HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 ruj 2026, 00:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 112 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Život na moru vs. život u unutrašnjosti
PostPostano: 27 ruj 2026, 05:56 

zaba1111 je napisao/la:
De mi reci što je toliko strašno u toj mitskoj gužvi.
Recimo ja sam sada na moru, gužve nema.
A ja na potpuno isti nacin ležim u svojoj ležaljki, uđem u more i okupam se, popijem piće... išli bi možda malo i noćni život , ali nema gužva pa ne radi.
Evo stvarno mi nije jasno.

Pa evo recimo dođeš do te iste ležaljke, ali je već zauzeta, zato jer je gužva. I onda nemaš ležaljku. :zubati

1700 of 2558 - 66.46%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 27 ruj 2026, 23:01 

Naša Kvačica je napisao/la:
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Mislim da je zivjeti u Splitu recimo …tokom cijele godine..odlicno. Sve je dostupno i sve imaš. Sad u nekim manjim mjestima koja „zive“ iskljucivo sezonski ..vjerojatno je za mladje ljude dosadno i bezveze.

Ja volim recimo Tučepe, Brela, Makarsku ali i ljeti to su mi mjesta za produzeni vikend i max 4 do 5 dana.

A ne znam. Nekad sam zaista mogao, ali zadnjih godina sve teže se nakanim i to u 6. mjesecu dok još nema gužve. Ići u Tučepe ili Makarsku u sezoni je mazohizam.

Ja u Tučepe idem radi „Podstup“ restorana najviše. :zubati Uzivam tamp jesti. I gdje god bila u tom pravcu, ja obavezno na veceru dodjem u Podstup.
Makarska je kul navecer. Guzva je, ali je fino. Brela imaju dobre plaze. Redovito plave zastavice za čistoću. Tako da svako od tih mjesta ima mi ono nešto. Sto bas volim.
Split je opet ekstra. Spliće su meni ko Bosanci. Opusteno.

Samo mene pratile

Vrh

PostPostano: 28 ruj 2026, 22:49 

Pola zivota sam prozivio u drugom domu tj na moru, ali veliki je grad i uvijek pun turista. No, okolna mjesta su pusta, ostanu babe i djedovi a sva mladjarija ide u veliki grad raditi. Slano recimo, ko Cernobil od listopada do travnja, ako i ima nekoga skriven je iza skura koje su valjda i izumljene kao nekakva kakva takva zastita od vjecnih morskih vjetrova.

Jedne zime proveo nekoliko dana u Zuljani, cinio prezent nekim susjedima da kuca ne bude prazna ne znam cega su se plasili i ajde idem ja ne smeta za posao. Odlicno je ako si samotnjak, za odmoriti dusu imas internet elektriku i sve to, ljudi nema. Dosadi nakon par dana, samoca. Ali da ima neke romantike, ima.

More u svakom slucaju biram, zdravije ljepse i mozes se kupati. Iako kad zivis tamo, more nije interesantno, znao sam ne otici na plazu po mjesec dana.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 01:01 

Ovo je super složeno pitanje, jer ovisi o puno stvari, ali evo da nabrojim samo neke:

Kuća ili apartman
Nije isto apartman ili kuća.
Ako imaš samo apartman, ma koliki da je, nek je i 70 kvadrata, a većina je manja, to je kutijica u odnosu na kuću od par stotina i više kvadrata i njenu okućnicu.
Prednost ima vlastita kuća sa okućnicom pa gdje god da je, bilo na kontinentu ili moru. Većina nas kontinentalaca ima samo apartman na Jadranu i to je OK za odmor od dvadesetak dana, ali za život samo u velikoj nuždi. Skučeno i klaustrofobično. Imaš i stanare za vratom ako je apartmanska zgrada.

Klimatski uvjeti.
Klima se promijenila, i Jadran sve više postaje suptropski, gdje su sedmi i osmi mjesec danju neizdrživi 35+ stupnjeva uz veliku vlagu danju i pogotovo noću. Klima radi 24 sata. Nije isto svuda, a najgore je u urbaniziranim sredinama. Pored toga od dvanestog do trećeg mjeseca je hladno i vlažno, zna biti neprijatno vjetrovito, vazda prehladim uši i moram neke kapi ukapavat. Na moru je ugodno od Rujna do Studenog i od Travnja do Lipnja, ostalo zaboravi.

Društvena sredina
Većina mjesta na Jadranu opusti van ljetne sezone, a čak i ljudi u urbanim sredinama imaju situaciju da im djeca idu na studij, a oni nekoliko mjeseci vani da dopune kućni budžet i da im nije dosadno. Nema tu veliki izbor ljudi za druženje i socijalni život. Imaš lokalne alkose s kojima se možeš opijat čitavu zimu pred Konzumom ili Tommyjem recimo. Ja znam samo jednog lika kontinentalca koji se uklopio na Korčuli, ali on ide sa lokalcima u ribu i član je ronilačkog kluba pa ide i sa njima u lov. Također jedriličar. To mu je socijalna sredina. Moraš imat ozbiljnu obitelj, a pitanje je kako se gurat u apartmanu gdje svatko nema svoju sobu i gdje da se povuče. Samac i samica nemaju šanse za socijalni opstanak.

Starosna dob
More traži veliku fizičku spremu, moraš biti zdrav, mlad i okretan. Većinom ništa nije blizu, i otići u kupovinu zna biti fizički izazovno. Ako ti je apartman negdje na brdu, i manja je zgrada pa nema dizalo nadrapao si. Za kupanje i plivanje treba fizička sprema, za izdržat vrućine i buru jako srce. More nije za starije srednjovječne i stare ljude. Izuzetak su jako zdravi ljudi te dobi u dobroj kondiciji. Sve tamo je u biti fizički izazovno.

Čistoća mora.
Hrvatska nikada nije riješila problem prečišćavanja otpadnih voda na Jadranu i većinom su u pitanju septičke jame za taloženje tvrdih supstanci, a preljevi septičkih jama se izbacuju cijevima nekoliko stotina metara, pa čak i kilometara u more i nije preporučljivo kupati se u blizini jako urbanih sredina, osobito ljeti kad je navala turista. Popodne valovi guraju tu vodu prema plažama. Tada se stavljaju crvene zastavice. Lokalci u većim sredinama imaju plaže na kojima se kupaju van urbanih sredina i često na otocima i ne bi za živu glavu na obične plaže. Zato često posjeduju čamce. I to je dodatni problem kad imaš apartman u urbanoj sredini.

Posao
Većina poslova na moru su sezonski, većina tvrtki je privatizirana i uništena i ako nisi na proračunu nemaš što tražit tamo. Van sezone se traže liječnici za male sredine i farmaceuti. Posla za meštre obrtnike raznih smjerova ima također (i to debelo na crno da radiš). Možeš bit freelancer i to je to. Ako imaš neku veliku zemlju i dovoljno vode možda neki OPG, ali to je jako rijetko. Nema se što radit ako si obični smrtnik. Lokalci također nerijetko odu na 3 ili 4 mjeseca vani da nešto rade.

Izdavanje apartmana
Ako imaš samo jedan apartman nemoš ga izdavat, jer nemaš ti gdje spavat, eventualno sobu ili dvije u apartmanu ako je dovoljno veliki i ako imaš dvije kupaone. Ako si riješio problem spavanja ljeti, što je jako teško, ili ako imaš dva ili više apartmana opet imaš jedan jako težak posao, jer cijena izdavanja apartmana najmanje prati inflaciju, i sve se manje isplati, a gostima je sve puno. Standard je danas jako visok, svaka soba mora imat klimu, zasebnu kupaonu, sve da je super čisto, što nije lagano održavat, ako si u zgradi imaš susjede koji zovu policiju čim gosti naprave buku kod tebe, a budale se često vraćaju pijane u zoru. Lokalne policajce ćeš znat ko braću rođenu već nakon prve sezone. Sljedeće sezone ste razmijenili privatne telefone i idete na pivo. Dosta je bagre među turistima koji misle da si im sluga i gaze te nogama do točke sukoba sa njima. Za najmanju sitnicu dobiješ lošu recenziju, nerijetko gosti ako imaju loše iskustvo s nekim drugim na destinaciji, to pretoče u lošu recenziju za tebe, i ništa im ne možeš. Na crno radit se moglo djelomično dosad, a sada će svaki krevet dobit registracijski broj koji ćeš morat predočit na airbnb i bookingu, tako da rad na crno sem nekih trikova otpada. Vidjet ćemo kako će se ljudi snalazit, ali se prostor suzio.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 01:30 

Evo ovako recimo može, ko Dr. Luka Pirnat:

Umirovljeni liječnik iz Sarajeva došao raditi na Iž, mještani ga obožavaju

slika

"DOKTOR je legenda!", dobacuju mještani Velog Iža dok se rivom približava njihov novi liječnik, dr. Luka Pirnat.

Iako je na ovaj otok stigao tek u siječnju ove godine, umirovljeni liječnik iz Sarajeva brzo se prilagodio otočnom načinu života, a mještani su ga odmah prihvatili.

Njegov dolazak za njih je od presudne važnosti jer ponovno imaju stalnu liječničku skrb, piše 023.hr.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/umirovljeni-lijecnik-iz-sarajeva-dosao-raditi-na-iz/2814934.aspx

Vrh

PostPostano: Jučer, , 09:34 

Uvijek mi je bilo blesavo to kad netko tek dođe na otok ili u malu sredinu i odmah radi neke velike priče o tome za televiziju. Na kraju ispadne kao iz onog vica Mujo u Kanadi , od idile do shvaćanja realnosti i na kraju pobjegne glavom bez obzira.
Tako je i jedan moj prijatelj iz djetinjstva išao iz grada u izolirano selo sa familijom, bili su i u medijima, a sad kad ga sretnem , uzeo opet stan u gradu, i 80% vremena provodi u gradu zbog posla, a na selo ide vikendom eventualno.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 16:23 

Ne mora znaciti, neki ljudi vole pustopoljinu, takvih je sve vise. Zivot daleko od buke vreve, zivot sa manje stresa, opusteno. Mnogi u divljini, brvnare, neki bez elektrike.

Ali takvi su rijetki, no selo i van grada, takvih je puno.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 17:26 

crni_bombarder je napisao/la:
Ne mora znaciti, neki ljudi vole pustopoljinu, takvih je sve vise. Zivot daleko od buke vreve, zivot sa manje stresa, opusteno. Mnogi u divljini, brvnare, neki bez elektrike.

Nisu takvi rijetki nego imaš dva problema:

1.) kako zaraditi na pustopoljini (ja prelazim 30km do posla svaki dan jer mrzim život u gradu)
2) kako će ti djeca do škole.

zbog posla i škole se guramo u košnice

Vrh

PostPostano: Jučer, , 18:02 

Ima dosta debila koji će iz sela 10 km od grada radije otići u grad u neku krletku.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 18:03 

novosve je napisao/la:
crni_bombarder je napisao/la:

Nisu takvi rijetki nego imaš dva problema:

1.) kako zaraditi na pustopoljini (ja prelazim 30km do posla svaki dan jer mrzim život u gradu)
2) kako će ti djeca do škole.

zbog posla i škole se guramo u košnice

Tko ima školsku djecu lakše je u gradu. Dobro je dok je samo škola, kad počne trening ovaj, onaj, sekcije, tečajevi robotike, i što još sve nekom neće pasti na pamet. Jedno vrijeme sam imao matricu kad koga gdje vodim. :zubati

1700 of 2558 - 66.46%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 20:08 

Zviezda Granda je napisao/la:
Ima dosta debila koji će iz sela 10 km od grada radije otići u grad u neku krletku.

možda je ključ u boldanom, a možda je stvar u tomu što nisu svi skloni vozati se ko ja recimo.

Vrh

PostPostano: Jučer, , 20:14 

Dobro sad, govorimo li o otocima i životu na svjetioniku ili manjim mjestima npr od Makarske od Zadra(meni poznato kraj) od kojih nijedno nije pustopljina.
Evo imamo pametna momka iz Marine, sta mu je skoknuti do Trogira, Splita ili Šibenika kad mu nešto treba. A to nije često.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 112 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: