|
|
Stranica: 339/339.
|
[ 8465 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Ceha
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 04 srp 2026, 21:46 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ceha je napisao/la: Inače Francuzi u svima njima imaju elektronička isključivanja, koja mogu isključiti kada požele. To je jedan od razloga zašto je UK dobila Argentinu, Francuzi su im zblokali avione. Sad, kome bi Francuzi isključili rafale u hrvatsko-srpskom sukobu, je sasvim druga stvar, ali...
I da, Plenky si je probao kupiti novog frenda u Parizu, ali kad ovaj ode, taj dio će otići u vodu. Lovačke priče Koristili su i američki A-4. Ništa bez Hrvata https://www.vecernji.hr/vijesti/hrvati- ... ini-496426Robbie, poznat kao Tito, im hebao majku... https://en.wikipedia.org/wiki/Roberto_CurilovicIšao malo gledati.... https://www.reddit.com/r/AskHistorians/ ... o_disable/Vjerojatno imaš pravo 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 04 srp 2026, 21:50 |
|
|
MiB je napisao/la: Ceha je napisao/la: Čuo sam nedavno dobro tumačenje kupovine rafala.
Da oni nisu kupljeni za rat, nego za nadzor vojnog neba (inače bi nas "štitili" Mađari i Talijani, trebali bi plaćati reket). A ovako ćemo isti ubirati, od Slovenije, do BiH (možda i CG, ona je isto u NATOu, o Kosovu, Albaniji, Makedoniji, da ne pričam).
AP se ne plaća. A dobro, ali osigurava neki politički utjecaj.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 07 srp 2026, 13:44 |
|
|
https://www.vecernji.hr/vijesti/velika- ... va-1975738Koju će nam batinu pak to? Što bi mi s tim i kakva se to poruka šalje našoj javnosti i svijetu. A naravno, opet nekakav čudan aranžman, gdje ćemo za to plaćati, a zatreba li nam (nadajmo se ne), onda za njih još dodatno platiti "rentu". Ono, kada se može plaćati renta za srpske "stradalnike", što ne bi i za ovu bizarnost. Inače, transportne zrakoplove koji su bili prikladni za naše potrebe, za koje smo imali obučene pilote i na kojima je bio odrađen remont - pametnjakovići su dali badava Ukrajincima. Inače, naši "prijatelji" su nam prije ~ 20 godina nudili rabljene zrakoplove F16 "besplatno" (možda bi morali platiti neku modernizaciju), ali pod uvjetom da kupimo nekoliko zrakoplova C5 Galaxy. Ni C5 nam naravno ne bi trebao (možda za gašenje požara?), ali bi trebao njima, dok bi mi taj cirkus plaćali. Negdje na tragu toga je i ova brilijantna ideja...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 07 srp 2026, 14:43 |
|
|
|
Nista u Hrvatskoj ne valja. Mozda bi valjalo da se nabavlja iz Rusije i Kine.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 07 srp 2026, 15:05 |
|
|
MiB je napisao/la: Nista u Hrvatskoj ne valja. Mozda bi valjalo da se nabavlja iz Rusije i Kine. Što nam treba konkretno taj zrakoplov? Unutar hrvatskih granica? Ništa nam nije prioritetnije? Osim da se HV šalje konjušariti negdje po svijetu, o našem trošku, a stranim interesima. Pa u Kini bi sigurno našli za nas primjerniji zrakoplov, za manje novaca i koji bi bi naš, a ne svačiji, ponajmanje hrvatski. I za kojeg ne bi trebali plaćati - "rentu". Iako Anušića smatram lošim ministrom, vjerujem kako ovo nije njegova ideja. Dosjetili se stranci kako da nas (dodatno) zajaše, a onda ti njima reci da - nećeš?!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 07 srp 2026, 16:40 |
|
|
|
To nije zrakoplov za unutar nekih granica. To je stroj koji će donijeti npr. helikoptere i rakete iz US ili J.Koreje. Avion koji će otpremiti spasilačke timove i humanitarnu pomoć u Afriku, J.Ameriku. To je avion iz kojega će se vježbati bacanje paleta okruženom "HVO" u središnjoj Bosni, iz kojega će iskočiti 80 padobranaca - specijalaca u opkoljeno Žepče. Avion koji će tankati Rafale iznad Jadrana. Kužiš? To je avion koji će nama u mirnodopsko vrijeme trebati par puta godišnje.
Planiramo tvornice streljiva??? Kako ćemo brzo isporučiti to streljivo u neku stranu zemlju, kako ćemo izvesti oružje iz HS Produkta, bez da plaćamo druge i od toga nemamo neke koristi?
Ne odlučuje Anušić što se nabavlja za vojsku, nego vojska šalje zahtjeve njemu, a on ostalim ministarstvima.
Može poslužiti i u civilne svrhe. Končar, odnosno kupci Končar transformatora masno plaćaju zračni prijevoz ukrajincima, zapadnim tvrtkama i vojskama, prije rata i rusima. Vojska to prevozi kao dio svojih vježbi i to naplati.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 07 srp 2026, 17:23 |
|
|
Citat: To nije zrakoplov za unutar nekih granica. To je stroj koji će donijeti npr. helikoptere i rakete iz US ili J.Koreje. Avion koji će otpremiti spasilačke timove i humanitarnu pomoć u Afriku, J.Ameriku. To je avion iz kojega će se vježbati bacanje paleta okruženom "HVO" u središnjoj Bosni, iz kojega će iskočiti 80 padobranaca - specijalaca u opkoljeno Žepče. Avion koji će tankati Rafale iznad Jadrana. Kužiš? To je avion koji će nama u mirnodopsko vrijeme trebati par puta godišnje. Mogu li druge države nama zabraniti korištenje tj. puknuti veto, kada nama treba? Prema mojem shvaćanju, ovo funkcionira na principu leasinga.
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 07 srp 2026, 18:42 |
|
|
|
Mogu, nema jamstva čak i kada kupiš država dobavljač može pukniti veto ili sankcije.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 srp 2026, 17:30 |
|
|
goran2hr je napisao/la: https://www.vecernji.hr/vijesti/velika-odluka-u-ankari-hrvatska-ulazi-u-zajednicku-nabavu-vojnih-transportnih-zrakoplova-1975738
Koju će nam batinu pak to? Što bi mi s tim i kakva se to poruka šalje našoj javnosti i svijetu. A naravno, opet nekakav čudan aranžman, gdje ćemo za to plaćati, a zatreba li nam (nadajmo se ne), onda za njih još dodatno platiti "rentu". Ono, kada se može plaćati renta za srpske "stradalnike", što ne bi i za ovu bizarnost. Inače, transportne zrakoplove koji su bili prikladni za naše potrebe, za koje smo imali obučene pilote i na kojima je bio odrađen remont - pametnjakovići su dali badava Ukrajincima.
Inače, naši "prijatelji" su nam prije ~ 20 godina nudili rabljene zrakoplove F16 "besplatno" (možda bi morali platiti neku modernizaciju), ali pod uvjetom da kupimo nekoliko zrakoplova C5 Galaxy. Ni C5 nam naravno ne bi trebao (možda za gašenje požara?), ali bi trebao njima, dok bi mi taj cirkus plaćali. Negdje na tragu toga je i ova brilijantna ideja... Moram reć da ja apsolutno podrzavam kupovinu A400M i to minimalno 2-3 komada. Avion je vjerovatno nešto najbolje što je proizvela Europa u avijaciji zadnjih desetljeća. Fora je u tome da je A400M toliko moćan da nema pandana u Svijetu. Međutim da se vratim na ovaj članak, već dulje nisam čuo nešto gluplje. S tehničke strane po meni neizvedivo, tko će odrzavat avione i tko kaze da neće bit na servisu kad nama trebaju, a sa operative pogotovo. Šta ako Srbija plati nama da prebacimo neko oruzje koje su prodali u Afriku il Izrael il Ukrajinu, to bi sigurno bilo blokirano! Vrlo jednostavno zašto RH nebi kupila 3-4 aviona A400M i HRZ će im prebacit u tajnosti šta treba i di treba za pravu cijenu!
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 srp 2026, 18:36 |
|
|
Brane je napisao/la: goran2hr je napisao/la: https://www.vecernji.hr/vijesti/velika-odluka-u-ankari-hrvatska-ulazi-u-zajednicku-nabavu-vojnih-transportnih-zrakoplova-1975738
Koju će nam batinu pak to? Što bi mi s tim i kakva se to poruka šalje našoj javnosti i svijetu. A naravno, opet nekakav čudan aranžman, gdje ćemo za to plaćati, a zatreba li nam (nadajmo se ne), onda za njih još dodatno platiti "rentu". Ono, kada se može plaćati renta za srpske "stradalnike", što ne bi i za ovu bizarnost. Inače, transportne zrakoplove koji su bili prikladni za naše potrebe, za koje smo imali obučene pilote i na kojima je bio odrađen remont - pametnjakovići su dali badava Ukrajincima.
Inače, naši "prijatelji" su nam prije ~ 20 godina nudili rabljene zrakoplove F16 "besplatno" (možda bi morali platiti neku modernizaciju), ali pod uvjetom da kupimo nekoliko zrakoplova C5 Galaxy. Ni C5 nam naravno ne bi trebao (možda za gašenje požara?), ali bi trebao njima, dok bi mi taj cirkus plaćali. Negdje na tragu toga je i ova brilijantna ideja... Moram reć da ja apsolutno podrzavam kupovinu A400M i to minimalno 2-3 komada. Avion je vjerovatno nešto najbolje što je proizvela Europa u avijaciji zadnjih desetljeća. Fora je u tome da je A400M toliko moćan da nema pandana u Svijetu. Međutim da se vratim na ovaj članak, već dulje nisam čuo nešto gluplje. S tehničke strane po meni neizvedivo, tko će odrzavat avione i tko kaze da neće bit na servisu kad nama trebaju, a sa operative pogotovo. Šta ako Srbija plati nama da prebacimo neko oruzje koje su prodali u Afriku il Izrael il Ukrajinu, to bi sigurno bilo blokirano! Vrlo jednostavno zašto RH nebi kupila 3-4 aviona A400M i HRZ će im prebacit u tajnosti šta treba i di treba za pravu cijenu! Ovakva bi kupovina bila opravdana isključivo u slučaju znatno većeg BDP-a, populacije od >10 milijuna stanovnika, te razrađene strategije za njezinu civilnu namjenu, poput gašenja požara. U sadašnjim uvjetima, takav bi potez za Hrvatsku predstavljao samo neopravdan financijski teret.
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Brane
|
Naslov: Re: OSRH Postano: 13 srp 2026, 20:21 |
|
|
|
Razumijem tvoje argumente.
Međutim mozeš ga prenamjenit za putnike jer je modularan, ok malo prebučan vjerovatno za standardne letove.
MIB je spominjo specijalne letove Končar, recimo RIMAC aute za izlozbe, recimo naša naftna polja u Siriji, kako ćeš prebacit opremu, najlakše avionom. Deportacije islamista potrpaš ih u avion, sletiš bez pitanja na nekakvu ravnicu u Afriku i samo ih iskrcaš tamo i doviđenja.
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: Jučer, , 19:55 |
|
|
Brane je napisao/la: goran2hr je napisao/la: https://www.vecernji.hr/vijesti/velika-odluka-u-ankari-hrvatska-ulazi-u-zajednicku-nabavu-vojnih-transportnih-zrakoplova-1975738
Inače, naši "prijatelji" su nam prije ~ 20 godina nudili rabljene zrakoplove F16 "besplatno" (možda bi morali platiti neku modernizaciju), ali pod uvjetom da kupimo nekoliko zrakoplova C5 Galaxy. Ni C5 nam naravno ne bi trebao (možda za gašenje požara?), ali bi trebao njima, dok bi mi taj cirkus plaćali. Negdje na tragu toga je i ova brilijantna ideja... Moram reć da ja apsolutno podrzavam kupovinu A400M i to minimalno 2-3 komada. Avion je vjerovatno nešto najbolje što je proizvela Europa u avijaciji zadnjih desetljeća. Fora je u tome da je A400M toliko moćan da nema pandana u Svijetu. Međutim da se vratim na ovaj članak, već dulje nisam čuo nešto gluplje. S tehničke strane po meni neizvedivo, tko će odrzavat avione i tko kaze da neće bit na servisu kad nama trebaju, a sa operative pogotovo. Šta ako Srbija plati nama da prebacimo neko oruzje koje su prodali u Afriku il Izrael il Ukrajinu, to bi sigurno bilo blokirano! Vrlo jednostavno zašto RH nebi kupila 3-4 aviona A400M i HRZ će im prebacit u tajnosti šta treba i di treba za pravu cijenu! Kao prvo, ne radi se o "kupovini" (oni zapravo neće biti doslovno naši) nego nekom bizarnom EU aranžmanu, gdje prvo plaćamo dio cijene, pa plaćamo hladni pogon, a na kraju još i ekstra svaki put kada ih zatrebamo. Piloti će biti stranci, a o upotrebi istih odlučivati će stranci. Tako da nema šanse, kako će oni zbog NAS bacati padobrance ili pakete na opkoljeno Žepče, jer za tako nešto trebati će odobrenje EUnije i NATO-a, tj. onih koji su osudili BiH Hrvate, nameću po nas loše odluke, a protive se slanju simbolične postrojbe HV-a u BiH. Ironično, upotreba tih zrakoplova zbog "nas" biti će zapravo za nas neko štetočinstvo. Npr. Ukrajinci ili "prijatelji" nanjuše da imamo još nečega u skladištu što bi oni željeli uzeti badava, a ne žele čekati kamione ili željeznicu - i A400 polijeću, naravno o našem trošku. Ili treba negdje ići "misionariti", za tuđe interese a naš trošak i sramotu - A400 polijeće. Još gore, stranci požele poslati HV negdje daleko u rat - A400 žurno polijeće. Što se prijevoza specijalnih tereta tiče - tih par puta godišnje, jeftinije nam je unajmiti uslugu neke kompanije (ionako to plaća krajnji kupac), nego si navaliti na leđa teret, bez smisla i kraja. Plus, mogao bi se sjetiti "1000" stvari na koje bi nam bilo potrebnije trošiti novac i koje su nam prioritetnije. Ja svejedno ne vjerujem kako su Plenky i Anušić baš toliko tupavi, nego stranci se dosjetili još jedne fore kako da nas muzu, a ti njima reci da - NEĆEŠ?! Ponekad je u pravu - https://www.index.hr/vijesti/clanak/mil ... 11761.aspx
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: Jučer, , 20:12 |
|
|
sejdo.komsoglu je napisao/la: Brane je napisao/la: Moram reć da ja apsolutno podrzavam kupovinu A400M i to minimalno 2-3 komada. Avion je vjerovatno nešto najbolje što je proizvela Europa u avijaciji zadnjih desetljeća. Fora je u tome da je A400M toliko moćan da nema pandana u Svijetu.
Međutim da se vratim na ovaj članak, već dulje nisam čuo nešto gluplje. S tehničke strane po meni neizvedivo, tko će odrzavat avione i tko kaze da neće bit na servisu kad nama trebaju, a sa operative pogotovo. Šta ako Srbija plati nama da prebacimo neko oruzje koje su prodali u Afriku il Izrael il Ukrajinu, to bi sigurno bilo blokirano!
Vrlo jednostavno zašto RH nebi kupila 3-4 aviona A400M i HRZ će im prebacit u tajnosti šta treba i di treba za pravu cijenu!
Ovakva bi kupovina bila opravdana isključivo u slučaju znatno većeg BDP-a, populacije od >10 milijuna stanovnika, te razrađene strategije za njezinu civilnu namjenu, poput gašenja požara. U sadašnjim uvjetima, takav bi potez za Hrvatsku predstavljao samo neopravdan financijski teret. Kada su nam se Rusi nudili da dođu, u pomoć pri gašenju požara u Dalmaciji, sa svojim zrakoplovima "Beriev" (kako bi se dokazali ili osramotili), naši pametnjakovići su to odbili, sa izlikom kako su ti zrakoplovi "preveliki". Iako sam gledao snimak tog zrakoplova, kako uzima vodu iz rijeke, koja teče kroz relativno dubok i uzak kanjon. No dobro. Čitao sam davno (> 20 godina) o jednom talijanskom poduzeću u kojem su tvrdili kako svaki transportni zrakoplov mogu preraditi u protupožarni. Ne znam da li to poduzeće još postoji. Recimo da postoji i kako A400 za razliku od "Berieva" nije "preveliki". No ti A400 neće biti (doslovno) naši i ako bi gasili požare, a mi to plaćali po danu ili satu - to bi bila garantirana financijska propast. Plus, koliki bi bio dodatak na plaću, hrabrih stranih pilota koji bi letjeli iznad dima i vatre?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: OSRH Postano: Jučer, , 22:07 |
|
|
|
Beriev je za stepske šume i ruske tundre. U Turskoj se raspao pokušavajući pratiti "kanadere" i airtraktore. Svaki transportni avion se može pretvoriti u protupožarni. Postoje moduli za kontrolirano ispuštanje protupožarnog sredstva, ali i vodene bombe na paletema. koje se izbacuju iznad požarišta.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
goran2hr
|
Naslov: Re: OSRH Postano: Jučer, , 23:42 |
|
|
MiB je napisao/la: Beriev je za stepske šume i ruske tundre. U Turskoj se raspao pokušavajući pratiti "kanadere" i airtraktore. Svaki transportni avion se može pretvoriti u protupožarni. Postoje moduli za kontrolirano ispuštanje protupožarnog sredstva, ali i vodene bombe na paletema. koje se izbacuju iznad požarišta. Dobro se sjećam kako je izlika da se ne testira "Beriev" bila - "preveliki". Glavno da ovaj ( https://www.youtube.com/shorts/iDD9eTf1CSg) nije - "preveliki" i gle čuda, ne gasi samo stepe i tundre, nego i po brdima. Ne vidim problem, da im se tada dopustilo da dođu u Dalmaciju i dokažu se ili raspadnu (osramote). Također, tada u vrijeme katastrofalnih požara u Dalmaciji Hrvatska vlada pozivala je na "herojski napor" vatrogasce i HV, a nijedna zapadna zemlje nije nam tada željela pomoći. Pomoć su onda ponudili Rusi, a na prgav način odbio ih je ministar Kotromanović. Slična priča i u vrijeme katastrofalnih poplava u Slavoniji (Gunja). No, bitno u ovoj priči je to, da ti zrakoplovi zapravo neće biti naši, pa nema šanse kako bi mi njih pretvarali u "vatrogasce" ili nešto što bi NAS bilo volje. Slučajno sam danas gledao snimak, o tome kako je "time sharing" (npr. vikendice na moru), najgora moguće investicija (sa obrazloženjima zašto). I ovaj leteći cirkus jedna je inačica "time sharinga".
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|