|
|
Stranica: 9/9.
|
[ 212 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Diablo
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: 29 ruj 2026, 17:01 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Je li štogod prošlo branu, moguće da je, ali preko brane se nije stvorio nijedan novi tajkun koji bi bio dovoljno bogat da privatizira bilo što u TG, a kamoli tvornice i po HR . To je sjeme, a zamašnjak su zastupništva redom na istim lokacijama gdje je posijano i sjeme. I sad u takvoj situaciji i s takvim polaznim razlikama, a to i nisu jedine prednosti lokacija smještenih u źiźi, ovdje se titra maloumnom manijaku koji uz to i dokazano laže, kada se ovaj ruga vidi nas , a vidi vas. Stvarno sam lagano iznenađen i razinom znanja i usvajanja novih spoznaja i karakterom prosječnoga člana foruma. Recimo na sva moja tumačenja i objašnjavanja stvari koje su bile većini nepoznate, prosječan forumaš na to.odgovri sa znači Vukadin je svetac, HBŽ je siromašan Osobno ne dijelim većinu stavova sa Boriso tj nekadašnjim Robelecom al ruku na srce , niste ni vi nevini u cijeloj ovoj prici . Istina pretežno bude negdje na pola puta... Odkud krenuti sa detekcijom današnjih problema ? Izgleda da svatko uzima polaznu točku od koje moze napraviti najbolje uporište za promidžbu vlastite stranačke obmane . Ti one Vukadinove a Robelec bivse njegove stranke iz koje je izasao samo zbog neslaganja oko raspodjele moci a ne zbog nekih novih ideja ili nekog poštenja. Da bi pogledali istini u oci , mislim da je potrebno vratit se dosta prije domovinskog rata kada je realno sve krenulo te kada su bili otkriveni prvi obrisi mentaliteta neke sredine. Naravno da mislim na gastrabajtere od kojih je prva ozbiljnija ekonomska aktivnost krenula te je doslovno uhodana do današnjeg dana. Moram li navoditi kakav je bio te ostao mentalitet prosječnog stanovnika Tomislavgrada , Livna u odnosu na Posušaka, Gruđanina ili Širokobriježanina ? Gdje su zarađeni novac ulagali jedni a gdje drugi ? Kad smo kod rata i poguranca , naravno da je istog bilo prvenstveno iz strateškog značaja jer su vaši davno zabrabonjali, jos u jugi dok je dolina Neretve bila jos uvijek nestabilna i dobro razrušena a srednja Bosna realno opkoljena te nesigurna za ulaganje neke veće količine sredstava.
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Diablo
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: 29 ruj 2026, 17:14 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Uh, brutalno.  Ova konstatcija čak i nije potpuno promašena, ali obrazloženje nije onako kako to vidi prosječan balavurdo. Dakle prosječni mostarski poduzetnik koji dođe do 2 milona je do njih došao otvaranjem kafića, pravljenjem kakve zgrade. Sasvim je realno da kupi nekretnine koje ce urediti za najam jer to u Mostaru ide. Teško će on ni iz čega napraviti tvornicu pelena. Livnjaski poduzetnik je na sličan način došao do 2 milona, restorana, kafića i benzinskih već ima dovoljno, tvornicu pelena ili nečega sofistiranije ce jos teze napraviti u Livnu jer nema ni kadrova zbog slabe naseljenosti, nema prometne povezanosti da bude konkurentan ... Zato ce investirati negdje drugo gdje se kapital može oploditi. Posuški poduzetnik je došao do dva milona distribuirajuci 20-30 godina pelene, budući da je stekao ogromnu lovu od provizije koja još uvijek kapa, logično se sjetio zašto bih na svom uhodanom tržištu prodavao tuđe kad već imam sredstva i uhodan posao da sam proizvodim. Netočno ! Prosjecni mostarski poduzetnik ne ulaze u stanove jer je limitiran izborom ekonomske aktivnosti vec sto se prvenstveno vodi linijom "manjeg otpora" , zbog cega ima jedno ili nijedno dijete , gdje voda cuku umjesto bebe , drogira se ili mašta da se bogato uda pa tu i zaglavi. Komunizam je uništio najvise njih jer su bili najveca sredina u ovom području, mjesto pogodno za njegovanje bratstva i jedinstva. S druge strane imas škutore koji su pola puta bili gladni te osobno vjerujem da je ta glad utjecala na njihovu potrebu da "zagrabe" što više dok se može jer ko zna do kad ce trajat  sto djelomicno vodi i do pohlepe. Ljudi su morali opstati u nemogućim uvjetima gdje ti nijedan državni sistem nije išao na ruku krenuvsi od turaka pa do današnjeg uređenja sto je razvilo niz drugih sposobnosti te vještina za koje vi gore i nemate osjećaja nit to razumite.
_________________ Hrvatska ,Slovenija ,Srbija,Crna Gora ,Makedonija te Kosovo su građanski dok se jadni bošnjo bori čak i za ovakav Dayton...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: 29 ruj 2026, 17:26 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48937 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Da, ima tu dosta i do mentaliteta. Sad će opet one priče o nadmorskoj visini Pa HBŽ je bliži Zagrebu i Splitu nego ZHŽ, to je kao i USK, nema to veze s položajem nego mentalitetom i sposobnostima. U stanoe ulaže tko ne zna bolje uložiti višak novca i nije spreman riskirati ulažući u neki biznis.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: 29 ruj 2026, 19:16 |
|
|
|
Dobro sad da negiram mentalitet necemo doći nigdje jer nije egzaktan i ne može se izmjeriti. Ali zato imamo obrasce koji se ponavljaju Zhž i čitluk imaju drugačiji mentalitet od sve okoline, i od duvna i imotskog i capljine ii stoca i savim slučajno se mentalitet poklapa sa lokacijama gdje je legla lova i gdje su postavljena predstavništva. Isto tako mentitet iseljavanja se sasvim slučajno poklala sa ogromnim općinama gdje su sela udaljena i po 5okm od grada, a i cijela opcina i regija su udaljeni od većeg regionalnog centra Pa tako imamo identičan obrazac iseljavanja iz TG. LI. Imotski , Sinj. Usk... Mentalitet je mentitet, a ekonomske i demografske zakonitosti su presudan faktor i tu nema iznimke. Jednako tako postoje i mjere ublažavanja , nešto sam o tome i govorio, ali neda mi se opet jer je za većinu i ovo previše.
Zaključno, u HBŽ moze proći kao ozbiljniji pokretač jedino energetika. O tome ovdje pišem jos od početka foruma i prije ere iseljavanja . Tko radi na tome taj dobro radi, ko to sabotira taj čiji štetu Uz razumije se poboljšanje prometne povezanosti i promjene nekih zakona, ali da ne kompliciran, dovoljno vam je i ovo .
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: 29 ruj 2026, 19:38 |
|
|
zaba1111 je napisao/la: Zaključno, u HBŽ moze proći kao ozbiljniji pokretač jedino energetika.
Poljoprivreda, turizam?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
saskia
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: 29 ruj 2026, 19:39 |
|
Pridružen/a: 07 lip 2019, 16:42 Postovi: 3130 Lokacija: Negdi na granici svitova
|
zaba1111 je napisao/la: Dobro sad da negiram mentalitet necemo doći nigdje jer nije egzaktan i ne može se izmjeriti. Ali zato imamo obrasce koji se ponavljaju Zhž i čitluk imaju drugačiji mentalitet od sve okoline, i od duvna i imotskog i capljine ii stoca i savim slučajno se mentalitet poklapa sa lokacijama gdje je legla lova i gdje su postavljena predstavništva. Isto tako mentitet iseljavanja se sasvim slučajno poklala sa ogromnim općinama gdje su sela udaljena i po 5okm od grada, a i cijela opcina i regija su udaljeni od većeg regionalnog centra Pa tako imamo identičan obrazac iseljavanja iz TG. LI. Imotski , Sinj. Usk... Mentalitet je mentitet, a ekonomske i demografske zakonitosti su presudan faktor i tu nema iznimke. Jednako tako postoje i mjere ublažavanja , nešto sam o tome i govorio, ali neda mi se opet jer je za većinu i ovo previše.
Zaključno, u HBŽ moze proći kao ozbiljniji pokretač jedino energetika. O tome ovdje pišem jos od početka foruma i prije ere iseljavanja . Tko radi na tome taj dobro radi, ko to sabotira taj čiji štetu Uz razumije se poboljšanje prometne povezanosti i promjene nekih zakona, ali da ne kompliciran, dovoljno vam je i ovo . Ajde Duvnjak časti ti odvadi, svi glupi samo ti pametan. Diskutirali smo već o tim udaljenostima i ustanovili da je to samo jedan od faktora i to ne tako velik jer ZH tu tezu obara. Iz Livna si u Splitu prije nego iz Posušja. Činjenica je da je ZH imala poguranac na početku rata ali ni mi nismo bili pošteđeni iseljavanja samo je bilo u dosta manjem obimu nego u Livnu ili Tg. Kad već imaš prste u vlasti potičite povratak iz inozemstva i pokretanje vlastitih obrta kroz razne poticaje. Šta su to Rakitno ili Vir bili? Slijepa ulica ispod planine i jedno i drugo. Moja iskustva su takva, a nisam jedini u Tg, a pogotovo Livnu da te pošalju u Posušje po karikiram neku uslugu i proizvod, a ima to isto kod prvog susjeda. Onda se samo sjetim Rimca i slučaja u Livnu. Sigurno da ima utjecaja i nedostatak sadržaja i udaljenost od većih centara ali ne vidim neku osobitu prednost u ZH. Livno Tg i Kupres su među najljepšim hrvatskim naseljenim krajevima i nadajmo se uz i određene poticaje da možemo vratiti nazad i vi vašu i mi našu dijasporu koju se može vratiti, a to će se svakako događati i već se događa samo treba ugraditi turbinu zvanu poticaj da to što jače zakurbulamo. 
_________________ Čujem iz daljine glas domovine, čuvaj Tuta Mostar nikom ne daj me!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Gaugamela93
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: 29 ruj 2026, 19:46 |
|
|
|
Mislio sam kako je ovo tema za veće razine vlasti kad ono pretvorila se u sukob predstavnika dvije županije. Ima posebna tema za to pa mogu nastaviti na temi o izborima u ZHK ili HBK. Ova tema vezana je za veće razine vlasti. Dojma sam kako bi za Petorku odličan rezultat bio 40% hrvatskog biračkog tijela na razini FBiH i Parlamentarne skupštine BiH.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: 29 ruj 2026, 19:55 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: Zaključno, u HBŽ moze proći kao ozbiljniji pokretač jedino energetika.
Poljoprivreda, turizam? Poljoprivreda je več sad na punoj iskoristenosti kapacitrta. A ni za to nisu neki uvjeti, planinska klima, možeš samo stočarstvo. Ali to je na zavidnoj razini. Turizam zasad ne postoji, nema ni nekih uvjeta, nešto će biti. Ali ne kao temeljna grana, Saskia, vec smo o tome i sve primjerima pokazali. Sutina, Podbila, Vir. Izbično... su najiseljanija područja u zhž.. Po točno spomenutom obrascu, Vinica do nedavno 50 km , busko blato od 25 do 35 od TG, škole. Bolnice, opcine, treninga ... Tu je iseljavanje neizbježno i tako je svugdje Rimac, da mu je kurio turizam u njegovih nekoliko pokusnih kuća nikad se ne bi vadio na kabal. Tako da je taj bijednik spreman javno popljuvati rodni kraj kako bi opravdao svoje poslovno povlačenje. Nije mi cilj biti pametan, nego ukazati na zablude i zgaziti sve one koji pljuju i štete hr narodu ma gdje bio. Poput ovog blente ili Rimca.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Bobovac
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: Jučer, , 08:21 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 29475 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
|
Ovaj forum je kao filmovi Clinta Eastwooda... naslov nema veze sa sadržajem. Umjesto predizbornih odnosa hrvatskih stranaka govori se o agraru u HBŽ. ;)
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: Jučer, , 11:01 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ovaj forum je kao filmovi Clinta Eastwooda... naslov nema veze sa sadržajem. Umjesto predizbornih odnosa hrvatskih stranaka govori se o agraru u HBŽ. ;) Svaki odnos se opet reflektira na svakodnevni život.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: Danas, , 08:52 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48937 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HVO-110
|
Naslov: Re: HDZ vs Petorka Postano: Danas, , 09:30 |
|
Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:43 Postovi: 927 Lokacija: USORA! HRHB
|
daramo je napisao/la: Hrvatska petorka održala posljednji skup u Mostaru, Zdenko Lučić najavio pobjedu na izborima za Predsjedništvo https://www.klix.ba/vijesti/bih/hrvatsk ... /260930225Vidim da Kasumović javno na skupovima poziva Bošnjake da se glasuje za Lučića.
_________________ Oprošteno jest grješnima: Zulumćaru, ubojici, Oprošteno svima, svima, samo nije izdajici!
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: OAI-SearchBot i 131 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|