Kaftanzoglio je napisao/la:
Tiskovine čita starija publika i oni koji su uopće sposobni pročitati neki tekst od početka do kraja. Npr. u McDonaldsu je uvijek gužva, ali novine su većinom slobodne i nitko ih ne dira. Dok u nekom kafiću gdje je mirnije i manje ljudi ne možeš doći na red za čitanje. Jer u Mac idu pretežno mlađi i ljudi nižih intelektualnih kapaciteta.
Kazalište i opera preživljavaju i na račun snobizma jer mnogi idu tamo da budu viđeni pa zijevaju na predstavi. A čitanje novine u nekom kutu ne donosi društveni ugled.
Možeš reći da ne voliš ići u McDonalds i bez snobizma
McDonalds je s namjerom napravljen tako da se u njemu ne zadržava dugo, stolice i klupe su neudobne, omogućavaju samo jednu pozu. Američki stil, jedi i idi, nema sjedenja i ćaskanja, i kavu ti daju za ponijet.
Još je obično užurbano i gužva, ulazi se izlazi jer neće ni otvoriti McDonalds negdje gdje je mirnije. Sve je podređeno da imaš turn-over.
U McDonaldsu ne čuješ ni sebe kako razmišljaš a da ćeš sjesti čitati novine tamo.
Drugo su kafane otvorene s namjerom da pruže nekome odmor, mir i sl. Nemaju mnogo proizvoda da prodaju, ali im je zato i ulog manji, nema kuhinje, mesa koje se može pokvariti i sl.
U biti ni u jednom restoranu mi se ne čitaju novine, niti mi se zadržava nakon što sam pojeo, bez obzira jel fast food ili običan restoran. Njihova poslovna politika je nešto drugo.
Ovo što navodiš da mlađi ne diraju novine, pa to ne znači da ih ne čitaju. Isto smeće mi piše u Jutarnjem i u 24 sata ako ih čitam online ili ako ih čitam u obliku tiska.
Dok sam bio student, bio sam mlađi, naravno, i često sam čitao tiskovine jer internet i mobiteli nisu bili to što su sada, svugdje dostupni. Sada vijestima pristupam preko svog mobitela, i kad stoje novine negdje ne tražim ih, jer mi nisu potrebne. Nekako na to gledam kao da su za starije i one kojima se ispraznio mobitel.