|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 62 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
NekoIme
|
Naslov: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:19 |
|
|
Realno gledajući, trećeg entiteta nema bez nekakve ogromne međunarodne konferencije uz suglasnost sva tri naroda, za što su šanse gotovo pa nikakve iz XYZ razloga. Međutim, postoji rješenje koje se praktički samo nameće, a to je da Schmidt nametne izmjene ustava Federacije u smislu da se umjesto postojećih 10 kantona stvore 2 ''megakantona'' s izuzetno proširenim ovlastima naspram federalne razine, koji bi bili građanski uređeni, sa neutralnim imenima i simbolima, iako de facto etnički te bi ujedno funkcionirali i kao izborne jedinice za članove predsjedništva iz Federacije. Nadalje, naš bi se bez problema mogao zvati ''kanton Herceg-Bosna'' , pozivajući se na geografske termine, što nam muje trenutno osporavaju na US-u glede sadašnje HB županije s obrazloženjem da se u njenom sastavu ne nalazi nijedan dio Hercegovine, što kod ovog potencijalnog megakantona ne bi bio slučaj. Ovo bi nam omogućilo i da dodatno ukrupnimo teritorij, pošto radikalno cijepanje općina i naselja ne bi bilo potrebno, kao ni praćenje ratnih linija pri crtanju granica pošto su oba kantona i dalje na papiru dio istog entiteta, pa bismo tako dobili izuzetno čvrstu podlogu za bilo kakve buduće manevre u smjeru formalnog proglašenja hr. entiteta ili pripajanja matici. Napravio sam na brzinu i ovu kartu; dakle, oba kantona zauzimaju po jednu polovinu teritorija Federacije, a u hrvatskom je etnički sastav cca. 70% Hrvata, 25% muslimana te 5% Srba i ostalih. Što mislite? 
_________________ Turski bezobrazluk:
- "Srbi vas očistili iz 20 općina, zašto se mirite s njima?"
- "Sami ste sebe očistili iz 20 općina pod gradžanskom alahuekber Armijom"
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:35 |
|
|
Ja sam nedavno bio otvorio sličnu temu (samo što nisam crtao karte) https://hercegbosna.org/forum/topic28339.html
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Patriota
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:44 |
|
Pridružen/a: 11 vel 2024, 15:03 Postovi: 3347 Lokacija: Gora Romanija
|
|
Vidis to je moglo 93. Vec 94. Ste pristali na 10 Kantona dva miješana,Bošnjački Veto u Mostaru,nijednog clana predsjednistva itd.
Niste mogli,i sta sad?
_________________ Gdje su Mekka i Medina, gdje su borci ensarije? U Bosni se krv sad lije za spas našeg časnog dina! Ovdje tekbir se prolama! Bosna - to je Bedr islama!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Patriota
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:45 |
|
|
_________________ Gdje su Mekka i Medina, gdje su borci ensarije? U Bosni se krv sad lije za spas našeg časnog dina! Ovdje tekbir se prolama! Bosna - to je Bedr islama!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:46 |
|
|
Patriota je napisao/la: Vidis to je moglo 93. Vec 94. Ste pristali na 10 Kantona dva miješana,Bošnjački Veto u Mostaru,nijednog clana predsjednistva itd.
Niste mogli,i sta sad? Mogli ste vi leći u ljeto 95-e pa ste došli na koljenima pljugati ljudima iz Zagorja, Banovine, Dalmacije, Hercegovine. Bez kraja srpnja i kolovoza vi ste na 13% i toliko vam pripada. Toliko ćete s vremenom i dobiti i to pod neku samoupravu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:50 |
|
|
Patriota je napisao/la: Ne kontaš ti to. Kada se pojave 2 megakantona. Tada su iscrtane granice buduće teritorijalne podijele. Mi onda možemo birati: - pripajanje čitave FBiH ili - samo našeg mega kantona. To se zove Cherry Picking
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NekoIme
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:51 |
|
|
Patriota je napisao/la: Ja vam velikodušno na ovoj karti dajem više teritorija nego što ste držali kad se Dayton potpisivao
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:52 |
|
|
|
Načelno, ne isplati se.
Prvo, zašto bi čistili svoje uhljebe i smanjivali broj naših zaposlenika?
Drugo, zašto bi se uopće dogovarali išta s muslimanima? A ako bi ovo bilo nešto "umetnuto" tko kaže da sljedeće umetanje neće biti na našu štetu?
Treće... Na osnovu čega bi opravdali ovakvu podjelu? Ok, tri županije jesu hrvatske, ali za ostatak... Zašto bi nam se vratio npr. jug Bihaća, koji je nekoć bio dio Drvara i kojeg je držao HVO, ali ne i jug Petrovca kojeg je isto držao HVO?
Po čemu bi muslimani trebali dobiti 80% općine Konjic? Zašto bi granica trebala ići posred Klisa? HNŽ je županija s hr. većinom...
A što se tiče SBŽa... Zašto bi muslimani trebali dobiti Vinac na jugu Jajca? Zašto bi trebali dobiti Dnovakuf i Bugojno? Ili većinu Travnika, s gro hrvatskih sela?
Mislim tu bi vjerojatno i muslići pizdili što smo im uzeli Jablanicu (bez obzira kaj smo držali i zapadnu Jablanicu/Doljane i kaj je ta općina šuma), a i cijelo Uskoplje, Fojnicu i ostale općine gdje ih je dosta.
Ali bolje je pitanje, zašto bi mi njima išta dali? Ionako će kmečat, pa ono...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:54 |
|
|
|
Mislim da bi međunarodna zajednica više volila 2 kantona + RS od tri entiteta. Dupli obruč kontrole.
Naravno to stoji samo uz pretpostavku da žele, da BiH ostane u ovim granicama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Rika sv Vida
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:56 |
|
|
|
Da. Po meni je najpametnije održavat status kvo još koje desetljeće. Za 20, 30 godina će bit oprilike 700,000 Muslimana uglavnom naguranih u par gradova od čega 400 tisuća penzionera a USK prazan skroz. Uzet ćemo sve što želimo kad tad. Vrijeme radi za nas a Muslimani ne mogu ništa poduzet jer si sami ukinuli i državu i entitet i vojsku. Ne treba ništa mijenjat nit crtat neke granice.
_________________ Broj učenika u osnovnim školama u USK 2013/2014 - 25,758 2023/2024 - 15,503 2025/2026 - 14,366
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Patriota
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 22:59 |
|
|
Ceha je napisao/la: Načelno, ne isplati se.
Drugo, zašto bi se uopće dogovarali išta s muslimanima? A ako bi ovo bilo nešto "umetnuto" tko kaže da sljedeće umetanje neće biti na našu štetu?
Treće... Na osnovu čega bi opravdali ovakvu podjelu? Ok, tri županije jesu hrvatske, ali za ostatak... Zašto bi nam se vratio npr. jug Bihaća, koji je nekoć bio dio Drvara i kojeg je držao HVO, ali ne i jug Petrovca kojeg je isto držao HVO?
Po čemu bi muslimani trebali dobiti 80% općine Konjic? Zašto bi granica trebala ići posred Klisa? HNŽ je županija s hr. većinom...
A što se tiče SBŽa... Zašto bi muslimani trebali dobiti Vinac na jugu Jajca? Zašto bi trebali dobiti Dnovakuf i Bugojno? Ili većinu Travnika, s gro hrvatskih sela?
Mislim tu bi vjerojatno i muslići pizdili što smo im uzeli Jablanicu (bez obzira kaj smo držali i zapadnu Jablanicu/Doljane i kaj je ta općina šuma), a i cijelo Uskoplje, Fojnicu i ostale općine gdje ih je dosta.
Ali bolje je pitanje, zašto bi mi njima išta dali? Ionako će kmečat, pa ono... Šuti bolan ceha da vam franjo nije washingtonski potpiso zavrsili bi ko hrvati posavine. A i da vas schmidt nije spasio prije 3 godine,vec bi imali prava ko Romi. Ne provaljuj se,kakav SBK to ste vi izgubili davnih dana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NekoIme
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:05 |
|
|
Ceha je napisao/la: Načelno, ne isplati se.
Ali bolje je pitanje, zašto bi mi njima išta dali? Ionako će kmečat, pa ono... Nisam nešto pretjerano promišljao oko crtanja karte, išao sam za time da nema nekih ekstremnijih kartografskih egzibicija i da činimo preko 2/3 stanovništva na omeđenom teritoriju. Jablanicu sam stavio pod naše jer je prometno nužna za spajanje Mostara sa sjeverom. Cijeli ovaj scenarij koji sam opisao i jest takav da nema zanošenja te opisuje jedno realno rješenje, koje se po mom skromnom mišljenju trenutno kuha u međunarodnim krugovima. Gle, i ja bih najradije podebljavao granice, ali jebiga, nije baš izgledno da Plenković i Čović trenutno kroje planove o širenju Hrvatske do sada već legendarne crkve u Olovu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:09 |
|
|
Patriota je napisao/la:
Šuti bolan ceha da vam franjo nije washingtonski potpiso zavrsili bi ko hrvati posavine. A i da vas schmidt nije spasio prije 3 godine,vec bi imali prava ko Romi.
Ne provaljuj se,kakav SBK to ste vi izgubili davnih dana.
Što Alija potpisa, kad vam je bajno išlo?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:12 |
|
|
|
Kako god okreneš nama Bugojno i Vakufi trebaju da povežemo Jajce i Lašvansku Dolinu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89665 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Kantonizacija je imala potpuno nenadan efekt: dovela do pojave preko 20 parlamentarnih stranaka kod muslimana, lokalnih begova i šerifa koji sada dolaze stožerniku u Mostar kao kod Don Corleonea da im pomogne zajebati jedni druge. Kantoni su podijelili ne samo Hrvate, nego i Muslimane. Na slici, Čović prima 3 bega jučer i 4 bega danas, pomažući im da razriješe međusobne sporove na pravičan način: 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dreamteam
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:18 |
|
|
|
Nema smisla to raditi, jedino ako želiš dobro BiH pa da se smanji birokratski aparat.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
NekoIme
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:19 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Kako god okreneš nama Bugojno i Vakufi trebaju da povežemo Jajce i Lašvansku Dolinu. Načelno se slažem, ali jebiga, onda to nažalost ruši cijeli ovaj koncept. Donji Vakuf realno ima jako glup etnički sastav s obzirom na važnost pozicije gdje se nalazi za Hrvate.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:22 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Kantonizacija je imala potpuno nenadan efekt: dovela do pojave preko 20 parlamentarnih stranaka kod muslimana, lokalnih begova i šerifa koji sada dolaze stožerniku u Mostar kao kod Don Corleonea da im pomogne zajebati jedni druge. Kantoni su podijelili ne samo Hrvate, nego i Muslimane. Na slici, Čović prima 3 bega jučer i 4 bega danas, pomažući im da razriješe međusobne sporove na pravičan način:  Čović vezir Federacije. 
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:24 |
|
|
NekoIme je napisao/la: sejdo.komsoglu je napisao/la: Kako god okreneš nama Bugojno i Vakufi trebaju da povežemo Jajce i Lašvansku Dolinu. Načelno se slažem, ali jebiga, onda to nažalost ruši cijeli ovaj koncept. Donji Vakuf realno ima jako glup etnički sastav s obzirom na važnost pozicije gdje se nalazi za Hrvate. To vojno završiti. Veliko je pitanje može li Hrvatska vojska zauzeti Bugojno i Donji Vakuf (Ironija). Veliko (Bugojno) i malo (Donji Vakuf) selo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Noname01
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 14 vel 2026, 23:46 |
|
|
Patriota je napisao/la: Ceha je napisao/la: Načelno, ne isplati se.
Ali bolje je pitanje, zašto bi mi njima išta dali? Ionako će kmečat, pa ono... Šuti bolan ceha da vam franjo nije washingtonski potpiso zavrsili bi ko hrvati posavine. A i da vas schmidt nije spasio prije 3 godine,vec bi imali prava ko Romi. Ne provaljuj se,kakav SBK to ste vi izgubili davnih dana. Alija potpisao Federaciju i Konfederaciju. Valjda je imao inicijativu i u manje od dvije godine 22k mrtvih vojnika. Pa kakav je to majstor rata i igre 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boris Johnson iz Jajca
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 15 vel 2026, 00:42 |
|
Pridružen/a: 28 pro 2024, 01:08 Postovi: 413 Lokacija: Civilizacijski bedem na Ivan-planini
|
|
Jako je važna stvar da se podsjetimo prvo međusobno, zatim međunarodnu zajednicu i turčine šta se točno dogodilo u Daytonu. Tko je trampio svoj teritorij za koji drugi teritorij. Naš teritorij je zamijenjen, većinom, za balijske kasabe i putove do njih. Za te postotke našeg teritorija moraju muslimani nama dati nešto. Mislim da je ključno da imamo SBŽ povezan do kraja (minus Travnik) + Jablanicu. Taman tih par postotaka.
_________________ Sve poradi Boga i hrvatskoga roda.
Ceterum censeo XXIII centesimam partem territorii Bosniae et Hercegovinae esse delendam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boris Johnson iz Jajca
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 15 vel 2026, 00:51 |
|
Pridružen/a: 28 pro 2024, 01:08 Postovi: 413 Lokacija: Civilizacijski bedem na Ivan-planini
|
|
Teritorij koji smo predali Srbima je taman negdje veličine SBŽ. Samo za to bismo od turaka trebali dobiti SBŽ, a kamoli kada se uračuna da je već u SBŽ pola teritorija Hrvatsko. Nije to nerealno, ali to nećemo moći sami odraditi. Hrvatska će morati ogroman posao obaviti.
_________________ Sve poradi Boga i hrvatskoga roda.
Ceterum censeo XXIII centesimam partem territorii Bosniae et Hercegovinae esse delendam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Altomanović
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 15 vel 2026, 02:26 |
|
|
|
Federalni partneri se moraju pomiriti, kad niste mogli Mostar i Bugojno oslobodit’ u ratu, nije realno da to uradite u miru.
Imate posla sa Turcima a ne sa ludim srpskim kraljom
_________________ S vjerom u Boga
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Perun_Velež
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 15 vel 2026, 11:17 |
|
|
|
Kad se govori kako bi neko mjesto trebalo pripasti nekom kantonu ili entitetu radi povezivanja i putne komunikacije, to nema nikakvog smisla, jer su to unutarnje, administrativne a ne međudržavne granice, nema rampe i čekanja. Tako, ne vidim baš neku veliku korist od dva kantona, bolje status quo, jer ovakva ogromna administracija je kao pijavica i samo još više crpi protektorat.
Zapravo, više bi mi bila zanimljiva ekonomska usporedba trenutnog i eventualno takvog ustroja Federacije s dva kantona, nego ovo 100x prožvakano, etničko i političko.
Tko bi imao najviše ekonomske koristi od trenutnog a tko od takvog ustroja s dva mega kantona.
Mislim da bi trebalo ostat postojeće uređenje s tim da se vrati na ono postdaytonsko ili još veća autonomija kantona.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Shchepo
|
Naslov: Re: Razlamanje Federacije na 2 kantona - ultimativno rješenje? Postano: 15 vel 2026, 11:35 |
|
Pridružen/a: 04 lip 2019, 21:36 Postovi: 654 Lokacija: Heronville
|
|
Crtanje novih granica je neizvedivo. Ukidanje Federacije i prebacivanje nadleznosti na zupanije je najoptimanlnija opcija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|