HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 srp 2026, 16:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Trump ide u "popravku Daytona"?
PostPostano: 22 svi 2025, 18:43 

Trump ide u "popravku Daytona"? Hrvati će moći izabrati legitimne predstavnike

Citat:
Američki analitičar i bivši zamjenik šefa Misije OESS-a na Kosovu Edward P. Joseph poziva na novu, ambicioznu američku inicijativu; „Trumpov plan“, za temeljitu reformu Dejtonskog sporazuma.

U tekstu iznosi prijedlog ustavne reforme po uzoru na američki Senat, koji bi zadržao zaštitu kolektivnih prava, ali bi promijenio način izbora predstavnika u Dom naroda. Ključna novina bila bi izravan izbor izaslanika odnosno senatora u svakom kantonu Federacije te u Republici Srpskoj, bez etničke oznake, što bi, kako navodi autor, omogućilo da Hrvati, kao najmanje brojni konstitutivni narod – neformalno i dalje biraju „svoje“ predstavnike zahvaljujući postojećoj demografskoj strukturi kantona u Federaciji.

https://www.dnevnik.ba/teme/trump-ide-u ... dstavnike/

Vrh

Naslov: Re: Trump ide u "popravku Daytona"?
PostPostano: 22 svi 2025, 18:45 

A kakve veze uvaženi profesor u tekstu ima s Trumpom i trenutnom administracijom?

za spas našeg časnog dina!
Ovdje tekbir se prolama!
Bosna - to je Bedr islama!

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 18:48 

američki analitičar i bivši zamjenik šefa Misije OESS-a na Kosovu Edward P. Joseph

“analiticar i bivsi zamjenik”nekog šefa na Kosovu.

Da je Klix ovo objavio,sta bu rekli

za spas našeg časnog dina!
Ovdje tekbir se prolama!
Bosna - to je Bedr islama!

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 18:49 

Svakako je prijedlog rizičan.

1614 of 2558 - 63.1%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

A zasto bi vama dali da preko Mujagica iznosite svoje vizije BiH?

Nikada vam necemo dati 4 clana predsjednistva pa makar okupirali hrvatskog do kraja Bosne.

Vrh

Nemam pojma, vidim da je bio na funkciji na Kosovu ali ne znam za vrijeme čijeg mandata.

U biti prijedlog pretvaranja FBIH u Federaciju kantona po uzoru na Švicarsku.
Čuj jedan predsjednik koji bi morao dobiti podršku u cijeloj BiH, odmah sam tu shvatio koliko je ozbiljan analitičar.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 18:52 

Jedino ima smisla ako bi svaki kanton ima jednak broj predstavnika u Senatu, mislim da je tako u Švici i da se u HNŽ i HBŽ bira tipa jedan Hrvat i jedan Bošnjak.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 18:54 

Opet “savez”, bezalternativno strateško partnerstvo kao kvazi rješenje. Tko kaže? Stari umirovljeni “analitičar” sa “uspješnom” karijerom mirenja na Kosovu.

Pametuje.

Been there, done that, NOT doing it tomorrow.

Sebi su, Islamisti. Sebi.
Lažovi, izdajice i suncokreti.

Ako se pojavi neki Granićevist?
Neka prošeta.

Neka ih sebi dovede ako ih toliko voli. Isto važi i za Granićevista kao i ovog analitičara.

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 18:57 

Vjerojatnije da Trumpa i novu administraciju ne zanima BiH, jedino ako netko pronađe minerale.
Stari kadrovi blebetaju za medije.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 18:59 

Nama ne treba nista vise od trenutne situacije u kojoj ameriku ne boli k***c sto se dogada u BoSnI.

Srbi ce korak po korak doci do 99% neovisnosti i onda samo treba jedan dan se sastati skupštine Republike Srpske i proglasiti neovisnost. Tipa sto je Kosovo uradilo.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 19:00 

A krnja Bosna i Hercegovina ce zavrsiti kao i krnja Jugoslavija.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 21:04 

Dakle, mi imamo 3 županije, 2 su miješane, a 5 je muslimanskih.

US Senat ima 100 članova, svaka država daje po 2.

Da u fBiH imamo da svaka država daje po 1 - to je odnos 4:6 mi bi imali našeg predstavnika.
Da daje po 2...
Iz naših bi dobili 6, recimo da je HNŽ popola, ali u SBŽu bi se moglo dogoditi da oni dobe 2. To bi značilo 7 od 20.
Opet bi imali svog predstavnika.
Da daje po 3....
To bi značilo da mi imamo 9+ 2 do 3 iz miješanih, to je 11-12, opet bi imali svog predstavnika.

Ali je granica svuda po 1 čovjek (eventualno 2), a kako s muslimanima dogovori ne vrijede...

Nema pretjeranog smisla.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 21:09 

Slično ide i za veće brojke.

4 zastupnika;
3x4=12, a iz miješanih broj ide oko 3, to je 15.
Sigurni smo.

5 zastupnika;
3x5=15, iz miješanih je 3-4, to je 18-19, a sveskupa je 50.

6 zastupnika;
3x6=18, iz miješanih 4+/-=22, njih ima 38.

Ali što ako bi se demografija promijenila, ili oni kupili par ljudi?

Dayton je isto bio dogovoren u najboljoj vjeri.

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 21:14 

kako je krenulo s ukrajinom bolje nek nas ne popravlja

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 21:21 

Mislim da on nema pojma gdje je BiH a još da zna za Daytonski sporazum :zubati

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 21:23 

Ima u Salzburgu hotdog sa zeljem i grožđicama kaj se zove Bosna.
Možda je na to mislio :D

Vrh

PostPostano: 22 svi 2025, 21:23 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Nadam se da nece dirati nista.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2025, 14:45 

Goran Grlić Radman, uključiti hrvatske titlove

HRVATSKI ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na zasjedanju parlamentarne skupštine NATO-a u američkom Daytonu upozorio je kako su prava Hrvata u BiH ugrožena zbog njihove diskriminacije u izbornom procesu pozvavši na otklanjanje te anomalije kako bi se odnosi u BiH stabilizirali.

Hvala. Hvala puno. Poštovani kongresmene g. Mike Turneru, bivši gradonačelniče Daytona. Puno Vam hvala što ste me pozvali i privilegiran sam što sam danas. Ovo je povijesni dan za mene ovdje u Daytonu.

Prije 30 godina, dame i gospodo, naravno, dragi prijatelji, drage kolege. Prije 30 godina nakon dugih
godina sukoba mir za Bosnu je postao stvarnost. To je prava mjera važnosti Daytonskog mirovnog sporazuma. Međutim, mir nije donio stabilnost, nema pravog cilja mirovnog procesa - pomirenja. Htio bih vas zamoliti da me saslušate otvorena srca i uma.

Ono što imam za reći, iako nije novo ili nepoznato, često se zanemaruje radi udobnosti koja se nalazi u pretjeranom pojednostavljivanju složenih povijesnih i nacionalnih pitanja.

Bit ću otvoren, Hrvatska je bila jedna od prvih država koja je priznala neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Hrvatska je u ratnom razdoblju pružila utočište gotovo milijunu izbjeglica i prognanika, pružila humanitarnu žilu kucavicu Bosni i Hercegovini s našeg teritorija i preko njega. Bivši ratni ministar vanjskih poslova Mate Granić bio je ovdje 1995. Tada je bio predsjednik Stožera a prognanike i izbjeglice i mi ljudi i mi zajedno radimo.

A Hrvatska je to učinila usprkos lokalnim borbama između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka (bosanskih muslimana) ili između samih Bošnjaka. Oslobađanjem vlastitog teritorija, a potom i sprječavanjem slučaja nalik Srebrenici, poput bihaćkog scenarija u Bosni i Hercegovini, Hrvatska je preokrenula tok rata i platili smo visoku cijenu u životima vlastitih vojnika. No, time se ne želi umanjiti uloga bošnjačko-muslimanskih branitelja. Ali njihova hrabrost je jednaka hrabrosti onih vojnika (hrvatskih ) koji su imali i volju i sredstva dovesti srpsku stranu za pregovarački stol. To se ne bi dogodilo bez nas.

Daytonski sporazum nikada ne bi bilo bez Hrvatske. I ovo je prava priča o Daytonu. I ja sam bio svjedok. Dame i gospodo, u međunarodnoj zajednici postoji konsenzus da se separatizam u Bosni i Hercegovini identificira kao jasna prijetnja. Ipak, jednako štetan hegemonistički centralizam se ignorira. Bosanskohercegovački Hrvati
četiri puta nisu uspjeli ostvariti svoje ustavno pravo i izabrati svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Sve to usprkos presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Duh Deatonskog sporazuma je naime u tome da će svaka nacija izabrati svog predstavnika i to nije facto stanje na terenu. Za Hrvate u Bosni i Hercegovini ključno je tko ih predstavlja, a ne samo koja je njegova nacionalna pripadnost. Legitimitet proizlazi iz povjerenja zajednice, a ne iz matematičke majorizacije većinskog drugog naroda (bosanskih muslimana). Pravo na predstavljanje nije privilegija nego preduvjet stabilnosti i mira.

Pozivanje na građanski i unitarni model Bosne i Hercegovine nije ništa drugo nego paravan za političku dominaciju većinskog naroda nad bosanskohercegovačkim Hrvatima koja se događa i dan danas. Međunarodna zajednica to treba shvatiti i podržati europski model federalizma kao odgovor i na secesionizam i na nasilnički centralizam, i to prema smjernicama koje je predložio profesor John's Hoppings i Edward P. Joseph na stranici Balkany objavljenoj ovaj tjedan. Na kraju bih vas želio ostaviti s dvije misli.

Prva se odnosi na naše saveznike i partnere u Europi i šire. Daljnji intervencionistički eksperimenti neće donijeti ništa dobro Bosni i Hercegovini. Oni će samo pocijepati samo tkivo bosanskohercegovačkog društva tako brižljivo tkano stoljećima. Razbijaju delikatnu ravnotežu podjele vlasti između tri konstitutivna naroda: Bošnjaka (bosanskih Muslimana), Srba (pravoslavaca) i Hrvata (katolika), ravnotežu koja odražava povijest zemlje i multietnički karakter koji je sada sadržan u njenom Ustavu (Aneks IV Daytona).

Ne sumnjam u vaše dobre namjere, ali djelovanje bez istinskog razumijevanja može donijeti samo dodatne probleme. Moja druga poruka je upućena konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini (Hrvatima, Srbima, Muslimanima/Bošnjacima) i njihovim političkim vođama. Nadam se da će naći hrabrosti za traženje unutarnjih kompromisa i da će učiniti ono što je potrebno i ispravno da se svi, pa tako i bosanskohercegovački Hrvati, u Bosni i Hercegovini osjećaju kao kod kuće.

Čovjek je upitao svog vrtlara zašto njegove biljke tako lijepo rastu. Vrtlar je rekao: "Ne tjeram ih da rastu, uklanjam ono što ih sprječava u rastu". Molim vas, uklonite prepreke kako bi se svi osjećali kao kod kuće.

Kao što je predsjednik Trump rekao prije nekoliko dana, prave transformacije ne dolaze od strane stranih graditelja nacije. To su intervencije ili lekcije o tome kako živjeti i upravljati vlastitim poslovima. Ne dolaze iz radikalnih refleksija vlastitog naslijeđa na inozemni zahtjev. Mir i napredak mogu donijeti samo ljudi koji ovdje žive cijeli život. Umjesto toga, trebamo svi slušati mudru riječ.

Pozdravljam i govor zamjenika tajnika Londona. Cijenim sve što je rekao. Hvala vam puno.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2025, 14:54 

Ne treba tu ništa posebno popravljati, osim presude US u predmetu Ljubić, koja
se mora ispoštovati. Ove ostale mogu u paketu isto. Muslimani su srušili Haprilski,
Butmirski je isto propao. Ovako se može nastaviti. EU bi sama mogla ojačati
federalizam. Sami će jednog dana tražiti
vlastiti entitet, ali tada ga neće dobiti, jer mi uzimamo sve. Kockari su svoje
prokockali. Ne treba ih dodatno spašavati bankrota.

Vrh

PostPostano: 24 svi 2025, 15:02 

novem je napisao/la:
Ne treba tu ništa posebno popravljati, osim presude US u predmetu Ljubić, koja
se mora ispoštovati. Ove ostale mogu u paketu isto. Muslimani su srušili Haprilski,
Butmirski je isto propao. Ovako se može nastaviti. Sami će jednog dana tražiti
vlastiti entitet, ali tada ga neće dobiti, jer mi uzimamo sve. Kockari su svoje
prokockali. Ne treba ih dodatno spašavati bankrota.

Pa Grlić ih je samo vazelinirao.

Poanta je da ovo stanje ostane još neko vrijeme, da isele svi, a da se u međuvremenu što više vlasti preda u hrvatske ruke.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: burpee, pakovic, Tomba17 i 127 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: