|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 54 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 18:01 |
|
|
Dragi forumaši i pravnici. Zanima me vaše mišljenje šta bi - kad bi. Recimo da dođe do raspada BiH i da dio teritorija aneksira Republika Hrvatska, a dio Republika Srbija i da ostane treći dio za naše Bošnjake. Šta bi bilo sa Bošnjacima unutar te aneksirane teritorije. Da li automatski dobijaju npr. državljanstvo Hrvatske ili Srbije? Koliko sam upućen postoji više opcija kako se to može riješiti. 1. Kolektivna naturalizacijaKada država "A" anektira teritoriju države "B", ona najčešće donosi dekret o kolektivnoj naturalizaciji. To znači da se svi stanovnici koji su u tom trenutku imali prebivalište na toj teritoriji smatraju državljanima nove države. 2. Pravo opcijeStanovnici dobijaju određeni rok (npr. 6 mjeseci ili godinu dana) da odluče da li žele državljanstvo nove države ili žele zadržati staro (državljanstvo BiH), s tim da bi tada trebali ukinuti opciju dvojnog državljanstva. 3. Ostaje staro državljanstvo BiH s pravom na boravak u novoj državi U ovom slučaju, svi oni koji nemaju državljanstvo Srbije ili Hrvatske i dalje ostaju državljani Bosne i Hercegovine (= Fildžanistana = nova Bosna bez "i Hercegovina" = na max. 23% ) S tim da nemaju pravo glasa, već imaju samo pravo na rad i boravak u novoj državi (Srbija ili Hrvatska). --- Zanima me vaše mišljenje. Po meni je najbolja opcija 3 - mislim da ona odgovara i međunarodnom pravu jer nova država ne smije prisiljavati novo stanovništvo na zakletvu vjernosti što nama i odgovara za Muslimane. Da li sam u pravu? (nisam pravnik) Koje je vaše mišljenje. Tema je za diskusiju, jer možda uskoro dođe do raspada BiH pa da budemo spremni 
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 18:06 |
|
|
|
Koje su opcije u prošlosti bile korištene? Nije ni prvi ni posljednji put, da neka država anektira teritorij druge države.
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
VBA2024
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 18:21 |
|
|
|
Teroristi će iz legale preći natrag u ilegalu.
_________________ Baznia, Fugazi. It's a wazy. It's a woozie. It's fairy dust. It doesn't exist. It's never landed. It is no-matter. It's not on elemental chart. It's not fucking real.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 18:25 |
|
|
Evo jedan primjer koji mi je izbacio AI i koji bi nama odgovarao Citat: Istočni Jerusalim (1967) – Izraelska aneksija
Ovo je primjer gdje državljanstvo nije bilo automatsko.
Šta se desilo: Izrael je anektirao Istočni Jeruzalem, ali stanovništvu (Palestincima) nije automatski dao državljanstvo.
Rezultat: Dobili su status "stalnih rezidenata" (Permanent Residency). Oni imaju pravo da žive i rade tamo, ali nemaju izraelski pasoš niti pravo glasa na nacionalnim izborima.
Opcija: Mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo, ali je proces dugotrajan, komplikovan i mnogi ga odbijaju iz političkih razloga jer bi to značilo priznavanje aneksije.
S primjenom opcije 3 - nije više toliko bitno koliko Muslimana živi na aneksiranom teritoriju. Politički su nebitni i ne mogu utjecati na politiku Hrvatske. Svi bosansko-hercegovački Hrvati (ili velika velika većina) svakako imaju državljanstvo Hrvatske.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 18:45 |
|
|
Citat: Portoriko (1898) – Aneksija od strane SAD
SAD su anektirale Portoriko nakon rata sa Španijom. Stanovnici Portorika su godinama bili u pravnom vakuumu.
Status: Nisu automatski postali državljani SAD. Proglašeni su "državljanima Portorika", što je bio status bez pravog međunarodnog značaja.
Odgoda: Tek 1917. godine (skoro 20 godina kasnije), kroz Jonesov zakon, dobili su državljanstvo SAD.
Zanimljivost: Čak i danas, iako su državljani SAD, stanovnici Portorika nemaju pravo glasa za predsjednika SAD dok god žive na ostrvu, što je jedinstven primjer "polu-državljanstva". Citat: Ryukyu ostrva (Okinawa) – Poslijeratni period (1945–1972)
Iako nije klasična aneksija, SAD su decenijama upravljale Okinawom nakon Drugog svjetskog rata.
Status: Stanovnici Okinave nisu dobili američko državljanstvo, ali su formalno izgubili i puni japanski suverenitet. Imali su poseban status i koristili su dokumente koji su se zvali "Identity Cards" umjesto pravih pasoša.
Rezultat: Tek 1972. godine, kada je teritorija vraćena Japanu, stanovnicima je u potpunosti vraćen status japanskih državljana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zmaj_od_patrijote
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 18:49 |
|
Pridružen/a: 12 lis 2025, 09:36 Postovi: 121 Lokacija: konsocijacijska federacija
|
|
Prostor za paradržave, desetljeća Divljeg zapada, zbog čega? Crkve u Olovu? Mislim da se zna koji modeli nam odgovaraju i koje možemo provesti.
_________________ “Nestalo vam je, Bakire, supstance.” dr. Dragan pl. Čović
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 19:00 |
|
|
|
Za početak Hrvatska mora uzeti Neum, Orašje i Odžak.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BadaBing
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 19:03 |
|
|
|
Evo ti primjeri:
1. Anschluss - preko noći svi Austrijanci su postalo državljani Trećeg Reicha.
2. Južni Tirol nakon Prvog svjetskog rata - opet Austrijanci samo što su tada imali izbora uzeti talijansko državljanstvo ili preseliti u Austriju.
3. Jako je rijetko. Znam jedino za Portoriko koji nemaju američo državljanstvo. Imaju i ove male državice u Europi poput Andore, Monaka ili San Marina gdje njihovi državljani mogu neometano boraviti tipa Monačani u Francuskoj, ali to nema veze sa aneksijom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
PaoUČikolu
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 19:03 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Dragi forumaši i pravnici. Zanima me vaše mišljenje šta bi - kad bi. Recimo da dođe do raspada BiH i da dio teritorija aneksira Republika Hrvatska, a dio Republika Srbija i da ostane treći dio za naše Bošnjake. Šta bi bilo sa Bošnjacima unutar te aneksirane teritorije. Da li automatski dobijaju npr. državljanstvo Hrvatske ili Srbije? Koliko sam upućen postoji više opcija kako se to može riješiti. 1. Kolektivna naturalizacijaKada država "A" anektira teritoriju države "B", ona najčešće donosi dekret o kolektivnoj naturalizaciji. To znači da se svi stanovnici koji su u tom trenutku imali prebivalište na toj teritoriji smatraju državljanima nove države. 2. Pravo opcijeStanovnici dobijaju određeni rok (npr. 6 mjeseci ili godinu dana) da odluče da li žele državljanstvo nove države ili žele zadržati staro (državljanstvo BiH), s tim da bi tada trebali ukinuti opciju dvojnog državljanstva. 3. Ostaje staro državljanstvo BiH s pravom na boravak u novoj državi U ovom slučaju, svi oni koji nemaju državljanstvo Srbije ili Hrvatske i dalje ostaju državljani Bosne i Hercegovine (= Fildžanistana = nova Bosna bez "i Hercegovina" = na max. 23% ) S tim da nemaju pravo glasa, već imaju samo pravo na rad i boravak u novoj državi (Srbija ili Hrvatska). --- Zanima me vaše mišljenje. Po meni je najbolja opcija 3 - mislim da ona odgovara i međunarodnom pravu jer nova država ne smije prisiljavati novo stanovništvo na zakletvu vjernosti što nama i odgovara za Muslimane. Da li sam u pravu? (nisam pravnik) Koje je vaše mišljenje. Tema je za diskusiju, jer možda uskoro dođe do raspada BiH pa da budemo spremni  Rusija je za okupirana područja koristila opciju 2. S time da oni koji nisu uzeli rusko državljanstvo su bili deportirani. To se i meni čini kao najbolja opcija za naš scenarij.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Patriota
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 19:08 |
|
Pridružen/a: 11 vel 2024, 15:03 Postovi: 3403 Lokacija: Gora Romanija
|
|
Not gonna happen
_________________ Gdje su Mekka i Medina, gdje su borci ensarije? U Bosni se krv sad lije za spas našeg časnog dina! Ovdje tekbir se prolama! Bosna - to je Bedr islama!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 19:09 |
|
|
|
Opcija 3 mi se najviše sviđa uz oduzimanje imovine i deportacija onih koji stvaraju probleme.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 19:19 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 47739 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Svima državljanstvo, kome odgovara neka ostane, kome ne može slobodno u Njemačku.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 19:42 |
|
|
|
Birajući opciju tri (ostaje staro državljanstvo BiH s pravom na boravak i rad u novoj državi), Muslimani u aneksiranoj teritorij ne bi mogli ni gradonačelnika izabrati, čak i da su većina, jer nemaju pravo glasa.
Prema Hrvatskom zakonu koliko sam upućen - ako nemaš državljanstvo : ne možeš birati niti biti biran na lokalnim izborima.
Gradovi kao Uskoplje, Jajce, Novi Travnik, Fojnica... uvijek bi imali gradonačelnika Hrvata.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 20:02 |
|
|
|
Jedino ljudski bi bilo spojiti poturice sa maticom türkiye.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teuton
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 20:56 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Birajući opciju tri (ostaje staro državljanstvo BiH s pravom na boravak i rad u novoj državi), Muslimani u aneksiranoj teritorij ne bi mogli ni gradonačelnika izabrati, čak i da su većina, jer nemaju pravo glasa.
Prema Hrvatskom zakonu koliko sam upućen - ako nemaš državljanstvo : ne možeš birati niti biti biran na lokalnim izborima.
Gradovi kao Uskoplje, Jajce, Novi Travnik, Fojnica... uvijek bi imali gradonačelnika Hrvata. Kratkotočno rješenje. horus je napisao/la: Jedino ljudski bi bilo spojiti poturice sa maticom türkiye. Dugoročno rješenje. 
_________________ Nad Bugojnom sviće Sudnja zora s Turcima se ratovati mora
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Teuton
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 20:57 |
|
|
|
Ako se ne varam, Rusi u Estoniji nemaju pravo glasovanja?
_________________ Nad Bugojnom sviće Sudnja zora s Turcima se ratovati mora
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 21:07 |
|
|
Teuton je napisao/la: Ako se ne varam, Rusi u Estoniji nemaju pravo glasovanja? Evo ti odgovor ispod: Citat: Kategorija stanovnika // Parlamentarni izbori (Državni) // Lokalni izbori (Opštinski) Državljani Estonije // DA // DA Državljani Rusije // NE // NE (Ukinuto 2025)
---
1. Rusi koji imaju estonsko državljanstvo Mnogi etnički Rusi su nakon 1991. godine prošli proces naturalizacije i dobili estonski pasoš.
Pravo glasa: Imaju puna prava. Mogu glasati na parlamentarnim izborima, lokalnim izborima i izborima za Evropski parlament. Oni se pravno tretiraju isto kao i etnički Estonci.
2. Rusi koji imaju rusko državljanstvo (stalni rezidenti) Ovo je grupa koja je najviše pogođena nedavnim zakonskim promjenama.
Prije 2025: Mogli su glasati na lokalnim izborima (za gradska i opštinska vijeća), ali ne i na državnim.
Od 2025/2026: Estonski parlament (Riigikogu) usvojio je izmjene Ustava kojima je ukinuto pravo glasa državljanima Rusije i Bjelorusije čak i na lokalnim izborima.
Razlog: Estonska vlada je ovu odluku opravdala bezbjednosnim razlozima zbog rata u Ukrajini, smatrajući da državljani "države agresora" ne bi trebali uticati na lokalnu politiku u Estoniji.
EDIT - dodatna informacija: Citat: U Estoniji živi oko 21% etničkih Rusa (približno 285.000 ljudi od ukupno 1,36 miliona stanovnika). Od tog broja, otprilike polovina nema estonsko državljanstvo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 21:09 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2022, 11:39 Postovi: 10149 Lokacija: Herceg-Bosna
|
|
Hrvatska nije protjerala ni srbe već su svi dobili državljanstvo, koje sada zovu "europski papiri", tako da ne bi ni bošnjacima sa anektiranog područja oduzela ikakva prava.
Oni bi dobili dvojno državljanstvo, kao što sada imamo mi, hrvatsko, i državljanstvo novog Bošnjakistana kao bošnjačke države. To mislim da bi i bilo pošteno rješenje, ako to imamo mi sada, valjda bi i oni trebali imati, isto, jer to bi imali i hrvati koji ostanu u Bošnjakistanu - državljanstvo tog Bošnjakistana i hrvatsko.
_________________ OHR = mirnodobska sigurnosna zona za bošnjake
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 21:17 |
|
|
potocnj je napisao/la: Hrvatska nije protjerala ni srbe već su svi dobili državljanstvo, koje sada zovu "europski papiri", tako da ne bi ni bošnjacima sa anektiranog područja oduzela ikakva prava.
Oni bi dobili dvojno državljanstvo, kao što sada imamo mi, hrvatsko, i državljanstvo novog Bošnjakistana kao bošnjačke države. To mislim da bi i bilo pošteno rješenje, ako to imamo mi sada, valjda bi i oni trebali imati, isto, jer to bi imali i hrvati koji ostanu u Bošnjakistanu - državljanstvo tog Bošnjakistana i hrvatsko. Ja mislim da je to najgora opcija za nas, a najbolja za Muslimane. S time imaš potencijalne muslimanske općine i uplitanje u izboru zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednika RH... Kada odu u EU (Njemačka, Austrija... ) ni tamo nemaju pravo glasa. Kome to ne odgovara, neka sve proda i ide živjeti u Fildžanistanu. Treća opcija je Hrvatska verzija "plave karte" (blue card) za Muslimane aneksiranog teritorija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 21:22 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Ja mislim da je to najgora opcija za nas, a najbolja za Muslimane. S time imaš potencijalne muslimanske općine i uplitanje u izboru sabora, predsjednika RH.
Kada odu u EU (Njemačka, Austrija... ) ni tamo nemaju pravo glasa. Kome to ne odgovara, neka ide živjeti u Fildžanistanu. Treća opcija je Hrvatska verzija "plave karte" (blue card) za Muslimane aneksiranog teritorija. Da, odu sami, ne anektira ih Francuska ni Austrija. Dobro, Austrija je jednom, i nije dala pravo glasa, ali druga vremena  Nemožeš nekome na području na kojemu je živio cijeli život oduzeti pravo državljanstva te države koja zavlada tim prostorom. Nismo Izrael, a i njemu seru stalno kako krši prava palestinaca. Znam da nije idealna situacija, ali ako hoćeš tako proširenu Hrvatsku onda je to posljedica. Nema jare i pare.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 21:28 |
|
|
potocnj je napisao/la: sejdo.komsoglu je napisao/la: Ja mislim da je to najgora opcija za nas, a najbolja za Muslimane. S time imaš potencijalne muslimanske općine i uplitanje u izboru sabora, predsjednika RH.
Kada odu u EU (Njemačka, Austrija... ) ni tamo nemaju pravo glasa. Kome to ne odgovara, neka ide živjeti u Fildžanistanu. Treća opcija je Hrvatska verzija "plave karte" (blue card) za Muslimane aneksiranog teritorija. Da, odu sami, ne anektira ih Francuska ni Austrija. Dobro, Austrija je jednom, i nije dala pravo glasa, ali druga vremena  Nemožeš nekome na području na kojemu je živio cijeli život oduzeti pravo državljanstva te države koja zavlada tim prostorom. Nismo Izrael, a i njemu seru stalno kako krši prava palestinaca. Znam da nije idealna situacija, ali ako hoćeš tako proširenu Hrvatsku onda je to posljedica. Nema jare i pare. Tvoj prijedlog je OK u slučaju da se BiH kao država kompletno ugasi, jer bi onda Bošnjaci ostali kompletno bez državljanstva. Ali u slučaju da imaju državljanstvo BiH - države koja nastavlja da postoji na manjem teritoriju. Zašto bi im poklanjali Hrvatsko državljanstvo? Nitko ih ne želi protjerati i oduzimati imovinu (u slučaju da nemamo veliki sukob!). Vidi odgovor na pitanje od Teuton-a. Estonija je ukinula pravo Rusima da glasaju, a EU-članica. Bošnjaci bi živjeli na isti način, kao što žive u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj... plaćaju porez i ništa se ne pitaju u političkom smislu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 21:52 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Tvoj prijedlog je OK u slučaju da se BiH kao država kompletno ugasi, jer bi onda Bošnjaci ostali kompletno bez državljanstva. Ali u slučaju da imaju državljanstvo BiH - države koja nastavlja da postoji na manjem teritoriju. Zašto bi im poklanjali Hrvatsko državljanstvo?
Nitko ih ne želi protjerati i oduzimati imovinu (u slučaju da nemamo veliki sukob!). Vidi odgovor na pitanje od Teuton-a. Estonija je ukinula pravo Rusima da glasaju, a EU-članica. Bošnjaci bi živjeli na isti način, kao što žive u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj... plaćaju porez i ništa se ne pitaju u političkom smislu. Iz istog razloga zašto su svi srbi u Hrvatskoj dobili hrvatsko državljanstvo, i zašto svi hrvati u Srbiji, koji imaju hrvatsko državljanstvo imaju i srpsko jer su tamo rođeni i tamo žive. Dravljanstvo se stječe po nacionalnosti i po rođenju na teritoriju. To je jednostavno pravilo postupanja, zbog ljudskih prava itd. Inače provodiš etničko čišćenje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 22:02 |
|
|
potocnj je napisao/la: sejdo.komsoglu je napisao/la: Tvoj prijedlog je OK u slučaju da se BiH kao država kompletno ugasi, jer bi onda Bošnjaci ostali kompletno bez državljanstva. Ali u slučaju da imaju državljanstvo BiH - države koja nastavlja da postoji na manjem teritoriju. Zašto bi im poklanjali Hrvatsko državljanstvo?
Nitko ih ne želi protjerati i oduzimati imovinu (u slučaju da nemamo veliki sukob!). Vidi odgovor na pitanje od Teuton-a. Estonija je ukinula pravo Rusima da glasaju, a EU-članica. Bošnjaci bi živjeli na isti način, kao što žive u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj... plaćaju porez i ništa se ne pitaju u političkom smislu. Iz istog razloga zašto su svi srbi u Hrvatskoj dobili hrvatsko državljanstvo, i zašto svi hrvati u Srbiji, koji imaju hrvatsko državljanstvo imaju i srpsko jer su tamo rođeni i tamo žive. Dravljanstvo se stječe po nacionalnosti i po rođenju na teritoriju. To je jednostavno pravilo postupanja, zbog ljudskih prava itd. Inače provodiš etničko čišćenje. Citat: Nismo asimilirani, ali smo u težoj situaciji. Također, ovdašnji Hrvati s teškoćom postaju državljanima Republike Hrvatske, matične domovine. Citat: Može li DSHV kao politička stranka utjecati na političku zbilju Republike Hrvatske? Kada govorimo o stjecanju državljanstva matične domovine, izazovno je za cijelu hrvatsku dijasporu – iseljeništvo i autohtone manjine, kao što su to Hrvati u Vojvodini. Hrvatsko nacionalno vijeće ima operativno ozbiljniju ulogu pri svemu tome – a ono je zakazalo. Komentar sa stranice Hrvati Vojvodine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 04 vel 2026, 22:56 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: S primjenom opcije 3 - nije više toliko bitno koliko Muslimana živi na aneksiranom teritoriju. Politički su nebitni i ne mogu utjecati na politiku Hrvatske.
Svi bosansko-hercegovački Hrvati (ili velika velika većina) svakako imaju državljanstvo Hrvatske.
Čak i Izrael ima problem da ih se smatra državom apartheida zbog ovoga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
potocnj
|
Naslov: Re: Aneksija dijela teritorija BiH i moguće implikacije na stanovništvo koje živi na tom teritoriju Postano: 05 vel 2026, 08:50 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Citat: Nismo asimilirani, ali smo u težoj situaciji. Također, ovdašnji Hrvati s teškoćom postaju državljanima Republike Hrvatske, matične domovine. Citat: Može li DSHV kao politička stranka utjecati na političku zbilju Republike Hrvatske? Kada govorimo o stjecanju državljanstva matične domovine, izazovno je za cijelu hrvatsku dijasporu – iseljeništvo i autohtone manjine, kao što su to Hrvati u Vojvodini. Hrvatsko nacionalno vijeće ima operativno ozbiljniju ulogu pri svemu tome – a ono je zakazalo. Komentar sa stranice Hrvati Vojvodine. Tamo ima jako mnogo ljudi koji su krili svoje hrvatstvo 90'tih, iz očitih razloga. Isto tako imaš i dosta miješanih situacija. Zbog tog su provjere državljanstva mnogo oštrije, naročito sada kada je Hrvatska ušla u EU pa bi i mnogi srbi htjeli "evropski pasoš" kako nazivaju našu putovnicu. Uglavnom, ako si do 2014. šutio, i nije ti trebalo državljanstvo, a onda, nakon ulaska Hrvatske u EU, odjednom ti treba, naravno da si sumnjiv. Pa sigurno ima i zahtjeva koje treba odbiti, tipa, svi mu bili srbi, i on srbin, ali zato jer je neka baba, isto srpkinja, udala se sa područja Hrvatske u Vojvodinu sada hoće državljanstvo. Ne treba nasjedati na sve, i dalje, čak i po mom dosta labavom pristupu dodjeli našeg državljanstva, i dalje smatram da ga dobiju i mnogi koji ne bi trebali dobiti.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: OAI-SearchBot i 69 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|