|
|
Stranica: 3/5.
|
[ 102 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:25 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89665 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
dreamteam je napisao/la: Mostar sevdah reunion world-fusion musical ensemble from Mostar, Bosnia and Herzegovina playing almost exclusively sevdalinka fused with contemporary musical styles Members Mišo Petrović Sandi Duraković Antonija Batinić Marko Jakovljević Gabrijel Prusina Senad Trnovac Vanja Radoja Antonija Batinić pjeva na romskom:
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:26 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Himzo Polovina, Mostar sevdah reunion Nije toliko ni loš Mostar, Šareno kamenje naravno. Ima li Šareno kamenje išta osim Iza Nove gimnazije? 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1520 of 2558 - 59.42%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89665 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Što se tiče Mostara, sa dna ga pomaže podići i Marin Topić, slikar, koji ima hiperrealistične motive Hercegovine, Neretve, mora i Mostara. Možda ponajbolji realista naših prostora. Ali slikarstvo nije nešto što se mass konzumira kao muzika.   
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:40 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Evo jedna zanimljivost, selo Trebižat kod Čapljine je glazbeno selo, navodno svi stanovnici znaju svirati. Neke Feminemke su od tamo.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:43 |
|
|
|
Što se tiče produkcije glazbenih spotova, Beograd dominira, a i Sarajevo je regionalni centar.
Mislim, pogledajte ovu produkciju, za to trebaš imati studije kojima svi dolaze snimati i štancaju spotove ko na traci
Beograd štanca 100 ovakvih spotova godišnje, Sarajevo 10.
Mass produkcija, svaki s milijunima pregleda.
Zbog toga je Severina otišla u Beograd, tamo su joj svi studiji za snimanje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Karabaja
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:48 |
|
Pridružen/a: 17 ožu 2021, 15:33 Postovi: 12772 Lokacija: 🇮🇷 Upozorenja: 1
|
Li Zongren je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Zoster je neki reggae band, vjerojatno najbolji jugoslavenski toga zvuka.
Zvuče kao sa Jamaice.
Nose sav score Mostara, bez njih bi imao jako zločeste komentare za Mostar, kojem iovako dajem nisku ocjenu.
A ova stvar:
Zvuči kao indie bandovi kao
Umjetnički, interesantni su jer furaju cinični pogled na svijet, ali bez kukadžijstva i patetike.
Moderni Hercegbosanski bend, dobro je što ih je grad zvao za Novu Godinu, pa nije bilo samo orijentalno zavijenje. 40% Zostera su Bošnjaci. Adis Širbubalo, klavijaturista Zostera je harmonikaš Dine Merlina
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:49 |
|
|
Karabaja je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Moderni Hercegbosanski bend, dobro je što ih je grad zvao za Novu Godinu, pa nije bilo samo orijentalno zavijenje.
40% Zostera su Bošnjaci. Adis Širbubalo, klavijaturista Zostera je harmonikaš Dine Merlina A Mostar Sevdah reunion danas sve Hrvati, osim osnivača.  Bendovi su ko nogometni klubovi, traže samo kvalitetu, osim osnivača mijenjaju se vokalisti, svirači itd.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:51 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4539 Lokacija: Dridska Župa
|
Karabaja je napisao/la: Li Zongren je napisao/la:
Moderni Hercegbosanski bend, dobro je što ih je grad zvao za Novu Godinu, pa nije bilo samo orijentalno zavijenje.
40% Zostera su Bošnjaci. Adis Širbubalo, klavijaturista Zostera je harmonikaš Dine Merlina Al zato bezbolnim palicama ne slušaju Vehležovci.
_________________ Hrvatski Džihad je dielo visokog intelektulnog i moralnog dosega
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:52 |
|
|
Kad spominjemo Mostar, osjećam se obvezan i počašćen spomenuti Nitkove.
1520 of 2558 - 59.42%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 21:55 |
|
|
|
Hvala ti, o Kvačice.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 22:01 |
|
|
|
Rika ima izvrsnu rock scenu. Poznat je njihov punk. U manjoj miri tu je Pula.
Banja Luka he navodno imala svoju dobru pop i rock scenu, ali jsko je teško fobavicala do šire publike.
Vinkovci su iskočili u neovisnoj Hrvatskoj. Majke, Kojoti, Colonia
Imate članak na jednon portalu
Kako su Vinkovci 1980-ih stvarali sjajnu rock scenu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croato
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 22:02 |
|
|
Hrvatsku zabavnu glazbu Slovenci obožavaju. Dražen Zečić, Mladen Grdović, Jole, Lidija Bačić, Vigor, pokojni Stavros, mnogo klapa, svi stalno nastupaju u Sloveniji, dok ih u drugim dijelovima ex-YU malo znaju, osim Hrvata u BiH i drugim zemljama ex-YU. Tamo slušaju uglavnom Severinu, Rozgu, Nina, Grašo, Cetinski, Oliver, Gibonni itd. Radio Aktual - jedan od najslušanijih radija u Sloveniji, pušta uglavnom hrvatsku glazbu, uz slovensku i stranu, te tu i tamo druge iz ex-YU. Puna arena u Ljubljani bude na njihovim koncertima. Evo ovaj video ima preko 7.200.000 pregleda sada. https://youtu.be/gx4TSkISsSM?si=Rpb8ZPph-lvmlPga
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 11 lis 2025, 22:21 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 22:06 Postovi: 4539 Lokacija: Dridska Župa
|
|
Jole :(
Meni je baš naporan a, stalno ga općina zivka da piva na Svetog Jakova
_________________ Hrvatski Džihad je dielo visokog intelektulnog i moralnog dosega
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kiler
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 08:52 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26 Postovi: 8284 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Naša Kvačica je napisao/la: Za Mostar znam sigurno u čemu je problem. Aj ti Mostarca natjeraj da pjeva, nema tih para. Đe će se provaljivat, da ga hakaju, to je ispod njegovog nivoa i ugleda.  Ma ko bolan ne pjeva, ne svira. Nemoj se provaljivat, majke ti. 
_________________ Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 09:26 |
|
|
kiler je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Za Mostar znam sigurno u čemu je problem. Aj ti Mostarca natjeraj da pjeva, nema tih para. Đe će se provaljivat, da ga hakaju, to je ispod njegovog nivoa i ugleda.  Ma ko bolan ne pjeva, ne svira. Nemoj se provaljivat, majke ti.  Možda ste vi mlađe generacije pametnije po tom pitanju. Mi đuturumi samo pričamo kako je bilo. 
1520 of 2558 - 59.42%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 10:02 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58 Postovi: 39246 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Kad zaguglaš 'Mostar rap' ima dosta toga.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 10:23 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: kiler je napisao/la: Ma ko bolan ne pjeva, ne svira. Nemoj se provaljivat, majke ti.  Možda ste vi mlađe generacije pametnije po tom pitanju. Mi đuturumi samo pričamo kako je bilo.  Kad sam bio mlađi imao sam neke susrete sa framašima, a kad si s njima to su redovito gitare i pjesmuljci. Ja sam stalno konto samo da ne pođu pjevati, meni dosadno bože sačuvaj. Em ubije priču, em nije interesantno. Imam jednog kolegu osnovnu završio u Livnu i preselili se u Teogir, požalio se meni kako mu je najgore bilo kad pođu pjevati, kaže niti moš šutitit niti moš pjevati. Moje glavno društvo, ovi s kojima sam odrastao kad je god neki skup, rostilj... isključivo elektronika. Podiže atmosferu, ne obraćaš puno pažnju na muziku i potiče priču I zajebanciju . Kako se to pomalo raspalo sada obiteljski s nekim koji puštaju Halida i slične, to se grli, pjeva, ruke se dižu, ali priče nema , meni dosadno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 11:25 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 14:42 Postovi: 8966 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
Robbie MO je napisao/la: PCM je napisao/la: Majke su najjači hrvatski rock band vjerovatno ikada…
Zadar ima masu pop pjevača dalmatinske glazbe - Tomislav Ivčić, Mladen Grdović - to su ikone, teškaši… Nitko od njih se ne sluša ni u Splitu, kamoli van Dalmacije tipa Karlovcu. To je lokalpatriotska priča, a pjesme s motivima Zadra. Zadarski albanci pjevaju kako su "odvajkada" živjeli uz kampanele i more. Grdović se ne sluša izvan Zadra? Ivčić isto? A daj, trolaš valjda radi upisa.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal, It's probably me...
Ej viteže graničaru, na razmeđi dvaju svjetova...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 11:32 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 46195 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Jedino Beograd centar masovne produkcije i praktično su glazbeno poklopili regiju. Svi ostali su lokalna razina.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 15:14 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: dudu je napisao/la: Zadar je gigant, Tomislav Ivčič, Đani Maršan i Mladen Grdović, di češ više. Dalmatinska važnost. Ali to nije nešto što će se konzumirati van Dalmacije. Tipa da netko u Bihaću ili Krapini sluša Grdovića lol. Idealna publika: navijači Zadra se vraćaju u autobusu, nakon pobjede protiv KK Šibenik. Prislikaješ sliku BiH na Hrvatsku. To se samo Bosanci hvalidu kako Oliver ni proda ni pola Zetre. Grdović je slušan diljen Hrvatske. Šta bis tek reka o popularnosti dalmatinskih glazbenika u Sloveniji?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 15:23 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: ITD su Srbi s Korduna koji su studirali u Zg. Itd band je zagrebački sastav. U velikim gradovima svatko je odnikamo doša. Barlovićka i Colnago su došli iz Splita, pa nisu Novi fosili splitski sastav. U Indexima su bili Davorin Popović i Enzo Kesić, pa nisu dalmatinski sastav. Inače, čelni čovik ITD banda Miroslav D. Rus je napravia posli karijeru u samostalnoj Hrvatskoj. https://www.discogs.com/artist/1381415-ITD-Bandhttps://www.discogs.com/artist/788595-Miroslav-Drlja%C4%8Da-RusCitat: Croatian composer, singer/song-writer and musician. Music Editor and co-owner of Hit Records (9) and co-owner of Narodni Radio (Radio Croatia Ltd.)
He used to be a founder, composer and leader of nation-wide popular 'ITD Band' (1982-1989)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 15:43 |
|
|
Lokalne produkcije ima dosta. Stvar je koliko tko uspije dobacit do nacionalne razine. Spli'ski slučaj ti je opisan u pismi Osamdesete. Citat: Tih smo godina slusali Džonija i svi smo nesto pokusavali snimke smo pravili, nosili Škarici praznih se ruku vraćali
A onaj čupavi iz Osmog putnika njegove pjesme danas znaju svi neki su lapani tada govorili kako Djibo nece uspjeti
Daleka obala nije dobila prigodu u Jugotonu, iako je u Splitu razvaljivala godinaman. Pa su prvi album s nacionalnon distribucijon objavili kod Suzy. Osmi putnik i Tutti frutti dobili su nacionalnu distribuciju kod PGP RTB.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 15:58 |
|
|
Evo ja stalno spominjen banjolučku rock scrnu, nigdi ( BL ) Srba s oveg foruma za ju branit. Anj BL Hrvata j Muslimana. https://6yka.com/kultura-i-zabava/banjalucka-rok-scena-osamdesetih-uspjela-gitarijada-koja-je-bila-bolja-od-pop-parade/https://www.frontal.ba/novost/63986/banjalucka-razglednica-rokeri-i-unucicihttps://strazarni-lopov.blogspot.com/2020/06/prica-o-grupi-dinar-neobjavljeni-albumi.html?m=1https://www.cafekajak.com/Forum/forum.pl?msg=36https://impulsportal.net/drustvene-teme/feljton/sa-banjalucke-rok-scene-prica-o-sitnim-biserima-i-jednom-vremenu-i-dio/https://www.nezavisne.com/kultura/muzika/Goran-Gavric-Grga-Rok-scena-je-na-staklenim-nogama-ali-opstaje-zbog-ljubavi/791065Citat: NN: Riječ-dvije o banjalučkoj i rokenrol sceni u regionu?
GAVRIĆ: Banjalučka rok scena postoji, ali nije dovoljno podržana ni medijski ni finansijski, tako da stoji na staklenim nogama. Mladi bendovi ne dobijaju priliku da sviraju, jer na mjestima gdje se sluša rokenrol suvereno vladaju tezgaroši, pa autorski bendovi traže svoju šansu na festivalima kako kod nas tako i u regionu, gdje god je to moguće. Na "Ljetnim danima muzike" trebalo bi dati šansu banjalučkim bendovima da nastupaju kao predgrupe, a banjalučku gitarijadu treba iz kafane vratiti na Kastel. Domaćim snagama potrebna je veća promocija kako sa radija tako i sa televizije. Ovaj grad će uvijek biti čuven po gostoprimstvu, ali trebalo bi više obrati pažnju na svoje umjetnike i pružiti im adekvatnu podršku. Sa druge strane, reći ću da ovaj grad ima dobre muzičare, koji šetaju iz benda u bend, ali je osjetan nedostatak kvalitetnih, darovitih autora, koji bi svojom originalnošću i interpretacijom dali dobre pjesme, kako bi Banjaluka imala svog Šobića, Balaševića, Mladenovića itd. Većina bendova pravi jedne te iste pjesme s angažovanim tekstovima usmjerenim protiv sistema, pjesme sa žestokom muzikom, razornim vokalima, dobro potkovanom produkcijom, ali nauštrb emocije i žive pjesničke slike koja bi se zadržala u glavama i uhu običnog slušaoca.
Zagreb ka' Jupiter ima moćnu gravitaciju koja odvlači BL kadrove. Zaboravia momak Zrinka Tutića. Dugoročno će BL ositit izostanak domaćih Hrvata i sekularnih Muslimana u rocku i popu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 16:58 |
|
|
https://web.facebook.com/groups/139039956131206/Citat:
Banjalučka Rock Scena 80-ih
Osamdesetih godina banjalučka rock scena bila je jedna od najaktivnijih u ex. YU. Problem sto se nije raširila na cijelu Yugu je valjda bio u tome što u to vrijeme Banjaluka nije bila neki veliki medijski centar pa su grupe imale probleme pri izdavanju ploča i kazeta (tada CD-a jos nije bilo). Ja nisam imao sreću to sve odživiti uživo jer sam bio mali ali uz starijeg brata i njegove raje sam uspio itekako dobro naučit šta su: Radio, Basdans, Dinar, Svilleny, Dorian Gray, Keith itd
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Sokolić
|
Naslov: Re: Zašto su neki gradovi kulturni i glazbeni patuljci, a neki su centri produkcije? Postano: 12 lis 2025, 17:11 |
|
|
|
Tribaš imat kvalitetni studio u gradu, ali veliku ulogu ima medijska promičba. Problem znadu bit i mediji u svomen gradu koji se mandarinski ponašadu i ne vididu šta se događa na lokalnoj pozornici. Ili ne želidu vidit. Ili umisto izvistit o tomen šta mladež sluša, išćedu novce – a mladi sastavi nimadu novaca, jednostavno želidu svirat a ne trošit vrime i kreativnu energiju na pogađanje s gramzivin uredniciman i novinariman. Pa projdedu domaći bendovi domaćin medijiman ispod radara.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|