HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 kol 2026, 11:18.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada
PostPostano: 05 kol 2025, 02:34 

U čast 30. obljetnice najveće hrvatske pobjede oslobođenja naše jedine i vječne Hrvatske donosim vam veliku kartografsku seriju posvećenu Operaciji Oluja.

:herceg_bosna

Proučavajući Oluju neko vrijeme, na hrvatskom i stranim jezicima, došao sam do šokantnog zaključka – kvalitetnih, vizualno jasnih i točnih infografskih prikaza gotovo da i nema. Ono što postoji često je netočno, loše kvalitete ili potpuno neupotrebljivo. Neke “službene” karte su na prvi pogled krive, a svejedno kolaju po svemrežju.

Stoga sam odlučio podići ljestvicu, neke stvari se razumiju tek kad ih vidiš, džabe čitanje kilo teksta...

Pogledom na kartu brzo se vidi:
• Zašto je Knin evakuiran već 4. kolovoza, iako obrana još drži? hint gledaj gdje ide specijalna s velebita i pume/pauci poslje Knina
• Zašto Mile Novaković gazi svoje vojnike tenkovima? hint prati 2. gb gromove :zubati
• Zašto se na jugu obrana SVK raspala, dok su Banijci i Kordunaši pružili veći otpor?
• Zašto se Oluja ne može razumjeti bez Bihaća i HRZ-a?

Proces nastanka serije karata je trajao dugo – svaki pravac napada, kretanje postrojbi, zauzeti teritoriji… Sve je moralo biti provjereno. Hrpa izvora, kontradiktornih informacija, netočnosti.
Neke detalje – poput ratnog puta pojedinih brigada nije bilo moguće rekonstruirati do kraja, ali su veće jedinice (Gardijske brigade, zborna područja, HVO…) precizno označene.

Za ovih 9 karata trebalo mi je 2–3 puta više vremena nego za cijelu prethodnu seriju o Domovinskom ratu. :eek

Serija obuhvaća karte za svaki dan trajanja Oluje s posebnim naglaskom na ključne događaje.
Također dodao sam i kumulativna karta napredovanja HV-a po danima – gotovo jedinstvena na svemrežju, jedina druga karta je veoma niske kvalitete i sa hrpom grešaka

Bonus dodatak: plan Z-4 + plan Kontakt grupe za BiH na istoj karti, onako čisto za podsjetnik kakvu su katastrofalnu (po sebe) glupost Srbi napravili. Dosad ovakav zajednički prikaz nije postojao (ili nisam pronašao – jbg ). :neznam

Širimo po svemrežju slavu Hrvata stoga i ovaj hommage pobjedi ima cilj rabit nekoliko mitova i pojasnit par stvari:

Pokazati da HV nije ratovala protiv „par staraca i baba“ te Objasniti zašto VRS i VJ nisu intervenirale....

Da ne govorimo koliko je sve bilo precizno planirano i kako je obrana na istoku Hrvatske bila sastavni dio plana
Do Vizualizizacije strateškog kontekst Oluje do Iskorijenjavanja mitova poput onog da je “Bihać trebalo pustiti” Srbima...

Padom Bihaća nastala bi “prečanska republika” od Drine do Karina.
Bez „Muje“ u Bihaću kao šljunka u cipeli, HV bi imala 5 korpusa SVK i još 2 korpusa VRS u leđa – a oba ta VRS korpusa (1. i 2. krajiški) bila su po snazi jednaka cijeloj SVK. I to bez da računamo ostatak VRS.

Oluja nije jednodnevna šetnja do Knina

Ne dajte se zavarati.
Od 200.000 vojnika pod oružjem, oko 130.000 djelovalo je na zapadu ostatak je bio u pričuvi i/ili raspoređen na istoku u obrambenim pozicijama.

Zaboravljena činjenica je da su u glavnom stožeru morali računati na vjerojatnost srpskog protunapada iz Baranje i Tenja prema Osijeku ( s ciljem okruživanja) , i iz Srijema kroz šume Spačve prema Savi, te pokušaj širenja koridora zauzimanjem Orašja. Potonji napad je procjenjen manje vjerojatan zbog uspješne obrane Orašja nakon sprskog napada poslje Bljeska , no opasnost nije nestala.
Na to sve imamo Mladićevu fiks ideju Vagnja 95 gdje je planiran povrat Grahova i Glamoča te udar na Livno i Sinj.

Zato je Oluja i 3. i 5. gardijska na istoku. Zato je Oluja i 1. i 2. gardijska HVO-a koja čuva bok HV-u.

Uz sve te snage koje su imali SVK plus VRS plus VJ u pozadini, Srbi su itekako bili ravnopravan protivnik i zato danas proturaju tezu o nejaći i razoružanim penzioner babama. Činjenica je da ih je HV izuo iz cipela , do te mjere da ih je sram reći istinu 30 godina kasnije.

Karte su izrađene u 4K rezoluciji :thumbup
:zastava_Hrvata

@ceha udari drugarsku kritiku

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

Vrh

Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada
PostPostano: 05 kol 2025, 02:59 

Pored svega rečenog, treba nadodati da se sam napad u Oluji trebao odviti na takav način da se osujeti srpska strategija realne prijetnje.

Za one koji ne znaju to vam je situacija iz Bljeska kad rokaju po zagrebu.

Dakle pojednostavljeno rečeno, komšije su za strategiju obrane i odmazde za slučaj da Hrvatske krene u oslobađanje teritorija odlučile primjeniti terorističku taktiku uništavanja civilne infrastrukture.

Kako bi ih spriječili u tome, dronovima ( da HV je imao dronove 90-tih) je slikan položaj lansirnih položaja raketa , prva se nalazila u lici blizu zračne Luke Udbina a druga na Banovini blizu Kupe. Obije lokacije su neutralizirane preciznim pogotcima miga 21 u prvim minutama Oluje ranom zorom 4 kolovoza.

Druga genijalnost taktike je udar na odašiljač SVK na Velevitu na Ćelavcu. I pazite sad ovo, roknuli su im prvo samo taj jedan da prebace sve komunikacije na sjever na jedine preostale odašiljaće na Petrovoj i Zrinskoj gori, koje je hrvatska strana pogađate prisluškivala.

Pustili smo im još koji sat uporabu ta dva odašiljaća, taman da se proširi vjest kako povampirene ustaše napadaju :ujko da bi im onda i te releje roknuli.

Brilliant

Sve opisano se nalazi na slici za 4. kolovoz

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 03:14 

I da budemo fer prema našim :osama komšijama, Harmija jest malčice pomogla, povjesne točnosti radi...

Oslobodili su par sela istočno od Plitvičkih jezera u Lici 6. kolovoza , gdje su se spojili sa 1. gardijskom brigadom Tigrovi, i par sela na Banovini 7. kolovoza gdje su se spojili sa 2. gardijskom Gromovi.

U prvom slučaju su išli prema planu, Tuđman im je rekao da 5. korpus udari na zapad prema lici i na jug prema Kulen Vakufu .
Štoviše Franjo je znajući njihove sposobnosti samo na Brijunima 31.7 natuknuo, ma ne moraju ni napast samo nek se prave da napadaju kako bi zbunili Srbe :zubati

Čak je bio plan da general Gotovina osobno preuzme zapovjedništvo nad djelom 5. korpusa da ovi šta ne zajebu u tom postpuku

U slučaju Banovine, harmijaši su nam skoro napravili pomutnju zato što bi presjekli cestu povlačenja Banijskog korpusa preko Dvora u Bosnu, zato im je rečeno da pod hitno stanu.

Za one koji ne znaju, planeri operacije Oluja su namjerno isplanirali akciju tako da se ostave 4 otvorena koridora tj ceste gdje SVK može pobjeći/ povući si.

I Dvor je upravio bio jedan od tih koridora uz Kostajnicu , vjerojatno najvažniji na sjeveru, dok su na jugu ostavljeni putevi preko Srba i Donjeg Lapca

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 09:24 

weasel je napisao/la:
I da budemo fer prema našim :osama komšijama, Harmija jest malčice pomogla, povjesne točnosti radi...

Oslobodili su par sela istočno od Plitvičkih jezera u Lici 6. kolovoza , gdje su se spojili sa 1. gardijskom brigadom Tigrovi, i par sela na Banovini 7. kolovoza gdje su se spojili sa 2. gardijskom Gromovi.

U prvom slučaju su išli prema planu, Tuđman im je rekao da 5. korpus udari na zapad prema lici i na jug prema Kulen Vakufu .
Štoviše Franjo je znajući njihove sposobnosti samo na Brijunima 31.7 natuknuo, ma ne moraju ni napast samo nek se prave da napadaju kako bi zbunili Srbe :zubati

Čak je bio plan da general Gotovina osobno preuzme zapovjedništvo nad djelom 5. korpusa da ovi šta ne zajebu u tom postpuku

U slučaju Banovine, harmijaši su nam skoro napravili pomutnju zato što bi presjekli cestu povlačenja Banijskog korpusa preko Dvora u Bosnu, zato im je rečeno da pod hitno stanu.

Za one koji ne znaju, planeri operacije Oluja su namjerno isplanirali akciju tako da se ostave 4 otvorena koridora tj ceste gdje SVK može pobjeći/ povući si.

I Dvor je upravio bio jedan od tih koridora uz Kostajnicu , vjerojatno najvažniji na sjeveru, dok su na jugu ostavljeni putevi preko Srba i Donjeg Lapca

Ušli su Muslimani i krenuli napadati izbjegličku kolonu pa su se Gromovi koji su bili u blizini spustili i naredili ovima da se povuku preko granice.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 12:47 

S ovim nek ti se oproste svi grijesi, imenujem te vitezom 1. reda.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 13:01 

1. HGZ desant u pozadinu, u akciju kreću iznad Gračaca, prvo prebačeni s Dinare u blizini Obrovca i onda otamo direkt u osinje gnijezdo duboko u neprijateljskoj pozadini.

Da, vidljivo je da su najjače snage pozicionirane za odsjecanje Gračaca od Knina, čak su i Tigrovi podno Velebita, a gore Gromovi sami.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 14:35 

Na današnji dan kad slavimo oslobođenje Knina većina Hrvata smatra kako je posao bio gotov, Srbi se razbježali to je to...

5.8.95-te je oslobođeno područje oko grada Knina, tu je učinjen značajniji pomak na fronti. Ostali djelovi "krajine" su se držali solidno uz mjestimične proboje HV-a po pravcima ali linija obrane nije pukla.

Zato kad se iz današnje perspektive gleda recimo TV Beograd, općenito srpske izvore oni nisu to smatrali nekim armagedonom, katastrofom.

Neuobičajeno mirno komentiraju događaje.

Štoviše oni su znali da je Knin u okruženju i da su tamo neodrživi , ali nisu planirali napuštanje cjele krajine, što je vidljivo u Martićevoj naredbi da se evakuiraju kotari Knin, Benkovac itd, odnosno samo Dalmacija.

Slobo je očekivao da izdrže barem 6-7 dana i u skladu s time oni su htjeli uspostavit novu liniju obrane u Lici između Gračaca i Srba.

Prava panika kod Srba počinje tek 6. kolovoza, kada do tog regrupiranja nije došlo , štoviše nastalo je još veće rasulo, vojska se pomješala s narodom, đenerali utekli a radioveze uništene.

Ovi iz Knina i Dalmacije su pokrenuli lančanu reakciju koja se samo proširila dalje.

Na Banovini i Kordunu prva 3 dana oni pružaju žestok otpor , HV napreduje ali Srbi ne bježe.

Doduše imali su više teritorijalne dubine, lakši kontakt sa Bosanskim Srbima i povoljniji teren za obranu.

Oni su tek počeli bježat 7-8 kad su skužili da su im subraća dala petama vjetra :zubati

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 14:46 

Svaka čast :zivili

Na prvu, vidim par greškica (al na moru sam i mobu, lap sam ostavio u Zagrebu).
1. HV je prešao državnu granicu kod Livna, držali smo par vrhova s RH strane prije Oluje.
2. za prvu kartu treba naglasiti da je stanje na karti iz 94., Z4 je zapravo prastari plan bio.
Mislim da ima i nekih nepreciznosti oko plana kontakt grupe, Derventa, Doboj, Jajce, Nevesinje... no ništa strašno.

Ostatak mi se čini super :zivili

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 15:26 

Do 5.8. navečer su sjeverna Dalmacija i jug Like definitivno riješeni. U međuvremenu su 1. i 9. GBR očistile veći dio Like, onda je 1. GBR zaokrenula prema sjeveru i s boka udarila na kordunski korpus.

Treba spomenuti da su jednice ZP Bjelovar već prvog dana napravile ozbiljnije napredovanje i oslobodile Hrv. Dubicu.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 15:27 

Dodaj u potpis approved by Ceha©

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 15:55 

Flamel je napisao/la:
Do 5.8. navečer su sjeverna Dalmacija i jug Like definitivno riješeni. U međuvremenu su 1. i 9. GBR očistile veći dio Like, onda je 1. GBR zaokrenula prema sjeveru i s boka udarila na kordunski korpus.

Treba spomenuti da su jednice ZP Bjelovar već prvog dana napravile ozbiljnije napredovanje i oslobodile Hrv. Dubicu.

Zaista da, obojao sam teritorij no nisam naznačio Dubicu pa mi je promaklo napomenuti. Morao sam vagati između detaljnosti karte i preglednosti pa sam stavio samo središta starih SRH općina. Ali prvo oslobođeno mjesto je svakako vrijedno spomena.

Sve karte sam radio prema dokumentaciji i podatcima koje je iznjela sama HV i glavni stožer.

Specifično, uzeo sam kartu koja je prezentirana javnosti 6. i 7. kolovoza prilikom izlaganja generala Ivana Tolja , načelnika političke uprave
u hotelu interkontinental.

Moja karta za 6. kolovoza je rađena za podatke tj stanje na terenu do 18 sati toga dana, Srbi su utekli iz Knina, Benkovca i Obrovca ali su se zadržali u selima sjeverozapadno od Knina.

slika

HRT arhiva za Oluju, prebaci na 50 minutu i 40 sekundi vidjet ćeš tu kartu i govor o stanju na terenu.

Dalmacija je definitivno očišćena 7. kolovoza.

Ceha je napisao/la:
Svaka čast :zivili

Na prvu, vidim par greškica (al na moru sam i mobu, lap sam ostavio u Zagrebu).
1. HV je prešao državnu granicu kod Livna, držali smo par vrhova s RH strane prije Oluje.
2. za prvu kartu treba naglasiti da je stanje na karti iz 94., Z4 je zapravo prastari plan bio.
Mislim da ima i nekih nepreciznosti oko plana kontakt grupe, Derventa, Doboj, Jajce, Nevesinje... no ništa strašno.

Ostatak mi se čini super :zivili

Hvala :zubati

Karte su napravljene vektorski pa se mogu jako brzo korigirat, to je prednost u odnosu na paint.
Slobodno popiši greške pa kad se skupi ispravim da bude sve 100% spot on

Trudio sam se što točnije ali to je toliko podataka da je matematička vjerojatnost 1/1 da ću bar nešto zajebat.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 16:52 

Ma dobro, sitne su greškice :D
Sad vidim i jednu kod Teslića i Kotor Varoša, to je bilo neko mini crijevo na jugu općina, ne ovakav kompaktan teritorij....

Ma sljedeći tjedan sam u Zagrebu, pa ozbiljnije bacim oko onda :zivili

Vrh

PostPostano: 05 kol 2025, 17:32 

weasel je napisao/la:

Sve karte sam radio prema dokumentaciji i podatcima koje je iznjela sama HV i glavni stožer.

Specifično, uzeo sam kartu koja je prezentirana javnosti 6. i 7. kolovoza prilikom izlaganja generala Ivana Tolja , načelnika političke uprave
u hotelu interkontinental.

Moja karta za 6. kolovoza je rađena za podatke tj stanje na terenu do 18 sati toga dana, Srbi su utekli iz Knina, Benkovca i Obrovca ali su se zadržali u selima sjeverozapadno od Knina.

Naravno da su snage ZP Split tek 7./8. kolovoza izašle na državnu granicu kod Donjeg Lapca i Srba, no prvenstveno zbog toga jer se namjeravalo propustiti srpske civile i ostatke SVK u povlačenju te osigurati Knin jer je 6. kolovoza Tuđman trebao doći tamo. Ali već 5.8. je Sjevernodalmatinski korpus SVK prestao postojati kao relevantni borbeni faktor.

Evo što Davor Marijan navodi u knjizi "Oluja".

Citat:
Tijekom noći 4./5. kolovoza nije bilo daljnjeg pokretanja hrvatskih snaga prema Kninu, u
kojem je politički i vojni vrh RSK donosio odluke od sudbonosnog značaja za opstanak te
paradržave. Za zaustavljanje hrvatskog napada prema Kninu iz pravca Bosanskog Grahova
planiran je angažman jednog bataljuna 75. motorizirane brigade ujutro 5. kolovoza. Na
sjednici Vrhovnog savjeta obrane donesena je odluka o evakuaciji stanovništva iz Dalmacije i
južnog dijela Like. Brzo se pokazalo da je ona značila izvlačenje cjelokupnog stanovništva i
vojske RSK, što je vodilo u izravan slom. Kasno navečer 4. kolovoza Glavni štab SVK
napustio je Knin i premjestio se u područje sela Srb. Sljedećeg dana, 5. kolovoza
Sjevernodalmatinski korpus, kao prvi od svih operativnih sastava SVK, gotovo je prestao
postojati. Na njega i njegovo djelovanje može se primijeniti ocjena 6. domobranske pukovnije
HV-a od 5. kolovoza, u kojoj se konstatira da protivnik “više i ne postoji, odnosno aktivnosti više i ne postoje, a ostaci neprijatelja u vidu pojedinaca i grupa, više-manje organizirane, ne postoje kao skupni neprijatelj”

Oslobađanje Knina 5. kolovoza ubrzalo je rasulo Sjevernodalmatinskog korpusa koje je
započelo prethodne noći. Gotovo da se može reći da je korpus tada “dokrajčen”, iako su se
njegovi dijelovi toga dana još uvijek nalazili na teritoriju RH uz granicu s BiH, na dijelu od
D. Tiškovca do željezničke stanice Una kod Martin Broda. No, u izvješću o provedbi
operacije Glavni stožer HV-a zamjerio je ZP Split da je dva dana bilo u zastoju zbog slavlja.
Nasuprot tome je mišljenje da je spomenuto izvješće rezultat neupućenosti u događaje oko
Knina i u samom Kninu, odnosno da je operativna pauza u djelovanju postrojbi ZP Split oko
Knina napravljena iz sigurnosnih razloga, zbog priprema za dolazak predsjednika Republike
Hrvatske dr. F. Tuđmana 6. kolovoza u Knin. Tako se navodi da je za većinu postrojbi ZP
Split koje su se nalazile oko Obrovca, Benkovca, Kistanja, Drniša i Vrlike 6. kolovoza
protekao u "pretresu i čišćenju oslobođenog prostora”, kako bi ga u punom smislu riječi
učinile slobodnim i osigurale od mogućih iznenađenja. Istoga dana je 2. bojna 9. gardijske
brigade HV-a, zajedno s 1. hrvatskim gardijskim zdrugom i ATG vodom 72. bojne vojne
policije, ovladala Muškovcem i Kaštel Žegarskim.

Citat:
Nakon odlaska predsjednika RH iz Knina, zapovjednik ZP Split odredio je postrojbe koje
će s komunikacije Otrić-Gračac djelovati u smjeru Srba do granice između RH i BiH.
Tijekom 7. kolovoza obavljene su pripreme za izlazak na državnu granicu sa snagama 4. i 7.
gardijske brigade, 2. bojne 9. gardijske brigade i 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Nakon što
su dovedene na početne položaje, postrojbe su izvršile izviđanje i dogovorile međusobno
djelovanje, kako bi sljedeći dan mogle uspješno obaviti dobivenu zadaću. Zapovjednik i dio
zapovjedništva ZP Split preselili su se nakon spomenute operativne pauze u sjevernu vojarnu
u Kninu, odakle su zapovijedali i pratili tijek borbenih djelovanja 8. kolovoza. Spomenute
snage 8. kolovoza izvršile su postavljenu zadaću i postavile obranu na crti: Kuk – Biljeg –
Rodića plećina – Lička Kaldrma – Dolovi – Bosanski Osredci – Begluci. U dnevnom izvješću
za Glavni stožer HV-a Zapovjedništvo Zbornog područja Split napisalo je: “Ovim je ZP Split
izvrđilo u cijelosti (100%) sve dobivene zadaće za napadna bojna djelovanja.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 00:34 

dudu je napisao/la:
Dodaj u potpis approved by Ceha©

:zivili

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 10:58 

Originalni plan Oluje se promjenio nakon ljeta 95. i žurne intervencije HV da spasi Bihać otvaranjem novog fronta protiv VRS.

7. Gardijska brigada je trebala zajedno sa 9. i specijalno policijom krenuti s Velebita dok je 4. gardijska trebala biti u Livnu i od tamo štiti bok Oluje.

Međutim kako je ljeto 95 završeno doslovno 3 dana prije Oluje, nije bilo ni vremena a niti potrebe izvršavati originalni plan, zato što se prezentirala još bolja prilika upada sa Bosanske strane u Knin.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 11:04 

Originalni plan Oluje se promjenio nakon ljeta 95. i žurne intervencije HV da spasi Bihać otvaranjem novog fronta protiv VRS.

7. Gardijska brigada je trebala zajedno sa 9. i specijalno policijom krenuti s Velebita dok je 4. gardijska trebala biti u Livnu i od tamo štiti bok Oluje.

Međutim kako je ljeto 95 završeno doslovno 3 dana prije Oluje, nije bilo ni vremena a niti potrebe izvršavati originalni plan, zato što se prezentirala još bolja prilika upada sa Bosanske strane u Knin.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 11:45 

Malo je iritantan ovaj (očito politički) nametnuti narativ o "spašavanju" Bihaća, koliko znam ovakav narativ se nije baš koristio kad su bili ugroženi Hrvati i Srbi na nekim područjima od strane Muslimana. Mislim da ne postoji neki takav politički help/žrtva narativ da je bilo nešto tako slično kao Bihać, ali za Hrvate i Srbe koji su bili ugroženi od Muslimana?

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 16:26 

Neznam je napisao/la:
Malo je iritantan ovaj (očito politički) nametnuti narativ o "spašavanju" Bihaća, koliko znam ovakav narativ se nije baš koristio kad su bili ugroženi Hrvati i Srbi na nekim područjima od strane Muslimana. Mislim da ne postoji neki takav politički help/žrtva narativ da je bilo nešto tako slično kao Bihać, ali za Hrvate i Srbe koji su bili ugroženi od Muslimana?

To je bio narativ za Ameriku i "međunarodnu zajednicu", a Srbi su ponašanjem u Srebrenici omogućili takav narativ.

Ili misliš da je Tuđman trebao cijelom svijetu objasniti da ide poraziti lokalne Srbe prije nego što dođu pameti i pristanu na nešto kao Z4.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 17:31 

To je narativ jer su se VB i Rusija protivili akciji.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 20:15 

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 20:15 

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 20:16 

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 20:58 

daramo je napisao/la:

Od 22.000 vojnika koje su ušle u Knin 5.8.1995 godine, polovica su bili vojnici HVO-a :D

HVO ima ogromne doprinose u Oluji, zato i treba govoriti združene Hrvatske snage, kako je to Tuđman volio reći...

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 21:01 

slika
Nakon 5.8 ljudi pomalo ispuštaju Oluju iz uma a pogledajte stanje na terenu na današnji dan, 2/3 "krajine" je i dalje tu a borbe su u tijeku.

Krajina je istinski slomljena 7. kolovoza, to se i vidi po popisu što je oslobođeno po danima

Dalmatinski korpus je prvak traktorijade, ti su prvi ispalili preko granice u BiH :zubati

Vrh

PostPostano: 06 kol 2025, 21:10 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Neznam je napisao/la:

To je bio narativ za Ameriku i "međunarodnu zajednicu", a Srbi su ponašanjem u Srebrenici omogućili takav narativ.

Ili misliš da je Tuđman trebao cijelom svijetu objasniti da ide poraziti lokalne Srbe prije nego što dođu pameti i pristanu na nešto kao Z4.

Ma sve to stoji, ali zanimljivo kako se uvijek Muslimanima namjesti ta politička uloga žrtve, kao da nitko drugi u ratu nije stradao niti bio opkoljen, ugrožen..

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: