|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
PaoUČikolu
|
Naslov: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 03 pro 2025, 13:07 |
|
|
Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžijahttps://rtv-hb.com/vijesti-bosna-i-hercegovina/marko-tokic-za-kompas-bosnjaci-zele-vlastiti-entitet-mi-je-potvrdio-iCitat: „Bošnjačka bi politika već odavno zagovarala treću federalnu jedinicu kada bi mogla riješiti dva ključna problema – hrvatske enklave u središnjoj Bosni i osiguravanje teritorijalne poveznice s Unsko-sanskom županijom“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg Bosne predsjednik Hrvatske samouprave iz 2001. godine prof. dr. sc. Marko Tokić.
Objasnio je da bi, kada bi ti uvjeti bili ostvareni, bošnjačka politika težila ne samo trećoj jedinici, nego i formiranju vlastite Bošnjačke Republike. Kao odgovor na moguće bošnjačko odcjepljenje od Hrvata u Federaciji BiH ističe kako je ono moguće jedino ako pristanu na model konzumnih područja tri elektroprivrede u BiH „tamo gdje tko naplaćuje struju da tu skuplja poreze i upravlja. I da se na takav način uspostave tri federalne jedinice.“
Druga Republika nužnost Poručio je da u pravcu izgradnje bošnjačkog entiteta idu i posljednje netočne izjave Bakira Izetbegovića o omjeru punjenu proračuna u BiH. „Dosadili smo mi njima“, poručio je Tokić.
Istaknuo je da su enklave u Središnjoj Bosni glavni problem za Bošnjake te da upravo one potvrđuju ono na što se stalno ukazuje. „Te enklave najbolji su dokaz da zahtjev za Drugom Hrvatskom Republikom u BiH nije separatistički, nego potvrđuje Bosnu i Hercegovinu kao nužnost.“
Naveo je da je mu je i Zlatko Lagumdžija 2000. godine rekao da zagovara model triju federalnih jedinica, ali uz uvjet revizije omjera 51:49 i povrat dijela teritorija Republike Srpske. „Da Lagumdžija nije 'slučajni prolaznik', vjerojatno bi i danas zastupao uspostavu tri federalne jedinice.“
Upitan je li nacional-unitaristička politika doživjela krah u očima Amerikanaca Tokić je rekao kako je američka administracija odustala od ideje jedinstvene građanske nacije u BiH. „Amerikancima je postalo jasno da je to neizvedivo i nadam se da će i naši federalni partneri to ubrzo shvatiti.“
Kontakti Maxa Primorca Dodao je da Banja Luka ima dugotrajan problem – težnju za priključenjem Republici Srbiji. „Mislim da je njima jasno da takvo što u ovakvim međunarodnim okolnostima nije moguće.“ Istaknuo je i da je političko Sarajevo godinama imalo potporu međunarodne politike, dok se sada prvi put nalazi u poziciji koja zahtijeva više diplomatske vještine i prilagodbu vlastite politike.
„Idu li u tom pravcu neki od političara to ćemo vidjeti.“ Tokić je otkrio i da dvije osobe iz Herceg-Bosne bliske politici, ali ne izravno u njoj, kontaktiraju s Maxom Primorcem. Upitan kakvi su politički stavovi tih osoba, odgovorio je kratko „ispravni“. „Ako američka procjena bude da tri federalne jedinice donose stabilnost BiH, tada Primorac može puno učiniti“, naglasio je Tokić.
'Sećija' i član Predsjedništva Komentirao je i mogućeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na nadolazećim izborima te smatra da HDZ neće odustati od vlastitog kandidata, a da ga oporba neće podržati. „Moguće je da se ipak dogovore oko nestranačkog kandidata, ali ne vidim da o tome razgovaraju“, rekao je Tokić te dodao da je Komšić simbol kraja smisla ovakve Bosne i Hercegovine.
„Tko to ne razumije, ne shvaća u čemu je problem, jer BiH ovakva kakva jeste za Hrvate nema smisla“, naglasio je Tokić. O tome hoće li bošnjačka politika opet pokušati oteti poziciju hrvatskog člana danas krnjeg Predsjedništva rekao je da odlučuje „'sećija' – neformalni centar bošnjačke moći. To su ljudi koji imaju novac, religiozni utjecaj i donekle su uključeni u politiku koji zajednički sjede i donose ključne odluke. Ako politički misle neće ići s kandidatom“, poručio je Tokić.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 04 pro 2025, 06:14 |
|
|
|
Očito je da im je došlo iz dupeta u glavu, ali mislim da je već lagano kasno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 04 pro 2025, 07:38 |
|
|
|
Gledao sam emisiju i prof. dr. sc. Marko Tokić je bio odličan.
Posebno mi se svidjela pjesma o generalu Praljku.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1492 of 2558 - 58.33%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zmaj_od_patrijote
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 04 pro 2025, 08:44 |
|
Pridružen/a: 12 lis 2025, 09:36 Postovi: 97 Lokacija: konsocijacijska federacija
|
Naša Kvačica je napisao/la: Gledao sam emisiju i prof. dr. sc. Marko Tokić je bio odličan.
Posebno mi se svidjela pjesma o generalu Praljku. Čovjek je prezanimljiv, meni je bilo zanimljivo dok je pričao o Samoupravi i tadašnjim dogovaranjima. Vasilj bio smješan, trudio se biti mističan, mislim da se uživio u Stankovića.
_________________ “Nestalo vam je, Bakire, supstance.” dr. Dragan pl. Čović
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hagresor 2.0
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 05 pro 2025, 14:48 |
|
|
ZLATKO LAGUMDŽIJA ZA "SB": "Kojekakva bratija ne odustaje od svojih neostvarenih želja za trećim entitetom"Marko Tokić, nekadašnji predsjednik "Hrvatske samouprave", HDZ-ove kratkotrajne paradržavice iz 2001. godine, u nedavnom televizijskom gostovanju u emisiji mostarske HB televizije kazao je da bi "bošnjačka politika već odavno zagovarala treću federalnu jedinicu kada bi mogla riješiti dva ključna problema – hrvatske enklave u središnjoj Bosni i osiguravanje teritorijalne poveznice s Unsko-sanskom županijom". On je dalje u ovom razgovoru kazao i kako mu je tadašnji predsjednik Alijanse za promjene i današnji šef Misije Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija 2000. godine rekao da "zagovara model triju federalnih jedinica, ali uz uvjet revizije omjera 51:49 i povrat dijela teritorija Republike Srpske. "Da Lagumdžija nije ‘slučajni prolaznik’, vjerojatno bi i danas zastupao uspostavu tri federalne jedinice", ironično je kazao Tokić. Upravo je to bio povod da pitamo ambasadora Bosne i Hercegovine u UN-u Zlatka Lagumdžiju za ove tvrdnje uzurpatora ustavnog poretka BiH. "To je čovjek sa kojim nisam nikada razgovarao tako da možda jednostavno laže ili me je pobrkao sa onima iz dijela SDA koji su me tada napadali da rušenjem tzv. Hrvatske samouprave negiram 'legitimnu volju hrvatskog naroda'. Šta sam tada (kao i sada) mislio, govorio i radio je javnosti poznato: kao predsjedavajući Vijeća ministara i jedan od lidera Alijanse za promjene, na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma, u zajedničkoj akciji naših institucija i međunarodne zajednice smo 'demontirali' rušenje ustavnog poretka koje su tada nazvali Hrvatska samouprava. Tadašnji šef tog nedosanjanog projekta i HDZ-a je završio sa presudom pred državnim pravosuđem i bjekstvom u Hrvatsku gdje mu se gubi vidljiv trag", kaže za "Slobodnu Bosnu" Zlatko Lagumdžija. Ambasador BiH u UN-u kaže da i danas isto misli, te da radi na jačanju države BiH. NEOSTAVARENA ŽELJA ZA PARČETOM "SVOJIH" DRŽAVICA "I danas isto mislim, govorim i radim sve što mogu. Kako na jačanju države tako i u borbi protiv podjela kojima je više puta već presuđeno. I u tome se može naći razlog zašto me ni danas ne popušta kojekakva bratija koja ne odustaje od svojih neostvarenih želja za parčetom 'svojih' državica na račun jedne i jedine Bosne i Hercegovine", jasan je Lagumdžija. Lagumdžija se ovom prilikom osvrnuo na period samoproglašene Hrvatske samouprave kada je demontirana Hercegovačka banka. Kada govorim o dijelu SDA ne mogu a da se ne sjetim kada smo rušili sa SFOR-om i OHR-om samoproglašenu Samoupravu i demontirali im Hercegovačku banku koja je bila projektovana kao Centralna banka samouprave, kad mi se na sastanku kantonalnog odbora u Zenici žalio predsjednik jedne opštinske SDP organizacije (inače ratni vojni invalid), kako su ga napali lokalni SDA-ovci zašto ‘Lagumdžija ruši legitimnu volju hrvatskog naroda’", kaže Lagumžija za SB. Lagumdžija smatra da takozvani treći entitet koji sada zagovara HDZ i njihovi lobisti u Washingtonu počiva na istim separatističkim idejama kao i "hrvatska samouprava". "Sve su 'vojnički' isplanirali, pa tako i Hercegovačku banku kao njihovu projektovanu Centralnu banku Hrvatske samouprave. Očito da kada su se 'oporavili' to se kasnije počelo zvati 'treći entitet' jer je samuopravi presuđeno!", zaključio je Lagumdžija za SB. https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/45 ... tetom.html
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 05 pro 2025, 15:40 |
|
|
Lagumdžija opijen rakijom i islamom fantazira o tome kako je srušio Samoupravu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 06 pro 2025, 13:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89376 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 06 pro 2025, 15:11 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 7997 Lokacija: Herceg-Bosna
|
|
Treći entitet bi psihološli rasteretio malo bošnjake, jer ovaj teret cijele države koji su sebi sami nametnuli i nose baš ih troši, nikako nisu dobro zbog toga.
Dugo vremena oni se zanose idejom kako će Federacijom poklopiti i RS, jer eto, Federacijom će zavladati u potpunosti istiskujući hrvate posve, a onda, zbog toga što Federaciji pripada 2 od 3 dijela u državnoj vlasti, obespraviti srbe, urušiti prava entiteta. Nešto što već i imaju u Predsjedništvu, ali ih smeta pravo veta, urušavanje tog načela bi bio neki od idućih poteza.
Zato i jest ona presuda da imovina pripada državi, a državni nivo će jednom biti muslimanski. To je ta njihova nada.
Naravno da to ne prolazi, tako da je teret "države" na plećima muslimana koji jedini hoće da ona opstane i ima nekakav značaj.
S trećim entitetom valjda bi shvatili da od toga nema ništa pa bi se mogli fokusirati da im bude bolje tu gdje jesu, narod u enklavama okružen srbima i hrvatima u potpunosti. Ali im to nije nikakva prijetnja ako se sami znaju organizirat i učiniti svoje prostore samoodrživim. Neka ne forsiraju neprijateljstvo s komšijama i neće biti sankcija.
_________________ ESLJP: Konvencija ne jamči jednaku težinu svakog glasa na izborima - Aplikacija je pokušaj promjene ustavne strukture - Nije individualno pravo (toč. 10. i 15. Odluke ESLJP, aplikacija br. 34891/21)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 07 pro 2025, 00:36 |
|
|
Treći, ali ni drugi, takozvani "bošnjački entitet" više nije nikakav bauk. Zamolio bih cijenjenog kolegu Cehu, ako može da nam prezentira bošnjačku administrativnu jedinicu kao jednu cjelinu unutar mape BiH 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Marko Tokić za Kompas: Bošnjaci žele vlastiti entitet – to mi je potvrdio i Lagumdžija Postano: 07 pro 2025, 19:38 |
|
|
Perun_Velež je napisao/la: Treći, ali ni drugi, takozvani "bošnjački entitet" više nije nikakav bauk. Zamolio bih cijenjenog kolegu Cehu, ako može da nam prezentira bošnjačku administrativnu jedinicu kao jednu cjelinu unutar mape BiH  Točan rezultat je 0  Ali...  Tamnomaslinasto su Sarajevo i Goražde. To manje-više nitko ne želi. Malo manje maslonasto je komad Olova i TK bez hrvatskih sela. Svjetlije su hrvatska sela u TK i ostatak ZDK bez Hrvata. Žuto su hr. prostori (Vareš-Sutiska, Čajdraš/jug Zenice, Željezno polje/lokalni muslimani u Žepču, Novi Šeer/Hrvati zapadnog Maglaja i poneko selo oko Usore). Drap je hr. koridor prema Žepču, to su bivša srpska sela koja su bila u Tesliću, a danas su pustinje u Zenici. Usora i hr. Žepče su bijeli. Svijetlo zeleno u USK su hrvatski dijelovi Bihaća, Kladuša i Martin Brod. Druga zelena u USK je farba koja nas toliko ne zanima. Zeleno u SBŽu i HNŽu je veći dio Dnovakufa, pola Konjica i istočna Jablanica. Prostori gdje baš i nema Hrvata. Slijedeća varijanta je jug Jajca (Vinac), zapad Travnika (Turbe) i većina Bugojna. Tu su i neka sela na istoku Travnika i većina gradića. U Hercegovini je to Klis/ostatak Konjica i istočna obala Neretve u Mostaru. Sljedeća varijanta je zapadni rub Uskoplja (to su muslimani držali u ratu), rubovi Bugojna s nešto Hrvata, a u Hercegovini Drežnica. Najsvjetlija varijanta je rub Drežnice (većinom planine), sela iznad Hera i krajnji istok Uskoplja, središnji dio NTravnika, komadi Busovače (Kaćuni) i Fojnice. No, kao što rekoh, ja im ne bi dao ništa.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 10 post(ov)a ] |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|