|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 26 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 26 srp 2011, 15:15 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Meni nije bilo poznato http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/drvena-katolicka-crkva-nedaleko-od-kuce-radovana-karadzica-netaknuta-3892.htmlCitat: Drvena katolička crkva nedaleko od kuće Radovana Karadžića - netaknuta■ Čudo na Palama - Drvena crkvica koja je preživjela tri rata, nedavno je proslavila 100 godina od izgradnje. Još uvijek stoji ponosito... ■ Vlč. Fabijan Stanušić - Drvena crkvica ostala je u proteklom ratu netaknuta. Za to sam naročito zahvalan domaćim Paljanima Iako malobrojna, katolička zajednica na Palama koja broji 50-ak vjernika, po mnogo čemu je jedinstvena u BiH. Prije svega, po župnoj crkvi sagrađenoj u tirolskom stilu, jedinstvenoj po ljepoti, materijalu od kojeg je izgrađena te činjenici da je jedina drvena katolička crkva u BiH u kojoj se još obavlja bogoslužje. Preživjela rat Drvena crkva postoji i u Varešu, ali u njoj obreda više nema. Crkva na Palama sagrađena je još u doba Austro-Ugarske. Podigli su je Austrijanci, Nijemci i Talijani, točnije radnici koji su radili na pruzi ili u tada razvijenoj drvnoj industriji u istočnoj Bosni te se ondje naselili. Prezimena sadašnjih vjernika to potvrđuju. Crkva je, kaže vlč. Fabijan Stanušić, župnik župe sv. Josipa na Palama, preživjela tri rata, a veliki jubilej, stoljeće od polaganja kamena temeljca, 4. srpnja 1911., obilježila je nedavno kada je kardinal Vinko Puljić posvetio obnovljenu crkvu, iznutra i izvana. „Sanacija crkve je urađena autentično. Onakva kakva je bila, ponovno je zasjala u starom sjaju kao kulturni i vjerski biser BiH. Od 2004. na popisu je zaštićenih spomenika kulture u BiH zajedno s još dva objekta ovdje na Pala ma, pravoslavnom crkvom i Kućom Cekovića“, kaži vlč. Stanušić. Iako je država prepoznala vrijednost crkve na Palama, niti jedni marku nije izdvojila za njezinu sanaciju. Strani donatori „Sanaciju su uglavnom financirali strani donatori njemački, austrijski i talijanski. Država će valjda nešto uložiti kad bude mogla“, pojašnjava paljanski župnik. On u župi ne boravi svakodnevno. Dolazi nedjeljom i blagdanima kada si služe mise, a u posljednje vrijeme i na traženje hodočasnika koji žele vidjeti mjesto s kojeg su, preko Romanije, za Goražde odvedene Drinske mučenice. Kaki se bliži njihova beatifikacija koja će biti 24. rujna ove godine u sarajevskoj Zetri, hodočasnika je sve više. „Tu na Palama na Kalovitim brdima sestre su imale svoju kuću i školu. Odavde je njih pet odvedeno i pogubljeno na Drini. To je još jedan razlog koji ide u prilog tvrdnji da je ovo mjesto s bogatom poviješću, a po mnogo čemu i jedinstveno u BiH. Primjerice, drvena crkvica ostala je u ratu netaknuta. Zato sam naročito zahvalan domaćim Paljanima, kaže vlč Fabijan. U ratu crkvu nitko nije dotaknuo ni uništio ■ Katolička crkva na Palama udaljena je samo pola kilometra od kuće Radovana Karadžića. No, u ratu ni nakon njega nitko je nije dotaknuo niti je bilo provociranja i vrijeđanja vjernika katolika. To se, međutim, ne može kazati za preko 300 katoličkih crkava i kapelica koje su oštećene u proteklome ratu. | VL | HB.org |
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 26 srp 2011, 17:38 |
|
|
Ako mene pitas, Pale je cak korak ispred Sarajeva, sto se tice tolerancije.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 26 srp 2011, 18:03 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Ako mene pitas, Pale je cak korak ispred Sarajeva, sto se tice tolerancije. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha
|
|
Vrh |
|
|
Sultan
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 28 srp 2011, 16:30 |
|
|
Vlado odvadi malo majke ti...
U čemu su to Pale korak ispred Saraj'va???
U pretrčavanju divokoza preko pune linije???
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 28 srp 2011, 17:23 |
|
|
Sultan je napisao/la: Vlado odvadi malo majke ti...
U pretrčavanju divokoza preko pune linije??? Ma kakvo Pale,da nije Sarajeva u blizini oni nebi bili ni selo
|
|
Vrh |
|
|
Sandalj
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 30 srp 2011, 01:11 |
|
Pridružen/a: 15 srp 2010, 17:04 Postovi: 1885 Lokacija: Stara Hercegovina
|
Mislim da je i u Rogatici preživjela katolička crkva?!
_________________ Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)
Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 30 srp 2011, 09:30 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25873 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
zapovjednik je napisao/la: Vladimir RUS je napisao/la: Ako mene pitas, Pale je cak korak ispred Sarajeva, sto se tice tolerancije. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha U pravu si komandiru, sumnjam da su korak ispred jer sve je to isti Q!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 30 srp 2011, 09:38 |
|
|
Bobovac je napisao/la: U pravu si komandiru, sumnjam da su korak ispred jer sve je to isti Q!
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 01 kol 2011, 14:48 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: Sultan je napisao/la: Vlado odvadi malo majke ti...
U pretrčavanju divokoza preko pune linije??? Ma kakvo Pale,da nije Sarajeva u blizini oni nebi bili ni selo Evo ovako, odakle da pocnem, na Palama ima Srba, dok se isto ne moze reci za Sarajevo, u Sarajevu ima vise Kineza negoli Srba i Hrvata zajedno, vec duzi niz godina Sarajevo je poznato kao zabranjeni grad za sve etnicke zajednice i grupe, osim naravno, vec po obicaju, samo nije zabranjen grad za mudzahedine i Sandzaklije. Da nije bliskoistocnog Sarajeva u blizini, Pale bi, a samim tim i cijeli kompleks istocno-sarajevskih opstina, danas bio predstavljen kao kulturna regija, ali nazalost zbog blizine blisko-istocnog Sarajeva i samo istocno Sarajevo je prikazano pred ocima MZ kao belaj vilajet mahala.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 01 kol 2011, 17:04 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Evo ovako, odakle da pocnem, na Palama ima Srba, dok se isto ne moze reci za Sarajevo, u Sarajevu ima vise Kineza negoli Srba i Hrvata zajedno
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 01 kol 2011, 17:07 |
|
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 01 kol 2011, 17:14 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: vec duzi niz godina Sarajevo je poznato kao zabranjeni grad za sve etnicke zajednice i grupe, osim naravno, vec po obicaju, samo nije zabranjen grad za mudzahedine i Sandzaklije. Po cemu je zabranjen? Vladimir RUS je napisao/la: Da nije bliskoistocnog Sarajeva u blizini, Pale bi, a samim tim i cijeli kompleks istocno-sarajevskih opstina, danas bio predstavljen kao kulturna regija, ali nazalost zbog blizine blisko-istocnog Sarajeva i samo istocno Sarajevo je prikazano pred ocima MZ kao belaj vilajet mahala. Kulturna regija Da nije tog bliskoistocnog Sarajeva tu ni psi nebi zivjeli,to vase predgradje se hrani parazitski na racun Sarajeva.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 01 kol 2011, 18:59 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: Po cemu je zabranjen? Kulturna regija Da nije tog bliskoistocnog Sarajeva tu ni psi nebi zivjeli,to vase predgradje se hrani parazitski na racun Sarajeva. Pa znam ja da Sarajevo nije zabranjeni grad, nije za zute, sandze, mundze i pse lutalice. Dodo kaze da je Rajvosa Evropski Teheran, a meni vise lici na Rijad (glavni grad Saudijske Arabije), jer bas kao u Rijadu i u Sarajevu se moze sresti zamotana zena, a.k.a burek-hanuma, sto bi rekli u Sarajevu. P.S. Kako se Pale hrani parazitski na racun Sarajeva, kada je Pale u drugom entitetu, ja znan da vi Bosanicari smatrate da je i Pale dio vase sudzuk-secijaske kasabe i da bi vi fildzanisali i usred Pala, ali taj film jos niko nije vidio.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 01 kol 2011, 21:01 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Pa znam ja da Sarajevo nije zabranjeni grad, nije za zute, sandze, mundze i pse lutalice. Dodo kaze da je Rajvosa Evropski Teheran, a meni vise lici na Rijad (glavni grad Saudijske Arabije), jer bas kao u Rijadu i u Sarajevu se moze sresti zamotana zena, a.k.a burek-hanuma, sto bi rekli u Sarajevu. P.S. Kako se Pale hrani parazitski na racun Sarajeva, kada je Pale u drugom entitetu, ja znan da vi Bosanicari smatrate da je i Pale dio vase sudzuk-secijaske kasabe i da bi vi fildzanisali i usred Pala, ali taj film jos niko nije vidio. Stavio sam ti gore 6 Srba iz Sarajeva koji glume na Lud zbunjen normalan,ima ih jos i iz drugih serija,filmova,pjevaca... Burek hanuma...mislis u BL to kazu. Sta ti imas protiv zamotanih zena,svako ima pravo na vjersku slobodu,Sarajevo je demokratska sredina. Da nije pale blizu Sarajeva to bi mjesto bilo prazno ali tu je Sarajevo koje je razvijenije od vaseg blentiteta pa ljudi sa Pala mogu kopati tudje dvoriste u potrazi za boljom sredinom... Sudzuk secijaska kasaba,a BL je raj na zemlji
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 01 kol 2011, 22:36 |
|
|
A kakvi su tek ćevapi u Sarajevu,pa jagnjetina ispod saća,tufahije.....gurmanska metropola!!!
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 02 kol 2011, 15:29 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: Stavio sam ti gore 6 Srba iz Sarajeva koji glume na Lud zbunjen normalan,ima ih jos i iz drugih serija,filmova,pjevaca... Burek hanuma...mislis u BL to kazu. Sta ti imas protiv zamotanih zena,svako ima pravo na vjersku slobodu,Sarajevo je demokratska sredina. Da nije pale blizu Sarajeva to bi mjesto bilo prazno ali tu je Sarajevo koje je razvijenije od vaseg blentiteta pa ljudi sa Pala mogu kopati tudje dvoriste u potrazi za boljom sredinom... Sudzuk secijaska kasaba,a BL je raj na zemlji 6 Srba sparam nekoliko stotina hiljada Bosnjaka u Sarajevu, pa nema to je pravi omjer necije multietnicnosti i tolerancije, znam i ja da ima Srba u Sarajevu, ali samo 0,0000001 promil, e to je ta cuvena Sarajevska multietnicka politika, nas mnogo a drugih jako malo i imamo sliku multietnicnosti koju cemo da prodamo CNN-u, BBC-ju i drugim satelitskim ljubiteljima tv bajki. Pa da, burek hanuma kazu u Banja Luci, kada odu u Sarajevo, kaze Goran kada ode u Sarajevo, "jao vidi onu jadnicu umotala se po onakvoj vrucini kao hodajuci vruci burek." Da zivim u Siriji, ne bih nista imao protiv zamotanih zena, ali posto zivim u BiH, u kojoj se svaki oblik zamotavanja smatra nekom vrstom zatvorenosti i to cak i po misljenju vecine Bosnjaka to je neprihvatljivo za multietnicku zemlju kao sto je BiH. Da nije Pale blizu Sarajeva, danas taj grad ne bih smrdio na cevape. Sarajevo jeste razvijeno ali zbrda-zdola navrat-nanos, niko ne zna izgovoriti jednu postenu recenicu, a da pritom pola iste ne osuneti.
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 02 kol 2011, 17:23 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: 6 Srba sparam nekoliko stotina hiljada Bosnjaka u Sarajevu, pa nema to je pravi omjer necije multietnicnosti i tolerancije, znam i ja da ima Srba u Sarajevu, ali samo 0,0000001 promil, e to je ta cuvena Sarajevska multietnicka politika, nas mnogo a drugih jako malo i imamo sliku multietnicnosti koju cemo da prodamo CNN-u, BBC-ju i drugim satelitskim ljubiteljima tv bajki.
Ako uracunas i Istocno Sarajevo onda u Sarajevu ima sigurno preko 100 000 Srba,gdje su Banjalucki Bosnjaci?
|
|
Vrh |
|
|
Laszlo
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta ti Postano: 02 kol 2011, 17:46 |
|
Pridružen/a: 22 srp 2011, 17:30 Postovi: 52 Lokacija: Majoriziram po kućama, dolazak na kućnu adresu, radim i za blagdane
|
Ne seri. Srbi su po nalogu upravo sa Pala sebe evakuirali na od Bosnjaka ociscena podrucja istocne Bosne, Krajine i istocne Hercegovine.
Vise je sarajevskih Srba stradalo od granata sa okolnih brda, ispaljenih od njihove brace po vjeri, nego od povampirenih bosnjackih mudzahedina.
Nijedna lista izmisljenih logora i stratista od strane Dodika i institucija tzv. "rs" to nece moci opovrgnuti.
Uostalom, niste nesto zabrinuti za osiguravanje ljudskih prava i uvjeta za normalan zivot malobrojnim bosnjackim povratnicima u tzv. "rs".
_________________ Za majorizaciju spreman!
|
|
Vrh |
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta ti Postano: 03 kol 2011, 10:14 |
|
|
Laszlo je napisao/la: Ne seri. Srbi su po nalogu upravo sa Pala sebe evakuirali na od Bosnjaka ociscena podrucja istocne Bosne, Krajine i istocne Hercegovine.
Vise je sarajevskih Srba stradalo od granata sa okolnih brda, ispaljenih od njihove brace po vjeri, nego od povampirenih bosnjackih mudzahedina.
Nijedna lista izmisljenih logora i stratista od strane Dodika i institucija tzv. "rs" to nece moci opovrgnuti.
Uostalom, niste nesto zabrinuti za osiguravanje ljudskih prava i uvjeta za normalan zivot malobrojnim bosnjackim povratnicima u tzv. "rs". M pusti ga bolan,mi smo Srbe bacali lavovima kako rekose na ratnoj TV Beograd...
|
|
Vrh |
|
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 03 kol 2011, 10:19 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: zapovjednik je napisao/la: Po cemu je zabranjen? Kulturna regija Da nije tog bliskoistocnog Sarajeva tu ni psi nebi zivjeli,to vase predgradje se hrani parazitski na racun Sarajeva. Pa znam ja da Sarajevo nije zabranjeni grad, nije za zute, sandze, mundze i pse lutalice. Dodo kaze da je Rajvosa Evropski Teheran, a meni vise lici na Rijad (glavni grad Saudijske Arabije), jer bas kao u Rijadu i u Sarajevu se moze sresti zamotana zena, a.k.a burek-hanuma, sto bi rekli u Sarajevu. P.S. Kako se Pale hrani parazitski na racun Sarajeva, kada je Pale u drugom entitetu, ja znan da vi Bosanicari smatrate da je i Pale dio vase sudzuk-secijaske kasabe i da bi vi fildzanisali i usred Pala, ali taj film jos niko nije vidio. Znas ti kolikoi ljudi dodje raditi u Sarajevo u onim supermarketima iz te tvoje kulturne regije? Ako ne znas, zacepi. I ne huskaj narod bezveze, cuj Pale kulturna regija, uskoro ce ti to biti nacionalni park prirode gdje cu ici vozikati downhill biciklom.
|
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta ti Postano: 03 kol 2011, 10:20 |
|
|
zapovjednik je napisao/la: Laszlo je napisao/la: Ne seri. Srbi su po nalogu upravo sa Pala sebe evakuirali na od Bosnjaka ociscena podrucja istocne Bosne, Krajine i istocne Hercegovine.
Uostalom, niste nesto zabrinuti za osiguravanje ljudskih prava i uvjeta za normalan zivot malobrojnim bosnjackim povratnicima u tzv. "rs". M pusti ga bolan,mi smo Srbe bacali lavovima kako rekose na ratnoj TV Beograd... Da u vrijeme kada je lavova na Balkanu postojalo na pretek...jebate koja demagogija....to sam chede mogu vjerovati.
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 03 kol 2011, 10:45 |
|
|
"Goloruk srpski narod "uzvratio je artiljeriskom paljom po muslimanskim položajima.Ova će rečenica ući u Istoriju blamaže.
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
Bišćanin
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 03 kol 2011, 10:46 |
|
|
emt je napisao/la: "Goloruk srpski narod "uzvratio je artiljeriskom paljom po muslimanskim položajima.Ova će rečenica ući u Istoriju blamaže.
|
|
zapovjednik
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 03 kol 2011, 11:41 |
|
|
emt je napisao/la: "Goloruk srpski narod "uzvratio je artiljeriskom paljom po muslimanskim položajima.Ova će rečenica ući u Istoriju blamaže.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Pale tolerantno ko i Sarajevo - katolička crkva netaknuta tijekom rata Postano: 04 kol 2011, 02:32 |
|
|
Red Alert! Borg`s attack again Nešto sam razmišljala ovih dana da treba izdati kratki priručnik internetsko-forumskih fraza srbofoba: neprikosnoveni Ćosić i njegove "laži" (apso-faking-lutli izvučena izjava iz konteksta, uz izmenjeni sadržaj, bila aktuelna do pre 10ak godina, ali su je sada epohalno otkrili i new muslim-borgs ), nejači, lavovi, treća i četvrta armija na svetu = Srbija u 90-im , brkati Turci menjali genetiku svima sem new muslim-borgs putem prava prve bračne noći.. Ima još..podsetiće me već forumaši.. Šteta što od toga ne može nastati delo duže od 1-2 stranice, za takvu maštu ipak treba i malo inteligencije No, držimo se teme: Pale i Jahorina bi mogli lepo da zarade sloganom: Otvoreni za turiste svih fela, kako strance, tako i borgove! With all our love..
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|