|
|
Stranica: 17/17.
|
[ 421 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
dudu
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 18:40 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64643 Lokacija: DAZP HQ
|
|
Ne postoji nikakav čoporativni mentalitet hercegovaca u Zagrebu, to su odavno potpuno integrirani ljudi s iznimno sposobnim pojedincima koji su iznadprosječno zastupljeni u vrhu bilo čega.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 18:43 |
|
|
novosve je napisao/la: SuperOaOa je napisao/la:
Ajde ti to drugima objasni. Doslovno mentalitet sekte. Ja sam ateist u dvadesetima i kad pojedini, pogotovo malo starija čeljad, to sazna, gledaju na mene kao da sam im pobio cilu obitelj. A to šta mene okolina cili život maltretira s crkvom i molitvama, to nikome ništa, jebali ih nazadni franjevci, isprali im mozak. Također me boli kurac za Thompsona i "Za dom spremni". Šta ti misliš kako ljudi ovdje gledaju kad to kažem? Odmah sam Jugoslaven, četnik ili komunjara, a rođen sam nakon raspada jebene Jugoslavije. Jebem ti ovakav nazadni mentalitet. Teški hivemind, ako ne razmišljaš kao "mi", odmah ide vrijeđanje i prozivanje, nema nikakvog diskursa.
pa eto sve si riješio, ti i izrod i želiš se svidjeti ostalim izrodima. Narano da ste četnici, komunjare i Jugoslaveni, to je zapravo eufemizam za vas. Nevjerojatan lik, podilazi primitivnoj ljevičarskoj hajci, nameće krivnju Hercegovcima jer ih se mrzi i na forumu nas nagovara da se podredimo tim ljevičarskim bolesnicima tako da mrzimo Thompsona i HDZ. Mamicu mu njegovu, lik je bolesni mazohist, tipični ljevičarski panj ili bolesnik na putu ka islamizaciji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SuperOaOa
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 18:44 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: SuperOaOa je napisao/la:
Ajde ti to drugima objasni. Doslovno mentalitet sekte. Ja sam ateist u dvadesetima i kad pojedini, pogotovo malo starija čeljad, to sazna, gledaju na mene kao da sam im pobio cilu obitelj. A to šta mene okolina cili život maltretira s crkvom i molitvama, to nikome ništa, jebali ih nazadni franjevci, isprali im mozak. Također me boli kurac za Thompsona i "Za dom spremni". Šta ti misliš kako ljudi ovdje gledaju kad to kažem? Odmah sam Jugoslaven, četnik ili komunjara, a rođen sam nakon raspada jebene Jugoslavije. Jebem ti ovakav nazadni mentalitet. Teški hivemind, ako ne razmišljaš kao "mi", odmah ide vrijeđanje i prozivanje, nema nikakvog diskursa.
To je ok. Zdravo društvo ima svoje vrijednosti. Ti ne dijeliš iste vrijednosti i ne možeš biti dio tog društva. Trebaš više vremena provoditi sa istomišljenicima. Zapravo je sve logično. Ja bi da sve na svitu da vode ima različitih mišljenja, da ima i vjernika i ateista, da ima livih i desnih, da postoji nekakva normalna rasprava i besida, ali nema ničega od toga. Vode su ljudi teški licemjeri. Slušaju Thompsona, pivaju Juru i Bobana,viču ZDS, a odmah nakon toga srpske cajke po klubovima, a to sam doživio bezbroj puta. Idu na misu, sidnu u prvu klupu i glume velike vjernike, a psuju svece i prvi će zajebat tebe i državu. Ali biti ateist je njima svetogrđe. Toliko licemjerstvo je nenormalno. Ne tribaju mi istomišljenici. Triba mi urbano, obrazovano, mlado stanovništvo koje je sposobno racionalno raspravljati bez vriđanja i bez da im se stalno priviđa Jugoslavija i muslimani, bilo to stanovništvo desno ili livo, manje mi je bitno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 18:44 |
|
|
novosve je napisao/la: Kaftanzoglio je napisao/la:
Fali nam, ali regionalni ili lokalni plemenski mentaliteti poništavaju nacionalnu koheziju. Kad bi sad sve regije u Hrvatskoj imale puno djece i plemenski mentalitet, stalno bi se tukli međusobno oko resursa. Sjećam se iz priča još od prabake kako su bile borbe Dalmatinaca i Ličana po vrhovima Velebita za slobodne pašnjake.
Ovako jedni nemaju djece ni plemenski mentalitet, dođu Bosanci ili Hercegovci pa im to malo poprave i onda ovi malo kukaju, ali život ide dalje.
a možda bismo imali ekspanziju ko Židovi?' Naseljavali prazne prostore po Hrvatskoj i HB i poklapali ko oni Samariju Ma nemaju Hercegovci takav veliki natalitet, ni blizu. Da je sreće pa da svaka regija bude u plusu, ne bismo imali većinu današnjih problema.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1701 of 2558 - 66.5%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 18:47 |
|
|
SuperOaOa je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la:
To je ok. Zdravo društvo ima svoje vrijednosti. Ti ne dijeliš iste vrijednosti i ne možeš biti dio tog društva. Trebaš više vremena provoditi sa istomišljenicima. Zapravo je sve logično.
Ja bi da sve na svitu da vode ima različitih mišljenja, da ima i vjernika i ateista, da ima livih i desnih, da postoji nekakva normalna rasprava i besida, ali nema ničega od toga. Vode su ljudi teški licemjeri. Slušaju Thompsona, pivaju Juru i Bobana,viču ZDS, a odmah nakon toga srpske cajke po klubovima, a to sam doživio bezbroj puta. Idu na misu, sidnu u prvu klupu i glume velike vjernike, a psuju svece i prvi će zajebat tebe i državu. Ali biti ateist je njima svetogrđe. Toliko licemjerstvo je nenormalno. Ja bi volio da se svi ljudi na svijetu vole i plešu držeći se za ruke. SuperOaOa je napisao/la: Ne tribaju mi istomišljenici. Triba mi urbano, obrazovano, mlado stanovništvo koje je sposobno racionalno raspravljati bez vriđanja i bez da im se stalno priviđa Jugoslavija i muslimani, bilo to stanovništvo desno ili livo, manje mi je bitno.
Imaš to u Londonu.
1701 of 2558 - 66.5%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SuperOaOa
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 18:58 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: SuperOaOa je napisao/la:
Ja bi da sve na svitu da vode ima različitih mišljenja, da ima i vjernika i ateista, da ima livih i desnih, da postoji nekakva normalna rasprava i besida, ali nema ničega od toga. Vode su ljudi teški licemjeri. Slušaju Thompsona, pivaju Juru i Bobana,viču ZDS, a odmah nakon toga srpske cajke po klubovima, a to sam doživio bezbroj puta. Idu na misu, sidnu u prvu klupu i glume velike vjernike, a psuju svece i prvi će zajebat tebe i državu. Ali biti ateist je njima svetogrđe. Toliko licemjerstvo je nenormalno.
Ja bi volio da se svi ljudi na svijetu vole i plešu držeći se za ruke. SuperOaOa je napisao/la: Ne tribaju mi istomišljenici. Triba mi urbano, obrazovano, mlado stanovništvo koje je sposobno racionalno raspravljati bez vriđanja i bez da im se stalno priviđa Jugoslavija i muslimani, bilo to stanovništvo desno ili livo, manje mi je bitno.
Imaš to u Londonu. Pa upravo zato što je to neizvedivo ostat ćemo omraženi u Hrvatskoj zbog tog plemenskog mentaliteta. Pogledaj nekad komentare na Facebooku vezano za Thompsona. Naši ga svi bezuvjetno podržavaju kao da je Isus Krist i vrijeđaju svakoga tko je protiv njega. Čak većinom unaprijed znam je li netko Hrvat iz BiH ili iz Hrvatske po komentaru. U Hrvatskoj s druge strane možeš vidjeti različita mišljenja, nekome je drag, nekome nije, netko je lijevo, netko desno. Tamo ljudi nisu toliko plemenski orijentirani. Ne trebamo biti kao London, ali budimo barem sličniji ljudima iz Hrvatske, je li to toliko teško? Ovdje HDZ uvijek 100% pobjeđuje i drži sve, isto veliki razlog animoziteta prema nama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 19:05 |
|
|
Boriso je napisao/la: Govno ljevičarsko pokušava vitalne, pozitivne i uspješne Hercegovce zaraziti malicioznošću, mizantropijom i malodušjem ljevičarskim.
Hrani se komentarima na društvenim mrežama i iz toga izvlači zaključke, pa lik je bolesniji nego što sam mislio. Bez vrijeđanja.
1701 of 2558 - 66.5%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
SuperOaOa
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 19:09 |
|
|
Boriso je napisao/la: Govno ljevičarsko pokušava vitalne, pozitivne i uspješne Hercegovce zaraziti malicioznošću, mizantropijom i malodušjem ljevičarskim.
Hrani se komentarima na društvenim mrežama i iz toga izvlači zaključke, pa lik je bolesniji nego što sam mislio. Kad dajem primjere iz vlastitog života, govoriš mi da lažem i da sam musliman. Kad dajem primjere vezane za Thompsona, onda sam odjednom bolesnik. I ja sam naime "bolestan", a tebi se priviđaju muslimani i Jugoslaveni, lažni profili i nekakva novinarka. To je doslovno za dijagonoze.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 19:14 |
|
|
SuperOaOa je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ja bi volio da se svi ljudi na svijetu vole i plešu držeći se za ruke. Imaš to u Londonu. Pa upravo zato što je to neizvedivo ostat ćemo omraženi u Hrvatskoj zbog tog plemenskog mentaliteta. Pogledaj nekad komentare na Facebooku vezano za Thompsona. Naši ga svi bezuvjetno podržavaju kao da je Isus Krist i vrijeđaju svakoga tko je protiv njega. Čak većinom unaprijed znam je li netko Hrvat iz BiH ili iz Hrvatske po komentaru. U Hrvatskoj s druge strane možeš vidjeti različita mišljenja, nekome je drag, nekome nije, netko je lijevo, netko desno. Tamo ljudi nisu toliko plemenski orijentirani. Ne trebamo biti kao London, ali budimo barem sličniji ljudima iz Hrvatske, je li to toliko teško? Ovdje HDZ uvijek 100% pobjeđuje i drži sve, isto veliki razlog animoziteta prema nama. Gledaj, ja ako se družim sa ribolovcima, moram i ja ponijeti štap i zabacivati, iako osobno odlazak u ribu doživljavam kao umirovljeničku dosadnu aktivnost. Možda bih ja radije razgovarao o novostima vezanim za razvoj AI, ali oni o tome nemaju pojma. Dakle, prisiljen sam pričati o tome koja mušica je dobra za pastrvu. Ako neću, onda ću promijeniti društvo. Što i činim, pa sam češće u tehnološkim krugovima, a sa ribolovcima sam jednom godišnje tek toliko da održavam kontakt. Zato spominjem London. Teško će se Hercegovci promijeniti, a ti očito ne dijeliš iste teme sa okolinom. Najjeftinije ti je promijeniti okolinu.
1701 of 2558 - 66.5%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 19:17 |
|
|
|
U Hrvatskoj ljudi imaju duboko ukorijenjen refleks autodestruktivnosti da se vlastito podcjenjuje, a tuđe i strano precjenjuje. To je društveni obrazac koji promoviraju ljevica i mediji, jako zarazno, a Hercegovci su posebni upravo zato što se tome odupiru.
Hercegovci pokazuju gard kad treba i ne daju podrediti svoj ponos anacionalnom trendu kolika je god hajka, zato i ide naprijed, zato su poštovani i svi s njima hoće poslovati.
Nikome ne trebaju slabići kmečavi koji se podređuju svojim neprijateljima, takve se gazi i takvi su osuđeni na nestanak.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 19:32 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 5065 Lokacija: Dridska Župa
|
|
Ljudi generalno slabo trpe oprečna mišljenja, na ovom forumu sam prozvan demonom, komunjarom itd, a neki levičari su me na drugim mjestima prozivali rasistom, ustašom i šta već sve ne. Ali mislim da je kod mladih ipak bolja situacija vezana za to u globalu.
Ali Ere su generalno tvrdoglave iznadprosjecno šta je je, nismo ni mi Dalamtinci puno bolji da se razumimo.
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Boriso
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 20:57 |
|
|
|
Ne može se s ljevičarima voditi normalna rasprava jer su samo deklarativno otvoreni, a suštinski prezrivi i redovito kontradiktorni. Najbolji primjer je sad ovaj lik koji vadi ovu temu svako malo iz naftalina, da bi podilazio primitivnoj ljevičarskoj hajci i nametao krivnju Hercegovcima jer ih se mrzi.
Taj hercegovački ateist (podsjeća na naše "bošnjačke forum ateiste") je željan urbanog i rasprave bez vrijeđanja, a svaki komentar mu je izravno ili latentno difamiranje Hercegovaca. Kritizira licemjerje iz nekog kvaz osobnog iskustva s pojedinim Hercegovcima i onda to pretvara u sud svim Hercegovcima koji su nazadni za tog moralnog suca punog generaliziranja i etiketiranja.
Njegov poziv na pluralizam je retorička akrobacija koja se raspada u svakom njegovom komentaru.
Kad takvima skineš celofan, ostane samo klasična ljevičarska frustracija prema ljudima koji su nazadni jer ne žive po njihovim standardima i izopačenim povodljivim vrijednostima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Li Zongren
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 21:25 |
|
Pridružen/a: 20 stu 2024, 23:06 Postovi: 5065 Lokacija: Dridska Župa
|
|
Pa ne bih rekao ni da su desničari nešto puno bolji, koliko banova, svađa, vrijeđanja psovanja svega i svačega među desničarima na ovom forumu, a kamoli prema ljudima koji imaju uistinu oprečna mišljenja. Puno i previše ljudi počinje vrijeđati, psovati i slično kad se ne slaže s nekim, kriv sam i ja za ovo ponekad ne kao neki, ali opet. Prestao sam pričati i uživo sa par ljudi s kojima sam bio blizak jer ljudi ne mogu podnjeti da se neko ne slaže oko stvarno banalnih stvari.
_________________ Be radical, have principles, be absolute, be that which the bourgeoisie calls an extremist: give yourself without counting or calculating, don't accept what they call ‘the reality of life'
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 22:49 |
|
|
SuperOaOa je napisao/la:
Ja bi da sve na svitu da vode ima različitih mišljenja, da ima i vjernika i ateista, da ima livih i desnih, da postoji nekakva normalna rasprava i besida, ali nema ničega od toga. .
Nema jer se rasprava može voditi samo između normalnih ljudi. Grešnih, ali ne obuzetih. Između Boga i vraga nema rasprave. Današnji tzv. liberalizam, ljevičarstvo, urbani, cool, progresivni i koji već epiteti da si prišivaju su u suštini samo varijacije na temu đavoljeg utjecaja na čovjeka i zato s njima nema rasprave, oni su na ontološkoj razini u qrcšlusu. Možda ti na prvu i ovako iz vana djeluju kao obični ljudi, čak i pametni ponekad, ali na metafizičkoj razini ti ljudi su duboko, duboko zaglibili. S obzirom da si ti ateist, ne razumiješ suštinu probema i zato se vrtiš u krug. SuperOaOa je napisao/la: Ne tribaju mi istomišljenici. Triba mi urbano, obrazovano, mlado stanovništvo koje je sposobno racionalno raspravljati bez vriđanja i bez da im se stalno priviđa Jugoslavija i muslimani, bilo to stanovništvo desno ili livo, manje mi je bitno.
urbno i mlado stanovništvo je najčešće, uz neke iznimke, najzatucaniji sloj ljudi posvuda. Luđaci doslovce. Ono ekipa koja je po SADu slavila kad su jednog čovjeka pred kamerama upucali, ekipa koja se zabija autima u agente za deportaciju, koja se zalijepi za cestu zbog klime. Degenerici okrenuti hedonizmu, bez ikakve svrhe i višeg cilja u životu, usrali se vojnog roka od 2 mjeseca, bez obitelji i potomstva, jednostavno lik, pokušavaš se svidjeti krivoj ekipi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 22:57 |
|
|
SuperOaOa je napisao/la: Pa upravo zato što je to neizvedivo ostat ćemo omraženi u Hrvatskoj zbog tog plemenskog mentaliteta.
ne, ostat ćete omraženi meu izrodima dok i sami ne prihvatite biti izrodi. Hercegovci su danas dio Hrvata najmanje zatrovan lažnim bogovima modernog vijeta (o kojim i tebi omraženi Thompson pjeva) i zato ih onaj dio ljudi koji jest zaveden mrzi. Zato btw. mrze i Thompsona, koji uz sve svoje mane, jest najbolji egzorcist hrvatskog društva. Kad zapjeva, svi demoni se sami jave. Nisam još upoznao čovjeka koji ne podnosi Thomposna da nije defektan po nekom pitanju. Ima ljudi koji su indiferentni, ima koji ne slušaju to, ali kad god ga netko ono baš organski ne podnosi UVIJEK I BEZ IZNIKE radi se o defektnoj osobi. Istovremeno kad neki Hercegovac ko Markovina prihvati ta degenerična sranja, onda se zabroavi da je Hercegovac. I Bandiću se zaboravljalo dok je bio SDP. Ne radi se dakle o plemenskom mentalitetu, radi se o tomu da je taj dio našeg naroda ostao nacionalno svijestan, katolički orijentiran i vitalan, a to svi oni koji to nisu MRZE, jer im je to slika njihove propasti, podsjetnik na ono što su mogli biti da nisu propali okrenuvši se sitničarenju, jalu, zavisti. nacionalnom mazohizmu, hedonizmu, cinizmu, oikofobiji, pljuvanju po Crkvi i vjeri i sva ostala sranja koja naše degenerike krasi. Tvoj problem je što se izrodima i degenericima hoćeš svidjeti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Novdan
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 23:21 |
|
|
novosve je napisao/la: SuperOaOa je napisao/la:
pa eto sve si riješio, ti i izrod i želiš se svidjeti ostalim izrodima. Narano da ste četnici, komunjare i Jugoslaveni, to je zapravo eufemizam za vas. Pa ne moraš biti katolik niti vjernik da bi bio Hrvat. Hrvatski nacionalizam je kroz povijest (od Ante Starčevića do Stjepana Radića) bio u sukobu s Crkvom i klerikalizmom. Poseban slučaj je samo SFRJ gdje su imali zajedničkog neprijatelja pa se stvorila ta podjela hrvat-katolik vs jugos ateist. No kako Jugoslavije nema pomalo će i ta podjela nestajati. Evo ti primjer Tvrtka Baruna. Ne postoji žešći zagovornik imigracije, multikulturalizma, islamizacije itd. od njega. Kako Crkva bude skretala sve više u pravcu imigracije, a to se događa odavno, sve više će pucati taj neprirodni brak hrvatskog nacionalizma i katoličanstva.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 23:26 |
|
|
Novdan je napisao/la: novosve je napisao/la:
pa eto sve si riješio, ti i izrod i želiš se svidjeti ostalim izrodima.
Narano da ste četnici, komunjare i Jugoslaveni, to je zapravo eufemizam za vas.
Pa ne moraš biti katolik niti vjernik da bi bio Hrvat. Hrvatski nacionalizam je kroz povijest (od Ante Starčevića do Stjepana Radića) bio u sukobu s Crkvom i klerikalizmom. Poseban slučaj je samo SFRJ gdje su imali zajedničkog neprijatelja pa se stvorila ta podjela hrvat-katolik vs jugos ateist. No kako Jugoslavije nema pomalo će i ta podjela nestajati. Evo ti primjer Tvrtka Baruna. Ne postoji žešći zagovornik imigracije, multikulturalizma, islamizacije itd. od njega. Kako Crkva bude skretala sve više u pravcu imigracije, a to se događa odavno, sve više će pucati taj neprirodni brak hrvatskog nacionalizma i katoličanstva. Crkvi je potpuno svejedno hoće li u svom stadu imati Hercegovce ili Filipince,
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 20 vel 2026, 23:50 |
|
|
Novdan je napisao/la:
Pa ne moraš biti katolik niti vjernik da bi bio Hrvat. Hrvatski nacionalizam je kroz povijest (od Ante Starčevića do Stjepana Radića) bio u sukobu s Crkvom i klerikalizmom. Poseban slučaj je samo SFRJ gdje su imali zajedničkog neprijatelja pa se stvorila ta podjela hrvat-katolik vs jugos ateist. No kako Jugoslavije nema pomalo će i ta podjela nestajati.
Evo ti primjer Tvrtka Baruna. Ne postoji žešći zagovornik imigracije, multikulturalizma, islamizacije itd. od njega.
Kako Crkva bude skretala sve više u pravcu imigracije, a to se događa odavno, sve više će pucati taj neprirodni brak hrvatskog nacionalizma i katoličanstva.
Hrvatska nacija se izgradila kao antemurale christianitatis. To je naš raison d'etre, ključ identiteta i spiritus movens. Davno je to prije Jugoslavije. No danas je tu nešto drutog važnije, danas to pitanje nadlazi naciju. Raskid s kršćanskim korijenima, identitetom i moralom je danas uzrok opće propasti civilizacije, moralne degadancije i biološkog nestanka. Može netko tehnički biti ateist i nacionalist, ali pametniji među njima su znali da to kao prevladavajući trendu ne će dobro završiti. Voltaire je jasno rekao "da Boga nema treba ga izmisliti", dok je Nietsche ispravno zaključio da će postreligijsko društvo završiti u nihilizmu. Sve se ostvaruje u tančine. Crkva danas pati od raskida sa samom sobom, podilazi sekularnom svijetu do patoloških granica i dalje, tako da je moguće da dođe do raskida hrvatskog nacionalizma s vatikanskom hijerarhijom. Već slučaj Stepinac to pokazuje. Ali dođe li do raskida s katoličkim identitetom, nestat ćemo, jer ga nema što zamijeniti da da vitalnost našem narodu. Ateizam je na generalnoj razini isprazan, bez sadržaja i vitaliteta. Neki pojedinac može biti dobar Hrvat i ateist, ali na generalnoj društvenoj razini ateizam je samo vakuum koji nešto mora ispuniti. Obično ga ispunjavaju kojekakve druge religije, kvaziduhovnost, ideologije s elementima kulta (poput woke ili klimatskih histeričara), pravi kultovi ili hedonizam i nihilizam. Bez katoličkog identiteta (makar i u opreci s Vatikanom) Hrvati neće imati iz čega crpiti vitalitet, spiritus movens.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 24 vel 2026, 15:25 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
geoks
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 24 vel 2026, 16:02 |
|
|
novosve je napisao/la: Novdan je napisao/la:
Pa ne moraš biti katolik niti vjernik da bi bio Hrvat. Hrvatski nacionalizam je kroz povijest (od Ante Starčevića do Stjepana Radića) bio u sukobu s Crkvom i klerikalizmom. Poseban slučaj je samo SFRJ gdje su imali zajedničkog neprijatelja pa se stvorila ta podjela hrvat-katolik vs jugos ateist. No kako Jugoslavije nema pomalo će i ta podjela nestajati.
Evo ti primjer Tvrtka Baruna. Ne postoji žešći zagovornik imigracije, multikulturalizma, islamizacije itd. od njega.
Kako Crkva bude skretala sve više u pravcu imigracije, a to se događa odavno, sve više će pucati taj neprirodni brak hrvatskog nacionalizma i katoličanstva.
Hrvatska nacija se izgradila kao antemurale christianitatis. To je naš raison d'etre, ključ identiteta i spiritus movens. Davno je to prije Jugoslavije. No danas je tu nešto drutog važnije, danas to pitanje nadlazi naciju. Raskid s kršćanskim korijenima, identitetom i moralom je danas uzrok opće propasti civilizacije, moralne degadancije i biološkog nestanka. Može netko tehnički biti ateist i nacionalist, ali pametniji među njima su znali da to kao prevladavajući trendu ne će dobro završiti. Voltaire je jasno rekao "da Boga nema treba ga izmisliti", dok je Nietsche ispravno zaključio da će postreligijsko društvo završiti u nihilizmu. Sve se ostvaruje u tančine. Crkva danas pati od raskida sa samom sobom, podilazi sekularnom svijetu do patoloških granica i dalje, tako da je moguće da dođe do raskida hrvatskog nacionalizma s vatikanskom hijerarhijom. Već slučaj Stepinac to pokazuje. Ali dođe li do raskida s katoličkim identitetom, nestat ćemo, jer ga nema što zamijeniti da da vitalnost našem narodu. Ateizam je na generalnoj razini isprazan, bez sadržaja i vitaliteta. Neki pojedinac može biti dobar Hrvat i ateist, ali na generalnoj društvenoj razini ateizam je samo vakuum koji nešto mora ispuniti. to Obično ga ispunjavaju kojekakve druge religije, kvaziduhovnost, ideologije s elementima kulta (poput woke ili klimatskih histeričara), pravi kultovi ili hedonizam i nihilizam. Bez katoličkog identiteta (makar i u opreci s Vatikanom) Hrvati neće imati iz čega crpiti vitalitet, spiritus movens. Zanimljiv osvrt na temu, mada sam mišljenja da je narodnost jedno a vjera drugo. Vjera bi trebala biti osobna stvar pojedinca, iako ljudi na ovim područjima se većinom dijele najprije po vjeri pa onda po narodnosti. Imamo primjer Bošnjaka koji kao narod nisu ni postojali prije, nego su se izjašnjavali najprije po vjerskoj pripadnosti ali to sada nije tema. Neraskidiva je veza Hrvata sa Vatikanom, i to se neće promijeniti mada mogli smo vidjeti pogotovo za vrijeme prethodnog Pape kako su neki naši visoki crkveni dužnosnici nisu bili baš oduševljeni sa njegovim tumačenjem vjere. To je zapravo i razlika i ono u čemu je nastao raskol kršćanstva, tadašnji carigradski patrijah je smatrao da svaki narod može imati svoju crkvu dok su Pape smatrale da je bolji centralizam. Onda je nastao problem sa protestantima i danas od otprilike 2,3 milijarde kršćana katolika je oko 49%, protestanata 40% i pravoslavaca 11 % ( po eng wikipediji). Netreba ni otpisivati ljude koji su ateisti i odmah ih stigmatizirati i proglašavati ih izdajicama ili nešto slično, tko god se želi osjećati Hrvatom dobrodošao je. Asimiliacija će uvijek biti ali to će biti pojedinačno a nekih većih u budućnosti na našim područjima teško će biti. Ali svaka naša svađa i prepucavanje zapravo je toliko beznačajna ako se zna da se u jednome većem Nigerijskom gradu više rodi djece nego na području bivše države.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novosve
|
Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce? Postano: 24 vel 2026, 17:24 |
|
|
geoks je napisao/la:
Zanimljiv osvrt na temu, mada sam mišljenja da je narodnost jedno a vjera drugo. Vjera bi trebala biti osobna stvar pojedinca, iako ljudi na ovim područjima se većinom dijele najprije po vjeri pa onda po narodnosti. Imamo primjer Bošnjaka koji kao narod nisu ni postojali prije, nego su se izjašnjavali najprije po vjerskoj pripadnosti ali to sada nije tema. Neraskidiva je veza Hrvata sa Vatikanom, i to se neće promijeniti mada mogli smo vidjeti pogotovo za vrijeme prethodnog Pape kako su neki naši visoki crkveni dužnosnici nisu bili baš oduševljeni sa njegovim tumačenjem vjere. To je zapravo i razlika i ono u čemu je nastao raskol kršćanstva, tadašnji carigradski patrijah je smatrao da svaki narod može imati svoju crkvu dok su Pape smatrale da je bolji centralizam. Onda je nastao problem sa protestantima i danas od otprilike 2,3 milijarde kršćana katolika je oko 49%, protestanata 40% i pravoslavaca 11 % ( po eng wikipediji). Netreba ni otpisivati ljude koji su ateisti i odmah ih stigmatizirati i proglašavati ih izdajicama ili nešto slično, tko god se želi osjećati Hrvatom dobrodošao je. Asimiliacija će uvijek biti ali to će biti pojedinačno a nekih većih u budućnosti na našim područjima teško će biti. Ali svaka naša svađa i prepucavanje zapravo je toliko beznačajna ako se zna da se u jednome većem Nigerijskom gradu više rodi djece nego na području bivše države.
Vjera jeste drugo od narodnosti, ali vjera je (čak i ona pogrešna!) ono što jednom narodu i civilizaciji daje vitalitet. Svi su narodi i sve civilizacije u vrijeme svoje ekspanzije bili duboko religozni, a u vrijeme dekadencije suprotno. Hitler je pokušao zamijeniti religiju kultom same nacije i donekle uspio, međutim izgubio je rat, a to isto rade i Izraelci, iako u oba slučaja to ima i elemente religijskog. U slučaje Hrvatske, ima sjajnih Hrvata ateistan na pojedinačnoj razini, ali generalno nešto mora ispuniti tu prazninu religije što će dati vitalitet i duh borbensoti, ekspanzije i snage. Nisam siguran da Hrvati to mogu pronaći izvan katoličanstva (govorim generalno) zbog naše povijesti.
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 146 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|