|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Brane
|
Naslov: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 27 stu 2025, 10:14 |
|
|
Netko je nedavno napisao na HBF da je Republika Hrvatska izdržala 35 godina kao samostalna država. Što je skoro duplo više od 20 godina SHS i Prve Jugoslavije. Naime Banovina Hrvatska je proglašena mislim 1939 godine dogovorom Hrvata i Srba. Da li je vrijeme za novi dogovor Hrvata i Srba ?? DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Naravno ovo sam uzeo kolokvijalno  kao pandan Banovini, pogotovo iz razloga jer bi teritorijalno DUČE pokrio otprilike prostor Banovine (Hrvatska + HB) Koji je smisao uopće dogovora sa Srbima ?? Pa vrlo jednostavno kako su se Francuska i Njemačka dogovorile nakon WW2 i potpisale Business Deal o trgovini željeznim rudama (Ukoliko ne pratite detaljno Franko-Germanski ratovi su vođeni više manje za područje Ruhr di se nalaze najveće rude u Europi od željeza pa nadalje) kasnije je taj deal bio temelj za EZ i danas EU. Gledajući povijesno kontekst odnosa Hrvata i Srba, dogovorom bi izbacili iz fokusa ove manje nebitne države Sloveniju, BH, Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju koje stalno rovare i guraju se u fokus i ne samo da se guraju nego žele i bit gazde i određivat šta i kako će se radit. Naravno da bi se to uopće postiglo morali bi se stavit na stol nekakvi zajednički projekti od interesa i jednima i drugima. S druge strane trebali bi se riješit i najveći problemi, možda ne svi, ali većina kočničara. PROMET - TRANZIT To je definitivno projekt broj jedan ne samo za RH-RS nego i za južnu Europu pa i kompletnu EU, pričamo o milijardama investicija. 1. AUTOCESTE 2. VLAK 3. RIJEČNI BRODOVI TOP PROBLEMI HRVATSKE - ratna odšteta - arhivi JNA pronalazak nestali - jugoslaveni iz maske srbstva koji rovare po Hrvatskoj - teroristička organizacija SPC TOP PROBLEMI SRBIJE - jugoslaveni iza maske ustaštva koji rovare po Srbiji Koji su ostali problemi za Srbiju ?? Da li je ovo realno ?? Šta misli o ovome ratna generacija, koja je 5 godina ratovala protiv srba ?? Da li je Politika danas najveći stoper dogovora ili vanjski utjecaji ?? Ukratko DUČE bi bio nešto kao Češko-Slovača, koji su se rastali dogovorom i svatko na svoju stranu. Možda će netko reć da smo se i mi rastali, al to jednostavno nije istina! Praktično da, al formalno još uvijek neka sociološka Jugoslavija živi punim plućima, barem u RH ne znam za Srbiju. Najbolji dokaz za to je BH di taj Jugo faktor već 30 godina sprečava bilo kakav dogovor Srba i Hrvata koji žive u BH.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zviezda Granda
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 27 stu 2025, 13:02 |
|
|
|
To da mogu čede i talijani klat Rvate dok ustaše drže svijeću.
Pa onda par desetljeća kasnije pjevat njiove prave rvacke pjesme, oj oj oj
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zviezda Granda
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 27 stu 2025, 13:29 |
|
|
|
Evo npr. što su radile dične ustaše dok su četnici klali Hrvate u Rami?
Bili su u im u svojstvu saveznika u toj operaciji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 27 stu 2025, 13:52 |
|
|
Zviezda Granda je napisao/la: To da mogu čede i talijani klat Rvate dok ustaše drže svijeću.
Pa onda par desetljeća kasnije pjevat njiove prave rvacke pjesme, oj oj oj Realno najviše hrvata su u WW2 zaklali slovenci, najveće masovne grobnice Hrvata su po Sloveniji. Nikad nisam čuo za neku masovnu grobnicu iz WW2 u Srbiji. Možemo i o DR Zapovjednik JNA prilikom okupacije Vukovara je bio crnogorac Veselin Šljivančanin Citat: Šljivančanin se vidi kao uvjereni sljedbenik Tita, sebe smatra istinskim antifašistom Evo sam kaže da je crnogorac Albanac preživio Ovčaru Jedini krivac za zločin na Ovčari i za sva događanja je JNA. Ne mogu biti četnici, paravojne formacije, Arkanovci, Šešeljevci kad su bili svi pod komandom JNA, kaže Hajdar Dodaj. Vilim Karlović preživio Ovčaru Citat: Na taj način sam spašen. U svemu je glavnu ulogu igrala JNA - pa čak i u mom spašavanju. Osim mene, još je šest ljudi sa Ovčare izvedeno i spašeno...“
Nakon Ovčare, Vilim Karlović završio je na Veleprometu. Kada je došao 21. studenoga, ostalo ih je svega 70-ak, bili su pod osiguranjem vojne policije i smjestili su ih u 'Stolariju'. Zapovjednik voda JNA bio je jedan Makedonac, koji ih je, kako je rekao, “davao kao piliće na klanje četnicima...“
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 27 stu 2025, 22:17 |
|
|
Njemci i Francuzi su stoljećima međusobno se klali puno gore nego mi i Srbi, da ne spominjemo dva svjetska rata, ali su intelignetni narodi, zakoračili u moderno doba i postali pokretačka osovina EU, da smo pametni tako bi smo trebali i mi i Srbi. Nisu Francuzi i Njemci zaboravili svoju prošlost, ali im prošlost nije kamen oko vrata za budućnost. Mi i Srbi ne trebamo bit prijatelji, ali se jako dobro razumijemo, ne treba nam prevoditelj, osim toga, i jedni i drugi smo izumirući narodi, te da smo mudri, trebali bi smo nadilazit naše pripetije, jer kad god Srbi i Hrvat međusobno se iscrpljuju, od toga najviše koristi imaju ovi mali narodi, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Šiptari i takozvani Bošnjaci. Kad bi Srbi i Hrvati bili pragmatični i našli kompromis, da ne bacamo jedni drugima klipove pod noge, podjelili interesne sfere, pa čak pomagali jedni drugima na neki način, možda bi smo izbjegli mnoge probleme koje imamo danas. Cvetković-Maček je možda najbolja epizoda u srpskohrvatskoj prošlosti, te da je opstala takva Jugoslavija, gdje bi Srbi i Hrvati bili kao Mađari i Austrijanci u Austrougarskoj, vjerujem da bi bili možda i najjača sila u ovom dijelu Europe. Može se o Jugoslaviji i Titu mnogo što reći, ali nitko ne može osporit kako je to bila regionalna sila, pa tako srpsko-hrvatsko eventualno nekakvo savezništvo, partnerstvo, ne mora bit zbog ljubavi, već zbog obostrane koristi. Na kraju krajeva, pa vidimo i na primjeru BiH kako je to kad se Srbin i Hrvat slože, tko nam onda što može. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
POPOVO_POLJE
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 28 stu 2025, 05:24 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Njemci i Francuzi su stoljećima međusobno se klali puno gore nego mi i Srbi, da ne spominjemo dva svjetska rata, ali su intelignetni narodi, zakoračili u moderno doba i postali pokretačka osovina EU, da smo pametni tako bi smo trebali i mi i Srbi. Nisu Francuzi i Njemci zaboravili svoju prošlost, ali im prošlost nije kamen oko vrata za budućnost. Mi i Srbi ne trebamo bit prijatelji, ali se jako dobro razumijemo, ne treba nam prevoditelj, osim toga, i jedni i drugi smo izumirući narodi, te da smo mudri, trebali bi smo nadilazit naše pripetije, jer kad god Srbi i Hrvat međusobno se iscrpljuju, od toga najviše koristi imaju ovi mali narodi, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Šiptari i takozvani Bošnjaci. Kad bi Srbi i Hrvati bili pragmatični i našli kompromis, da ne bacamo jedni drugima klipove pod noge, podjelili interesne sfere, pa čak pomagali jedni drugima na neki način, možda bi smo izbjegli mnoge probleme koje imamo danas. Cvetković-Maček je možda najbolja epizoda u srpskohrvatskoj prošlosti, te da je opstala takva Jugoslavija, gdje bi Srbi i Hrvati bili kao Mađari i Austrijanci u Austrougarskoj, vjerujem da bi bili možda i najjača sila u ovom dijelu Europe. Može se o Jugoslaviji i Titu mnogo što reći, ali nitko ne može osporit kako je to bila regionalna sila, pa tako srpsko-hrvatsko eventualno nekakvo savezništvo, partnerstvo, ne mora bit zbog ljubavi, već zbog obostrane koristi. Na kraju krajeva, pa vidimo i na primjeru BiH kako je to kad se Srbin i Hrvat slože, tko nam onda što može.  Ta Titova Jugoslavija je bila sila koja bi da je danas ostala bila većinski Muslimanska i Albanska. Nema valjda potrebe da opet stavljam broj rođenih i umrlih po nacionalnosti 1990.
_________________ Inzko izrazio duboku zabrinutost
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 28 stu 2025, 08:44 |
|
|
POPOVO_POLJE je napisao/la: Perun_Velež je napisao/la: Njemci i Francuzi su stoljećima međusobno se klali puno gore nego mi i Srbi, da ne spominjemo dva svjetska rata, ali su intelignetni narodi, zakoračili u moderno doba i postali pokretačka osovina EU, da smo pametni tako bi smo trebali i mi i Srbi. Nisu Francuzi i Njemci zaboravili svoju prošlost, ali im prošlost nije kamen oko vrata za budućnost. Mi i Srbi ne trebamo bit prijatelji, ali se jako dobro razumijemo, ne treba nam prevoditelj, osim toga, i jedni i drugi smo izumirući narodi, te da smo mudri, trebali bi smo nadilazit naše pripetije, jer kad god Srbi i Hrvat međusobno se iscrpljuju, od toga najviše koristi imaju ovi mali narodi, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Šiptari i takozvani Bošnjaci. Kad bi Srbi i Hrvati bili pragmatični i našli kompromis, da ne bacamo jedni drugima klipove pod noge, podjelili interesne sfere, pa čak pomagali jedni drugima na neki način, možda bi smo izbjegli mnoge probleme koje imamo danas. Cvetković-Maček je možda najbolja epizoda u srpskohrvatskoj prošlosti, te da je opstala takva Jugoslavija, gdje bi Srbi i Hrvati bili kao Mađari i Austrijanci u Austrougarskoj, vjerujem da bi bili možda i najjača sila u ovom dijelu Europe. Može se o Jugoslaviji i Titu mnogo što reći, ali nitko ne može osporit kako je to bila regionalna sila, pa tako srpsko-hrvatsko eventualno nekakvo savezništvo, partnerstvo, ne mora bit zbog ljubavi, već zbog obostrane koristi. Na kraju krajeva, pa vidimo i na primjeru BiH kako je to kad se Srbin i Hrvat slože, tko nam onda što može.  Ta Titova Jugoslavija je bila sila koja bi da je danas ostala bila većinski Muslimanska i Albanska. Nema valjda potrebe da opet stavljam broj rođenih i umrlih po nacionalnosti 1990. Ma mislim da Perun nije govorio o tom smislu Jugoslavije. Nego da je ostala Banovina, vjerovatno bi WW2 drugačije završio sa strane nas hrvata, sigurno nebi bilo toliko pokolja oko 500.000 hrvata. Možda bi završili kao i Austrija na zapadnoj strani ili neutralni kao Švica. Posljedica te Banovine bi vjerovatno bila da bi se '90e padom komunizma Srbi i Hrvati razdvojili u nekom blažem obliku, možda ne ko Češka i Slovačka. Međutim možda u RH nebi bilo toliko razaranja (32 milijarde $ štete) vjerovatno nebi ni bilo rata u RH jer srbi nebi imali povlašten status u RH kao za vrijeme Juge, pa bi se možda i pasivizirali u tom razdoblju '45-'90 Tako da bi rat bio ograničen na BH Kosovo i možda Vojvodinu i Crnu Goru kao neriješeni dio teritorija srba i Hrvata.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 28 stu 2025, 09:16 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 8905 Lokacija: Herceg-Bosna
|
|
Hrvatska je nadrasla i četnike i ustaše, i općenito neke priče o udovoljavanju okolnim, manje bitnim, narodima i njihovim državama.
Nemamo mi njemce na granici ni francuze da se možeš normalno dogovarati, srpska mitomanija nema granica, a bošnjaci hoće da preko noći izmisle svoju mitomaniju, makar je njihova labava, ne samo zbog činjenica, koje nema ni srpska mitomanija, bošnjačka nema ni ono pravo iskonsko uvjerenje koje srbi imaju. Bošnjačka iskonska uvjerenja su vezana za islam i njihovi najostrašćeniji sunarodnjaci su zapravo zadrti islamisti, a za njih je nebitna nacija i država.
Srbi ne priželjkuju nekakvo globalno pravoslavlje kojemu će se rado predati kada dođe vrijeme, njima je cilj da ostanu srbi i neovisni od drugih, dok svi islamisti isčekuju globalni kalifat.
Kako god bilo, pokušaji dogovora s okolnim narodima nisu nešto vrijedni, najprije trebaš izgraditi silu, nadmoć nad njima, a onda je svaki tvoj dogovor sa njima zapravo njihovo prihvaćanje tvojih, izdiktiranih uvjeta, koji su maskirani u "dogovor" da se lakše proguta.
_________________ Uspjeh muslimana iz 2025.-te godine: Dodik ne smije više raditi u RS-u ono šta radi Lidija Bradara u Federaciji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 28 stu 2025, 09:28 |
|
|
@Brane, upravo to Maček je možda bio mudar kad je govorio "kad se veliki tuku da malu moraju bit ispod stola" I nas i Srbe je WW2 demografski unakazio, suludo je bilo što su stotine tisuća ljudi izginuli zbog bezumnih ideologija i bespotrebnih građanskih ratova a mogli smo proć bez velikih ljudskih gubitaka i čekati osloboditelje kao i neki drugi narodi. Čak mislim da ne bi bilo ni ratova 90tih. Možda bi prije došlo do čehoslovačkog modela raspada da su ostale banovinske granice, niti bi smo imali stigmu Jasenovca, niti kalvariju Bleiburga, koji su bili poganske gorivo srpskohrvatske mržnje 90tih. I sve ovo što danas imamo i mi i Srbi a možda i više, mogli smo imat i bez svih tih silnih stradanja. Zar nam to nije pouka, srpskohrvatsko međusobno iscpljivanje koristi svima drugima osim Srbima I Hrvatima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: DUČE - Dogovor Ustaša i Četnika Postano: 28 stu 2025, 11:46 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 8905 Lokacija: Herceg-Bosna
|
Perun_Velež je napisao/la: Čak mislim da ne bi bilo ni ratova 90tih. Možda bi prije došlo do čehoslovačkog modela raspada da su ostale banovinske granice, niti bi smo imali stigmu Jasenovca, niti kalvariju Bleiburga, koji su bili poganske gorivo srpskohrvatske mržnje 90tih.
I sve ovo što danas imamo i mi i Srbi a možda i više, mogli smo imat i bez svih tih silnih stradanja.
Zar nam to nije pouka, srpskohrvatsko međusobno iscpljivanje koristi svima drugima osim Srbima I Hrvatima. Gledaš to sa odmakom, pa je lako reći da bi bilo bolje i više, problem je što se nikad hrvati nisu imali s kim odgovorit. Da su bile banovinske granice, nije problem, problem je što srbi ne bi poštovali te banovinske granice kao što nisu željeli ni poštivati granice Republike Hrvatske, nego su i tamo htjeli Veliku Srbiju. Da su se fokusirali na uvećanje Srbije preko samo BiH i solidifikaciju svog položaja na Kosovu možda su i mogli, Hrvatska bi imala razloga da sa srbima potpiše nekakav mir a bošnjaci sami ne bi mogli ratovati protiv srba nego bi morali prihvatiti ono što im srbi odrede - smanjenu BiH, ili podijeljenu između Hrvatske i Srbije, uz možda neki bošnjački trokut. Ali srbi su zagrizli previše, dijelom i iz straha da ne postanu malena zemlja bez izlaza na more. Pa su postali još manja zemlja bez izlaza na more. Srbi su u tim kalkulacijama gledali da mogu zauzeti sve ono gdje su prisutni u stanovništvu, uvezati to sa svojim većinskim dijelovima i praviti tako Veliku Srbiju, zemlju s jakim gospodarskim potencijalom i vlastitom obalom. Da su bile granice Banske Hrvatske to ne bi promijenilo ništa što se tiče rata 90-tih jer bi i tada srbi pokušali zavladati cijelom Jugoslavijom po građanskom modelu, Hrvatska bi se htjela odvojiti a oni bi onda krenuli s planom Velike Srbije preko hrvatskih teritorija. Možda bi, eto, nakon rata, bila nešto veća Hrvatska i nešto veća Srbija jer bi particija BiH već bila provedena. Opet o postojanju BiH u ovim granicama su odlučili komunisti, a ne hrvatski i srpski nacionalisti, a cilj postojanja BiH je bio upravo slabljenje i srpskog i hrvatskog nacionalnog faktora koji je bio opasnost za tu multietničnu Jugoslaviju. I oni su to već od ranih dana znali.
_________________ Uspjeh muslimana iz 2025.-te godine: Dodik ne smije više raditi u RS-u ono šta radi Lidija Bradara u Federaciji!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|