|
|
Stranica: 3842/3845.
|
[ 96109 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: 15 lis 2025, 23:54 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38862 Lokacija: Gl. grad regije
|
Pa ako se njih rađalo prije 10 g. 250 danas je vrlo lako ta brojka veća. S obzirom da se rađa oko 1000 djece godišnje a ima ih puno koji se ne izjašnjavaju Romima, polovica se uopće ne čini nemogućom. Domaći znaju a nije slučajno što nemaš te statistike nigdje. 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Noname01
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 00:02 |
|
|
Citat: Prema osnovnim pokazateljima prirodnog kre- tanja, romska populacija u Međimurju tek je ne- davno, u skladu s teorijom demografske tranzicije, zakoračila iz predtranzicijske u tranzicijsku fazu (Šlezak, 2010b). Stope smrtnosti vrlo su niske, a stope rodnosti i nadalje bilježe vrlo visoke vrijed- nosti. U proteklom petogodišnjem razdoblju stope smrtnosti bile su minimalnih 1,4 ‰ – 2,4 ‰, a stope rodnosti i nadalje bilježe vrlo visoke vrijedno- sti 39,9 ‰ – 43,9 ‰. Dok ukupno stanovništvo Međimurske županije u promatranom razdoblju bilježi stope nataliteta oko 10,5 ‰, isti pokazatelji romskog stanovništva svojim vrijednostima bilježi četverostruko više vrijednosti. Navedene vrijedno- sti potvrđuju zadržavanje visokih stopa nataliteta i ranije zabilježenih u cjelokupnoj romskoj popula- ciji Hrvatske. U skladu s rezultatima istraživanja (Pavić, 2013.) 1998. – 2008. godine prosječna stopa nataliteta romskog stanovništva u Republici Hrvatskoj iznosila je 45,5 ‰. Posljednjih pet godina romsko stanovništvo sudjeluje s više od 20 % broja živorođene djece Međimurske županije s prosjekom od 22,33 % za cijelo petogodišnje razdoblje. Navedeni podatak upućuje na značajno povećanje udjela romske ži- vorođene djece u odnosu na slično istraživanje u razdoblju 2000. – 2008. kada su Romi činili u pro- sjeku 15,19 % ukupnog broja živorođene djece u Međimurskoj županiji (Šlezak, 2013.). https://hrcak.srce.hr/file/339994https://zir.nsk.hr/islandora/object/pmf ... m/PDF/viewCitat: U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece u Međimurju, prema podacima matičnih ureda za 2020. godinu u Međimurju. Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma, te ostalih nacionalnosti 16. U pitanju je 2020.godina
https://www.mnovine.hr/medimurje/pogled ... medimurju/Citat: Inače, u 2024. godini u Međimurju su rođena 902 djeteta. Da bi se poboljšao natalitet ne pomažu ni brojke iz romskih naselja, gdje je natalitet zadnjih godina prestao bujati.
Znači sve i da se ijedan Rom ne izjašnjava kao Hrvat otprilike čine udio 30%, a možda i više. Ukoliko se kriju i među Hrvatima moglo bi to ići i do 35%. 292/902= 32,37% Recimo zbog ovog navoda "bujanje" pa recimo da su pali na 280, a možda su ostali na istom broju ili prebacili magičnih 300 i sada stagniraju kao što ima gore navedeno što sam postavio iz jednog istraživanja. 280/902= 31,04% 300/902= 33,25% https://medjimurski.hr/prosle-godine-u- ... vih-imena/Prije 10 godina "urnebesan" naslov, a danas izgleda minimum i moramo moliti Boga da nema Roma Radića, Horvata, Marića 
|
|
Vrh |
|
 |
Li Zongren
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 00:56 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 3423 Lokacija: Dridska Župa
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pa ako se njih rađalo prije 10 g. 250 danas je vrlo lako ta brojka veća. S obzirom da se rađa oko 1000 djece godišnje a ima ih puno koji se ne izjašnjavaju Romima, polovica se uopće ne čini nemogućom. Domaći znaju a nije slučajno što nemaš te statistike nigdje.  Cige se dosta iseljavaju. To je svugdje tako.
_________________ Mir nema alternativu, BiH ima. Srušimo BiH da bi očuvali mir!
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 06:53 |
|
|
zet je napisao/la: Urnebes od naslova. Njima je 22% “gotovo trecina”  . A od te gotovo trecine se lako u lovackoj prici izmedju kolega dodje do “pola u zupaniji”. I eto nas sad komentiramo na forumu o tome. Oni iznose neke podatke i mene time sve vise uvjeravaju da se danas rađa trećina Roma, sto ja nisam znao ni očekivao. Koji su vaši argumenti da to nije tako. Podsjećate me na Šporeta.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 07:22 |
|
|
Asimilacija je jedini put. Moram priznat da mi se čini i uspješna. Ne funkcionira u čisto romskim mjestima. Piškorovec je nadaleko poznat kao problematično mjesto ali evo, gore kad gledaš fotku vidiš da ima malo garavije 'normalne' djece. Zadnjih godina i ne čujem za neke probleme. More bit da su se smirili.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
LeTdoS
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 07:35 |
|
Pridružen/a: 23 lip 2025, 18:42 Postovi: 763 Lokacija: cvit mediterana
|
Treba nabavit podatke za posljednje dvije godine da vidimo trend. Mislim znao sam da gore ima Roma, ali i meni su ove brojke prevelike.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 07:36 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62809 Lokacija: DAZP HQ
|
Mobitel je đava, mlađe generacije se po cijelom svijetu asmiliraju u modernost i konzumerizam.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 07:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85024 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Romi su nomadski narod, i nigdje ne mogu živjeti sami, iako ih je 10-12 milijuna nema nijedne općine u Europi s njihovom većinom, kamoli regije, čak ni u Rumunjskoj. Jedini izuzetak, koji i nije izuzetak, je gradska općina Čair u Skopju, ali to je romska četvrt u gradu. Ako im koncentracija poraste oni samo idu tamo gdje ih je manje. Jer su si međusobno konkurencija za biznise kojima se bave. There's only so much sekundarno željezo. Oni koji žive normalnim životom, kao Romi u Srbiji (kojih je 5%), oni su asimilirani. Ti Međimurski Romi su ustvari mađarski Romi, pokazuju kakva je situacija u cijeloj Mađarskoj. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 07:53 |
|
|
Šuto Orizari u Skoplju, Čair je većinski albanski.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 07:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 85024 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Postoji li većinski romska općina u Međimurju.
Ne mislim na izjašnjavanje, svi se izjašnjavaju kao 100% Hrvati.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 07:55 |
|
|
dudu je napisao/la: Šuto Orizari u Skoplju, Čair je čisto albanski. E da.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 07:57 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Postoji li većinski romska općina u Međimurju.
Ne mislim na izjašnjavanje, svi se izjašnjavaju kao 100% Hrvati. Ne izjašnjavaju se kao Hrvati, velika većina kao Romi. Općina Pribislavec ima najveći udio Roma.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:07 |
|
|
Malo se bolje zagledajte u lica kandidata.  Ima i puno Hrvata romskog podrijetla. Nisu asimilacija i miješanje počeli jučer.
Privitak/ci: |

FB_IMG_1760594682476.jpg [ 330.41 KiB | Pogledano 341 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:12 |
|
|
dudu je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Postoji li većinski romska općina u Međimurju.
Ne mislim na izjašnjavanje, svi se izjašnjavaju kao 100% Hrvati. Ne izjašnjavaju se kao Hrvati, velika većina kao Romi. Općina Pribislavec ima najveći udio Roma. Zašto ja onda pamtim Međimurje kao najhomogeniju županiju sa 99% Hrvata, jel to popis 1991 Ustvari ZHŽ je najhomogenija, daleko
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:21 |
|
|
Popis 1991, općina Čakovec je ustvari cijelo Međimurje
Čakovec ukupno 119.866 Hrvata 112.660 ostalih i neizjašnjenih 7000
|
|
Vrh |
|
 |
Explorer
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:37 |
|
|
[quote="Junuz Djipalo"]Pa ako se njih rađalo prije 10 g. 250 danas je vrlo lako ta brojka veća. S obzirom da se rađa oko 1000 djece godišnje a ima ih puno koji se ne izjašnjavaju Romima, polovica se uopće ne čini nemogućom.
Domaći znaju a nije slučajno što nemaš te statistike nigdje.
[img]https://www.mnovine.hr/wp-content/uploads/2018/03/iskaznice-knji%C5%BEnica-prva%C5%A1i%C4%87i-Mursko-Sredi%C5%A1%C4%87e1.jpeg[/img][/quote]
Ne može se mnogo videti s ove slike. Prebrojao sam 10/35 dece s nešto tamnijom do potpuno tamnom kompleksijom. Od njih bi pola mogli biti čisti Hrvati. S druge strane, primetio sam da među Romima u Hrvatskoj ima mnogo "belih", često i plavokosih. I u Srbiji je sve više takvih, ali još uvek potpuno preovlađuju "klasični". Isto za ovu sliku s političarima, nekome bi ovaj 3. sleva izgledao kao Ciganin, ali meni je i on klasični Hrvat, doduše jedan dosta ređi tip. Ostali nemaju nikakve romske osobine
|
|
Vrh |
|
 |
GmbH
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:44 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Malo se bolje zagledajte u lica kandidata.  Ima i puno Hrvata romskog podrijetla. Nisu asimilacija i miješanje počeli jučer. Dovoljno je sjetiti se kako izgleda Dražen Ladić  Zanimljivo, Ladić je u Međimurju na glasu kao čisto hrvatsko prezime, a legendarni Ladara izgleda kao ordinarni skupljač željeza. S druge Srećko Bogdan izgleda daleko "hrvatskije" a Bogdan kod njih važi za cigansko prezime. Promjena prezimena je standardni obrazac kod Roma koji žele živjeti kao "gadžo" u Međimurju, najčešće biraju arhetipska međimurska prezimena tipa Horvat ili Posavec jer bi s originalnim prezimenima teško konkurirali npr. na tržištu rada.
|
|
Vrh |
|
 |
Diablo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:46 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Popis 1991, općina Čakovec je ustvari cijelo Međimurje
Čakovec ukupno 119.866 Hrvata 112.660 ostalih i neizjašnjenih 7000 Sad je pitanje ,koliko je roma među popisanim Hrvatima ? Osobno sam se uvjerio da postoje i iz nekog razloga mrze škutore vise od ijednog komunjare. Valjda da se dokažu lokalcima sta li... Inače sva radnja se odvijala na jednoj bausteli skandinavskog tipa ,prije nekih 5 god. 
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:48 |
|
|
Moja poanta i jest bila da su se izjašnjavali Hrvatima.
Na popisu 1991 Međimurje imalo 95% Hrvata, iako sam ja nekako pamtio i više, ne znam otkuda, vjerojatno neki krivi izvor.
|
|
Vrh |
|
 |
Diablo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:49 |
|
|
Također kad su "braća" krenula kuci , kupili su neki kombi koji je zrio za otpada i nabili u njega toliko smeća da su gume skoro dodirivale šasiju (polovni štednjaci, ves mašine, grijalice i razne vrste alata) . Ipak nije krv voda... Jos uvijek nam nije jasno, kako je uspio doc do zagorja s onim
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:50 |
|
|
Pa jesi li se pitao zašto ih nema u većem broju nigdje drugo u Hrvatskoj? Nije ni čudo što ne vole. 
|
|
Vrh |
|
 |
Diablo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 08:57 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pa jesi li se pitao zašto ih nema u većem broju nigdje drugo u Hrvatskoj? Nije ni čudo što ne vole.  Samo sam se pitao kakav Hrvat može leć sa romkinjom i širit dalje genetiku ili jos gore Hrvatica sa romom... Radije bi ga stavio na panj i skratio mu muke( mislim na ovog u gacama). Al da se vratimo na temu, naravno da postoje Hrvatizirani Romi iz to u znacajnom postotku. Čak ih i Rijecani etiketiraju ciganima, sve do jednog gore sto prvo nisam shvaćao al sad mi je sve jasno.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 09:00 |
|
|
Ustaše su ih očistile u WWII. U Međimurju nije bila NDH pa su opstali.
|
|
Vrh |
|
 |
GmbH
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 09:06 |
|
|
Ima Roma i u Varaždinskoj županiji, ali to je mahom prelijevanje ovih iz Međimurja. HDZ je na prošlim lokalnim izborima pobijedio jer je njihov kandidat za župana kupio stotinjak glasova u jednom romskom naselju.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2025. Demografska Santa Barbara Postano: Jučer, , 09:12 |
|
|
Diablo je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Pa jesi li se pitao zašto ih nema u većem broju nigdje drugo u Hrvatskoj? Nije ni čudo što ne vole.  Samo sam se pitao kakav Hrvat može leć sa romkinjom i širit dalje genetiku ili jos gore Hrvatica sa romom... Radije bi ga stavio na panj i skratio mu muke( mislim na ovog u gacama). Al da se vratimo na temu, naravno da postoje Hrvatizirani Romi iz to u znacajnom postotku. Čak ih i Rijecani etiketiraju ciganima, sve do jednog gore sto prvo nisam shvaćao al sad mi je sve jasno. Čuj na panj?  Tanja Savić sa sestrom.  Bome...
|
|
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|