HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 srp 2026, 23:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 441 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Bitcoin i ostale kriptovalute
PostPostano: 27 vel 2026, 22:07 

Planina je napisao/la:
Baš bi se trebao sastati sa starim prijateljem koji mi je ispirao mozak sa Bitcoinima i Solanama prošle zime, kako to sve ide na milijardu itd., živo me zanima kakvi su mu sad komentari na tu temu ( inače rehabilitirani kockar koji je našao utjehu u kripto trejdanju) :zubati

Umjesto da se raduješ što možeš kupiti BTC, ETH i LINK po diskontnoj cijeni, bit ćeš negativan i ić se naslađivat tuđoj(kratkoročnoj) nesreći, brutalan mindset.

Znači čim padne BTC, ja sam kao malo dijete u dućanu slatkiša i KUPIM JOŠ. Inače trenutni pad prati doslovce u tjedan 4togodišnji ciklus, koji na ljeto završava i kreće novi ciklus i da ide kad tad BTC na milijun dolara. BTC neće nikad nestat, i da za tvoj života BTC ne dosegne x100 od danas, vrijedni je asset koji možeš ostavit svojoj djeci.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 22:10 

Robbie MO je napisao/la:
ETH jače reagira od BTC, ako se netko hoće kladit s blagom polugom na srednjoročni smjer, ali i ima slabiji povijesni rast dugoročni. Ostali coinovi neće postojati i ne smatram ih ozbiljnima, BTC i ETH jedini imaju i ETFs i prihvaćeni su institucionalno i u mainstream financijama.

95% bitcoina je već izrudareno, zbog ovog pada cijene najveći kriptorudari su se prebacili na biznis kao AI datacentri, ne isplati se više rudarenje jako malo bitcoina je ostalo.

Uloži kojih stotinjak eura u LINK, bit ćeš mi zahvalan za 20 godina. BTC ima budućnost kao digitalno zlato, a ETH i LINK će bit jedini blockchainovi čija će se tehnologija koristiti.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 22:16 

Zašto LINK, zbog čega smatraš da će vrijediti?

Vrh

PostPostano: 27 vel 2026, 23:41 

DarkKnight je napisao/la:
Planina je napisao/la:
Baš bi se trebao sastati sa starim prijateljem koji mi je ispirao mozak sa Bitcoinima i Solanama prošle zime, kako to sve ide na milijardu itd., živo me zanima kakvi su mu sad komentari na tu temu ( inače rehabilitirani kockar koji je našao utjehu u kripto trejdanju) :zubati

Umjesto da se raduješ što možeš kupiti BTC, ETH i LINK po diskontnoj cijeni, bit ćeš negativan i ić se naslađivat tuđoj(kratkoročnoj) nesreći, brutalan mindset.

Znači čim padne BTC, ja sam kao malo dijete u dućanu slatkiša i KUPIM JOŠ. Inače trenutni pad prati doslovce u tjedan 4togodišnji ciklus, koji na ljeto završava i kreće novi ciklus i da ide kad tad BTC na milijun dolara. BTC neće nikad nestat, i da za tvoj života BTC ne dosegne x100 od danas, vrijedni je asset koji možeš ostavit svojoj djeci.

Pazi, market cap (ukupna tržišna vrijednost) bitcoina je oko 1.3 trilijuna dolara sada nakon pada. Kompanija NVDA vrijedi oko 4.5 trilijuna, Microsoft 4 trilijuna. Zlato 36 trilijuna, posebno poraslo sada zbog većih cijena.
Znači... bez problema BTC može ići na 10 trilijuna, ima prostora. Makar će se dio preliti sa zlata.

I naravno, bitcoinu nije u interesu konkurencija drugih coinova. Trenutno bitcoin čini 56% kripto tržišta, eterij 10%.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 00:04 

BTC je negativno koreliran na zlato u zadnje vrijeme, ako zlato rokne btc ide ko raketa, bijeg iz zlata u bitcoin.

Ovaj rast zlata je naštetio bitcoinu.

Napomena: komentari na ovoj temi su špekulativnog karaktera, i nisu investicijski savjet.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 00:08 

Udvostručio sam bitcoin danas.

Ako padne na 30-50k, I'll long my longs, tvrdoglavo ću još jednom poduplat.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 09:02 

Nemam znanje o tehničkoj analizi, ali kroz vrijeme se dalo primjetiti da se h&s obrazac vrlo često realizira, a meni se čini da se formira žešći h&s.
Ako znamo da BC nema nikakvu fundamentalnu osnovu, onda treba možda obratiti pažnju i na to. Jer po tome bi mogao nastupiti ogroman zaron.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 09:44 

Robbie MO je napisao/la:

Robi kladioničar :zubati

†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.
Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 10:07 

zaba1111 je napisao/la:
Nemam znanje o tehničkoj analizi, ali kroz vrijeme se dalo primjetiti da se h&s obrazac vrlo često realizira, a meni se čini da se formira žešći h&s.
Ako znamo da BC nema nikakvu fundamentalnu osnovu, onda treba možda obratiti pažnju i na to. Jer po tome bi mogao nastupiti ogroman zaron.

Nek zaroni, idem po drugi bitcoin. :zubati

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 10:09 

sejdo.komsoglu je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Robi kladioničar :zubati

I odmah izgubio 5% haha za 48 sati.

A nisam kladioničar. U životu se nisam kockao, u smislu bacanja para na nešto što nema potencijal rasta, ili prirodu (povijest) rasta i povećanja vrijednosti kroz vrijeme. Ovo sam više uzeo iz FOMO razloga, imam par prijatelja koji su se nakrcali bitcoinom rano, da ih ne slušam kako se hvale za 5 ili 10 godina ako BTC ode na milijun dolara, pa sam i ja ušao, vidjet ćemo je li kasno. Spreman sam izgubit to.

Pomalo to ide i kontra moje filozofije i logike, ali ne moram biti u svemu racionalan, mogu se malo i opustiti.

Moje glavne investicije u drugim stvarima, a da sam agresivni investitor to stoji, ali diverzificiran, recimo korpa agresivnih investicija. Ovo je više zabava kao u lunaparku, da mi doda malo radovanja i frustracija, u dosadne dane.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 10:23 

zaba1111 je napisao/la:

Iza bitcoina ne stoji ništa to je točno, ali skupio je već 25 godina tradicije i bitcoin je stvarnost i realnost.

Moraš znati da je 95% bitcoina već izrudareno, oko 20 milijuna bitcoina, preostalo je još izrudariti samo 1 milijun. Znači, supply je vrlo kontroliran. Oko 4 do 5 milijuna se smatra da je izgubljeno, doslovce izgubljeni tzv cold storage poput usb stickova (lol).

Gore sam stavio brojke koje govore da BTC nije dosegnuo neki silni udio u tržištu.

Trenutna vrijednost kompletnog bitcoina u svijetu je 1.3 trilijuna dolara, evo sada palo na 1.25 trilijuna.
Dvije najveće kompanije na svijetu, Nvidia i Microsoft, su svaka po 4 trilijuna dolara.
Zlato 36 trilijuna.

Znači, ima prostora, nije sad da je bitcoin dosegao neki neodrživi udio.

Osim toga, nije i da je beskoristan i bez primjene. Predstavlja alternativu u nekim situacijama. Osim toga što eto ima neku token vrijednost (jednako kao i neka bezvezna ružna slika od 100 milijuna dolara, realno, i tu plaćaš za ime i nadu da će držati vrijednost, sama škrabotina ne vrijedi ništa), ljudi ga koriste za razne situacije. Recimo, dileri, prostitucija, zatim određene države ti brane da šalješ veće svote novca van zemlje (iz Kine možeš poslati na svoj račun u inozemstvo samo par tisuća dolara, i Venezuela ima slična ograničenja), zatim uvijek postoje nestabilne države u svijetu čija vlastita valuta je gora i nestabilnija od bitcoina, to su zemlje sa hiperinflacijom. Da živim u turskoj, ako mi nisu dostupni euri, jer vlada obeshrabruje da dođeš do eura (da je unutar Turske lako doć do eura ili dolara lira bi pala još više jer bi ju svi totalno odbacili), preostaje ti bitcoin ili zlato, radije ću bitcoin imati nego tursku liru, koja doslovce ima stabilni trend pada. Salvador je uveo btc kao službenu valutu. Amerika je regulirala i legalizirala, velike institucije sada uključuju malo kripta u svoje portfelje.

Sigurno da btc može ići i ka 0, ali može ići i ka milijun dolara. To je asimetričan potencijal, jer donja granica ima zid (0), dok gornje granice nema. To je recimo što mene privlači, to uzbuđenje da nekad u budućnosti btc može otići na više stotina tisuća dolara.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 10:39 

Kolika je vrijednost ukupnog kripta

Vrh

PostPostano: 28 vel 2026, 11:08 

zaba1111 je napisao/la:
Kolika je vrijednost ukupnog kripta

Bitcoin drži nekih 56% udjela kripto tržišta, znači Market cap cijelog kripta je nešto preko 2 trilijuna dolara.

Vrh

PostPostano: 01 ožu 2026, 06:36 

Robbie MO je napisao/la:
Osim toga, nije i da je beskoristan i bez primjene. Predstavlja alternativu u nekim situacijama. Osim toga što eto ima neku token vrijednost (jednako kao i neka bezvezna ružna slika od 100 milijuna dolara, realno, i tu plaćaš za ime i nadu da će držati vrijednost, sama škrabotina ne vrijedi ništa), ljudi ga koriste za razne situacije. Recimo, dileri, prostitucija, zatim određene države ti brane da šalješ veće svote novca van zemlje (iz Kine možeš poslati na svoj račun u inozemstvo samo par tisuća dolara, i Venezuela ima slična ograničenja), zatim uvijek postoje nestabilne države u svijetu čija vlastita valuta je gora i nestabilnija od bitcoina, to su zemlje sa hiperinflacijom. Da živim u turskoj, ako mi nisu dostupni euri, jer vlada obeshrabruje da dođeš do eura (da je unutar Turske lako doć do eura ili dolara lira bi pala još više jer bi ju svi totalno odbacili), preostaje ti bitcoin ili zlato, radije ću bitcoin imati nego tursku liru, koja doslovce ima stabilni trend pada. Salvador je uveo btc kao službenu valutu. Amerika je regulirala i legalizirala, velike institucije sada uključuju malo kripta u svoje portfelje.

Zaboravio sam, još jedna korisnost bitcoina je klađenje na događaje koji se odviju izvan radnog vremena burzi. Recimo noći, preko vikenda, bitcoin neprestano trguje.

Uglavnom, nije da ne služi ničemu, nakupilo se već desetak raznih vrsta korištenja.

Vrh

PostPostano: 02 ožu 2026, 20:28 

daramo je napisao/la:
Zašto LINK, zbog čega smatraš da će vrijediti?

1. Ima mogućnost sigurnih Smart Contracta koji se može izvršiti na temelju vanjskih imputa bez da riskira otkrivanje samog contenta Smart Contracta, to mu omogućava decentralizirana mreža, input vanjskih informacija van blockhaina se obavlja direktno i Smart Contract ima pristup vanjskim parametrima bez da posudi neki tuđi Oracle, na drugim blockchainovima ako koristis neki Oracle da očitava neki API, kreator tog Oraclea ima informacije o dionicima i sadržaju Smart Contracta.
Znači na LINK mreži Rimac i Porsche sklope ugovor koji se izvrši kada se ispune određeni uvjeti, i nitko osim RImca i Porschea ne mogu znat sadržaj tog ugovora, jer je LINK mreža decentralizirana. Na prvu zvuči beskorisno.

2. LINK ima nisku cijenu jer konstantno njihov glavni baja na trziste ubacije nove linkove, to radi da se financira, ali time rusi cijenu drugima. Zapravo je to super ako si dugoročni investitor, cijena ostaje niska, iako je potražnja velika. Tko se zeli kratkorocno obogatit nema kaj bit u LINKu. A lova im treba jer LINK već 10tak godina ima 200tinjak najboljih blockchain programer

3. Ovo je za mene glavni motivator za ulaganje u LINK: Već je otkriveno masu farmi botova koje su plaćale banke, LINK whaleovi(whale je onaj koji ima minimalno desetine milijuna dolara u određenom coinu), Microsoft, Musk, kineska država da šire FUD oko LINKa i sruše mu cijenu. FUD je kratica za Fear, Uncertainty and Doubt, namjeno širenje negative oko neke dionice/asseta da mu se sruši cijena, to se radi unazad 100 godina. A najviše FUDa u kriptu ima oko LINKa, znači najinteresantniji je velikim igračima. Van BTCa naravno koji je druga priča.

edit:
A ako će se ikad ić u stvaranje digitalne valute povezane sa osobnom iskaznicom, nešto kao u Kini, lako moguće da će se koristit LINK mreža jer je tehnologija već tu. LINK je najveći blockchain kandidat za digitalni novac. I tada osim skoka cijene, moći ćeš profitirat i time da "ustupiš" svoj dio LINK mreže na par godina, što bi napravno naplatio.

Vrh

PostPostano: 04 ožu 2026, 20:15 

Veliki skok danas.

Raduje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 441 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: