|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 11 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
zapovjednik
|
Naslov: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 28 lip 2011, 19:17 |
|
|
Citat: GRČKA je ponovno paralizirana zbog dvodnevnog generalnog štrajka koji su sindikati organizirali protiv Vlade koja očajnički pokušava usvojiti nove mjere štednje.
Sindikati su radnike zbog povećanja poreza pozvali u masovne demonstracije, dok parlament raspravlja o drastičnim mjerama koje zahtijevaju EU i MMF prijeteći da će Grčkoj uskratiti 12 milijardi eura kako bi ta zemlja do sredine srpnja vratila dugove.
Jučer navečer je grčki premijer George Papandreou molio parlament da obavi svoju "patriotsku dužnost" i glasa za mjere kako bi održali državu "na nogama". O mjerama će se glasati u srijedu i četvrtak. Izglasaju li se te mjere štednje, EU i MMF oslobodit će i drugi dio od 110 milijardi eura pomoći toj zemlji. Europski dužnosnici počet će zatim s finalizacijom pojedinosti vezanih za upumpavanje još 120 milijardi eura pomoći Grčkoj koji bi joj trebali pomoći da plati svoje dugove do kraja 2014. godine.
Policija baca suzavac na prosvjednike I dok premijer vodi svoju bitku u parlamentu, na ulicama Grčke zavladao je potpuni kaos. Policija je na omladinu koja ih je gađala kamenjem i bocama bacala suzavac. Pred zgradom parlamenta, na trgu Sintagma, okupljene su hiljade protestanata. BBC javlja kako su prosvjednici uzrokovali i manje požare.
Zbog općeg štrajka obustavljena je većina javnih usluga, banke su zatvorene, a u bolnicama radi minimalan broj osoblja koji prihvaćaju samo hitne slučajeve. U Ateni ne voze tramvaji i autobusi, trajekti ne plove za otoke, a radnici podzemne željeznice vozili su samo kako bi "Atenjani mogli doći na demonstracije".
Po središtu Atene raspoređeno je više od pet hiljada policajaca.
Radnici na rubu siromaštva "Situacija u kojoj se nalaze radnici je tragična, nalazimo se na rubu siromaštva", kazao je jedan od protestanata za BBC, dodajući: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti".
Sindikati su ogorčeni Vladinim planom da nametne poreze onima koji zarađuju minimalnu plaću. Tome je prethodilo razdoblje u kojem su rađeni i drugi rezovi, što je rezultiralo s više od 16 posto nezaposlenih u državi. Prema anketama, između 70 i 80 posto Grka protivi se Vladinom planu štednje.
"Protivimo se onome što nam pokušavaju napraviti. Vrlo dobro znamo da će ove mjere biti naš nadgrobni spomenik. Radnici će trpjeti ogromne posljedice, kao i svi na svim društvenim razinama", kazao je zaposlenik tamošnje banke.
Herman Van Rompuy, predsjednik Europskog vijeća, kazao je kako će se posljedice glasanja u Grčkoj osjetiti diljem svijeta.
"Postoje neki odlučujući trenuci, i nadolazeći sati bit će odlučujući, presudni za grčki narod, ali i za eurozonu i za stabilnost svjetske ekonomije", citirao je Van Rompuya AFP.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 28 lip 2011, 19:26 |
|
|
Grcka je propala k'o Grcka ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
lider30
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 28 lip 2011, 23:06 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24102 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Tipična situacija. Vlada koja se počela noramlno i racionalno ponašati i uvesti štednju, je pod opsadom svjetine.
Vlade koje su ih vodile strmoglavo su dobijale podršku birača. Populizam se uvijek isplati. Biračka masa je strašno plitka.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 29 lip 2011, 08:29 |
|
|
lider30 je napisao/la: Tipična situacija. Vlada koja se počela noramlno i racionalno ponašati i uvesti štednju, je pod opsadom svjetine.
Vlade koje su ih vodile strmoglavo su dobijale podršku birača. Populizam se uvijek isplati. Biračka masa je strašno plitka. Nema vise normalnog i racionalnog ponasanja Grcka je propala jedino se mogu spasiti ako izadju iz EU.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 29 lip 2011, 08:38 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Vidi ih što prosvjeduju, a imaju svoju državu... ![Big Grin :D](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/biggrin.gif)
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 29 lip 2011, 08:58 |
|
|
Citat: Rat na ulicama Atine, povrijeđene desetine osoba Više od 20 grčkih policajaca povrijeđeno je danas u okršaju sa demonstrantima nedaleko od zgrade parlamenta u Atini, tokom protesta povodom najavljenog usvajanja novih mjera štednje koje međunarodni kreditori zahtijevaju od grčke Vlade.
Rat na ulicama Atine, povrijeđene desetine osoba Skup je u početku bio miran, ali su u popodnevnim satima stotine osoba mlađe dobi, od kojih su mnoge nosile maske na licima, počele da bacaju kamenje na policajce, koji su odgovorili suzavcem.
Sindikati su proglasili 48-satni štrajk u znak protesta protiv najavljenih mjera. U centru Atine raspoređeno je više od 5.000 policajaca, a najviše ih je na trgu Sintagma i ispred zgrade parlamenta.
Jedna osoba je izbodena tokom sukoba između suparničkih grupa mlađih demonstranata, a nekoliko desetina je dobilo medicinsku pomoć zbog otežanog disanja.
Policija je saopštila da je privedeno 18 osoba, dok je pet osoba formalno uhapšeno.
Na protestu se okupilo oko 20 000 ljudi, ali se većina razišla kada je izbilo nasilje. Policija trenutno rastjeruje manje grupe demonstranata sa centralnog trga koji je obavijen dimom.
Grčka je na ivici bankrota, a parlament bi ove sedmice trebalo da glasa o paketu mjera koji uključuje smanjenje javnih troškova, povećanje poreza i dodatnu privatizaciju.
Škole, javni i saobraćajni servisi, kao i mnoge privatne firme, obustavili su rad. Štrajk su organizovali najveći sindikati javnog i privatnog sektora.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 29 lip 2011, 09:24 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60320 Lokacija: DAZP HQ
|
eto nama još više peneza od turizma.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zapovjednik
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 29 lip 2011, 09:25 |
|
|
dudu je napisao/la: eto nama još više peneza od turizma. Kome vama,pa ti zivis u BiH,a ne u Hrvatskoj.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dudu
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 29 lip 2011, 09:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60320 Lokacija: DAZP HQ
|
zapovjednik je napisao/la: dudu je napisao/la: eto nama još više peneza od turizma. Kome vama,pa ti zivis u BiH,a ne u Hrvatskoj. ne dijelim ja to, Hrvatska, Herceg-Bosna, potato potejto.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zaba1111
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 29 lip 2011, 09:49 |
|
|
lider30 je napisao/la: Tipična situacija. Vlada koja se počela noramlno i racionalno ponašati i uvesti štednju, je pod opsadom svjetine.
Vlade koje su ih vodile strmoglavo su dobijale podršku birača. Populizam se uvijek isplati. Biračka masa je strašno plitka. Masa ko masa, ništa novo, poznato oduvijek. Pravo pitanje je kako se odgovorno postaviti prema problemu u odnosu na neinformiranu masu. Ukoliko političari nisu odgovorni , a prijeti im još neodgovornija oporba koja je još , nimalo slučajno, nahuškana i podupirana od vanjskih "prijatelja", unutarnjih nvo, sindikata, udruga...(često financiranih iz vana), onda se teško oduprijeti organiziranoj mašineriji kojoj je krajnji cilj poroboti države na koje su bacili oko, a procijenili su da se ovi neće znati obraniti. Npr. ako u HR nema para za zahtjeve seljaka, sindikata..., vlast objavi da nema povećanja naknada, onda to može proći samo ako postoji i odgovorna oporba koja će također objasniti narodu da je povećanje nemoguće i dugoročno katastrofalno, ali kad se imaju takvi mediji, nvo, sindikati, oporba i vanjski igrač, veleizdajnik Mesić koji staje na stranu dugoročne katastrofe, onda ni Sanader, onakav kakv je bio, nije moga drugačije nego državu populizmom gurati u katastrofu. Tako da je ipak dobra stvar što u BH svako vuče na svoju stranu i što često nema dogovora i da je trenutno tehnička vlast jer bi nas vjerovatno pod okriljem MMF i sličnih zavalili u dug i naizgled, kratkoročno poboljšali standard.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Grčka gori: "Vlada je proglasila rat i mi ćemo na njega odgovoriti" Postano: 29 lip 2011, 10:46 |
|
|
lider30 je napisao/la: Vlade koje su ih vodile strmoglavo su dobijale podršku birača. Populizam se uvijek isplati. Biračka masa je strašno plitka. Ovo me neodoljivo podsjeća na nešto u našim krajevima... ![kava :kava](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a045.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 11 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: VUKsaJUGA i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|