|
|
Stranica: 2/4.
|
[ 79 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
PaoUČikolu
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:12 |
|
|
Ja mislim da ga previše napadate. Tema mi se čini dobronamjerna.
|
|
Vrh |
|
 |
PaoUČikolu
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:14 |
|
|
Ali, da se vratimo na temu. Mislim da je model Njemačke ili Austrije definitvno bolji nego Francuske. A, Slovenija je tu loš primjer jer je mala država pa je praktički sastavljena samo od Ljubljane, Maribora i njihovih satelita. Da je Hrvatska samo "ostatci ostataka" isto bi se pričalo kako je decentralizirana.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:15 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 83981 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
PaoUČikolu je napisao/la: Ja mislim da ga previše napadate. Tema mi se čini dobronamjerna. Dobronamjerni simpatični Bošnjo
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:17 |
|
|
PaoUČikolu je napisao/la: Ja mislim da ga previše napadate. Tema mi se čini dobronamjerna. Slažem se.
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:18 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 2952 Lokacija: Dridska Župa Upozorenja: 1
|
PaoUČikolu je napisao/la: Patriota je napisao/la: @Robbie Bošnjaci u svakom slucaju sigurno kontrolisu manje %BiH od % tvog jednog dana u zivotu u kojem razmisljas o Bošnjačkom svetom narodu.
Zasigurno vise od 23% svog dana provedes razmišljajući o superiornim Bošnjama. To se desi kad izgubis rat. Napravis forum,16 godina aktivno na njemu takijaš i sebe i svoje da superiorniji Bošnjaci nisu superiorniji Treba nam jedna tema di Patriota može pisati svoje gluposti da ne mora uništavati svaku drugu temu koja postoji. Poslat ga na temu od cehe i šporeta, čini se da su gotovi pa ima mjesta tamo
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
Vrh |
|
 |
Pejtonac sa juga
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:23 |
|
|
PaoUČikolu je napisao/la: Ali, da se vratimo na temu. Mislim da je model Njemačke ili Austrije definitvno bolji nego Francuske. A, Slovenija je tu loš primjer jer je mala država pa je praktički sastavljena samo od Ljubljane, Maribora i njihovih satelita. Da je Hrvatska samo "ostatci ostataka" isto bi se pričalo kako je decentralizirana. Ok, i to je validan argument. Mada, sa druge strane, mislim da je opet Austrija više centralistički nastrojena de facto. Zaboravljaš da je Beč stoljećima bio glavni grad monarhije koja je bila ogromna, tek 1918. je spala na današnju Austriju. Dva miliona ljudi žive tu, u državi od nekih 8. Beč je nakon Berlina najveći grad glavnog njemačkog govornog područja, veći od Hamburga, Minhena, Kelna... Italija je dobar primjer. Iako je ekonomski centar više na sjeveru, Rim je glavni grad. Također to je opet primjer da stvari na papiru ne moraju uvijek biti kao i u realnosti, jer sistem kao sistem je poprilično centralizovan.
_________________ Dobro bi nam došlo svima razmišljanje hladnom glavom.
|
|
Vrh |
|
 |
Patriota
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:23 |
|
Pridružen/a: 11 vel 2024, 16:03 Postovi: 2849 Lokacija: Gora Romanija
|
@Robbie MO Sad ces rec da nije istina,a samo ovo moze bit jedina istina 
_________________ Gdje su Mekka i Medina, gdje su borci ensarije? U Bosni se krv sad lije za spas našeg časnog dina! Ovdje tekbir se prolama! Bosna - to je Bedr islama!
|
|
Vrh |
|
 |
PaoUČikolu
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:28 |
|
|
Pejtonac sa juga je napisao/la: PaoUČikolu je napisao/la: Ali, da se vratimo na temu. Mislim da je model Njemačke ili Austrije definitvno bolji nego Francuske. A, Slovenija je tu loš primjer jer je mala država pa je praktički sastavljena samo od Ljubljane, Maribora i njihovih satelita. Da je Hrvatska samo "ostatci ostataka" isto bi se pričalo kako je decentralizirana. Ok, i to je validan argument. Mada, sa druge strane, mislim da je opet Austrija više centralistički nastrojena de facto. Zaboravljaš da je Beč stoljećima bio glavni grad monarhije koja je bila ogromna, tek 1918. je spala na današnju Austriju. Dva miliona ljudi žive tu, u državi od nekih 8. Beč je nakon Berlina najveći grad glavnog njemačkog govornog područja, veći od Hamburga, Minhena, Kelna... Italija je dobar primjer. Iako je ekonomski centar više na sjeveru, Rim je glavni grad. Također to je opet primjer da stvari na papiru ne moraju uvijek biti kao i u realnosti, jer sistem kao sistem je poprilično centralizovan. Je da, istina. zeznuo sam se s Austrijom. A, Italija je tu posve druga priča. Oni su se zapravo puno više relativno centralizirali nego što misliš. Kad se Italija ujedinila Rim nije imao ništa drugo nego papu. Sjever je imao ekonomiju, Toskana jezik, a jug stanovništvo. Jako puno se napora uložila da ljudi uopće gledaju na Rim kao glavni i najveći talijanski grad. Ali, jesu i dan danas dosta decentralizirani. Oni u Napuljju recimo tvrde da ne pričaju talijanski, već Neapolitanski jezik.
|
|
Vrh |
|
 |
dreamteam
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:29 |
|
|
Bolje je imati disperziju, no ne bih volio da je Zagreb slabiji nego što jest.
Mislim da Hrvatska nije loša po tom pitanju, svaka regija ima neko svoje solidno središte, jedino još nedostaje da su Ogulin ili Gospić ozbiljniji gradovi, ili Kostajnica kao utvrda na Uni, no zato nema ljudi...
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
Vrh |
|
 |
Pejtonac sa juga
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:29 |
|
|
Stvar koju treba također imati na umu:
Velika je razlika o kakvom nivou pričamo, ima dosta situacija gdje biti isto razvijen kao ostali znači i da možda neke osnovne stvari nisu dostupne uopće u tvojoj državi, što je po meni najgore.
Npr. glede infrastrukture u zdravstvu, koliko god je važno da cijela zemlja ima zadovljajući osnovni nivo zaštite, toliko je i kobno ako neki zahvat zbog manjka ekspertize nije moguć u tvojoj državi i moraš vani.
|
|
Vrh |
|
 |
dreamteam
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:30 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Bolje je imati disperziju, no ne bih volio da je Zagreb slabiji nego što jest.
Mislim da Hrvatska nije loša po tom pitanju, svaka regija ima neko svoje solidno središte, jedino još nedostaje da su Ogulin ili Gospić ozbiljniji gradovi, ili Kostajnica kao utvrda na Uni, no za to nema ljudi...
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
Vrh |
|
 |
PaoUČikolu
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:32 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Bolje je imati disperziju, no ne bih volio da je Zagreb slabiji nego što jest.
Mislim da Hrvatska nije loša po tom pitanju, svaka regija ima neko svoje solidno središte, jedino još nedostaje da su Ogulin ili Gospić ozbiljniji gradovi, ili Kostajnica kao utvrda na Uni, no zato nema ljudi... Problem je to što Osijek pada.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 83981 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Patriota, možeš i ti imati svaku temu o Hrvatima, ali ne možeš imati svaku temu o meni.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:34 |
|
|
Bosna i Hercegovina je zapravo zbog svoje strukture dosta decentralizirana.
Zanimljiv primjer je kada čitate ambalaže proizvoda, često ćete naići da su uvoznici za države u regiji glavni gradovi, a u Bosni i Hercegovini često uz Sarajevo i Široki Brijeg, Gradačac, Posušje, Čitluk, Banja Luka, Cazin, Trebinje...
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:35 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38385 Lokacija: Gl. grad regije
|
Švicarska je dobar primjer disperzije Bern je daleko od značaja Ciriha i Ženeve.
Eto, kantonizacija kakva je sad u Federaciji gdje se ne šalju pare u centar kao prije je idealna.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
POPOVO_POLJE
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:35 |
|
|
Mislim da Hrvatska nije loša po tom pitanju, svaka regija ima neko svoje solidno središte, jedino još nedostaje da su Ogulin ili Gospić ozbiljniji gradovi, ili Kostajnica kao utvrda na Uni, no zato nema ljudi... To će nadamo se bit Bihać kad se Herceg-Bosna pripoji matici doći će kuferaši iz Zagreba preuzeti većinu. Fethija se pretvara nakon pola stoljeća nazad u crkvu sv.Ante.
_________________ Inzko izrazio duboku zabrinutost
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:36 |
|
|
Croato je napisao/la: Bosna i Hercegovina je zapravo zbog svoje strukture dosta decentralizirana.
Zanimljiv primjer je kada čitate ambalaže proizvoda, često ćete naići da su uvoznici za države u regiji glavni gradovi, a u Bosni i Hercegovini često uz Sarajevo i Široki Brijeg, Gradačac, Posušje, Čitluk, Banja Luka, Cazin, Trebinje... Ma Sarajevo se razvija nauštrb Tuzle i ostalih općina što nije dobro po Muslimane u globalu i budućnosti.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:36 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38385 Lokacija: Gl. grad regije
|
PaoUČikolu je napisao/la: dreamteam je napisao/la: Bolje je imati disperziju, no ne bih volio da je Zagreb slabiji nego što jest.
Mislim da Hrvatska nije loša po tom pitanju, svaka regija ima neko svoje solidno središte, jedino još nedostaje da su Ogulin ili Gospić ozbiljniji gradovi, ili Kostajnica kao utvrda na Uni, no zato nema ljudi... Problem je to što Osijek pada. Otkud ti to. Zadnjih godina niti jedan grad u RH ne napreduje kao Osijek. Ostatak Slavonije jest truba ali Osijek ne.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
|
|
PaoUČikolu je napisao/la: Problem je to što Osijek pada. Kvalitetno se Osijek razvija, vraćaju se ljudi u zadnje vrime, čuo od prve ruke od Osječana nedavno.
|
|
Vrh |
|
 |
PaoUČikolu
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:38 |
|
|
Ha dobro možda sam u krivu, no koliko se sjećam i dalje se više ljudi iseljava nego useljava u Osijek.
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:39 |
|
|
Dobar je Osijek i razvija se. Dosta bolje nego prije 10 godina. No problem i dalje će biti bazen ljudi koji se konstantno prazni u županiji.
|
|
Vrh |
|
 |
Pejtonac sa juga
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:39 |
|
|
PaoUČikolu je napisao/la: Pejtonac sa juga je napisao/la: Ok, i to je validan argument. Mada, sa druge strane, mislim da je opet Austrija više centralistički nastrojena de facto. Zaboravljaš da je Beč stoljećima bio glavni grad monarhije koja je bila ogromna, tek 1918. je spala na današnju Austriju. Dva miliona ljudi žive tu, u državi od nekih 8. Beč je nakon Berlina najveći grad glavnog njemačkog govornog područja, veći od Hamburga, Minhena, Kelna...
Italija je dobar primjer. Iako je ekonomski centar više na sjeveru, Rim je glavni grad. Također to je opet primjer da stvari na papiru ne moraju uvijek biti kao i u realnosti, jer sistem kao sistem je poprilično centralizovan.
Je da, istina. zeznuo sam se s Austrijom. A, Italija je tu posve druga priča. Oni su se zapravo puno više relativno centralizirali nego što misliš. Kad se Italija ujedinila Rim nije imao ništa drugo nego papu. Sjever je imao ekonomiju, Toskana jezik, a jug stanovništvo. Jako puno se napora uložila da ljudi uopće gledaju na Rim kao glavni i najveći talijanski grad. Ali, jesu i dan danas dosta decentralizirani. Oni u Napuljju recimo tvrde da ne pričaju talijanski, već Neapolitanski jezik. Italija je u biti sadržavala četiri historijsko-društvena prostora: Austrijski sjeverozapad, nezavisne italijanske države na sjeveroistoku, Kraljevinu Siciliju na jugu, ili, jeli Vatikan u sredi koji je bio puno, puno veći nego danas. To je Srbima bilo, makar deklarativno, uzor pri stvaranju Jugoslaviju, zato su se nazivali "balkanskim Pijemontom", jer je i italijansko ujedinjenje krenulo pod vodstvom te države. Na sličan način je i kod njih Toskanski dijalekt služio kao blueprint za Italijanski jezik, isto kao što je i Istočnohercegovački kod nas (Trebinje, jugoslovenska Firenca  ). No, osnovni problem u tome je, jeli, što oni nisu shvatali da nisu Pijemont, već Sicilija.
|
|
Vrh |
|
 |
Croato
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:40 |
|
|
Pajdo, ispravi naslov teme nekako. 
|
|
Vrh |
|
 |
PaoUČikolu
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:41 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Croato je napisao/la: Bosna i Hercegovina je zapravo zbog svoje strukture dosta decentralizirana.
Zanimljiv primjer je kada čitate ambalaže proizvoda, često ćete naići da su uvoznici za države u regiji glavni gradovi, a u Bosni i Hercegovini često uz Sarajevo i Široki Brijeg, Gradačac, Posušje, Čitluk, Banja Luka, Cazin, Trebinje... Ma Sarajevo se razvija nauštrb Tuzle i ostalih općina što nije dobro po Muslimane u globalu i budućnosti. Bošnjaci su se definitvno zeznuli. Zamisli narod si bez svoje države koji postoji u samo 3 prava grada i onda još ideš to dodatno centralizirati.
|
|
Vrh |
|
 |
POPOVO_POLJE
|
Naslov: Re: Šta je bolje, da je glavni/veliki grad superioran u odnose na ostale ili da država ima dobru izj Postano: 13 ruj 2025, 00:43 |
|
|
PaoUČikolu je napisao/la: Ha dobro možda sam u krivu, no koliko se sjećam i dalje se više ljudi iseljava nego useljava u Osijek. Mislim da je danas nikad manja razlika. U svakom slučaju Osijek će vjerovatno prestići Rijeku po stanovništvu. Rijeka ima dosta lošiju starosnu strukturu od Osijeka. PGŽ ima najmanji TFR od svih županija u Hrvatskoj.Riječka okolica je prazna. A gradove puni okolica.
_________________ Inzko izrazio duboku zabrinutost
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|