HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 sij 2026, 23:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Super Hrana
PostPostano: 02 sij 2026, 18:56 

Super Hrana ili hrana koja ima brzo i direktno djelovanje na vaš organizam.

Da li postoji hrana koja vas "digne" di znate da konkretno osjetite pozitivne aspekte konzumiranja te hrane, da li povremeno ili redovito nije toliko bitno za ovu temu.

S obzirom da sam ja pokrenuo temu ja ću i navesti primjer "Super Hrane" za mene, ne znam za vas jer nemamo svi isti metabolizam.

BANANE - Energetska Bomba
- Definitivno preporučujem ujutro prije doručka ili umjesto doručka uz mlijeko, kavu ili šta već pijete ujutro, ukoliko vam je previše pojedite pola, a pola podijelite s nekim ili ostavite za marendu
- Ja banane nisam konzumirao kao dijete i tek sada vidim koliki je to bio propust
- Banane jesu teža hrana, pa ako imate problema s tvrdom stolicom nebi bilo preporučljivo konzumirat ih.
- S druge strane ako imate proljev i slično Banane + čokolada (posebno crna za kuhanje) će vam pomoći vrlo brzo i konkretno u stabilizaciji probavnog sustava

slika

Vrh

Naslov: Re: Super Hrana
PostPostano: 02 sij 2026, 23:33 

RIBA - Antistres hrana
- Tek sada po stare dane :zubati sam skužio koliko sam pogriješio što nisam jeo ribu u djetinjstvu
- Riba ima brutalan antistres učinak, ali ju je potrebno konzumirat redovito, ja sam konzumirao ovu iz konzerve isključivo naše proizvođače. Jednom tjedno tunu (mislim da je tuna iz uzgoja pa ne znam da li je extra kvalitete) i 2 puta tjedno srdelu. Nakon 2 tjedna sam primjetio da me više uopće ne živciraju neke obaveze i radovi koje moram obavljati
- Kao što možete i vidjeti birao sam isključivo ribe bez kostiju, tako da mi je što jednostavnije to pripremit, jer mislim da većinu ljudi te kosti i čišćenje ribe odbiju od konzumacije ribe.
- Najjednostavniji način pripreme mi je bio tzv. britanski "Fish and Chips" napravio bi pomfri i otvorio konzervu i uz to mazno Coca Colu. Tko voli brzu hranu ova kombinacija će mu se vrlo vjerovatno svidjeti
- Jedini problem je što moji ne jedu ribu, kao i značajan dio naši hrvata.
- Također u zadnje vrijeme je zbog inflacije i €ura došlo do popriličnog poskupljenja, pa je Tuna oko 4€ a srdela oko 2€
- Dobro je da vas upozorim da se ne preporučuje konzumacija više od 150g tune tjedno

slika

Vrh

PostPostano: 02 sij 2026, 23:47 

Vidiš imaš pravo, ja sam isto zapostavio ribu iako sam sa mora, moram malo pojačat.
Inače možeš kupit bilo koju ribu na ribarnici, ubaciš je u peć 30 min na 200, staviš na papir, poslin samo malo ulja i mirodija, i bude ukusnije od bilo koje konzerve ;)
I ne zaboravi je posolit, čini ogromnu razliku, soli koda je janjetina.
Moreš ubacit kumpira uz nju, pa ti čitav obrok bude gotov odjednom, bez puno muke.

Čišćenje je lako, pogotovo kod nekih vrsta, izvadiš srednju kost tako što je prvo otvoriš ka knjigu i onda povučeš rep s kojim ide većina drače, i ostatak drače je oko peraja

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 01:26 

Rašćika

Na rašćiki sam odrasta, u međuvremenu u svojim 30+ godina saznajem da je ova naša domaća kupusnjača ustvari super hrana u svijetu.

Volim je u vodi, sa slaninom, na suvo, s rebrima. sve oblike. Išao sam i na rašćikijadu u Grude, rade pesto od rašćike.

kada imam želučane smetnje grčeve, ako postoji tanjur rašćike u blizini ne odbijamu ju. Grčevi prođu odmah.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 01:39 

Gljive, losos, sardine, orašasti plodovi, borovnice, grčki jogurt.

Vrh

PostPostano: 03 sij 2026, 01:52 

Meni je baba govorila da kad je bila glad kod nje u Lici za vrijeme drugog svjetskog rata da su usprkos gladi svi bili zdravi zbog kupusa kojeg su imali

2025/2026 - 14,366

Vrh

PostPostano: 07 sij 2026, 18:02 

Raštika do groba

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.