HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 svi 2026, 13:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zajednički Košarkaški klub Hrvata u Hercegovini
PostPostano: 15 svi 2026, 15:38 

Nešto razmišljam koliko bi bila dobra ideja da Hrvati Hercegovine naprave jedan zajednički košarkaški klub?

Sa obzirom da se Široki kvalificirao u ABA Ligu, ostaje pitanje koliko će noći gurati tu priču financijski i igrački, jer koliko znam da ima samo bekoliko kvalitetnih igrača koji igraju svaku utakmicu i guraju cijeli tim…

Zamišljam kada bi se Široki i Zrinjski ujedinili u jedan klub npr HKK Dragovoljac, a HKK Široki i HKK Zrinjski ostali kao filijale za razvoj mladih i igrali u Juniorskim i Kadetskim ligama, a svaki kvalitetan proizvod odlazi u HKK Dragovoljac.
Domaćinske utakmice bi se igrale cik-cak, tj jedna u Širokom, a druga u Mostaru.
Naravno tu bi isto uključio i pogone iz Posušje, Ljubuški … bilo bi po uzoru na Igokeu ili Cedevita Olimpija. Takodjer udaljenost Mostar-Široki nije velika, tako da svakom ljubitelju košarke 20min vožnje ne bi bila problem.

Prednosti:
- Velika baza mogućeg kvalitetnog igračkog kadra
- Veliki izvor financija
- Iskoristivost dvorana koje bi uvijek bile pune, ako bi projekat bio uspješan
- Dolazak i mogućnost gledanja velikih klubova

Iskreno teško se mogu financirati pojedinačni klubovi samo iz Širokog za HKK Široki ili ssmo iz Mostara za HKK Zrinjski…

Vrh

Naslov: Re: Zajednički Košarkaški klub Hrvata u Hercegovini
PostPostano: 16 svi 2026, 06:28 

Podržavam ideju načelno i sviđa mi se!

Ne sviđa mi se ime, ne zbog konotacije nego jer je totalno NE-vokalno. Ime mora bit vokalno kao Domobran, navijaš Domo, Domo, Domo...

Proširio bi ideju i na ostale sportove i poštenu raspodijelu klubova, ne može sve bit u Mostaru.
Vaterpolo > Gabela/Čapljina
Odbojka > Ljubuški
Pošušje > Gimnastika
Grude > Ragbi
Trčanje > TG
Atletika > Livno

Trebalo bi napravit analizu fizikalija kod mladih i testiranja koji Sport najviše odgovara ljudima koji žive na tom području.

Vrh

PostPostano: 16 svi 2026, 08:43 

Odlična ideja, svaka čast.

Sviđa mi se i da za mlade ostanu posebni klubovi, gdje se djeca mogu baviti sportom u svom gradu i tko zna možda netko iskoči. Potpuno podržavam.

1569 of 2558 - 61.34%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 16 svi 2026, 08:57 

Brane je napisao/la:

Ne sviđa mi se ime, ne zbog konotacije nego jer je totalno NE-vokalno. Ime mora bit vokalno kao Domobran, navijaš Domo, Domo, Domo...

Proširio bi ideju i na ostale sportove i poštenu raspodijelu klubova, ne može sve bit u Mostaru.
Odbojka > Ljubuški
Pošušje > Gimnastika
Grude > Ragbi
Trčanje > TG
Atletika > Livno

Trebalo bi napravit analizu fizikalija kod mladih i testiranja koji Sport najviše odgovara ljudima koji žive na tom području.

Neum doslovno osnovao vateprolo savez BiH, a ti bi prebacio u Čapljinu. A, osim toga ne postoji u Hercegovini uopće potrebna infrastruktura za ozbiljan vateprolo klub. Tek, kada se sagradi Olimpijski bazen u Mostaru će biti.

A meni se ideja generalno ne sviđa. Zašto bi se osnovao zajednički košarkaški klub? Široki ima tradiciju i povijest, te je klub ponos lokalpatriota Širokog. Ako može Mostar imati nogomet, Ljubuški rukomet, zašto ne bi Široki imao košarku?

Vrh

PostPostano: 16 svi 2026, 09:05 

PaoUČikolu je napisao/la:
Brane je napisao/la:

Odbojka > Ljubuški
Pošušje > Gimnastika
Grude > Ragbi
Trčanje > TG
Atletika > Livno

Neum doslovno osnovao vateprolo savez BiH, a ti bi prebacio u Čapljinu. A, osim toga ne postoji u Hercegovini uopće potrebna infrastruktura za ozbiljan vateprolo klub. Tek, kada se sagradi Olimpijski bazen u Mostaru će biti.

A meni se ideja generalno ne sviđa. Zašto bi se osnovao zajednički košarkaški klub? Široki ima tradiciju i povijest, te je klub ponos lokalpatriota Širokog. Ako može Mostar imati nogomet, Ljubuški rukomet, zašto ne bi Široki imao košarku?

Slažem se. Bar u Široki ima ko ulagati.

Vrh

PostPostano: 16 svi 2026, 09:07 

Livno je neiskorišten potencijal. Pola studenata iz Livna je na kineziologiji

Vrh

PostPostano: 16 svi 2026, 09:55 

Brane je napisao/la:

Ime sam napisao beezveze, to jeste sto mi je palo na pamet u tom kratkom trenutku. Trenutno je nebitno... to su samo finese na kraju plana.

Znam da Široki ima najveću košarkašku tradiciju i povijest, ali opet sa druge strane treba nekoliko realnih činjenica uzeti u razmatranje:
- Dva glavna financijera u HKK Široki su bila samo 2 privatnika koji su ljubitelji košarke i dok su mogli i bili živi tada je Široki duži period igrao Europsku košarku. Sada se postavlja pitanje koliko dugo će moći igrati sa obzirom na financiranje (jer treba novca) i imaju jako uzak igrački kadar koji teško ili nikako mogu rotirati, a da igrači budu odmorni. Također iz kluba čuo sam da nije cilj veća liga jer istu ne mogu financirati.
- Košarkaške lige nisu nogometne lige (UEFA), u nogometu klub uvijek ima mogućnost preko domaće lige da se kvalificira u veliki rang i da igra sa velikim klubovima, a samim time dobiva veliku svotu novca.
- ABA liga jeste jaka za naše pojmove, ali u Europskoj Košarci najjače lige su: 1.) Euro liga 2.) Euro kup 3.) FIBA Liga prvaka 4.) FIBA Eurokup. Nakon ovog ide ABA Liga, ABA2 Liga...

Šteta bi bila da nemamo nešto ovako jer smo genetski podneblje visokih i jačih muškaraca, trenutno imamo 2 igrača koji igraju NBA ligu.

Ostale prednosti uspješnog projekta su:
- Isplativnost dvorana
- Mogućnost učestalog gledanja velikih klubova poput: Barcelone, Real Madrida, Partizan, Zvezda, Fenerbahce, Olimpiakos...
- Mnogo veći moral i zainteresiranost mladih talenata
- Da ne spominjem promociju. Budimo realni - Hrvatska je najveću svjetsku zainteresiranost dobila nakon uspješnih državnih natjecanja i serije Game of Thrones.

Na internetu većina mladih za Beograd znaju preko Zvezde i Partizana.

Realno BiH nogometna liga koliko/toliko radi neki posao i zanimljivo je pratiti zbog nacionalnog naboja, dok su košarkaške lige totalno loše i na marginama zainteresiranosti.

Vrh

PostPostano: 16 svi 2026, 17:21 

Neum doslovno osnovao vateprolo savez BiH, a ti bi prebacio u Čapljinu.

Ma bezveze sam stavio gradove, onako iz prve.

Al nebi vaterpolo stavio u Neum, premalo je to misto, neki jeftiniji sport u Neum.
Čapljina ima 20.000 ljudi + Metković je blizu, zajedno oko 50.000 ljudi to je Grad u Rangu Varaždina, Dubrovnika, Karlovca, Pule.

Roko987 je napisao/la:
Livno je neiskorišten potencijal. Pola studenata iz Livna je na kineziologiji

Livno je na neki 800m nadmorske idealno za Atletiku, a TG blizu 1000m nadmorske idealno za trčanje i sl. fizički zahtjevne sportove.
Dok je u RH najviši Gospić tek na 500m nadmorske.

Sportovi di se vrte veliki novci
- nogomet
- košarka
- tenis
- atletika
- golf (vidim da u Pošušju imaju terene)

manji novci
- rukomet
- odbojka
- biciklizam

Ima tu i ovih manji sportova
- stolni tenis
- šah (mislim da je prvakinja BH iz Pošušja)
- sportsko streljaštvo
- konjički sportovi
- dizanje utega
- borilački sportovi

Vrh

PostPostano: 16 svi 2026, 20:27 

Neka se klub zove

Udružena STudentska Akademska Športska Ekipa

Zajednica Domaćih Studenata

Ženska sekcija

Ženske Akademske Poletarke