnosima nećemo nikad biti.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:30 |
|
|
Gazda je napisao/la: "Hrvat sam, bjež'te braćo srbi od tih ideja!" Ovo braćo mi budi neki jezivi osjećaj, jesmo u suradnji trenutno ali u bratskim odnosima nećemo nikad biti. Zato postoji i druga opcija za hrvate. I treća, da se uzmu kokice  Ovo je mnogo blaže nego im reći "Čuvajte Republiku Srpsku!" u njihovoj Skupštini.
|
|
Vrh |
|
 |
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:32 |
|
|
Nece Republika Srpska nigdje, cementirana je, finito. Moze samo van BiH.
Kakvi jbni kantoni, moze kad mujo vojnicki zauzme istu, ako je sposoban. Bojim se samo da, ako bi krenuo, ne ostane i bez 23%
|
|
Vrh |
|
 |
Machak
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:37 |
|
|
potocnj je napisao/la: Machak je napisao/la: To nije ništa novo. To se i dosad tvrdilo. I nije bilo bez osnova, priznajem. Bilo je puno manje BiH na teritoriju RS nego li u FBiH. Ovo što Dodik radi, rizikuje da je bude jednako ili čak i više nego u FBiH.
Ne podržavaju sigurno ni Dodika u ovoj samoubilačkoj misiji. Da je tako, povukli bi se iz institucija. Iz realnog sektora iz FBiH. To niko ne radi.
Dodik je sam u ovom sa plaćenicima i poltronima.
Olako prelaziš preko izbijanja ovlasti države iz RS-a. Ti si uvjeren da Dodik rizikuje, a ja mislim da Dodik ništa ne rizikuje osim postavki koje je sam postavio - njegova je ideja ne poštivati Ustavni sud BiH najrpije, pa nepoštivati odluke Visokog predstavnika, pa onda ni sud i tužiteljstvo BiH, pa ni SIPA-u itd. Jedino što može RS "izgubiti" je ono što bez Dodika ne bi ni imala. Ja sam vam evo dao temu da se raspojasate sa svojim najavama rušenja cijelog RS-a i njihove kantonizacije u cilju opće pacifizacije srba i lomljenja snage koju kroz RS imaju, a ti bi se samo ograničio da se ruši nešto što je Dodik gradio? Sve što je Karadžić napravio, to ništa ne bi rušio ni diro? To je nešto što je dosad bilo. Jel i njegova ideja ne poštivati vlastite odluke? Kako objasniti taj šah? Rušenje RS je ubleha. Morali bi početi sve ispočetka. Dejton zaboraviti. Na to niko neće pristati. Kažem da će ovim potezima Dodik samo ojačati državu BiH na teritoriju RS. A sad, možemo i tako, ti bi sutra vratio H-B, al znaš da su šanse za to nikakve. E, tako je i za ono što je Karadžić napravio.
|
|
Vrh |
|
 |
potocnj
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 13:48 |
|
|
Machak je napisao/la: A sad, možemo i tako, ti bi sutra vratio H-B, al znaš da su šanse za to nikakve. E, tako je i za ono što je Karadžić napravio. Znači svodi se priča na to "Da vam je samo malo Bosne na teritoriju RS-a" i svi bi vaši snovi bili ispunjeni? Onda moraš u kompromise, tipa slavi se 9-ti Januar itd. Neće ti ni novi srbin to ukinut, naročito ako tražite četnika sebi za vlast.
|
|
Vrh |
|
 |
Machak
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 14:25 |
|
|
potocnj je napisao/la: Machak je napisao/la: A sad, možemo i tako, ti bi sutra vratio H-B, al znaš da su šanse za to nikakve. E, tako je i za ono što je Karadžić napravio. Znači svodi se priča na to "Da vam je samo malo Bosne na teritoriju RS-a" i svi bi vaši snovi bili ispunjeni? Onda moraš u kompromise, tipa slavi se 9-ti Januar itd. Neće ti ni novi srbin to ukinut, naročito ako tražite četnika sebi za vlast. Ako će se odnosi graditi na neiskrenosti, onda će biti tako. I Dodik je došao s jednim stavom, danas je skroz kontra.
|
|
Vrh |
|
 |
daxt
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 14:29 |
|
|
Machak je napisao/la: potocnj je napisao/la: Znači svodi se priča na to "Da vam je samo malo Bosne na teritoriju RS-a" i svi bi vaši snovi bili ispunjeni?
Onda moraš u kompromise, tipa slavi se 9-ti Januar itd.
Neće ti ni novi srbin to ukinut, naročito ako tražite četnika sebi za vlast.
Ako će se odnosi graditi na neiskrenosti, onda će biti tako. I Dodik je došao s jednim stavom, danas je skroz kontra. Dodika ste vi napravili ovakvog.
_________________ Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo
|
|
Vrh |
|
 |
Machak
|
Naslov: Re: Cijepanje RS-a na 5 kantona uz ukidanje entiteta?! Postano: Danas, , 14:31 |
|
|
daxt je napisao/la: Machak je napisao/la: Ako će se odnosi graditi na neiskrenosti, onda će biti tako.
I Dodik je došao s jednim stavom, danas je skroz kontra.
Dodika ste vi napravili ovakvog. Izgovor. Ko ga je napravio onakvim kakav je bio kad je dolazio na vlast?
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|