|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 45 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 06 kol 2025, 21:18 |
|
|
weasel je napisao/la: Originalni plan Oluje se promjenio nakon ljeta 95. i žurne intervencije HV da spasi Bihać otvaranjem novog fronta protiv VRS.
7. Gardijska brigada je trebala zajedno sa 9. i specijalno policijom krenuti s Velebita dok je 4. gardijska trebala biti u Livnu i od tamo štiti bok Oluje.
Međutim kako je ljeto 95 završeno doslovno 3 dana prije Oluje, nije bilo ni vremena a niti potrebe izvršavati originalni plan, zato što se prezentirala još bolja prilika upada sa Bosanske strane u Knin. S koje se onda strane prvo ušlo u Knin? Je li stvarno 11 000 HVO vojnika bilo 5.8. u Kninu i odakle , kako I zašto su došli?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 06 kol 2025, 21:20 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48099 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Koliko sam ja čitao iz pravca Dinare. Nije 11 000 bilo u Kninu nego vjerojatno na tom pravcu.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 06 kol 2025, 22:10 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: weasel je napisao/la: Originalni plan Oluje se promjenio nakon ljeta 95. i žurne intervencije HV da spasi Bihać otvaranjem novog fronta protiv VRS.
7. Gardijska brigada je trebala zajedno sa 9. i specijalno policijom krenuti s Velebita dok je 4. gardijska trebala biti u Livnu i od tamo štiti bok Oluje.
Međutim kako je ljeto 95 završeno doslovno 3 dana prije Oluje, nije bilo ni vremena a niti potrebe izvršavati originalni plan, zato što se prezentirala još bolja prilika upada sa Bosanske strane u Knin. S koje se onda strane prvo ušlo u Knin? Je li stvarno 11 000 HVO vojnika bilo 5.8. u Kninu i odakle , kako I zašto su došli?  Sa istoka od grahova , samo su se spustili dolje. Na pravcu zajedno sa 4. i 7. gardijskom, zumiraj sliku sve se vidi, desno od knina. Na više izvora postoji ta informacija za HVO, doduše ne znam koje jedinice. Ono što znamo sigurno je da su 1 i 2 gardijska HVO bile gore kod Grahova sa HV prije Oluje i sigurno je dio formacija pomogao direktno dok je dio ostao gore za slučaj ako VRS udari. Masa vojske se tamo slilo to je bio jedan od 5 glavnih pravaca udara, isto tako nisu svi sigurno istovremeno prošli niti su se zadržali. 4. i 7. su samo produžile dalje za Gračac i prema Srbu nakon Knina. HVO je vjerojatno nakon toga otišao nazad u BiH  Druga stvar je to da su 4 i 7 svaka svojim putem išle, Kninu se prišlo klještima samo je 7. bila brža, što je i planirano bilo...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 06 kol 2025, 22:38 |
|
|
|
Glavnina HVO jedinica je tada bila ukopana na liniji od Kupresa, planine Procip, iznad Glamočkog polja, čekali su eventualni udar od VRS. Određenog čačkanja je na tom dijelu i bilo, 3.8.1995. je bilo poginulih na toj liniji na HVO strani.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 06 kol 2025, 22:39 |
|
|
|
Vaganj je išao kod Derala, na Grahovo. Jako često se zaboravlja taj srpski protuudar, kao i sve pripreme za Oluju (od Zime 94, pa nadalje).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 06 kol 2025, 22:45 |
|
|
|
Moguće da su neke jedinice specijalne policije Herceg- Bosne prešle u Hrvatsku. Na ispomoć na Banovini je došla neka jedinica iz Orašja i zavukla se Srbima iza leđa ili tako nešto. Tako da moralo bi se imati uvid u potpune podatke, izvještaje, spise, dnevnike itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 07 kol 2025, 10:39 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Glavnina HVO jedinica je tada bila ukopana na liniji od Kupresa, planine Procip, iznad Glamočkog polja, čekali su eventualni udar od VRS. Određenog čačkanja je na tom dijelu i bilo, 3.8.1995. je bilo poginulih na toj liniji na HVO strani. General Ademi je u knjizi prije godinu dvije točno opisao što se tu dogodilo. Dan prije oluje je HVO dobio zadatak fingirat napad prema Šipovu i Jajcu, da Srbi pomisle kako kreće nova operacija. Na žalost imali su dosta poginulih u borbama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 07 kol 2025, 11:54 |
|
|
|
Srbi su cijelo vrijeme očekivali Maestral i njih je Ljeto, a zatim Oluja poprilično iznenadilo. Iako smo mi na Dinari od Zime 94, iako smo mi tu imali i Skok-1 i 2.... Srbi su mislili da ćemo mi preko Dnovakufa na Jajce. Jer bi im Šipovo ionako morali vratiti i jer su se fronte poprilično sporo micale. Pa njima je trebalo vremena da riješe obične muslimane, koji ni v od vojske nisu imali. Nisu bili bezopasni, naoružani do tuba su bili, ali... Kao što je Lošo rekao mi smo bili dimenzija iznad njih u vojnom pogledu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HVO-110
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 07 kol 2025, 12:07 |
|
Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:43 Postovi: 916 Lokacija: USORA! HRHB
|
weasel je napisao/la: dreamteam je napisao/la: Glavnina HVO jedinica je tada bila ukopana na liniji od Kupresa, planine Procip, iznad Glamočkog polja, čekali su eventualni udar od VRS. Određenog čačkanja je na tom dijelu i bilo, 3.8.1995. je bilo poginulih na toj liniji na HVO strani. General Ademi je u knjizi prije godinu dvije točno opisao što se tu dogodilo. Dan prije oluje je HVO dobio zadatak fingirat napad prema Šipovu i Jajcu, da Srbi pomisle kako kreće nova operacija. Na žalost imali su dosta poginulih u borbama. 3. Gardijska Jastrebovi je bila kod Glamoča, pripadnik usorskog voda Jastrebova koji su tad bili na terenu je poginuo u Ubovića dolini 5.8., Ivan Bratić-Macare.
_________________ Oprošteno jest grješnima: Zulumćaru, ubojici, Oprošteno svima, svima, samo nije izdajici!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 07 kol 2025, 12:07 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48099 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
weasel je napisao/la: dreamteam je napisao/la: Glavnina HVO jedinica je tada bila ukopana na liniji od Kupresa, planine Procip, iznad Glamočkog polja, čekali su eventualni udar od VRS. Određenog čačkanja je na tom dijelu i bilo, 3.8.1995. je bilo poginulih na toj liniji na HVO strani. General Ademi je u knjizi prije godinu dvije točno opisao što se tu dogodilo. Dan prije oluje je HVO dobio zadatak fingirat napad prema Šipovu i Jajcu, da Srbi pomisle kako kreće nova operacija. Na žalost imali su dosta poginulih u borbama. Ima ovdje više o tome Dan prije službenog početka Oluje, šestorica pripadnika 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić” poginula su u žestokoj borbi na koti Prika Jelovača – njihova žrtva ostala je neizbrisiv trag zajedništva HVO-a i HV-a u borbi za slobodu. https://www.jabuka.tv/neispricana-prica ... e_vignetteCitat: Ovi su hrabri mladići postali neslužbeno prve “žrtve Oluje”, čije su obitelji i kolege iz postrojbi odali počast nakon godina patnji i borbi.
Pod vodstvom zapovjednika Željka Glasnovića 1. gardijska brigada HVO-a počela je svoj napad na Priku Jelovaču, poznatu i kao kota 1422.
Borba je bila iznimno žestoka, a neprijateljska crta izgrađena je s pomoću dobro raspoređenih minskih polja, dobro ukopane pješačke vatre i topničke potpore srpskih snaga. Operaciju je zapovjedio general Ante Gotovina.
U sukobu, koji je trajao do sljedećeg dana, postrojbe HVO-a pretrpjele su najveće gubitke u povijesti.
Šest je vojnika poginulo: Ivan Jozić, Marinko Kašćel, Novo Lupić, Vlado Maračić, Zoran Tankuljić i Anto Jezidžić. Četrnaest pripadnika HVO-a bilo je ranjeno.
Iako se mnoga izvješća o operaciji Oluja koncentriraju na hrvatske uspjehe na sjeveru Dalmacije, operacije na bojištima jugozapadne Bosne, poput Kupresa, Glamoča, Livna i drugih područja, bile su jednako važan segment osvajanja teritorija.
Snage HVO-a, podijeljene u tri operativne skupine, uspješno su obranile Kupres i okolna područja, čime je spriječena srpska ekspanzija prema jugoistoku Hrvatske.
Zajedništvo HVO-a i HV-a iznimno je važno jer je omogućilo da se neprijatelj suoči s dvostrukim napadima, u čemu su i postrojbe HVO-a imale važnu ulogu u stabilizaciji situacije na bojištima jugozapadne Bosne.
Osim borbi na sjeveru Dalmacije, postrojbe HVO-a bile su prisutne i na Kupresu i u Glamoču, gdje su usko surađivale s HV-om kako bi osigurale strateški važno područje, čime je omogućen neometan nastavak hrvatske vojne operacije.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 07 kol 2025, 18:32 |
|
|
Ceha je napisao/la: Srbi su cijelo vrijeme očekivali Maestral i njih je Ljeto, a zatim Oluja poprilično iznenadilo. Iako smo mi na Dinari od Zime 94, iako smo mi tu imali i Skok-1 i 2.... Srbi su mislili da ćemo mi preko Dnovakufa na Jajce. Jer bi im Šipovo ionako morali vratiti i jer su se fronte poprilično sporo micale. Pa njima je trebalo vremena da riješe obične muslimane, koji ni v od vojske nisu imali. Nisu bili bezopasni, naoružani do tuba su bili, ali... Kao što je Lošo rekao mi smo bili dimenzija iznad njih u vojnom pogledu. Sve te operacije iza Oluje također budem napravio, i maestral i južni potez. I jednu kartu di su operacije od Bljeska do Banja Luke da vide ljudi kako je HV gazio  Isto tako jednu sadaka kartu, sav teritorij kojeg je harmija dobila na račun Hrvata. Btw mozes li opet stavit ove karte na wiki?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Flamel
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 07 kol 2025, 22:00 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 2357 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
|
Bugari o "Oluji":
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 07 kol 2025, 22:50 |
|
|
weasel je napisao/la: Ceha je napisao/la: Srbi su cijelo vrijeme očekivali Maestral i njih je Ljeto, a zatim Oluja poprilično iznenadilo. Iako smo mi na Dinari od Zime 94, iako smo mi tu imali i Skok-1 i 2.... Srbi su mislili da ćemo mi preko Dnovakufa na Jajce. Jer bi im Šipovo ionako morali vratiti i jer su se fronte poprilično sporo micale. Pa njima je trebalo vremena da riješe obične muslimane, koji ni v od vojske nisu imali. Nisu bili bezopasni, naoružani do tuba su bili, ali... Kao što je Lošo rekao mi smo bili dimenzija iznad njih u vojnom pogledu. Sve te operacije iza Oluje također budem napravio, i maestral i južni potez. I jednu kartu di su operacije od Bljeska do Banja Luke da vide ljudi kako je HV gazio  Isto tako jednu sadaka kartu, sav teritorij kojeg je harmija dobila na račun Hrvata. Btw mozes li opet stavit ove karte na wiki? Mogu, na wikicommons. Ali to sljedeći tjedan, kad dođem s mora 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
shodan
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 09 kol 2025, 02:51 |
|
|
weasel je napisao/la: U čast 30. obljetnice najveće hrvatske pobjede oslobođenja naše jedine i vječne Hrvatske donosim vam veliku kartografsku seriju posvećenu Operaciji Oluja. Proučavajući Oluju neko vrijeme, na hrvatskom i stranim jezicima, došao sam do šokantnog zaključka – kvalitetnih, vizualno jasnih i točnih infografskih prikaza gotovo da i nema. Ono što postoji često je netočno, loše kvalitete ili potpuno neupotrebljivo. Neke “službene” karte su na prvi pogled krive, a svejedno kolaju po svemrežju. Stoga sam odlučio podići ljestvicu, neke stvari se razumiju tek kad ih vidiš, džabe čitanje kilo teksta... Pogledom na kartu brzo se vidi: • Zašto je Knin evakuiran već 4. kolovoza, iako obrana još drži? hint gledaj gdje ide specijalna s velebita i pume/pauci poslje Knina • Zašto Mile Novaković gazi svoje vojnike tenkovima? hint prati 2. gb gromove • Zašto se na jugu obrana SVK raspala, dok su Banijci i Kordunaši pružili veći otpor? • Zašto se Oluja ne može razumjeti bez Bihaća i HRZ-a? Proces nastanka serije karata je trajao dugo – svaki pravac napada, kretanje postrojbi, zauzeti teritoriji… Sve je moralo biti provjereno. Hrpa izvora, kontradiktornih informacija, netočnosti. Neke detalje – poput ratnog puta pojedinih brigada nije bilo moguće rekonstruirati do kraja, ali su veće jedinice (Gardijske brigade, zborna područja, HVO…) precizno označene. Za ovih 9 karata trebalo mi je 2–3 puta više vremena nego za cijelu prethodnu seriju o Domovinskom ratu. Serija obuhvaća karte za svaki dan trajanja Oluje s posebnim naglaskom na ključne događaje. Također dodao sam i kumulativna karta napredovanja HV-a po danima – gotovo jedinstvena na svemrežju, jedina druga karta je veoma niske kvalitete i sa hrpom grešaka Bonus dodatak: plan Z-4 + plan Kontakt grupe za BiH na istoj karti, onako čisto za podsjetnik kakvu su katastrofalnu (po sebe) glupost Srbi napravili. Dosad ovakav zajednički prikaz nije postojao (ili nisam pronašao – jbg ). Širimo po svemrežju slavu Hrvata stoga i ovaj hommage pobjedi ima cilj rabit nekoliko mitova i pojasnit par stvari: Pokazati da HV nije ratovala protiv „par staraca i baba“ te Objasniti zašto VRS i VJ nisu intervenirale....Da ne govorimo koliko je sve bilo precizno planirano i kako je obrana na istoku Hrvatske bila sastavni dio plana Do Vizualizizacije strateškog kontekst Oluje do Iskorijenjavanja mitova poput onog da je “Bihać trebalo pustiti” Srbima... Padom Bihaća nastala bi “prečanska republika” od Drine do Karina. Bez „Muje“ u Bihaću kao šljunka u cipeli, HV bi imala 5 korpusa SVK i još 2 korpusa VRS u leđa – a oba ta VRS korpusa (1. i 2. krajiški) bila su po snazi jednaka cijeloj SVK. I to bez da računamo ostatak VRS. Oluja nije jednodnevna šetnja do KninaNe dajte se zavarati. Od 200.000 vojnika pod oružjem, oko 130.000 djelovalo je na zapadu ostatak je bio u pričuvi i/ili raspoređen na istoku u obrambenim pozicijama. Zaboravljena činjenica je da su u glavnom stožeru morali računati na vjerojatnost srpskog protunapada iz Baranje i Tenja prema Osijeku ( s ciljem okruživanja) , i iz Srijema kroz šume Spačve prema Savi, te pokušaj širenja koridora zauzimanjem Orašja. Potonji napad je procjenjen manje vjerojatan zbog uspješne obrane Orašja nakon sprskog napada poslje Bljeska , no opasnost nije nestala. Na to sve imamo Mladićevu fiks ideju Vagnja 95 gdje je planiran povrat Grahova i Glamoča te udar na Livno i Sinj. Zato je Oluja i 3. i 5. gardijska na istoku. Zato je Oluja i 1. i 2. gardijska HVO-a koja čuva bok HV-u. Uz sve te snage koje su imali SVK plus VRS plus VJ u pozadini, Srbi su itekako bili ravnopravan protivnik i zato danas proturaju tezu o nejaći i razoružanim penzioner babama. Činjenica je da ih je HV izuo iz cipela , do te mjere da ih je sram reći istinu 30 godina kasnije. Karte su izrađene u 4K rezoluciji @ceha udari drugarsku kritiku          Super karte Weasel, hvala na trudu. Mozes vako isto za Operacija Maestral itd? Hvala
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 09 kol 2025, 12:13 |
|
|
weasel je napisao/la: Ceha je napisao/la: Srbi su cijelo vrijeme očekivali Maestral i njih je Ljeto, a zatim Oluja poprilično iznenadilo. Iako smo mi na Dinari od Zime 94, iako smo mi tu imali i Skok-1 i 2.... Srbi su mislili da ćemo mi preko Dnovakufa na Jajce. Jer bi im Šipovo ionako morali vratiti i jer su se fronte poprilično sporo micale. Pa njima je trebalo vremena da riješe obične muslimane, koji ni v od vojske nisu imali. Nisu bili bezopasni, naoružani do tuba su bili, ali... Kao što je Lošo rekao mi smo bili dimenzija iznad njih u vojnom pogledu. Sve te operacije iza Oluje također budem napravio, i maestral i južni potez. I jednu kartu di su operacije od Bljeska do Banja Luke da vide ljudi kako je HV gazio  Isto tako jednu sadaka kartu, sav teritorij kojeg je harmija dobila na račun Hrvata. Btw mozes li opet stavit ove karte na wiki? Povećaj slova jer se teško vidi s mob
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 09 kol 2025, 13:19 |
|
|
shodan je napisao/la:
Super karte Weasel, hvala na trudu.
Mozes vako isto za Operacija Maestral itd?
Hvala S vremenom ću napraviti čitav domovinski rat, treba dosta vremena za svaku kartu pa kako stignem. No Maestral i Južni potez sljede uskoro , to brzo napravim 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 09 kol 2025, 13:24 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: weasel je napisao/la: Sve te operacije iza Oluje također budem napravio, i maestral i južni potez. I jednu kartu di su operacije od Bljeska do Banja Luke da vide ljudi kako je HV gazio  Isto tako jednu sadaka kartu, sav teritorij kojeg je harmija dobila na račun Hrvata. Btw mozes li opet stavit ove karte na wiki? Povećaj slova jer se teško vidi s mob Svjestan sam tog, slika je u 4K rezoluciji. Mogao sam birat između krupne slike samo područja Oluje i širokog pregleda cjelog fronta. Odabrao sam drugi pristup stoga nisam mogao ubacit velika slova, prekrila bi previše površine, linije fronte, granice općine rijeka ITD. Sama slova uopće nisu mala, font 16, ali je slika ogromna 4500x4500 piksela.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
shodan
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 09 kol 2025, 15:14 |
|
|
weasel je napisao/la: shodan je napisao/la:
Super karte Weasel, hvala na trudu.
Mozes vako isto za Operacija Maestral itd?
Hvala S vremenom ću napraviti čitav domovinski rat, treba dosta vremena za svaku kartu pa kako stignem. No Maestral i Južni potez sljede uskoro , to brzo napravim  Hvala unaprijed 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 12 kol 2025, 05:24 |
|
|
Evo, kao kaj sam i obećao, popis stvari kaj bi se još malo trebale ispolirati. Weasel, kad to složiš reci, pa ću prebaciti na wikicommons. weasel je napisao/la: @ceha udari drugarsku kritiku  Z4 plan ti ima par grešaka. On načelno obuhvaća samo općine koje su imale natpolovičnu srpsku većinu, dakle kotare Knin i Glinu. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 4_Plan.svgSrbi se ne bi povukli s ova dva džepa u Benkovcu i Obrovcu, te ovim rubnim krajevima po Vrginmostu i Glini. Povukli bi se s vrha Ogulina, Biograda, Šibenika... Ovdje ti je jedna moja stara karta, ali pazi ona isto može imati nekih grešaka oko linije; https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... 4_Plan.pngPo Galbraightu Z4 je trebao biti tek početak pregovora, nešto je pričao o iskemijanju distrikta Brčkog u Slunju, uz eventualno veće povlačenje Srba iz nekih hrvatskih sela iz ovih općina (tipa Sjever Gline, Kostajnica....), s time da su Srbi to htjeli proširiti, a ne smanjiti. Pogledaj si još i točno linije sektora jug i sjever. Ovo bi trebala biti službena karta; https://www.facebook.com/photo/?fbid=28 ... 7722438340Općine gdje Srbi nisu bili većina (osim Slunja i sektora po Slavoniji) su bile u Ružičastim zonama. To se prvo trebalo vratiti RH. Imaš i tu par karata, ali one su neprecizne; https://www.google.com/imgres?q=Unprofo ... M3oECDMQAAŠto se plana Kontaktne skupine tiče... https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... B0AAAAAEAgVećina podataka po netu je neprecizna; https://digitallibrary.un.org/record/70 ... h_CN&v=pdfAli... Recimo da je priča da linije pokušavaju slijediti etničke crte naselja. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... c_1991.pngDakle, veći dio Jajca bi bio u fBiH, manji dio Kupresa, ništa od Šipova, veći dio Dervente (uključujući i hr. sela na sjeveru Doboja), Sarajevo ne drži dio Pala. Granica u Ključu je ispred samog grada, on je u RSu, ne u fBiH. Veći komad Nevesinja je u fBiH, pusta brda prema Kalinoviku, također. Imaš i ovdje par zanimljivih karata; topic11267.htmlI Doboj i Usora su u fBiH, tu su Hrvati i muslimani većina. ps. bila je i neka priča s jugom Teslića i Kotor Varoša. Tu sam zapamtio da je granica bila slična ovoj (da je Srbima ostao vrh Vlašića); https://img.photobucket.com/albums/v629 ... /55555.jpgali ispada da nije; https://img.photobucket.com/albums/v629 ... 666666.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Operacija Oluja (1995) - Karte, HV i SVK snage, pravci napada Postano: 12 kol 2025, 05:53 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|