HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 25 ruj 2026, 12:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 112 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Republika Srpska je zarobljena u umjetnoj tvorevini.
PostPostano: 24 kol 2026, 14:19 

burpee je napisao/la:
VBA2024 je napisao/la:

Najgori mogući scenarij je odlazak RS i da Srbi počnu podržavat Muslimane protiv nas, što u FBiH što kontra RH.

Ako Srbi odu i okrenu leđa Muslimanima onda će bit po našem ili će se Muslimani getoizirati. U biti RH će od RS preuzeti ulogu drugog obruča.

Srbi to ne odlučuju sami, treba vidjeti širu sliku, Izrael, SAD, EU, 3SI. Svakako je mudro biti uključen u takav deal unaprijed.

Slažem se... Koliko je to vjerojatno i šta bi to značilo na regionalnoj razini...?
To bi značilo da su muslimani odustali od bilo kojeg dijela RS,
Da će muslimani ići u sukobe, možda i oružane s hrvatima,
Da će RS odustati od transporta preko RH,
Da će i muslimani odustati od transporta preko RH, svi će ići okolo preko Srbije...
Šta će Srbi tražiti zauzvrat od takve podrške..,
Kako će se trgovati Sandžakom...

Što bi Srbi mogli tražiti za potporu Hrvatima u takvom sukobu Hrvata i muslimana?
Od koga će muslimani prvo potražiti pomoć, Hrvata ili Srba..?
Mogu li Srbi i Hrvati naći sporazum protiv muslimana? Kako bi reagirala MZ...?

Ukrakto, suradnja Izraela sa Srbijom čini tu priču malo vjerojatnom, jer bi suradnja Srbije s Muslimanima značila neminovno i blisku suradnju Srbije s Turskom, što je dugoročno opasno i po samu Srbiju zbog potencijalnog utapanja u neoosmanski svijet. Muslimani se mogu utopit u srpstvo ili bit zbijeni u geto, jer izlaza na more i dalje nema. Za njih nema dobrog rješenja štogod radili, zato im je rahat patnja i čekanje neoosmanlija. Nama bi u tom slučaju autonomija bila potrebnija nego ikad.

Srbi su mislim svjesni da će zamjenu za izgubljeno Kosovo u vidu RS prije dobiti od Izraela i SAD nego od Moskve. I ako dobiju RS, a ne moraju u NATO i EU, trebaju samo otkantat Tursku, onda to zvuči kao jako dobra ponuda.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2026, 18:51 

VBA2024 je napisao/la:
burpee je napisao/la:

Slažem se... Koliko je to vjerojatno i šta bi to značilo na regionalnoj razini...?
To bi značilo da su muslimani odustali od bilo kojeg dijela RS,
Da će muslimani ići u sukobe, možda i oružane s hrvatima,
Da će RS odustati od transporta preko RH,
Da će i muslimani odustati od transporta preko RH, svi će ići okolo preko Srbije...
Šta će Srbi tražiti zauzvrat od takve podrške..,
Kako će se trgovati Sandžakom...

Što bi Srbi mogli tražiti za potporu Hrvatima u takvom sukobu Hrvata i muslimana?
Od koga će muslimani prvo potražiti pomoć, Hrvata ili Srba..?
Mogu li Srbi i Hrvati naći sporazum protiv muslimana? Kako bi reagirala MZ...?

Ukrakto, suradnja Izraela sa Srbijom čini tu priču malo vjerojatnom, jer bi suradnja Srbije s Muslimanima značila neminovno i blisku suradnju Srbije s Turskom, što je dugoročno opasno i po samu Srbiju zbog potencijalnog utapanja u neoosmanski svijet. Muslimani se mogu utopit u srpstvo ili bit zbijeni u geto, jer izlaza na more i dalje nema. Za njih nema dobrog rješenja štogod radili, zato im je rahat patnja i čekanje neoosmanlija. Nama bi u tom slučaju autonomija bila potrebnija nego ikad.

Srbi su mislim svjesni da će zamjenu za izgubljeno Kosovo u vidu RS prije dobiti od Izraela i SAD nego od Moskve. I ako dobiju RS, a ne moraju u NATO i EU, trebaju samo otkantat Tursku, onda to zvuči kao jako dobra ponuda.

odlična analiza
ti i naša kvačica se jedni od politički pismenijih forumaša

Vrh

PostPostano: 24 kol 2026, 19:51 

Mislim da u ovih 30 god. nakon rata, Srbi nisu imali nikad povoljniju situaciju, možda nešto uspiju a možda im prođe ovih 5 minuta i ne postignu ništa.

U ovom hipotetskom naklapanju što bi bilo kad bi bilo, recimo Srbima se poklope karte i uspiju osamostali Republiku Srpsku, što s Federacijom ?

Je li Federacija automatski postaje pravna sljednica daytonske države BiH, jer bez R.Srpske nema ni daytonske BiH.

Je li se Federacija vraća na pred daytonske izvorne postavke.

Jasno da će takozvani Bošnjaci pokušat vratit ustav R BiH i od Federacije pokušat stvorit nacionalnu državu s Hrvatima kao nacionalnom manjinom.

Oni su davno otpisali R. Srpsku, samo što to nitko od njih nema hrabrosti javno reći na glas, te je sasvim sigurno da će okomit na Hrvate i preuzimanje kompletne Federacije.

Njihovi ciljevi i strategija nije nikakva misterija i nepoznanica, ali koji su naši mehanizmi, imamo li mi uopće ikakvu strategiju ciljeve, jer ove mantre o EU putu i slične fraze nam neće koristit mnogo.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2026, 21:32 

Tomba17 je napisao/la:
oak je napisao/la:
Upravo sam ti nabrojao tko ih stoji a i amerikanci će "okrenuti" glavu da to naprave. Ako FBiH ostane u ovakvom obliku kakva je sada to je onda bošnjačka nacionalna država u kojoj čine 80% stanovništva. Bez obzira kako tko to zvao.

Zaključak tvoj: državni interes RH je nacionalna sunitska država sa što god više državljanja RH kao jasna kulturnoplesna manjina u Sunitiji. Bez obzira kako tko to zvao.

Slobodno me ispravi ako sam te pogrešno skužio.

Netočno, hrvatski nacionalni interes se mijenja kako se vlast promijeni u Zagrebu. Ako govorimo o BiH i svedemo hrvatski nacionalni interes samo na to područje možemo reći da je sadašnjoj vlasti interes opstanak Hrvata u BiH dok prije 15ak godina ne bih rekao da je bio. No svejedno kakav interes imala Hrvatska i tko u njoj vladao Hrvati su kompaktni još od Kupresa do Neuma sa pola Mostara. Jasno da mi želimo i Srednju Bosnu no gdje te nema fizički ili gdje si manjina nisi faktor. Bošnjaka danas u BiH ima preko 50% i jasno da su time u puno jačoj poziciji i od Srba a pogotovo od nas koji smo brojevima daleko ispod. Ja znam da je ljepše čuti kad se pišu hvalospjevi pa nekada i nerealne analize ali istina je ponekad drugačija. Dugoročno gdje činiš u državi max. 15% stanovništva suludo je očekivati neke promjene pogotovo demografske. Ali možda sam ja u krivu i možda izdominiramo narod kojeg je skoro 4x više od nas.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2026, 21:36 

Muslimani zvali Marfija da se oglasi povodom ovoga… diplomatu iz prošle administracije… postoje dve opcije tu, da su mu onda uplatili unapred puno, pa im sada vraća dug, ili su baš totalne budale da su platili nebitnom liku ponovo za izjavu. Muslimani misle da je to lobiranje, slično sa onim kongresmenima, kao oni daju neke izjave, napune džepove i to je to.

Dodik je pokazao kako se lobira.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2026, 22:00 

Dr Jusup je napisao/la:
Muslimani zvali Marfija da se oglasi povodom ovoga… diplomatu iz prošle administracije… postoje dve opcije tu, da su mu onda uplatili unapred puno, pa im sada vraća dug, ili su baš totalne budale da su platili nebitnom liku ponovo za izjavu. Muslimani misle da je to lobiranje, slično sa onim kongresmenima, kao oni daju neke izjave, napune džepove i to je to.

Dodik je pokazao kako se lobira.

Ne radi se o tome. Nikakve to veze nema sa nekakvim stvarnim lobiranjem.

Plate izjavu koja je za unutarsunitsku svrhu. Kao, rade nešto, lobiraju. Pa kada ih kasnije svijet navodno kao “prevari” to je onda samo iz razloga što su Muslimani. Večita žrtva. Moraju se osvetiti kjafirima. T j oni se spremaju za konačni obračun - koji nužno ne mora biti nasilan - sa kjafirima = Hrvatima, i temelj tome je držati raju na okupu dok traže Graniće i Frke. Politički i vjerski umni zatvor. U medŽuvremenu posebni begovat bere sadaku.

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 24 kol 2026, 22:14 

Ništa, najbolje da se odmah predamo :neznam svakako će ovo sve biti muslimansko. :kava

Država koja nema odgovor na pitanje nacionalne sigurnosti, ne može računati na svijetlu budućnost.

Bude li ikakve islamske državice na ovom području prognoziram sljedeće:

• Fildžanistan sklapa vojni savez s Iranom i Pakistanom.
  • U Bihaću se gradi poligon za iranske dronove Shahed.
  • Turska gradi veliku vojnu bazu u muslimanskoj RBiH ...

Bit će to krasno susjedstvo za Hrvatsku. Sigurno će se to dopasti i Italiji, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji...

Pojedini forumaši od drveća ne vide šumu - broje zelene i plave ribice u maloj lokvi, a ignoriraju nepregledno more plavih riba oko te lokve. Npr. u Ključu, Bihaću, Cazinu živi 100% Muslimana, ... šta to znači za mene... NIŠTA, a neki bi im ovdje dozvolili da prave islamsku državu. Ti % me ne zanimaju kada vidim absolutne brojeve.

†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.
Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...

Vrh

PostPostano: 24 kol 2026, 22:23 

sejdo.komsoglu je napisao/la:
Ništa, najbolje da se odmah predamo :neznam svakako će ovo sve biti muslimansko. :kava

Država koja nema odgovor na pitanje nacionalne sigurnosti, ne može računati na svijetlu budućnost.

Bude li ikakve islamske državice na ovom području prognoziram sljedeće:

• Fildžanistan sklapa vojni savez s Iranom i Pakistanom.
  • U Bihaću se gradi poligon za iranske dronove Shahed.
  • Turska gradi veliku vojnu bazu u muslimanskoj RBiH ...

Bit će to krasno susjedstvo za Hrvatsku. Sigurno će se to dopasti i Italiji, Mađarskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji...

Pojedini forumaši od drveća ne vide šumu - broje zelene i plave ribice u maloj lokvi, a ignoriraju nepregledno more plavih riba oko te lokve. Npr. u Ključu, Bihaću, Cazinu živi 100% Muslimana, ... šta to znači za mene... NIŠTA, a neki bi im ovdje dozvolili da prave islamsku državu. Ti % me ne zanimaju kada vidim absolutne brojeve.

U apsolutnim brojevima kršćana je u svijetu više od muslimana, u prednosti smo :zubati njih je više u okviru zvanom BiH u prednosti su.
Ne bi "neki" forumaši ništa kako aludiraš. Budući da se više-manje slažemo skoro pa svi da će RS otići iz BiH kad tad. Postavlja se pitanje šta sa FBiH i jasno da se svi scenariji trebaju analizirati. Ako o nečemu ne pišeš i ignoriraš to ne znači da je nerealno skroz.

Vrh

PostPostano: 24 kol 2026, 22:32 

To pitanje treba postavljati Zagrebu, Milanović se izlajao o tom slučaju.
Naravno da o nečemu neralnom nećeš govoriti javno.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 05:16 

Mnoga pitanja, kada ode RS

S kime bi Muslimani najradije - civilizacijski, kulturno, intelektualno, genetski, zemljopisno, broj sunarodnjaka zapadno od Une naspram istočno od Drine itd. - Srbima ili Hrvatima?

S kime bi radi sadake?

Tko u stvari osigurava sadaku?

Ima li dovoljno sadake, i do kada?

Što ih onda ne bi pustili da idu ka onima koje vole?

Što fali 3?

Mora li 2 biti 3?

Mora li ova sadašnja 2 biti ista buduća 2?

To što nešto jedan/više ih neće znači drugi (mi) mora?

Nama je bolje sa ili bez njih?

Što se od svih finih riječi i glađenja - od svih oko nas - od WS i Daytona do danas ostvarilo ili na bolje promijenilo u, i sa, fbih?

Biti će - ne finije, već - uopće fino nastaviti tako?

Bolja budućnost?

Islamistizam i EU = “mi ne idemo nikud mi ne radimo ništa, mi smo jedna velika hipnotisana gomila”

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 07:40 

I onda tu je problem Brčkog, nikad mi neće bit jasno kako su se Srbi mogli dovest u tako glup položaj.
Možda je upravo Brčko razlog zašto Srbi ne idu do kraja.

Da pored sve sile i prednosti u početku rata, nisu uspjeli tu proširit, to je jednako kao da je Hrvatska presječena kod Karlovca.

Brčko je razlog zašto je Republici Srpskoj bolje bit u dobrim odnosima s Hrvatima, jer ako jednog dana stvari krenu loše s Muslimanima, zapadna Srpska može preko Hrvatske na autoput prema Beogradu.

Druga stvar zašto mislim da su Muslimani pomirili se da će Republika Srpska postat neovisna, je inicijativa da povežu Bihać boljom cestom prema Kupresu i dalje prema Sarajevu, da više ne moraju preko Mrkonjića i Republike Srpske.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 08:36 

Perun_Velež je napisao/la:
I onda tu je problem Brčkog, nikad mi neće bit jasno kako su se Srbi mogli dovest u tako glup položaj.
Možda je upravo Brčko razlog zašto Srbi ne idu do kraja.

Da pored sve sile i prednosti u početku rata, nisu uspjeli tu proširit, to je jednako kao da je Hrvatska presječena kod Karlovca.

Brčko je razlog zašto je Republici Srpskoj bolje bit u dobrim odnosima s Hrvatima, jer ako jednog dana stvari krenu loše s Muslimanima, zapadna Srpska može preko Hrvatske na autoput prema Beogradu.

Druga stvar zašto mislim da su Muslimani pomirili se da će Republika Srpska postat neovisna, je inicijativa da povežu Bihać boljom cestom prema Kupresu i dalje prema Sarajevu, da više ne moraju preko Mrkonjića i Republike Srpske.

Brčko je izuzetno važna kockica u slagalici BiH.... Bez obzira što je u jednakom vlasništvu RS i FBIH, u političkom razvoju događaja to će se potpuno zanemariti i neće se predati Srbima besplatno...

Cesta Bihać Kupres koliko znam ionako ne ide samo dijelom FBIH nego i kroz RS...
Kad bi Srbi bili pametniji mijenjali bi Mrkonjić Grad za Brčko, dobili bi puno više nego šta bi predali.. ali to je teško za očekivati, previše su imperijalno nastrojeni...

Mislim da se možemo složiti da MZ neće dozvoliti stvaranje muslimanske države... Sada, hoće li se spriječavati otcjepljenje RS?... Hoće li se prijetiti izolacijom Srbije, hoće li se formirati vojna baza u Brčkom... Ali opet, bili i to bilo dovoljno da spriječi odcijepljenje...?

Ako se odcijepe, šta bi Hrvati mogli?....
Prvo, treba ozbiljno uvjeriti MZ da Hrvati neće živjeti pod dominacijom muslimana.... To je nešto što bi zapadni svijet mogao razumijeti... Ako se žele Hrvati ili barem samo Hrvati kao osigurač protiv muslimanskog fundamentalizma onda im se mora osigurati i uvjete za rad takvog osigurača... Dakle, potpuna podjela vlasti 50:50 posto, i bez tih smiješnih smicalica oko ostalih ili nelegitimnih pripadnika...
Drugo, slijediti primjer Srba ... Ako oni imaju pravo otići iz BiH, onda imaju i Hrvati... To će za Hrvate naravno biti teže, bez podrške RH jako teško... RH neće smjeti intervenirati vojno, osim u slučajevima očite vojne ili policijske intervencije muslimana..Hrvati moraju biti spremni otrpijeti taj prvi udarac... vjerojatno će i muslimani biti oprezni, pa će oružane akcije protiv Hrvata izbjegavati do zadnjeg trenutka.... Vjerojatno bi išli na pravosudne procese protiv uglednih hrvatskih političkih prvaka...
Treće, formirati nekakvu državnu zajednicu sa FBIH, ali treba paziti da se teret međunacionalnih razmirica ne prenese na unutrašnju politiku RH... Odvojeni budžeti, odvojena državljanstva, ali i dalje prava Hrvata u FBIH kao konstitutivnog naroda.....
Četvrto, iseliti se u Hrvatsku (Frkino rješenje)... Progutati govno, i zatvoriti granice i živjeti graničarskim životom...
Peto,.....?

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 08:45 

burpee je napisao/la:
Peto,.....?

Peto,..... poslati ih sve u Anatoliju i trajno ukloniti neoosmanski utjecaj s ovog područja?

†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.
Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 08:57 

Muslimani ce na kraju u savez sa Srbima...kad maknu Dodika i postave nekog poput onog Vukanovica. Hrvate zele maknuti i jedni i drugi.. i jedni i drugi zele cim blize hrvatskom moru.. A i Vucic salje slicne poruke..

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 09:07 

ilirac je napisao/la:
Muslimani ce na kraju u savez sa Srbima...kad maknu Dodika i postave nekog poput onog Vukanovica. Hrvate zele maknuti i jedni i drugi.. i jedni i drugi zele cim blize hrvatskom moru.. A i Vucic salje slicne poruke..

Moguće, ali kakav bi to bio savez?... Šta bi bile točke tog saveza?... Riješiti se Hrvata i približiti obali? Dobro, ali daljnji detalji...?! Kako bi uredili BiH, ili bi je podijelili i kako...? Bili se i sandžak onda u to uključio...misliš da bi onda išli i na Dubrovnik i Ploče...?
Mislim da ne mogu postići dogovor, previše bi se tražilo od Srba... Srbi svoj izlaz na moru će tražiti preko Crne Gore....

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 09:10 

burpee je napisao/la:
Peto,.....?

Peto,..... poslati ih sve u Anatoliju i trajno ukloniti neoosmanski utjecaj s ovog područja?

I onda bi libertadi po Europi plakali i naricali za takozvanim Bošnjacima kao što sad kmeče za Palestincima, a to je nešto što ovi jedva čekaju, pa i sami konstantno prave usporedbe samih sebe s Palestincima.

Međutim, njihov položaj je takav da bi ih se moglo ekonomski iscrpit i polako isisat, oni opstaju isključivo zbog srpsko-hrvatskog međusobnog straha.

Recimo, strah od Srbije na Uni i Savi nadomak Zagreba je jedan od razloga zašto nema većeg srpsko-hrvatskog pa makar i prešutnog koncenzusa u pogledu takozvanih Bošnjaka.

Kad bi postojalo nešto takvo, te kad bi Srbija i Hrvatska djelovale sinkronizirano na iscrpljivanju Bošnjaka, ne bi ih trebalo prisilno iselit, iseljavali bi sami, jer oni su ipak konformisti, ne bi živjeli onakvim životom kao Palestinci.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 09:17 

I onda bi libertadi po Europi plakali i naricali za takozvanim Bošnjacima kao što sad kmeče za Palestincima, a to je nešto što ovi jedva čekaju, pa i sami konstantno prave usporedbe samih sebe s Palestincima.

Međutim, njihov položaj je takav da bi ih se moglo ekonomski iscrpit i polako isisat, oni opstaju isključivo zbog srpsko-hrvatskog međusobnog straha.

Recimo, strah od Srbije na Uni i Savi nadomak Zagreba je jedan od razloga zašto nema većeg srpsko-hrvatskog pa makar i prešutnog koncenzusa u pogledu takozvanih Bošnjaka.

Kad bi postojalo nešto takvo, te kad bi Srbija i Hrvatska djelovale sinkronizirano na iscrpljivanju Bošnjaka, ne bi ih trebalo prisilno iselit, iseljavali bi sami, jer oni su ipak konformisti, ne bi živjeli onakvim životom kao Palestinci.

Za sada, postoji razumijevanje Srba i Hrvata u BiH da se moraju oduprijeti muslimanskom centralizmu.. barem dok ih MZ još uvijek podržava.... Treći entitet bi značio trajnu potvrdu RS.. ovako se svako malo traži ukidanje RS.....

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 09:21 

ilirac je napisao/la:

Srbi nisu naivni kao Hrvati, znaju s kim imaju posla, previše ih dobro poznaju da bi pravili iskren savez s njima.

Muslimani bi se i 90tih priklonili Srbima da su ih ovi htjeli. Srbima se upalio crveni alarm kad su napravili demografske projekcije i shvatili da bi ih ovi dugoročno mogli pregazit kao Šiptari na Kosovu, zato je rat 90tih bio preventiva, inače bi smo danas imali 4 milijuna Muslimana u BiH.

Osim toga, tu je ta urođena mržnja, jer ma koliko god Srbi spominjali ustaše i Jasenovac, ipak nikad nisu imali baš toliko sočnih pjesmi punih mržnje prema Hrvatima, koliko za Muslimane, Turke.

500 godina muslimanskog terora nad Srbima ostavilo je puno veće traume koje čak ni Jasenovac nije uspjeo nadmašit.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 09:42 

ilirac je napisao/la:

Srbi nisu naivni kao Hrvati, znaju s kim imaju posla, previše ih dobro poznaju da bi pravili iskren savez s njima.

Muslimani bi se i 90tih priklonili Srbima da su ih ovi htjeli. Srbima se upalio crveni alarm kad su napravili demografske projekcije i shvatili da bi ih ovi dugoročno mogli pregazit kao Šiptari na Kosovu, zato je rat 90tih bio preventiva, inače bi smo danas imali 4 milijuna Muslimana u BiH.

Osim toga, tu je ta urođena mržnja, jer ma koliko god Srbi spominjali ustaše i Jasenovac, ipak nikad nisu imali baš toliko sočnih pjesmi punih mržnje prema Hrvatima, koliko za Muslimane, Turke.

500 godina muslimanskog terora nad Srbima ostavilo je puno veće traume koje čak ni Jasenovac nije uspjeo nadmašit.

Da, da..... Rekao bih da je dobar dio frustracija Srba prema Hrvatima uzrokovan tim 400 godina terora i posljedično zaostatka za europskom kulturnom i civilizacijom...
A i za Hrvate je najveća povijena trauma prodor Osmanlija u Europu....

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 10:24 

burpee je napisao/la:

...

Peto,.....?

Peto, i jedino ispravno, je pustiti stvari da idu svojim tijekom uz zadržavanje sadašnjih trendova.

Same premise ove analize i teme su promašene:

Republika Srpska se može odvojiti jedino pokretanjem vojne operacije i uspostave koridora u Brčkom, protjerivanjem tamošnjih simboličkih EU/NATO snaga, te izoliranjem nesrpske populacije. Tu operaciju može voditi samo matica Srbija, pod uvjetom da je osposobljena za blitzkrieg. U slučaju vojnog uspjeha, dovest će se u situaciju Rusije, s tim da su maleni i siromašni, tako da taj film nećemo gledati.
Nema puzajućeg osamostaljenja, jer se zapadni dio Srpske jednostavno zatvori i blokira, što god oni tamo proglasili.

Mi smo prvih par desetljeća u BiH bili stvarno ugroženi, no sada smo u uvjerljivo najboljoj situaciji od svih zahvaljujući najviše samim BiH Hrvatima kojima se divim, ali i rastućoj RH. Dayton je bio dobro posložen za nas, ali nam je prijetio bošnjački natalitet.

Nema trećeg, idemo mirno: naš prvi cilj treba biti uspostava prave kontrole u 4 županije, PŽ, ZHŽ, HNŽ i HBŽ.
Samo se u HNŽ treba nastaviti truditi - Stolac će očito uskoro doživjeti sudbinu Čapljine. Istočni Mostar će im se održati, njega treba iskoristiti za recipročna prava i očuvanje Hrvata u srednjoj Bosni.
Treba čekati daljnje neminovno slabljenje Bošnjaka, uz zadržavanje sadašnjeg gospodarskog odnosa RH-FBiH koji je za nas izuzetno povoljan (plasman naših proizvoda, suficit, ulaganja,...) i kad im bude jasno da su donji i u samoj FBiH, dati poštenu ponudu: ne smetajte i bit će vam dobro. Pri tom institucionalno urediti odnose da povratak iseljenih Bošnjaka u neku bolju buduću FBiH ne bi poremetio naša prava.
Po AI, 70-80% Bošnjaka bira opciju suradnje sa Hrvatskom, i to isključivo iz svog interesa.

Što se tiče Srpske, to je druga priča, da im nije Srbije bili bi u gorem položaju od Bošnjaka. Iako, Srbija ih je stavila u polukolonijalni odnos, vlada njihovim tržištem, izvlači im najbolje ljude (Srbija im je sagradila bolnicu u Trebinju u koju dovodi gostujuće specijaliste iz Srbije, jer su domaći pobjegli tamo),... Vidit ćemo u kojem smjeru će oni ići.

2025. (za BiH UN procjena) 1,63 : 1

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 10:42 

ilirac je napisao/la:

“Srb i Turčin ne slažu se nigda, no će prije more oslačati.” :neznam

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 10:59 

Srbija se trudi i puno ulaže u opstanak srpske nejači u Unsko-sanskom i Hercegbosanskom kantonu, nisu digli ruke od njih, a kakav je tek onda interes za Republiku Srpsku.

Vučić je mnogo novca poklonio Drvaru i ulaganja u lokalnu infrastrukturu da mnogi gradovi u samoj Srbiji to mogu sanjati.

Negdje sam čitao komentare na nekom portalu nakon ovog zadnjeg Vučićevog posjeta Drvaru, kako se Srbi ljute zašto se toliko ulaže u grad u Federaciji, dok mnogi gradovi u Srbiji i Srpskoj nemaju energetsku i telefonsku, vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu kao Drvar.

Doslovno pišu "mi u Drvar šaljemo evre, dok oni nama iz Drvara šalju kadrove za gradske i opštinske činovnike u Banjaluci, cijeloj Srpskoj i Srbiji, te da Drvarčana više ima po gradskim preduzećima u Banjaluci nego što ih ima u Drvaru"

Na računima za struju stoje simboli EPHZHB a na betonskim stubovima piše donacija vlade Srbije, Drvar dobio optički Internet i metalne stubove za telefoniju po selima, dok mnogi gradovi u Srbiji imaju trule drvene sa bakrenim žilama.

Srbija financira asfaltirsnje seoskih i šumskih cesta u Drvaru a mnogi gradovi u Srbiji i dan danas imaju makadamskih ulica.

Srbija financira izmjenu kanalizacijske i vodovodne mreže novom a mnogi gradovi u Srbiji niti nemaju kompletnu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu, te imaju naselja bez vode i kanalizacije.

Znači Srbija će po svaku cijenu ulagat u širenje svog interesa i utjecaja i po cijenu standarda građana same Srbije i nikad neće dići ruke od Republike Srpske.

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 11:07 

pomocnik kuhara je napisao/la:

Peto, i jedino ispravno, je pustiti stvari da idu svojim tijekom uz zadržavanje sadašnjih trendova.

Same premise ove analize i teme su promašene:

Amen. Ne znam koja je ovo tema po redu sa istom pričom o osamostaljenju RS-a tipa babi milo što se babi snilo...

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 11:10 

Znači Srbija će po svaku cijenu ulagat u širenje svog interesa i utjecaja i po cijenu standarda građana same Srbije i nikad neće dići ruke od Republike Srpske.

nikad je jako puno vremena...

Vrh

PostPostano: 25 kol 2026, 12:55 

Jordan Peterson ispituje jedno od najtežih pitanja u modernoj politici: zašto su liberalna demokracija, individualna prava i pluralizam cvjetali u nekim kulturama, dok autoritarna vlada ostaje dominantna u drugima?

Peterson tvrdi da se politički sustavi ne mogu jednostavno izvoziti poput softvera. Demokracija ovisi o dubljim kulturnim pretpostavkama o pojedincu, suverenitetu, vjerskom autoritetu, slobodi savjesti i sposobnosti neslaganja bez nasilja.

Glavni fokus je na napetosti koju Peterson vidi između tradicionalnih tumačenja šerijata i zapadne liberalne demokracije. Suprotstavlja vjerski zakon koji se smatra božanski utvrđenim s demokratskim sustavima u kojima građani mogu raspravljati, mijenjati i zamjenjivati ​​zakone putem političkih institucija.

Također ispituje ženska prava, otpadništvo od vjere, slobodu izražavanja i vjerski pluralizam, tvrdeći da ta pitanja otkrivaju temeljne razlike između liberalne ustavne vlade i autoritarne vjerske vladavine.

Rasprava se zatim okreće multikulturalizmu u Britaniji i strašnim skandalima bandi za dotjerivanje. Peterson tvrdi da je institucionalni strah od predrasuda doprinio tome da vlasti iznevjere ranjive djevojke iz radničke klase i potisnu legitimnu kritiku.

Ovo je Petersonov argument, a nekoliko statističkih i povijesnih tvrdnji o kojima se raspravlja osporavani su ili uvelike ovise o tome kako se definiraju pojmovi poput "demokracije", "šerijata" i "islamske zemlje". Vrijedi se suočiti s većim pitanjem:

Može li liberalna demokracija preživjeti bez kulturnih temelja koji su je stvorili?

I gdje bi tolerantno društvo trebalo povući granicu kada se tolerancija sudara s individualnim pravima?

Orient, mogućnost ili ne?

2 ili 3?

Ili biti tamo gdje su Frka i Mate G?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 112 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: sejdo.komsoglu i 101 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: