HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 svi 2025, 01:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Safet Oručević: Neka se Hrvati spremaju za rat sa muslimanima
PostPostano: 05 svi 2025, 21:58 

Oručević otkrio: 'Izgradnja HNK je nelegalna. Ovo nije teritorija Hrvatske ni HDZ-a'

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) se gradi na vakufskoj zemlji Lakišića haremu. Za ovo vrijedno zemljište u Mostaru se već godinama bore Bošnjaci među kojima se ističu muftija mostarski dr. Salem Dedović ali i nekadašnji gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

U emisiji Istraga sedmice Oručević je otkrio dokumente koji govore kako je ova izgradnja HNK nelegalna te kako je čak i OHR ranije reagirao na pokušaj gradnje na toj zemlji.

Ovaj problem je veći od građevine i želim da pojasnim šta se događa u Mostaru. HNK je evidentirana u izvještaju visokog predstavnika kao i ugroženost Bošnjaka. Po dokumentima ne postoji HNK. To grade neke kompanije uz papire koje su nezakonite. Ponašanje gradonačelnika je prešlo svaku granicu. Mi smo dali jedno upozorenje da je to vrh ledenog brijega jer se može nešto ružno desiti. Ako se nešto desi ružno u Mostaru onda se neće to samo tu zaustaviti", rekao je.

Oručević je kazao kako su zamolili političke predstavnike, pogotovo gradonačelnika Marija Kordića, da se ne ponašaju kako se ponašaju danas. Izjavio je i kako su spremni da dođe OHR-ova Komisija nakon koje će, ako ne bude onako za šta se zalažu, kupiti karte i otići u to kazalište.

Da bi išta govorili na ovu temu, mi smo radili sa dvije advokatske kancelarije koje su se bavile dozvolama. Na osnovu te analize smo napravili brošuru ali je imamo i u digitalnoj platformi Mostarskog kruga gdje možete sve ovo provjeriti. U međuzoni je potpisano da to bude mjesto institucija koje će ujediniti Mostar.

Postoji još objekata koje se gradi sa nacionalnim prefiksom. Pravio se pritisak na naše ljude, utjeruje se strah i prijeti se. Postoji masa poteza za optužiti i zamolili smo političke predstavnike, pogotovo gradonačelnika, da ne razgovara tako kako je razgovarao. Spremni smo da OHR dođe sa Komisijom u Mostar. Ako bude nešto drugo ići ćemo u to kazalište. Kao što su napravili zvonik na koji ni papa nije htio doći. Iz inata su radili sve da naprave hrvatsku liniju. Obično se to javlja, aveti prošlosti, ti isti ljudi to pokreću. Dodik i Čović rade isto, podižu tenzije da ostvare svoje ciljeve", izjavio je.

Oručević je podsjetio kako je i OHR odmah nakon ratnih dešavanja jasno rekao šta se može raditi na tom prostoru. Dodaje kako to zemljište nikada nije bilo u posjedu grada sve dok ga oni nisu uknjižili na to.

"Kada sam ja slušao borbu muftije u zahtjevima da se radi interkulturalni centar Mevlana u tim obrazloženjima sam čuo da ponavljaju '96. I onda sam ušao u arhivu. Prvo sam tražio od predsjednika Gradskog vijeća i vijećnika koji su mi rekli da to nemaju. U tom dokumentu sam našao razloge. Rimskim sporazumom sam branio Mostar i dao ostavku. Košniku su skakali po autu i smanjen je distrikt. Tada počinju silom graditi kazalište. U govoru o ortakluku potpisuje dopredsjenik Općinskog vijeća. Taj isti Puljić je sada koordinator za izgradnju kazališta. To zemljište nije bilo u posjedu grada nikada ali su ga sada tako uknjižili. Imamo pet pisama iz OHR-a iz kojih se kaže da se prestane sa radovima gdje se treba obratiti gradonačelniku i dogradonačelniku za bilo koju izgradnju", objasnio je.

Oručević je naglasio kako HDZ dobije šta god poželi, a da ono što su dobili od Herceg Bosne (HB) su dobili od Sarajeva. Sve ovo oko HNK, mišljenja je Oručević, je islamofobično. Dodao je i da svi stoje iza muftije dr. Salema Dedovića, piše Hayat.

"Bilo je zatišje jedno 20 godina. Ponovo im OHR i 2002. zatvara to da rade. I 1999. počinjemo da kontrolišemo zonu i nikakve gradnje nije bilo. Tada smo predali zahtjev da se sve institucije stave u postojeće zgrade kako bi se riješila zona. Bičakčić tada odbacuje taj prijedlog. On odbija da se bavi pitanjem smještaja institucija. Sve je to radio zato što je radio zgradu sa Čovićem od Interinvesta. Niko nije imao interesa da se bori za to. Imamo danas haos, bezvlašće. Naš muftija je predao da se na tom prostoru gdje je bio Lakišića harem bude interkulturalni centar. Muftija je potpuno tražio svoju ravnopravnost da oni grade tamo. I prošli muftija je isto radio. Sve je to islamofobično.

Visoki predstavnik je istakao kako su Bošnjaci ugroženi u Mostaru što će promijeniti stvari. Šta god HDZ hoće da uradi, uradi milom ili silom. Ovo što su dobili od HB su dobili od Sarajeva. Vlada FBiH je dala dva miliona za to kazalište. Svi mi stojimo iza muftije. Ne boje se Bošnjaci nikoga. Mladi ljudi koji nisu izašli u javnost sa tim, treba ih razumjeti. Treba im podrška Sarajeva i političkih stranaka. Nije to teritorija Hrvatske a ni HDZ. Ko ne može da živi sa Hrvatima i Bošnjacima neka se pripremi za rat", zaključio je Oručević.

Oručević je podsjetio kako je i OHR odmah nakon ratnih dešavanja jasno rekao šta se može raditi na tom prostoru. Dodaje kako to zemljište nikada nije bilo u posjedu grada sve dok ga oni nisu uknjižili na to.

"Kada sam ja slušao borbu muftije u zahtjevima da se radi interkulturalni centar Mevlana u tim obrazloženjima sam čuo da ponavljaju '96. I onda sam ušao u arhivu. Prvo sam tražio od predsjednika Gradskog vijeća i vijećnika koji su mi rekli da to nemaju. U tom dokumentu sam našao razloge. Rimskim sporazumom sam branio Mostar i dao ostavku. Košniku su skakali po autu i smanjen je distrikt. Tada počinju silom graditi kazalište. U govoru o ortakluku potpisuje dopredsjenik Općinskog vijeća. Taj isti Puljić je sada koordinator za izgradnju kazališta. To zemljište nije bilo u posjedu grada nikada ali su ga sada tako uknjižili. Imamo pet pisama iz OHR-a iz kojih se kaže da se prestane sa radovima gdje se treba obratiti gradonačelniku i dogradonačelniku za bilo koju izgradnju", objasnio je.

Oručević je naglasio kako HDZ dobije šta god poželi, a da ono što su dobili od Herceg Bosne (HB) su dobili od Sarajeva. Sve ovo oko HNK, mišljenja je Oručević, je islamofobično. Dodao je i da svi stoje iza muftije dr. Salema Dedovića, piše Hayat.

"Bilo je zatišje jedno 20 godina. Ponovo im OHR i 2002. zatvara to da rade. I 1999. počinjemo da kontrolišemo zonu i nikakve gradnje nije bilo. Tada smo predali zahtjev da se sve institucije stave u postojeće zgrade kako bi se riješila zona. Bičakčić tada odbacuje taj prijedlog. On odbija da se bavi pitanjem smještaja institucija. Sve je to radio zato što je radio zgradu sa Čovićem od Interinvesta. Niko nije imao interesa da se bori za to. Imamo danas haos, bezvlašće. Naš muftija je predao da se na tom prostoru gdje je bio Lakišića harem bude interkulturalni centar. Muftija je potpuno tražio svoju ravnopravnost da oni grade tamo. I prošli muftija je isto radio. Sve je to islamofobično.

Visoki predstavnik je istakao kako su Bošnjaci ugroženi u Mostaru što će promijeniti stvari. Šta god HDZ hoće da uradi, uradi milom ili silom. Ovo što su dobili od HB su dobili od Sarajeva. Vlada FBiH je dala dva miliona za to kazalište. Svi mi stojimo iza muftije. Ne boje se Bošnjaci nikoga. Mladi ljudi koji nisu izašli u javnost sa tim, treba ih razumjeti. Treba im podrška Sarajeva i političkih stranaka. Nije to teritorija Hrvatske a ni HDZ. Ko ne može da živi sa Hrvatima i Bošnjacima neka se pripremi za rat", zaključio je Oručević.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... z-a/588284

Vrh

Naslov: Re: Safet Oručević: Neka se Hrvati spremaju za rat sa muslimanima
PostPostano: 05 svi 2025, 21:59 

Šta mi dozvoljavamo u našem gradu…

Muftija želi da ga se zgazi ko bubu, pa da bude žrtva. Nećemo se dati isprovocirati.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 22:02 

A možda su i namirisali da idu u Hrvatsku, pa talasaju.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 22:03 

Robbie MO je napisao/la:
Šta mi dozvoljavamo u našem gradu…

Muftija želi da ga se zgazi ko bubu, pa da bude žrtva. Nećemo se dati isprovocirati.

Znaju gdje je granica. Ako se gospodi muslimanima više ne živi u Mostaru ili u Hercegovini uopće mi tu ne možemo ništa osim uslišiti njihove želje.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 22:24 

Ne kužim.

Ispada da u Mostaru nema ni m od Mostara (radi kojek mosta su kmečali), nego samo neki vakufi?
Pa ne zove se grad Vakuf na Neretvi.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 23:24 

Žele isprovocirati incidente.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 23:28 

A oce li ovi ratovati sa nama Srbima?

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 23:31 

Safa nam poručuje da se spremimo, spremimo?

Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 23:33 

Građanin Safet, ima li on neku funkciju, je li bar gradski vijećnik, predsjednik kluba penzionera, vodi li kakav kvartovski NGO?

Govori li isključivo u svoje ime? Je li ga džamija ovlastila za davanje izjava?

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 23:35 

Da li svinjoglava iz Beca podrzava gradjanina Safeta?

Vrh

PostPostano: 05 svi 2025, 23:55 

novem je napisao/la:

To je jasno.
Ali to im je i poprilično glupo.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 02:51 

Ovo je kao da te neka baba koja zivi u 1986-oj zahalta na cesti, i krene o tome kako joj je jetrva od susjede uzela stan od 35 kvadrata, a sestric od zaove je preko njene zemlje povukao put. I prijeti ti da ce zvati policiju jer te vidjela kako s njima razgovaras i smijes se.

Pristojno pozdravis gospodju, odes svojim poslom, a nju pustis da se bori sa svojim demonima :zubati

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 07:11 

novem je napisao/la:

To traje već duže vrijeme. Svaka utakmica, svaka reportaža, svaki udisaj.

Možda računaju na žrtvu Bošnjaka hercegovaca da Bošnjaci bosanci dobiju državu.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 07:14 

alh84001 je napisao/la:
Ovo je kao da te neka baba koja zivi u 1986-oj zahalta na cesti, i krene o tome kako joj je jetrva od susjede uzela stan od 35 kvadrata, a sestric od zaove je preko njene zemlje povukao put. I prijeti ti da ce zvati policiju jer te vidjela kako s njima razgovaras i smijes se.

Pristojno pozdravis gospodju, odes svojim poslom, a nju pustis da se bori sa svojim demonima :zubati

Ne kreći u moj mrginj. :zubati

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 07:49 

To im je jedini način da opstanu u Mostaru, Široki je prebacio broj njihovih u Mostaru s brojem rođenih, ove godine možda prebaci i cijelu njihovu Hercegovinu.

Loše im se piše. Nama je teško parirati i kad si brojniji, a kad si manji gazimo ko bubašvabe.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 08:22 

Citat:
Ko ne može da živi sa Hrvatima i Bošnjacima neka se pripremi za rat

Šta bi ovo trebalo značiti?

Tko s kim? Šta? Ostaju Srbi kao učesnik panbosanskih igara

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 09:23 

https://www.facebook.com/10006452170875 ... l/?app=fbl

Hahahah kako gađa hrs

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 10:12 

A naši neka i in i daje dajedu posal

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 10:30 

novem je napisao/la:

Možda više kao ”naći” povod za incidente.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 10:47 

Sokolić je napisao/la:
A naši neka i in i daje dajedu posal

Veliki broj ih radi kod Hrvata pa dizanje tenzija za njih nije dobro, ali i osim toga značajan dio radi u turizmu koji je isto tako grana ekonomije osjetljiva na incidente.

Možda Safet Oručević želi raseliti Bošnjake.

1193 of 2558 - 46.64%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 11:00 

Ukratko, sere. Dodijali su i Bogu i narodu sa tom pričom. Svaka regija ima dežurnu krezavu babu narikaču koja tu i tamo prijeti.

Evo i ovaj bradonja bi oslobađao od UZP, smeta mu hrvatski grb u javnim ustanovama bla bla...

Citat:
Čilić odgovorio Abdiću: Arifa i mnogi drugi zaslužuju istinu, a ne podlost- zlorabite pero za podmetanja!
https://viteski.ba/viteski-specijal/kol ... odmetanja/

slika

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 11:03 

Safet ce bit zapamcen kao zadnji muslimanski gradonacelnik Mostara :zubati

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 11:12 

Ante1950 je napisao/la:
Zar nije on bio gradonačelnik samo istočnog dijela Mostara? Koliko se sjećam, nakon ujedinjenja gradske uprave 1996., Safet je bio dogradonačelnik?

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 11:20 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Ante1950 je napisao/la:
Zar nije on bio gradonačelnik samo istočnog dijela Mostara? Koliko se sjećam, nakon ujedinjenja gradske uprave 1996., Safet je bio dogradonačelnik?

U pravu si, bio je gradonacelnik istocnog Mostara od 92 do 95. Onda prvi i zadnji gradonacelnik istocnog Mostara.

Vrh

PostPostano: 06 svi 2025, 11:22 

On je sekularni muftija
Sekuftija

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: fravitaizkotora, Google [Bot], Majestic-12 [Bot], MikiNosonja i 54 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: