HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 svi 2026, 20:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 3585 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 144  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Reprezentacija Bosne i Hercegovine
PostPostano: 02 tra 2026, 15:35 

Ovo je C2 gdje je kamenovano, znači bilo je i u Mostaru opipavanja pulsa.
Bitno da je policija do neki dan držala sve pod nadzorom radi šačekuše u Bijelom Polju, a sad su se sklonili.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 15:37 

dreamteam je napisao/la:
Bitno da je policija do neki dan držala sve pod nadzorom radi šačekuše u Bijelom Polju, a sad su se sklonili.

Gdje je to došlo, u Centar 2 da pardira sa ljiljanima. Bagra.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 15:45 

Sramotno ponašanje islamofašista. :smajl025

1573 of 2558 - 61.49%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 16:26 

Joj jesmo jaki Allahu

slika

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 16:44 

Naša Kvačica je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
slika

Kakva budaletina.

https://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/nogomet/je-li-bio-penal-za-hajduk-cak-i-ako-jest-to-nije-razlog-neuspjeha-obrana-je-losiji-dio-momcadi-bizarne-pogreske-nisu-novost---687882.html

Citat:
Hajduk se vraćao i naposljetku je u završnici utakmice preokrenuo na 3:2. Činilo se da će upisati šestu pobjedu zaredom, a onda je Katić nespretnom reakcijom poništio cjelokupan napor Bijelih

zakucao loptu u vlastitu mrežu praktički ničim izazvan, a u posljednjim trenucima utakmice sličnu je pogrešku napravio Katić. Umjesto da izbiju loptu preko tribina

https://net.hr/sport/nogomet/strahonja-o-utakmici-hajduka-i-slavena-katic-je-trebao-dobiti-crveni-a-hajdukov-gol-nije-trebao-vrijediti-c5060c7e-3b4e-11ec-bd1d-56192db521b7

Citat:

Osvrnuo se na situaciju u 68. minuti, kad je stoper Hajduka NIkola Katić udario laktom u glavu napadača Slaven Belupa Ivana Krstanovića. Strahonja smatra da je Katić ovime zaslužio drugi žuti karton.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 16:48 

Safet Oručević: "Kako sam 98 spasio Barbareza i familiju da ih ne ubiju ustaše”

Bivši gradonačelnik Mostara i direktor Centra za mir Safet Oručević prisjetio se Facebooku u četvrtak, 2. aprila, zanimljive priče o prvom nastupu sadašnjeg selektora Zmajeva Sergeja Barbareza za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

Sprema se veličanstven doček ispod Starog mosta. Kao i svi bosanskohercegovački građani, ispunjen sam emocijama i sjećanjima, pa osjećam dužnost da podsjetim kako su Mostarci, u teškom vremenu i brutalno podijeljenom gradu, stali uz svog Barbareza kako bi zaigrao za reprezentaciju.

Bila je to, mislim, 1998. godina. Sergej Barbarez je igrao u Njemačkoj i nije mogao prihvatiti poziv selektora, strahujući za život svojih roditelja koji su živjeli u zapadnom dijelu grada, gdje se i nakon rata nekažnjeno ubijalo.

Taj strah bio je potpuno opravdan – već tada je bilo 27 neriješenih ubistava nakon Dejtona, uz bezbroj pretučenih i iz svojih stanova protjeranih ljudi.

Iznenada sam dobio poziv iz kabineta predsjednika Alije Izetbegovića. Mladi i vispreni šef kabineta, Bakir Sadović, pitao me kakve su šanse da se riješi pitanje stana i posla za roditelje Sergeja Barbareza u istočnom dijelu grada, kako bi on mogao prihvatiti poziv za reprezentaciju.

Bila je to ideja, iz sarajevske raje koja se borila da imamo što jače igrače u reprezentaciji.

Imati Sergeja, Mostarca, u reprezentaciji bila je čast i ponos za svakog građanina i građanku Mostara.

U gradu koji je tada ličio na Hirošimu, to nije bio lak zadatak. Ipak, svi u mojoj administraciji smatrali su to prioritetnim zadatkom. Svi su voljeli i poštovali njegovog oca Ljubu (igrača Lokomotive) i majku Zlatu (odličnu rukometašicu ).

Sastao sam se sa Sergejom u Gradskoj upravi i dogovorili smo naredne poteze. U kratkom vremenu njegova porodica je preseljena u stan u istočnom dijelu grada, a njegov otac je već istog dana počeo raditi u Pošti, gdje je, mislim, i ranije bio zaposlen.

Sergej je zaigrao – na radost svih navijača Bosne i Hercegovine – i ubrzo debitovao protiv Argentine.

Sve ove godine mostarska raja bila je uz Sergeja. Raja se uvijek poštuje i za raju se živi.

Njegove one teške suze bile su i suze raje – kad on zaplače, zaplače i Mostar.
Njegov san postao je i naš ostvareni san.

večeras, pod Starim mostom – koji je iz Neretve izvadila i ponovo podigla raja – uz Velež, koji se iz pepela digao zajedno s rajom, našu reprezentaciju vodi Barba. Neko iz naše raje.

Mimara mira dobio je 23. juli 2018. godine od svoje raje.

NA PONOS MOSTARU", napisao je Sergej Barbarez.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... bih/631966

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 16:55 

Kada Katić, Vasilj i ostala ekipa budu imali muda s našom zastavom se ogrnuti. Tada će imati moj veliki respekt.

Kako bi trebalo biti:
Privitak:
repka_bih_hercegbosna.jpg
repka_bih_hercegbosna.jpg [ 494.01 KiB | Pogledano 427 put/a. ]

Trenutno stanje:
Privitak:
repka_bih_bez_hercegbosna.jpg
repka_bih_bez_hercegbosna.jpg [ 253.47 KiB | Pogledano 427 put/a. ]

†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.
Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 16:57 

sejdo.komsoglu je napisao/la:
Kada Katić, Vasilj i ostala ekipa budu imali muda s našom zastavom se ogrnuti. Tada će imati moj veliki respekt.

Kako bi trebalo biti:
Privitak:
repka_bih_hercegbosna.jpg

Trenutno stanje:
Privitak:
repka_bih_bez_hercegbosna.jpg

Kad se na ulicama Bh grafova bude slavilo sa ovim zastavama tada ce se i oni ogrnuti.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 16:59 

Bobovac je napisao/la:
dreamteam je napisao/la:

Provocirali i naletili na tvrd kamen.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:03 

Karabaja je napisao/la:
Kad se na ulicama Bh grafova bude slavilo sa ovim zastavama tada ce se i oni ogrnuti.

To je netočna analogija. Kada neki europski klub osvoji europski trofej onda se igrači ogrću zastavama država ili pokrajina u kojima baš nitko ne slavi što je taj klub upravo osvojio europski trofej.

Ako su Hrvati ogrnut će se, ako se ne ogrnu nisu Hrvati.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:05 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Nebula je napisao/la:
Znači idemo ponovo:

Najbolji igrač sredine terena kojeg BIH danas ima je Srbin Rade Krunić. Uvijek se odazivao u reprezentaciju. Barbarez ga ne zove. Nema u repki srbina ni za lijeka. Uvijek je barem neki bio reda radi.
Zašto Barbarez kao polusrbin neće poznati niti jednog Srbina u reprezentaciju? Kakva je to odluka, je li osobna, sportska ili politička? Je li on ekstremniji od nekog prosječnog Bošnjaka ili je samo iskompleksiran zbog vlastitog porijekla?

Šta je taj Barbarez odakle mu onakvo prezime, zvuči španjolski.

Po materinoj strani dilon je iz triljskog kraja.

https://www.dalmacijadanas.hr/cijela-bih-je-na-nogama-frajer-podrijetlom-iz-sinja-mogao-bi-biti-odgovoran-za-najsretniji-dan-u-povijesti/

Citat:

Barbarez je sam često isticao da pripada svim narodima Bosne i Hercegovine i sam sebe opisivao kao "Srbina, Bosanca i Hrvata".

Njegova majka, rukometašica Zlata Košarić rođena je i odrasla u Ljubuškom, a tijekom rukometne karijere živjela je u Mostaru gdje je upoznala Sergejevog oca, Ljubu Barbareza.

Zanimljivoj obiteljskoj pozadini dodaje se i baka Ruža Tadinac iz Trilja, što znači da bosanskohercegovački izbornik ima i dalmatinske korjene.

= Jugoslaven :rigam

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:06 

Bobovac je napisao/la:
dreamteam je napisao/la:

Mozes mislit kakav je tek dernek bio u Kaknju i Kraljevoj Sutjesci

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:10 

Najjaci su mi sa "mi nismo nacionalisti slavimo uz Halida"

Oni sami sebe takijaju. A onda dodju slike "navijaca" sa islamskim zastavama, Bin Laden na majici, gaze izraelsku zastavu. Ali nisu nacionalisti.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:12 

Karabaja je napisao/la:

Jel bilo derneka u Potočarima i Kozarcu?

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:12 

Šporet je napisao/la:
Karabaja je napisao/la:

To je netočna analogija. Kada neki europski klub osvoji europski trofej onda se igrači ogrću zastavama država ili pokrajina u kojima baš nitko ne slavi što je taj klub upravo osvojio europski trofej.

Kako mislis ne slavi? Kada modric osvoji ligu prvaka, cijela Hrvatska slavi.
Kada BiH igra svi Hrvati u Bih navijaju protiv, zasto bi se ond aogrtali hrvatskim zastavama?
To je kao kad bi SAD pobjedili Hrvatsku i Pulišić slavio pobjedu sa zastavok Hrvatske

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:13 

Karabaja je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

To je armija osvojila i tu slavite kako hoćete, u zapadnom Mostaru s tom zastavom nećete.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:14 

Hagresor 2.0 je napisao/la:
[size=200]Bila je to, mislim, 1998. godina. Sergej Barbarez je igrao u Njemačkoj i nije mogao prihvatiti poziv selektora, strahujući za život svojih roditelja koji su živjeli u zapadnom dijelu grada, gdje se i nakon rata nekažnjeno ubijalo.

Taj strah bio je potpuno opravdan – već tada je bilo 27 neriješenih ubistava nakon Dejtona, uz bezbroj pretučenih i iz svojih stanova protjeranih ljudi.

Iznenada sam dobio poziv iz kabineta predsjednika Alije Izetbegovića. Mladi i vispreni šef kabineta, Bakir Sadović, pitao me kakve su šanse da se riješi pitanje stana i posla za roditelje Sergeja Barbareza u istočnom dijelu grada, kako bi on mogao prihvatiti poziv za reprezentaciju.

Bila je to ideja, iz sarajevske raje koja se borila da imamo što jače igrače u reprezentaciji.

Imati Sergeja, Mostarca, u reprezentaciji bila je čast i ponos za svakog građanina i građanku Mostara.

U gradu koji je tada ličio na Hirošimu, to nije bio lak zadatak. Ipak, svi u mojoj administraciji smatrali su to prioritetnim zadatkom. Svi su voljeli i poštovali njegovog oca Ljubu (igrača Lokomotive) i majku Zlatu (odličnu rukometašicu ).

Sastao sam se sa Sergejom u Gradskoj upravi i dogovorili smo naredne poteze. U kratkom vremenu njegova porodica je preseljena u stan u istočnom dijelu grada, a njegov otac je već istog dana počeo raditi u Pošti, gdje je, mislim, i ranije bio zaposlen.

Sergej je zaigrao – na radost svih navijača Bosne i Hercegovine – i ubrzo debitovao protiv Argentine.
Zanimljiva pričica, Safet im spasio živote 1998, četiri godine nakon kraja ratnih djelovanja u Mostaru? Nisu se mogli skloniti niti u Njemačku, niti u Makarsku, nego kod Safeta u mahalu. Prepričano u stilu spašavanja Židova 1942, riskirao je život kad je naredio svon podređenom da zaposli oca Barbareza u pošti.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:14 

Inace za Katica gradjani ce reci "nije on Hrvat, on je katolik".

Sta ima katolice, sljedeci put se osuneti picka ti materina prodana.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:22 

Kakva je ovo zajebancija, Barbarez stekao državljanstvo BiH tek 2022:

Citat:
Službeni glasnik BiH, broj 83/22
Na osnovu člana 13. i člana 30. stav 3. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 14/03, 82/05, 43/09, 76/09 i 87/13) i člana 17. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", br. 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 i 24/08), Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 57. sjednici održanoj 09.11.2022. godine, donijelo je

ODLUKU

O STICANJU DRŽAVLJANSTVA BOSNE I HERCEGOVINE

Član 1.
(Predmet Odluke)

Ovom Odlukom u državljanstvo Bosne i Hercegovine prima se lice:

Ime: Sergej, Prezime: Barbarez spol: muški, rođen 17.09.1971. godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina, državljanin Savezne Republike Njemačke, ime oca Barbarez Ljubo, ime majke: Barbarez Zlata.

Član 2.
(Upis u matične knjige)

Na osnovu ove odluke nadležni matični ured izvršiti će upis u matične knjige rođenih, odnosno knjige državljana Bosne i Hercegovine.

Član 3.
(Realizacija)

Zadužuje se Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine za realizaciju ove odluke.

Član 4.
(Stupanje na snagu)

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u "Službenom glasniku BiH".

VM broj 142/22
09. novembra 2022. godine
Sarajevo

Predsjedavajući
Vijeća ministra BiH
Dr. Zoran Tegeltija, s. r.

http://sluzbenilist.ba/page/akt/GLo8R9LuKQo=

Morao je ranije imati državljanstvo BiH kad je igrao za reprezentaciju 1998 do 2006.
Očito je da se u nekom trenutku nakon toga odrekao BiH državljanstva kako bi dobio njemačko? Kasnije u vrijeme kad je Petevu isticao ugovor za izbornika BiH, krajem 2022, patriota Sergej je opet stekao državljanstvo? :zubati

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:22 

Safa spasio Ljubu i Zlatu, da hin ustaše ne pobiju 1998.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:25 

Sokolić je napisao/la:
Dr. Van Nostrand je napisao/la:
Zašto Barbarez kao polusrbin neće poznati niti jednog Srbina u reprezentaciju? Kakva je to odluka, je li osobna, sportska ili politička? Je li on ekstremniji od nekog prosječnog Bošnjaka ili je samo iskompleksiran zbog vlastitog porijekla?

https://www.dalmacijadanas.hr/cijela-bih-je-na-nogama-frajer-podrijetlom-iz-sinja-mogao-bi-biti-odgovoran-za-najsretniji-dan-u-povijesti/

Citat:

Barbarez je sam često isticao da pripada svim narodima Bosne i Hercegovine i sam sebe opisivao kao "Srbina, Bosanca i Hrvata".

Njegova majka, rukometašica Zlata Košarić rođena je i odrasla u Ljubuškom, a tijekom rukometne karijere živjela je u Mostaru gdje je upoznala Sergejevog oca, Ljubu Barbareza.

Zanimljivoj obiteljskoj pozadini dodaje se i baka Ruža Tadinac iz Trilja, što znači da bosanskohercegovački izbornik ima i dalmatinske korjene.

Ovo neki a-la Roko Markovina.
Ipak čudi me što je taj srpsko-hrvatski hercegovački genetski bućkuriš toliko probosanski nafuran. Valjda kriza identiteta, što li?
Ali nikako ne mogu shvatiti kako ovaj lik ovako staro izgleda. 1971 godište a izgleda kao da ujak Albert iz Mućki. I onda kažu da se bavimo sportom?? Moj otac koji je 1950 godište izgleda mlađe.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:26 

dreamteam je napisao/la:
Safa spasio Ljubu i Zlatu, da hin ustaše ne pobiju 1998.
Ja to zamišlam kao neku scenu iz "Allo allo", Safet se prerušio u časnu sestru ili nalijepio lažne brkove i otišao u spasilačku misiju na neprijateljski teritorij.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:29 

Bobovac je napisao/la:
Sokolić je napisao/la:

Ovo neki a-la Roko Markovina.
Ipak čudi me što je taj srpsko-hrvatski hercegovački genetski bućkuriš toliko probosanski nafuran. Valjda kriza identiteta, što li?
Ali nikako ne mogu shvatiti kako ovaj lik ovako staro izgleda. 1971 godište a igleda kao da ujak Albert iz Mućki godina više. I onda kažu da se bavimo sportom?? Moj otac koji je 1950 godište izgleda mlađe.

Žena mu se zove Ana i isto je iz Mostara (ne znam je li Hrvatica ili Srpkinja), a sinovi Nijemci se zovu Filip-André Barbarez i Sergio-Luis Barbarez.

Obiteljska priča kao Gospoda Glembajevi.

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:31 

Karabaja je napisao/la:
Šporet je napisao/la:

Kako mislis ne slavi? Kada modric osvoji ligu prvaka, cijela Hrvatska slavi.
Kada BiH igra svi Hrvati u Bih navijaju protiv, zasto bi se ond aogrtali hrvatskim zastavama?
To je kao kad bi SAD pobjedili Hrvatsku i Pulišić slavio pobjedu sa zastavok Hrvatske

Evo ti informacija iz moje obitelji. Nisu svi Hrvati u BiH navijali protiv - moj tata je veliki BH-patriota i navijao je od srca za BiH, vrištao je od sreće kada je BiH dala gol. On još vjeruje u suživot nakon svih tih političkih džonova u glavu i spletki od strane graDŽana. Iako mi je tata - mislim da je naivčina. Možda ja griješim - who knows ... :neznam

†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.
Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...

Vrh

PostPostano: 02 tra 2026, 17:32 

Nebula je napisao/la:
Ama da se mi razumijemo, asimilacija manje grupe u veću grupu je prirodna pojava. Dešava se svuda u prirodi

slika

Otpadaju kukolj iz žita i nečistoće iz želiza.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3585 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127 ... 144  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: