HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 lis 2025, 19:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 973 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Kakanj - Kraljeva Sutjeska
PostPostano: 29 ruj 2025, 23:20 

Sve će to bogumili preuzeti. I Bobovac, Kraljevu Sutjesku i Visoko. Već su stvorili narativ, kupuju kuće i zemljišta za siću, a u Visokom u gimnaziji veliki broj učenika su Muslimani. Idu u posjete drugim školama, džamijama, održavaju se predavanja o Daidžama i to od strane Muslimana dok ovi sjede i plješću u prvom redu.

https://www.facebook.com/share/p/1FY361BQKY/

Gasi mješalicu, motaj kablove.

Vrh

PostPostano: 29 ruj 2025, 23:32 

Mene čudi šta je u Visokom ,,oduvik'' tako malo Hrvata, da prisustvo samostana nije ocuvalo zajednicu kao drugdje.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 00:06 

daramo je napisao/la:
Znam za slučajeve da su ljudi u to vrijeme prodavali stan u Varešu za 20 000, a stan u Zenici za 30 000.
Ne mogu od stida niti reći za kakvu siću prodaju.

Sića jeste. Ipak, iz perspektive jednog prognanika koji u npr Čapljini pravi kuću a kojemu fali 20.000 maraka da tu kuću dovrši to je mnogo.
Nesretnicima koji su zaglavili na jednom Bobanovom i kojima je dosadilo da već petu zimu provode "pod pločom" upravo tih 20.000 je bio rajski spas.
Oni su u biti time dobivali novu kuću po cijenu stare.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 07:25 

Noname01 je napisao/la:
Sve će to bogumili preuzeti. I Bobovac, Kraljevu Sutjesku i Visoko. Već su stvorili narativ, kupuju kuće i zemljišta za siću, a u Visokom u gimnaziji veliki broj učenika su Muslimani. Idu u posjete drugim školama, džamijama, održavaju se predavanja o Daidžama i to od strane Muslimana dok ovi sjede i plješću u prvom redu.

Ne mogu oni ništa preuzeti dok im ne dopustimo. Primjerice naziv Bošnjak im je dan nitko se od Hrvata nije bunio. Iako je Bošnjak bio samo regionalni naziv isto kao što je Slavonac,Hercegovac... koji su Hrvati koristili dok su oni sebe Turcima zvali. Oni mogu ove svoje laži trkeljati koliko hoće. Mogu nabaviti koliko hoće fraturica. No dok mi kao narod znamo da je to naše ne mogu oni nama uzeti ništa. Njihova trkeljanja o Bobovcu za kojeg su prvi put čuli prije 10 godina su nebitna. Isto kao i za Tvrtka za kojeg su prvi put čuli 1992 radi brigada HVO koje su nosile ime po njemu. Ti ako hoćeš gasi mješalicu odi se i poturčit tako su oni koji su mislili nema se smisla borit pa se poturčili.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 12:54 

POPOVO_POLJE je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:

Ne mogu oni ništa preuzeti dok im ne dopustimo. Primjerice naziv Bošnjak im je dan nitko se od Hrvata nije bunio. Iako je Bošnjak bio samo regionalni naziv isto kao što je Slavonac,Hercegovac... koji su Hrvati koristili dok su oni sebe Turcima zvali. Oni mogu ove svoje laži trkeljati koliko hoće. Mogu nabaviti koliko hoće fraturica. No dok mi kao narod znamo da je to naše ne mogu oni nama uzeti ništa. Njihova trkeljanja o Bobovcu za kojeg su prvi put čuli prije 10 godina su nebitna. Isto kao i za Tvrtka za kojeg su prvi put čuli 1992 radi brigada HVO koje su nosile ime po njemu. Ti ako hoćeš gasi mješalicu odi se i poturčit tako su oni koji su mislili nema se smisla borit pa se poturčili.

Ja nemam veze s Muslimanima niti se družim s njima. Niti smo prodali djedovinu, a pogotovo ne neprijatelju koji te ubijao do jučer. Prodavati kuću i zemljište za 2 terenske plaće je teško ruglo. Kao što sam napisao gore, Visoko su već preuzeli, a po istoj matrici će i ostalo. Toliko ljudi vani, a mrsko im glasovati kako bi preostali dio naroda imao zaštitu i kako bi im se moglo pomoći, a puna usta rodnog kraja i igranki po Njemačkoj, Austriji. Isto kao i kod mojih Posavljaka. Puna usta i galama, a kad treba samo ispuniti 1-2 papira i poslati, e to im je tlaka. Da ne pričamo o narativu, ako moje selo nije u HR entitetu ne treba nitko dobiti. I tako dalje i tako dalje.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 13:30 

Noname01 je napisao/la:
Kao što sam napisao gore, Visoko su već preuzeli, a po istoj matrici će i ostalo.

Visoko M : S : H %
1961 66.8 : 24,3 : 5,9
1971 72,3 : 20,2 : 5,4
1981 70,5 : 16,7 : 4,6
1991 74,5 : 16,2 : 4,1
2013 91,9 : 0,7 : 1,4

U općini Visoko je još prije rata bilo manje od 5% Hrvata. Možda misliš na dva hrvatska sela (Bulčići i Bare) na granici s općinom Kakanj (blizu Kraljeve Sutjeske) gdje je 1991 bilo popisano preko 400 Hrvata, a 2013 nije popisan niti jedan.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 13:50 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Noname01 je napisao/la:
Kao što sam napisao gore, Visoko su već preuzeli, a po istoj matrici će i ostalo.

U općini Visoko je još prije rata bilo manje od 5% Hrvata. Možda misliš na dva hrvatska sela (Bulčići i Bare) na granici s općinom Kakanj (blizu Kraljeve Sutjeske) gdje je 1991 bilo popisano preko 400 Hrvata, a 2013 nije popisan niti jedan.

Ne mislim Visoko kao Visoko nego baštinu koja pripada nama. Oni je svojataju, a "naši" na razno razne načine im u tome pomažu i sudjeluju.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 14:04 

Noname01 je napisao/la:

To mi je baš bilo bizarno sta tamo nema vise hrvata, okruzeno hrvatskim krajevima sa velikim samostanom, to je inace bio recept za opstanak znacajne hrvatske zajednice.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 14:07 

Noname01 je napisao/la:

Ne mislim Visoko kao Visoko nego baštinu koja pripada nama. Oni je svojataju, a "naši" na razno razne načine im u tome pomažu i sudjeluju.
To je kod njih prolazno, prije toga su bili najvjerniji Titu, Paveliću i Karađorđevićima. Trenutno se igraju da su dobri bošnjani, tko zna što donosi sutra?

Ako misliš na fratre, fratri nisu "naši", muslimani i fratri jedni druge zaslužuju, fratri takijaju muslimane s namjerom da ih nekad u budućnosti pokrste, a muslimani takijaju fratre zato što im trebaju halal katolici za ostvarenje islamističkih planova.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 14:36 

Molim vas, ostavite se priče o Visokom na temi o Kaknju/Kraljevoj Sutjesci. Ima tema o Visokom, pa predlažem administraciji da ove zadnje postove prebaci tamo.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 18:06 

Noname01 je napisao/la:

To je kod njih prolazno, prije toga su bili najvjerniji Titu, Paveliću i Karađorđevićima. Trenutno se igraju da su dobri bošnjani, tko zna što donosi sutra?

Ako misliš na fratre, fratri nisu "naši", muslimani i fratri jedni druge zaslužuju, fratri takijaju muslimane s namjerom da ih nekad u budućnosti pokrste, a muslimani takijaju fratre zato što im trebaju halal katolici za ostvarenje islamističkih planova.

Fratri nemaju nikakvu namjeri da ih pokrste a i da imaju koliko su ih to pokrstili od odlaska Turaka do danas? Namjera fraturica je jednostavno biti uz vlast kao što su bili za vrijeme Turaka. Kralj Stjepan Tomašević još živ a Zvizdović trči na noge Turcima i iskazuje im vjernost.Oni su imali svoju adhnamu kojom su zaštićeni koliko toliko, narod to nije imao. Pisao sam ovo već na jednoj drugoj temi. Oni su bili naše vođe tada. Oni su bili jedini pismeni ako bi bio neki problem između nas i Turaka,poturica oni su bili naše vođe. To su izgubili odlaskom Turaka. Običan narod je dobio školovanje i nije im trebao neki lokalni pop za sve više. Izgubili su svoj status. Zato oni obožavaju kad ih poturice nazivaju čuvarima Bosne osjećaju neku važnost koju su imali do odlaska Turaka. Onda imaš ovu drugu grupu koja se samo prilagodi.Recimo prije 10-ak godina lokalni visočki Muslimani bi redovno tukli sjemeništarce kada bi izašli u grad. Lokalne fraturice su rekle da ne mogu oni tu ništa jer su muslimani tamo većina. Tako je i fraturica Janko Ljubos i dan danas ljubitelj sarajevskih medija kod kojih svako ispali nešto anti-hrvatsko dijelio cigarete muslimanskim vojnicima u Bugojnu dok su Hrvate odvodili u logor. Nisam siguran za ovo ali sam čuo da su ona dva ubijena fratra u Fojnici bili velike fraturice i da su oni krivi što u Fojnici HVO nije prvi napao i stvorio si prednost jer su oni bili "protiv rata" već su muslimani prvi napali i logično onaj koji prvi napadne ima prednost iznenađenja. Naravno nisu svi fratri izdajice i daiđže ima tu i dobrih i časnih fratara koji su uz svoj narod ovdje ne ubrajam one HDZ-ovce jer velik dio HDZ-ovih fratara bi da nisu u službi u Mostaru nego recimo u nekom selu kraj Tuzle bile daiđže. Vlast je vlast. Pogledaj srpske svećenike. Za medije iz Sarajeva svako malo intervju davaju mnogi naši svećenici.Kad je neki intervju za sarajevske medije dao srpski svećenik?

Fra Marko Oršolić za N1: BiH će opstati kad ne bude ni Hrvatske ni Srbije

Zamisli ti tu razinu turčenja, za srpske svećenike nezamislivo. Srbi će imati svoje Bursaće i Lazoviće ali to nikad neće biti svećenstvo.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 18:38 

POPOVO_POLJE je napisao/la:

Fratri nemaju nikakvu namjeri da ih pokrste a i da imaju koliko su ih to pokrstili od odlaska Turaka do danas? Namjera fraturica je jednostavno biti uz vlast kao što su bili za vrijeme Turaka. Kralj Stjepan Tomašević još živ a Zvizdović trči na noge Turcima i iskazuje im vjernost.Oni su imali svoju adhnamu kojom su zaštićeni koliko toliko, narod to nije imao. Pisao sam ovo već na jednoj drugoj temi. Oni su bili naše vođe tada. Oni su bili jedini pismeni ako bi bio neki problem između nas i Turaka,poturica oni su bili naše vođe. To su izgubili odlaskom Turaka. Običan narod je dobio školovanje i nije im trebao neki lokalni pop za sve više. Izgubili su svoj status. Zato oni obožavaju kad ih poturice nazivaju čuvarima Bosne osjećaju neku važnost koju su imali do odlaska Turaka. Onda imaš ovu drugu grupu koja se samo prilagodi.Recimo prije 10-ak godina lokalni visočki Muslimani bi redovno tukli sjemeništarce kada bi izašli u grad. Lokalne fraturice su rekle da ne mogu oni tu ništa jer su muslimani tamo većina. Tako je i fraturica Janko Ljubos i dan danas ljubitelj sarajevskih medija kod kojih svako ispali nešto anti-hrvatsko dijelio cigarete muslimanskim vojnicima u Bugojnu dok su Hrvate odvodili u logor. Nisam siguran za ovo ali sam čuo da su ona dva ubijena fratra u Fojnici bili velike fraturice i da su oni krivi što u Fojnici HVO nije prvi napao i stvorio si prednost jer su oni bili "protiv rata" već su muslimani prvi napali i logično onaj koji prvi napadne ima prednost iznenađenja. Naravno nisu svi fratri izdajice i daiđže ima tu i dobrih i časnih fratara koji su uz svoj narod ovdje ne ubrajam one HDZ-ovce jer velik dio HDZ-ovih fratara bi da nisu u službi u Mostaru nego recimo u nekom selu kraj Tuzle bile daiđže. Vlast je vlast. Pogledaj srpske svećenike. Za medije iz Sarajeva svako malo intervju davaju mnogi naši svećenici.Kad je neki intervju za sarajevske medije dao srpski svećenik?

Fra Marko Oršolić za N1: BiH će opstati kad ne bude ni Hrvatske ni Srbije

Zamisli ti tu razinu turčenja, za srpske svećenike nezamislivo. Srbi će imati svoje Bursaće i Lazoviće ali to nikad neće biti svećenstvo.

I meni je palo na pamet kako nigdje izjava srpskih svećenika nego samo naši indijanci imaju izjave od 90-ih pa do dan danas.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 19:38 

daramo je napisao/la:
Znam za slučajeve da su ljudi u to vrijeme prodavali stan u Varešu za 20 000, a stan u Zenici za 30 000.
Ne mogu od stida niti reći za kakvu siću prodaju.

A u Posavini se nakon završetka rata, Srbima kuća sa okućnicom prodavala većinom za 10 tisuća maraka samo. :sad

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 19:45 

I za tih 10.000 KM si mogao kupit plac koji danas vrijede 25.000 €. Nije to tako malo novaca kako zvuči.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 20:00 

https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/re ... bu-1506475

Nisam znao za Osima.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 20:36 

Junuz Djipalo je napisao/la:
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/egzodus-hrvata-iz-bosne-prije-rata-je-bilo-svega-a-sad-nema-nicega-mi-smo-i-modu-ganjali-prema-zagrebu-1506475

Nisam znao za Osima.

Slobodanka kao slobodanka ništa o tome koliko je Hrvata tamo ubijeno i protjerano u ratu ništa o tome koliko je povratnika ubijeno od rata. Glavno je da su stavili u naslov da je prije rata bilo svega odnosno da kako nema Juge ništa ne valja.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 21:32 

Mene živo zanima čega je to bilo prije. Puno djece ali i velike sirotinje. I isto su imali ogroman odljev u Njemačku i prije rata. Ljudi radili u rudniku, cementari, TE, šumu sjekli. Teški su to životi bili.

Vrh

PostPostano: 30 ruj 2025, 21:52 

Mene živo zanima čega je to bilo prije. Puno djece ali i velike sirotinje. I isto su imali ogroman odljev u Njemačku i prije rata. Ljudi radili u rudniku, cementari, TE, šumu sjekli. Teški su to životi bili.

Bili su mladi pa im sve u sjećanju lijepo. Isto kao što bih se i ja odmah vratio u ratno vrijeme da mogu.

Sjećam se jedne tv reportaže Yutela od 1990. iz Kraljeve Sutjeske gdje se lokalni stanovnici žale o besperspektivnosti i teškom životu.
Plaće male a do posla teško... počesto i za biti rudar morala se tražiti veza.
A zato kad je rat počeo, navalila siromašna masa ljudi u HVO privučena iskustvom prvoboraca partizana iz ww2, maštajući u posljeratnim povlasticama i privilegijima, dobrim poslovima... Ali oružja i odora je bilo samo za manji dio koji su smatrani za povlaštene jer su uspjeli ući u HVO. Nisi mogao u HVO bez dobre veze. Kad ja to pričam ljudima - da se u Bosni u vrijeme rata tražila veza za ići u vojsku, teško im je povjerovati.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2025, 09:12 

I za tih 10.000 KM si mogao kupit plac koji danas vrijede 25.000 €. Nije to tako malo novaca kako zvuči.

I to tebi dobar deal?
Prodati kuću i okućnicu za plac, meni je rođak prodao stan u Zenici i onda se ovdje zavalio u kredit za još toliko da bi u Mostaru mogao kupiti polovan stan u neboderu.
Jasno koliko su muslimani u tome prošli bolje.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2025, 12:35 

Mogu ti ispričat vlastito iskustvo, tj. mog oca. Kuća mu je bila sve, međutim došli su vojnici, navodno krimosi, znaš kako su kod Muslimama sve neki sitni incidenti, jednom po noći i preživio je ali kuća od tada za njega je vrijedila 0 DEM..

Ja sam je prodao, njega nije bila briga a kad sam ušao u nju nakon rata nije htio ni prespavat u njoj. Uš'o, pogled'o, iziš'o.

Teško je to vama shvatit koji niste prošli slično.

I dobro sam napravio. To je tad bio loš deal ali za tu lovu što sam kupio u Zagrebu danas vrijedi zadoviljavajuće.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2025, 13:38 

daramo je napisao/la:

I to tebi dobar deal?
Prodati kuću i okućnicu za plac, meni je rođak prodao stan u Zenici i onda se ovdje zavalio u kredit za još toliko da bi u Mostaru mogao kupiti polovan stan u neboderu.
Nije to zato što su muslimani bolje prošli, nego je uvijek jeftinije ono što ostaje na strani s muslimanima.

Zamisli alternativni scenarij u kojem je Zenica hrvatski grad, a Mostar muslimanski: Hrvat koji prodaje svoj stan u Mostaru mogao bi za te novce kupiti samo pola stana u stolnoj Zenici :zubati

Vrh

PostPostano: 01 lis 2025, 15:15 

Naravno da su gore prošli, mi smo stan u istočnom Mostaru mijenjali za veći u zapadnom, samo nadoplatili razliku kvadrata tada po tržišnoj cijeni od 1000KM po kvadratu.
Dok je ovaj rođak iz Zenice morao praktično kupiti pola stana za prodani stan iste kvadrature u Zenici.

Jedino za drugog rođaka koji je iz Sarajeva mogu reći sa je dobro prošao, ali je on čekao, izbjegao u Njemačku tako da mu sića nije bila potrebna.
Kad su cijene stanova u Sarajevu skočile prodao i kupio kuću u Makarskoj.

Dok je imovina u vlasništvu Hrvata to je i hrvatsko, kad prodaju imovinu u Kraljevoj Sutjesci tu hrvatsko nije više ništa.

Vrh

PostPostano: 01 lis 2025, 15:34 

daramo je napisao/la:

I to tebi dobar deal?
Nije to zato što su muslimani bolje prošli, nego je uvijek jeftinije ono što ostaje na strani s muslimanima.

Zamisli alternativni scenarij u kojem je Zenica hrvatski grad, a Mostar muslimanski: Hrvat koji prodaje svoj stan u Mostaru mogao bi za te novce kupiti samo pola stana u stolnoj Zenici :zubati

Popis 1948., koji je grad hrvatskiji?

Grad Zenica 15550 S 3269 H 5040 M 6400
Grad Mostar 21606 S 5039 H 6062 M 9981

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 973 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: