|
|
Stranica: 3/58.
|
[ 1440 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Real gone
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 03:31 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 09:52 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Real gone je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Domovnica donosi mogućnost rada u EU, uskoro, a Bunjovnica ne... Ma vidjet ćeš kako kopaju po starim papirima... Ma da.. Zato je onaj paket zemalja koji je ušao još 2004. u EU čekao do ove godine pravo na legalan rad u dosta zemalja EU (dakle, 7 godina). Ali kod tebe je EU po difoltu idealizovana do balčaka, ko da si rođen u Varaždinu a ne u Busovači. Poprilično zapadnije od oba nabrojana grada, ovisi kako i u čemu je idealizirana. Evo zamisli da su zemlje "regije" u EU, dobre strane. Ista valuta, nema granica pravih, ljudi mogu radit u Njemačkoj ako u domovini nema posla (vjerujem da ćemo mi to odmah dobit a ne nakon 7 godina)... Ima i mana naravno... No + - u ovom slučaju daju +. Uvijek se sjetim ponude EU o ulasku Juge na početku rata u EU bez pitanja, samo da se rat zaustavi, koliko se sjećam Ante Marković je tad bio na vlasti. I onda se u njoj raspast fino ko ljudi, kad je mogla Belgija mogla bi i Juga, samo, u tom slučaju ne bi bilo vođa, odnosno ne bi bili ovi.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 12:26 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Uvijek se sjetim ponude EU o ulasku Juge na početku rata u EU bez pitanja, samo da se rat zaustavi, koliko se sjećam Ante Marković je tad bio na vlasti. I onda se u njoj raspast fino ko ljudi, kad je mogla Belgija mogla bi i Juga, samo, u tom slučaju ne bi bilo vođa, odnosno ne bi bili ovi. O Bože, koje neutemeljene idealističke projekcije...
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 12:52 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Uvijek se sjetim ponude EU o ulasku Juge na početku rata u EU bez pitanja, samo da se rat zaustavi, koliko se sjećam Ante Marković je tad bio na vlasti. I onda se u njoj raspast fino ko ljudi, kad je mogla Belgija mogla bi i Juga, samo, u tom slučaju ne bi bilo vođa, odnosno ne bi bili ovi. O Bože, koje neutemeljene idealističke projekcije... Kiro kaže: Citat: Odbijene milijarde dolara EU
Početkom '90-ih je Europska komisija predložila da će Jugoslavija postati pridružena članica Europske unije, a za spas reforme Ante Markovića ponuđeno je 5,5 milijarda dolara pomoći. Uvjet je bio da se Jugoslavija zadrži u bilo kakvom obliku kako ne bi došlo do rata. Tko je bio protiv tog prijedloga?
– Prvo se javio predsjednik Tuđman i kazao da ga ne zanimaju nikakve milijarde niti Europska zajednica, te da mu je osnovni cilj obnova hrvatske države. Nakon toga se javio Milošević koji je pojasnio da će Jugoslavija biti moderna i čvrsta federacija sa središtem u Beogradu ili je neće biti. Predsjednik Europske komisije Jacques Delors i predstavnici EU su još jednom ponudili da ćemo bezuvjetno biti primljeni u EU i da će Jugoslavija dobiti 5,5 milijarda dolara. Nakon toga su razgovarali sa svakim pojedinačno, ali dogovor nije postignut. Sada smo tu gdje jesmo, u Europskoj uniji je samo Slovenija. Žao mi je što nije prihvaćen moj i prijedlog Alije Izetbegovića da Jugoslavija, iako bi republike bile nezavisne, uđe u Europsku uniju i dobije novce za nastavak reforme koju je započeo Ante Marković. Ovako, kao što je Izetbegović i predvidio, bilo je krvi do koljena. http://www.hsp1861.hr/vijesti6/050705dc.htmNe znam koliko je točno, ali lijepo zvuči...pogotovo iz današnje perspektive...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
pinco
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 14:22 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Pessimus dux je napisao/la: O Bože, koje neutemeljene idealističke projekcije... Kiro kaže: Citat: Odbijene milijarde dolara EU
Početkom '90-ih je Europska komisija predložila da će Jugoslavija postati pridružena članica Europske unije, a za spas reforme Ante Markovića ponuđeno je 5,5 milijarda dolara pomoći. Uvjet je bio da se Jugoslavija zadrži u bilo kakvom obliku kako ne bi došlo do rata. Tko je bio protiv tog prijedloga?
– Prvo se javio predsjednik Tuđman i kazao da ga ne zanimaju nikakve milijarde niti Europska zajednica, te da mu je osnovni cilj obnova hrvatske države. Nakon toga se javio Milošević koji je pojasnio da će Jugoslavija biti moderna i čvrsta federacija sa središtem u Beogradu ili je neće biti. Predsjednik Europske komisije Jacques Delors i predstavnici EU su još jednom ponudili da ćemo bezuvjetno biti primljeni u EU i da će Jugoslavija dobiti 5,5 milijarda dolara. Nakon toga su razgovarali sa svakim pojedinačno, ali dogovor nije postignut. Sada smo tu gdje jesmo, u Europskoj uniji je samo Slovenija. Žao mi je što nije prihvaćen moj i prijedlog Alije Izetbegovića da Jugoslavija, iako bi republike bile nezavisne, uđe u Europsku uniju i dobije novce za nastavak reforme koju je započeo Ante Marković. Ovako, kao što je Izetbegović i predvidio, bilo je krvi do koljena. http://www.hsp1861.hr/vijesti6/050705dc.htmNe znam koliko je točno, ali lijepo zvuči...pogotovo iz današnje perspektive... Qrac bi oni dali Albancima išta da nisu bili prisiljeni..... Ispada da je Makedonija multikulturalna idila, moš mislit, da je ijedna strana mogla ućinit nešto više, ili da su bili sigurni da će moć ostvarit svoje ciljeve bili bi se poklali do kraja... To za povuć lovu iz EU je tribalo 5-6 god ranije, dok nije bilo jasnih naznaka rata, dok se još nešto moglo ućinit, al u tome slućaju nebi bilo te ponude, pa upadamo u petlju šta je prije kokoš il jaje.... Na zapadu su se sve države iskristalizirale na vrime, tj. posli stotine godina ratova, nasilnoga asimiliranja, protirivanja, ubijanja, teško da je koja država ostala multikulruralna ili višenacionalna, kako sve kod nas kasni tako je kasnija i taj proces, tako sad imamo ono šta imamo, još to ćeka BiH, ona uvik kaska, pa će mo i mi na Balkanu za jedno 200-300 god. se možda ćudit divljacima koji ratuju, ugnjetavaju manjine, nisu multikulturalni itd.... Lako je bilo bit general posli bitke....
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 14:36 |
|
|
Naletih i na ovo: http://www.pravri.hr/hr/zbornik/v27_2/05_vukas.pdfA čini se da je toga bilo 5-6 godina ranije (ponuda za EU i love), samo po informacijama nije se sviđalo komunjarama što bi morali odustat od jednopratijskog sustava, čitaj: vlasti. Pa, ako ćemo pravo, ko nas je zajebo? Ko? Komunjare! A onda se samo ovi nadovezali. A čini se da je bilo planova da se Juga održi bilo kako (fiktivno) pa onda da jedna, po jedna zemlja izlazi iz Yu i ulazi u EU kako zadovoljava uvjete...
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 14:50 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ista valuta, nema granica pravih, ljudi mogu radit u Njemačkoj ako u domovini nema posla (vjerujem da ćemo mi to odmah dobit a ne nakon 7 godina)... Ima i mana naravno... No + - u ovom slučaju daju +.
Uvijek se sjetim ponude EU o ulasku Juge na početku rata u EU bez pitanja, samo da se rat zaustavi, koliko se sjećam Ante Marković je tad bio na vlasti. I onda se u njoj raspast fino ko ljudi, kad je mogla Belgija mogla bi i Juga, samo, u tom slučaju ne bi bilo vođa, odnosno ne bi bili ovi. Ali gle...valuta mi ne igra neku ulogu u svakodnevnom životu, znaš i sam da sve bivše republike imaju trnovit i dug put do ispunjavanja uslova za ulazak u euro-zonu, to ne dolazi automatski sa članstvom.. zatim granice (to stalno spominješ) - ja ih de facto ne vidim zadnjih 10 godina, a i ranije su prelasci zbog bilateralnih sporazuma između većine državica bili sa ličnom kartom...dakle, kakvu ti tu razliku ulaskom u EU vidiš, meni nije jasno??? Za legalan rad odmah, mogu da se kladim da nema ništa od toga. Što se tiče ovog zaustavljanja rata i obećanja (Kirov intervju je privlačan i mnogima koji razmišljaju slično tebi u Srbiji), ukratko - ne verujem im ništa. Da je većina moćnijih zemalja tada to želela - rata ne bi bilo. Ende.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 14:58 |
|
|
Zapravo igrala je, ali otkako su kartice na sve strane valuta doista ne igra ulogu...
No mene mrzi ono stajanje na ulasku u BiH ili ulasku Hr. Suprotno očekivanom uvijek više provedem vremena na ulsaku u BiH a ne obratno, bez obzira u koji vakat išao.
Mene najviše muči to stajanje na granici, neka ga ukinu za putnički promet bar između Hr i BiH a onda neka rade što hoće... U BiH 14 vlada i ama baš niti jedna ne valja, nit će valjat... Odošmo u Off.
Da se vratimo, imam zeta Petrovaradinca, žešći je Hrvat od ijednog Hercegovca na pr. A bio je i dok je bio tamo...
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 15:05 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Da se vratimo, imam zeta Petrovaradinca, žešći je Hrvat od ijednog Hercegovca na pr. A bio je i dok je bio tamo...
Super, taman da to kažeš Ani85 i ostatku onih koji na forumu tvrde da je kod nas u Voši opasno biti Hrvat..
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 15:08 |
|
|
Real gone je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Da se vratimo, imam zeta Petrovaradinca, žešći je Hrvat od ijednog Hercegovca na pr. A bio je i dok je bio tamo...
Super, taman da to kažeš Ani85 i ostatku onih koji na forumu tvrde da je kod nas u Voši opasno biti Hrvat.. ne znam ko si sta si,ali imas moju potporu u zivotu
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
Real gone
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 15:14 |
|
|
|
Vrh |
|
|
pagan
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 15:23 |
|
|
sta ti god treba,samo javi nije problem..... uvjet je da i dalje pises ovako pametne stvari ...... adio
_________________ ...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 17:31 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
pagan je napisao/la: ne znam ko si sta si,ali imas moju potporu u zivotu Evo, tu se razotkrila... Real gone je napisao/la: Kako je super ova kruna od žita Real gone je napisao/la: i kosa... Prikrivena 'Rvatica. P.S. Je, dobra ti je kruna, a i punđa.
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 17:41 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 59904 Lokacija: DAZP HQ
|
sva je dobra i šesna.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
Bog-i-Hrvati
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 11 svi 2011, 19:24 |
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 18 svi 2011, 14:52 |
|
|
Vrijedan prilog hrsvijeta o svakodnevici vojvođanskih Hrvata. http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... &Itemid=26Pred nešto više od dva mjeseca političko je i kulturno vodstvo bunjevačkih Hrvata uputilo otvoreno pismo visokim političkim čelnicima Republike Srbije i Republike Hrvatske u kojemu ih je upozorilo na brojne probleme s kojima se ta (mala, ali fina) grana hrvatskoga naroda susreće u svakodnevnome životu. U pismu je posebno upozoreno na problem asmilacije vojvođanskih Hrvata, odnosno na agresivno promicani projekt stvaranja tzv. bunjevačke nacije, mikronaroda koji bi, dakako, bio dugoročno osuđen na propast, odnosno na asimiliranje u većinski srpski narod. Potpisnici su pritom napomenuli kako taj projekt ima osiguranu medijsku promidžbu, tj. kako su onim Hrvatima koji subetnonim «Bunjevac» stavljaju ispred etnonima «Hrvat» otvorena vrata svih medija, dok se s druge strane onim Hrvatima koji ne žele pristati na takav (u biti genocidni) projekt uskraćuju sredstva i medijski prostor. Potpisnici traže od institucija Srbije i Hrvatske zaštitu svojih manjinskih prava. Pismo u hrvatskoj javnosti nije naišlo ni na kakav odjek, dok je hrvatska (?) Vlada najbolje pokazala što misli o njegovome sadržaju činjenicom da je pred oko mjesec dana u posjet vojvođanskim Hrvatima poslala Slobodana Uzelca. O tome što srbijanska politika misli o zahtjevima vojvođanskih Hrvata ne moramo posebno ni napominjati. Hrvatski novinari također ne pokazuju previše zanimanja za život Hrvata u Vojvodini. Dok s jedne strane strasno i s puno žara pišu o malobrojnim hrvatskim zločinima u obrambenome Domovinskom ratu, s druge strane besramno šute o zločinima koji su u vrijeme rata počinjeni nad Hrvatima, i to ne samo onima u Hrvatskoj i BiH, nego i u onima Vojvodini. Štoviše, neki od novinara falsificiranjem povijesnih činjenica žele u svojim novinarskim pamfletima dokazati kako je nad Srbima u Hrvatskoj počinjeno etničko čišćenje – a da je riječ o laži priznat će i svaki hrvatski Srbin s minimumom poštenja. Mi ćemo se u ovome članku ukratko pozabaviti stvarnim etničkim čišćenjem, etničkim čišćenjem divovskih razmjera, onome nad Hrvatima u Vojvodini. Iako u Vojvodini nije bilo rata, velikosrpska je politika baš tamo nazornije pokazala svoje genocidno lice. Genocidni projekt uništenja hrvatstva u Vojvodini započeo je još za vrijeme Prvoga svjetskog rata, a devedesete je doživio svoje krvavo finale – čitava hrvatska sela izbrisana su s karte Vojvodine, a kako bi se zameo svaki trag hrvatstva nekim od njih su promijenjena i imena. Za početak, kao uvod u temu, navodimo rekonstrukciju tragedije hrvatskog naroda u Srijemu u 20. st., koju je u knjizi «Svršetak vražjeg stoljeća» dao hrvatski književnik iz Srijema Vladimir Bošnjak:»Srijemski su Hrvati u XX. stoljeću dva puta okrutno kažnjeni. Nakon I. Svjetskog rata, na silu uvučeni u Jugoslaviju pod srpskim kraljem, ali su nekako uspjeli očuvati identitet, tomu je pomoglo i stvaranje Banovine Hrvatske. No, nakon II. svjetskog rata, srijemski su Hrvati doživjeli od komunističkih vlasti kaznu koja ih je, gotovo zauvijek izbrisala s karte hrvatskog etničkog prostora. Pobijene su tisuće srijemskih Hrvata, rijetki su uspjeli pobjeći, a oni koji su ostali nisu se smjeli činiti živima. Pogrešno se mislilo da su kažnjavani samo ustaše, ili oni Hrvati koji su aktivno sudjelovali u zločinima koje je ustaška vlast počinila u tih nekoliko godina NDH. Istina je da su poubijani mnogi koji nisu imali nikakve veze sa NDH, pa dakle ni sa ustašama, nego su zatirani po jednom kriteriju – zato što su Hrvati. Onom (ne)sretnom ostatku hrvatskog roda u Srijemu, dopušteno je živjeti, ali ništa više od toga. Nisu mogli ući u vlast, mjesta u kojima su još uvijek bili većinski narod bila su na marginama društvene skrbi, a ako je netko htio uću u krug povlaštenih, morao se izravno odreći svog nacionalnog opredjeljenja, što praktično znači da je morao tajiti ili posve izgubiti sve hrvatske atribute: jezik, vjeru i ime. Tako je u Srijemu Stjepan posao Stevan, Josipa – Joca, Vjeko – Veka i slično, a kod izjašnjavanja je morao reći da je ili Srbin, ili (češće) Jugoslaven. (...) Sve su hrvatske kulturne institucije u Srijemu ugušene nakon rata, a zgrade i imovina nacionalizirani, jedino je ostao Hrvatski dom u Slankamenu sačuvavši ime i zgradu». Do reprize je terora – kao i u mnogim drugim hrvatskim krajevima – došlo u vrijeme Domovinskog rata. «Svi će se Srijemci sjećati 1992. godine. Svi: od Šida do Slankamena, i od Petrovaradina do Zemuna. To je godina u kojoj su ponovno doživjeli teror poput onoga iz 1945. godine (...) Srijeme je napustilo više desetina tisuća Hrvata, a najčešći način odlaska bio je zamjena imanja sa Srbima iz Hrvatske. Milošević je to nazivao «humanim preseljenjem», a zapravo se radilo o etničkom čišćenju. (...) U tom teškom času srijemski Hrvati nikoga nisu imali ni iza, niti ispred sebe! U tom teškom času bilu su prepušteni sami sebi, jer nisu imali vlastitu elitu koja bi zagovarala njihove interese kako pred Srbijom, tako i pred Hrvatskom, ali i međunarodnom zajednicom. Sami na vjetrometini! (...) Srbija, dakako, nije htjela više trpjeti čak ni te, posrbljene Hrvate u Srijemu, koji bi se, jednog dana, ipak mogli nacionalno osvijestiti i zatražiti svoja prava u budućoj srpskoj državi». Rukopis velikosrpske politike po pojedinim mjestima Hrtkovci Na Đurđevdan 1991. četnički vojvoda Vojislav Šešelj prvi je puta javno pozvao na etničko čišćenje Hrvata iz mjesta Hrtkovci. Radilo se je, u biti, o nastavku genocidnog projekta započetog još znatno ranije. Još u vrijeme Prvoga svjetskog rata srpska je vojska popalila kuće u ovome mjestu, zapalila župni dvor i općinu s arhivom i grantirala crkvu. No, unatoč tome Hrvati su i dalje bili u mjestu najbrojniji narod sve do pred Drugi svjetski rat. U selu je tada živjelo oko 1400 Hrvata, 900 Mađara, 700 Nijemaca, te oko 40 Srba. Nakon Drugoga svjetskog rata etnička slika je izmijenjena povećanjem broja srpskoga stanovništva. U mjestu je tako 1971. živjelo 1500 Hrvata, 700 Mađara, 700 Srba i 180 Jugoslavena. Prema popisu iz 1981. Hrvati su i dalje najbrojniji narod. Nakon 1991. etnička slika je potpuno izmijenjena. U selu danas živi samo oko 600 katolika, i to uglavnom Mađara. Hrvata u selu gotovo više nema. Dakle, od najbrojnijeg naroda još 1981. g. Hrvati su danas pretvoreni u postotak manji od statističke pogrješke. Nikinci Hrvati u mjestu Nikinci proživjeli su sudbinu većine vojvođanskih Hrvata. U ožujku 1993. minirana je crkva. sv. Antuna Padovanskog. Miniraju se dvorišta mjesnih Hrvata. Hrvati su prisiljeni na iseljavanje. Od preratnih 1600 Hrvata danas u ovome nekad većinski hrvatskom mjestu živi njih oko 200. Ruma Hrvatima Rume velikosrpska je genocidna politika pokazala što ih čeka ako se ne isele u Hrvatsku na samu Novu godinu 1994. Tada je provaljeno u crkvu Uzvišenja sv. Križa; razbijeni su kipovi svetaca, razbiti i demolirani sporedni oltari, devastiran glavni olar. Poslije «Oluje» izbjegli krajiški Srbi upadaju u hrvatske kuće, vrijeđaju, prijete, mlate i kradu. Ukratko: pokazuju svu onu kulturu kakvu su pokazivali i u Hrvatskoj za vrijeme okupacije hrvatskih krajeva. Iz Rume se je iselilo 148 Hrvata. Irig U Irigu je 10. lipnja 1992. miniran župni ured. Dakako, kao poruka lokalnim Hrvatima. Srbi se nasilno useljavaju u kuće Hrvata i Mađara demonstrirajući pritom svoju naširoko prepoznatljivu kulturu. Iz Iriga i okolice iselilo se je 13 hrvatskih obitelji. Srijemska Mitrovica Godine 1992. rimokatoličku župu Srijemsku Mitrovicu pod prisilom je (miniranje kuća) napustilo oko 700 Hrvata. Petrovaradin «Hrvatski Gibraltar», rodno mjestoga hrvatskoga bana Josipa Jelačića, hrvatski Petrovaradin, još je 1939. bio 100 % hrvatski grad. Nakon Drugoga svjetskog rata u taj se grad - u kojemu je inače najstarija čitaonica i jezuitska gimnazija u Vojvodini, a time i u Srbiji – planski doseljavaju Srbi i Crnogorci, mahom armija i milicija. Već 1984. plan je ostvaren – umjesto latinice u osnovnoj se školi uči ćirilica. Početkom rata započinje etničko čišćenje Hrvata; oni Hrvati koji ostaju podvrgnuti su torturi i maltretiranju; mijenjaju se nazivi ulica, iskorjenjuje se sve povezano s hrvatstvom. Cilj je sakriti da su Hrvati ikada živjeli na prostoru Srijema. U gradu danas živi manje od 10 % Hrvata. Od 1939. do 2011. plan je, dakle, ostvaren: broj Hrvata je smanjen za 90 %. Srijemska kamenica Srijemska je Kamenica također temeljito pročišćena od Hrvata. Dok je nakon Drugoga svjetskog rata u njoj živjelo 40 % Hrvata, danas ih živi manje od 5 %. Srijemski Karlovci Iz Srijemskih Karlovca od 1991.-1996. protjerano je 89. hrvatskih obitelji. Slankamen U Slankameu je 1991. silovana jedna Hrvatica i premlaćena jedna starica. Započinje premlaćivanje ljudi po kućama, postavljaju se bombe na hrvatske kuće. U razdoblju od 26. do 30. listopada 1992., rimokatoličku župu Novi Slankamen je napustilo oko 1600 Hrvata. Od prijeratnih 65 % Hrvata, danas ih u ovom mjestu živi samo oko 20 %. Novi Banovci Nakon protjerivanja Nijemaca nakon Drugoga svjetskog rata Hrvati su u Novim Banovcima bili većinski narod. Danas je njihov udio u stanovnštvu oko 3 %. Katolička je crkva 1995. uništena. Beška Prije srpske agresije na Hrvatsku, u Bešci je živjelo 23,5% Hrvata. Tijekom 1992. g. rimokatoličku župu Beška je zbog nasilja i pritisaka velikosrpskih ekstremista napustilo oko 850 Hrvata. Udio Hrvata u ukupnom stanovništvu danas je oko 8 %, dakle skoro tri puta manji nego prije rata. Golubinci Prije srpske agresije na Hrvatsku, u Golubincima je živjelo 39,5% Hrvata. Nakon etničkog čišćenja ovog sela od Hrvata, u selu je od prijeratnih 2500 ostalo samo 899 Hrvata. Njihov udio u stanovništvu je oko 15 %. Zemun Iseljavanje Hrvata iz Zemuna je krenulo za vrijeme Jugoslavije. Pripajanjem Beogradu, proces se ubrzao. Dolaskom na vlast Slobodana Miloševića, 1986. godine, iseljavanja dobivaju novi zamah, a za srbijanske agresije na Hrvatsku uvjeti za život su postali nepodnošljivi mjesnim Hrvatima. U razdoblju od od 26. do 30. listopada 1992. godine, Zemun je napustilo oko 1200 Hrvata. God. 1921. Zemun je imao oko 20 000 žitelja - oko 70% bili su Hrvati. Danas Zemun ima više od 200 000 žitelja, a procjenjuje se da Hrvata ima samo oko 5%. Šid Od 7000 Hrvata, tijekom rata iz Šida je protjerano njih 5000. Daljni komentar je nepotreban. Kukujevci Kukujevci su primjer totalnog uništenja hrvatstva u Vojvodini. Prije Domovinskog rata u selu su živjeli gotovo isključivo Hrvati. Hrvata danas u tome selu više nema. Naime, iz toga je sela istjerano cjelokupno hrvatsko stanovništvo! Naziv sela promjenjen je u “Lazarevo”. Gibarac Selo Gibarac prije rata bilo je, kao i Kukujevci, naseljeno gotovo isključivo Hrvatima. Danas je udio Hrvata u ukupnom stan. manji od 7 %. Kako bi se uništio svaki trag hrvatstva u selu, novonaseljeno srpsko stanovništvo odlučilo je krajem 2007. promijeniti ime sela u Dušanovo. Uz sve navedeno, valja napomenuti da je u skoro svim mjestima s većinskim hrvatskim življem počinjeno jedno ili više ubojstava: u Hrtkovcima je masakriran mladi Hrvat Mijat Štefanac, u Moroviću braća Abijanovići, u Kukujevcima tročlana obitelj Oskomić i Tomić, u kojoj je zaklana starica od 80 g., u Golubincima mlada djevojka Marija Purić, u Petrovaradinu – Marko Holik i Martinović. Tijekom rata tako je samo iz Srijema protjerano više od 30 000 Hrvata, iz cijele Srbije njih oko 45 000. A prema demografskoj studiji dr. Anđelka Akrapa, koja je 2008 g. objavljena u časopisu “Pilar”, broj Hrvata u Vojvodini se je od 1961. do 2002. smanjio sa 145.341 na 56.546 ili čak za 61,1 %. Takvo rapidno smanjenje broja stanovnika na prostoru gdje nije bilo rata ne može se označiti nikako drugačije nego kao genocid. Nad Hrvatima u Vojvodini napravljen je genocid za kojega nitko nije odgovarao. A s obzirom da predsjedavajući sudac u procesu protiv Šešelja tvrdi da Šešelj nije poticao na iseljavanje Hrvata, moguće je nitko ni ne bude kažnjen, čak ni simbolički (s obzirom da haaški sud nije nadležan za kazneno djelo genocida). Današnji projekt stvaranja bunjevačke nacije samo je nastavak genocidne politike drugim sredstvima. S obzirom da je riječ o projektu kojega podržava i službena srbijanska politika (a ne treba sumnjati da i EU-ropske glaveštine znadu ponešto o tome genocidnom projektu, baš kao što su znale i za Miloševićeve planove devedesetih!), očekivano je da srpske institucije tamošnje Hrvate ne će uzeti pod zaštitu. No, pravo je pitanje: zašto odnosno za čiji račun šuti hrvatska vlast? Zašto se jedino o srpskoj manjini govori kao o “mostu” između Hrvatske i Srbije, dok se o hrvatskoj manjini u Vojvodini šuti? Je li razlog toj šutnji možda činjenica da hrvatskom politikom i dalje drmaju biološka i ideološka djeca Tita, Bakarića, Đilasa i njima sličnih protuha, koje su nakon 1945. teritorijalno osakatile Hrvatsku velikodušno darovavši Srbiji hrvatske krajeve Bačke i Istočni Srijem? Ili se šuti radi činjenice što projekt “jugosfera” podrazumijeva samo usklađene tonove između hrvatskih i srbijanskih jugosferaša? Kak bilo da bilo, račun po većoj ustaljenoj tradiciji plaćaju Hrvati. Davor Dijanović Izvori: Marko Kljajić, “Kako je umirao moj narod”, Petrovaradin, 1990-1996 g. Anđelko Akrap, “Demografski kontekst raspada Jugoslavije”, g. 3., 2008., br. 1(5) str. 11.-58. Đuro Vidmarović, “Hrvatsko rasuće”, Naklada Bošković, Split, 2009. Vlatko Rukavina, “Hrvatska strana Zemuna”, “Hrvatska revija”, br. 4., 2004. Vesela Laloš, “Sećanje na mračne devesete” http://www.danas.rs/vesti/drustvo/teraz ... s_id=90475Ljubica Kolarić Dumić, “Dvadeset godina od protjerivanja Hrvata iz Srijema”, http://hrsvijet.net/index.php?option=co ... Itemid=112“Srbi mijenjaju imena hrvatskih sela u Vojvodini”, http://www.nacional.hr/clanak/39648/srb ... -vojvodini
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 18 svi 2011, 14:59 |
|
|
Sve mi je ovo izneseno gore manje-više poznato, ali je lijepo uobličeno i nek se nađe na jednom mjestu. P.S. Podatak o 70 % Hrvata u Zemunu 1921. je netočan, iako se često provlači u raznim tekstovima po internetu. Naime, tada su u Zemunu rimokatolici vjerojatno bili većina, ali je više bilo Nijemaca nego Hrvata. Po popisu 1910., Hrvati su po brojnosti treći, iza Nijemaca (relativna većina) i Srba.
|
|
Vrh |
|
|
nextdoor
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 22 svi 2011, 18:56 |
|
|
Ne kuzim zasto se udaljavamo od teme? :) Ipak, ona kruna je stvarno prekrasna! :)
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 02 kol 2011, 19:37 |
|
|
Evo jedna novija vijest: 02.08.2011 14:34 - Neizvjesna sudbina Hrvatskog doma u Rumi Nezakonita prodaja mora se spriječitiZgrada je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i od ogromnog je i kulturnog i povijesnog značaja za cijelu Rumu. Danas je u prilično lošem i zapuštenom stanju i to je još razlog više da se za nju borimo, da je povratimo i obnovimo, kaže predsjednik HKPD »Matija Gubec« Milenko Kulušić Razgovor vodio: Nikola Jurca Ovih vrelih ljetnih dana dogodilo se nešto što je poprilično uznemirilo ali i revoltiralo hrvatsku nacionalnu zajednicu u Rumi. Naime, bez ikakve prethodne najave i bilo kakvog nagovještaja, Sektor za materijalne resurse pri Ministarstvu obrane Republike Srbije u okviru master plana na svom web siteu objavilo je prodaju, kako su ga oni nazvali, »Kluba Vojske na parceli od 0,1197 ha, površine objekta 625m2« iako se tu zapravo radi o nekadašnjoj zgradi Hrvatskog doma u Rumi, koji je 1957. godine dan na korištenje tadašnjem Tajništvu za narodnu obranu, a za čiji je povrat po osnovi Zakona o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, blagovremen zahtjev uputio HKPD »Matija Gubec« iz Rume kao jedini pravni sljednik hrvatskih udruga koje su dom svojedobno gradile. Ova događanja vezana za zgradu Hrvatskog doma povod su za razgovor s predsjednikom HKPD-a »Matija Gubec« iz Rume Milenkom Kulušićem. Što se točno dogodilo u proteklih nekoliko dana u Rumi?
Ironija u cijeloj ovoj priči je da je do svega ovoga došlo sasvim slučajno. Nebveznim ulaskom na site Ministarstva obrane - sektora za materijalne resurse, vidio sam kako je dotična ustanova svojim master planom dala na prodaju zgradu bivšeg Hrvatskog doma, za koji smo mi svojedobno podnijeli zahtjev za povrat Republičkoj direkciji za imovinu Republike Srbije, i to 12 listopada 2006. godine u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine, a za što posjedujemo urednu potvrdu. Naglasio bih kako je sve to urađeno bez ikakve najave, s očitom namjerom da se ova imovina na netransparentan način otuđi prije najavljenog donošenja zakona o restituciji koji bi ovakve stvari onemogućio. Kakav je sada pravni status zgrade Hrvatskog doma, je li zapravo Vojska Srbije danas njegov vlasnik?
Vojska Srbije je samo korisnik objekta, koji nikad nije ni bio njen nego je, zaključkom Savjeta za društveni plan i financije NOO Ruma na sjednici od 15. srpnja 1957. godine, a na prijedlog Odjela za financije, predloženo NOO-u Ruma da donese rješenje i istovremeno preda zgradu Hrvatskog doma, kao neraspoređenog dijela imovine Kreditne hrvatske seljačke zadruge, za potrebe Doma JNA što je Narodni odbor općine i usvojio 23. srpnja 1957. Vlasnik Hrvatskog doma je dakle bila Kreditna hrvatska seljačka zadruga?
Tako je. Ona je bila uknjižena kao vlasnik doma, ali pravo korištenja imale su i druge hrvatske udruge u Rumi - Hrvatska ratarska čitaonica(danas HKPD »Matija Gubec«) Hrvatska čitaonica, Hrvatski sokol ali i Hrvatsko pjevačko društvo »Jedinstvo«. Od tih odruga danas je ostao samo HKPD »Matija Gubec« i time je ovo društvo i jedini pravni sljednik tih hrvatskih udruga, jer je sve vrijeme od izgradnje Hrvatskog doma do danas radilo bez prekida. Kada je izgrađen Hrvatski dom?
Gradnja Hrvatskog doma u Rumi započeta je još 1907. godine, a završena 1912. godine na zemljišnoj čestici koju je za tu priliku, od vlastelinstva Pejačević, kupio Hrvatski sokol-društvo za tjelovježbe. Sredstva su prikupljana dragovoljnim prilozima članova i prijatelja Sokola kao i uglednih Hrvata iz Rume, Golubinaca ali i iz Gospića i drugih gradova kao i amortizacijom i meničnim zajmom kod Prve hrvatske štedionice u Zagrebu. Akciju gradnju vodio je Hrvatski sokol koji je i uknjižen kao vlasnik zemljišta na kojem je izgrađen Hrvatski dom 10. listopada 1912. godine. Međutim, upis samog Hrvatskog doma u zemljišne knige, zbog izbijanja Prvog svjetskog rata, izvršen je tek 1925. godine. Kao vlasnik Hrvatskog doma uknjižena je Kreditna hrvatska seljačka zadruga koja je to bila sve do 1957. godine kada je dom dodijeljen vojsci, a i sama zadruga je prestala postojati. Opširnije u tiskanom izdanjuhttp://www.hrvatskarijec.rs/vest/549/Ne ... prijeciti/Nadajmo se kako će se stvar riješiti povoljno po hrvatsku zajednicu u Rumi.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 03 ruj 2011, 11:57 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Gdje su one naše cure iz Vojvodine?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
ivica
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 03 ruj 2011, 19:55 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Zapravo igrala je, ali otkako su kartice na sve strane valuta doista ne igra ulogu...
No mene mrzi ono stajanje na ulasku u BiH ili ulasku Hr. Suprotno očekivanom uvijek više provedem vremena na ulsaku u BiH a ne obratno, bez obzira u koji vakat išao.
Mene najviše muči to stajanje na granici, neka ga ukinu za putnički promet bar između Hr i BiH a onda neka rade što hoće... U BiH 14 vlada i ama baš niti jedna ne valja, nit će valjat... Odošmo u Off.
Da se vratimo, imam zeta Petrovaradinca, žešći je Hrvat od ijednog Hercegovca na pr. A bio je i dok je bio tamo... Off... Po čemu su Hrvati Hercegovci "žešći" Hrvati od Hrvata Bosanaca, Hrvata Posavljaka, Hrvata Dalmatinaca, Hrvata Zagoraca, Hrvata Sllavonaca, Hrvata Vojvođana, Hrvata Istrana itd...?!?
_________________ https://youtu.be/sJnJi5tcqxQ
|
|
Vrh |
|
|
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 ruj 2011, 13:10 |
|
|
Citat: Deutsche Welle: Nijedan Hrvat se nije vratio u SrijemIz Srijema je u prvoj polovici devedesetih godina protjerano više od 20.000 Hrvata. Za to protjerivanje do danas nitko u Srbiji nije odgovarao. Malobrojne koji su ostali posjetio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
“U tih pet godina protjerano je 99 posto Hrvata. Od 1800 Hrvata i 500 obitelji, ostalo je samo osam obitelji s 20 i nešto članova. Sve je počelo, i to je dobro poznata priča, sa nečuvenim zlostavljanjem Jedinice za specijalne namjene MUP-a Srbije. Svaku večer nas je nekoliko odvođeno …”, svjedoči za Deutsche Welle Milan Cindrić, Hrvat koji je početkom devedesetih godina protjeran iz sela Kukujevaca kod Šida, u Srijemu, zajedno s još oko 20.000 Hrvata, koji su pod pritiskom “crvenih beretki” i paravojnih postrojbi morali mijenjati imovinu sa Srbima iz Hrvatske i napustiti svoje kuće.
Selo Kukujevci i gradić Šid, kao i predstavnike hrvatske nacionalne zajednice i Rimokatoličke crkve posjetio je 1. rujna hrvatski predsjednik Ivo Josipović. On je prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio srijemske Hrvate u Vojvodini, rekao je da je svjestan da se u Srijem do dana današnjeg nije vratio nijedan protjerani Hrvat: “Vrlo malo je bilo povratka. Pitanje povratka je vrlo kompleksno pitanje, i u druge krajeve bivše Jugoslavije ljudi se veoma malo vraćaju. Ono što je važno je da ljudi imaju slobodan izbor i mogućnost za povratak. Zadatak je vlada Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine da ljudima omoguće povratak, a njihov je slobodan izbor da li će se vratiti ili ne”, kaže Josipović.
Povratak u Srijem pa opet u Hrvatsku
Da se nijedan Hrvat nije vratio u Srijem nakon što je protjeran svjedoči i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić: “Imali smo pokušaje nekoliko porodica da se vrate u Bešku, međutim bio je problem sa dobivanjem lične karte u Srbiji. Taj problem je riješen, međutim, poslije izvjesnog vremena i oni su se vratili nazad u Hrvatsku…” Milan Cindrić kaže da danas živi u okolini Virovitice i da se ne će vratiti u Kukujevce: “Jednostavno, ja se ovdje vratim samo na groblje i eventualno jednom-dva puta godišnje kada se okupe Kukujevčani na crkvenim praznicima. Mi se nemamo gdje, ljudi, vratiti, nemamo mi više ničega, naša jedina mjesta su groblja i crkva.”
Crkvu pretvorili u pilanu
Za protjerivanje Hrvata iz Srijema pred Haaškim tribunalom sudi se čelniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju. U Srbiji nikada nije suđeno odgovornima za etničko čišćenje Hrvata iz Srijema, niti za ubojstva sedmero ljudi iz Kukujevaca, od kojih je šest masakrirano. Crkva u Kukujevcima, jedna od najstarijih rimokatoličkih crkava u Vojvodini, poslije 1995. godine je jedno vrijeme služila kao pilana. Ona je i danas u opustošenom stanju, ali se počelo raditi na njezinoj obnovi. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je poručio da se zločini iz prošlosti ne smiju zaboraviti i da zato postoje sudovi, dok je na političarima da grade mostove prijateljstva.Dinko Gruhonjić, Deutsche Welle http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... &Itemid=26
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 ruj 2011, 13:27 |
|
|
Hvala na prilogu, Pessimus. Neka je što više materijala o ovoj temi na svemrežju. Srijemski i vojvođanski Hrvati su tihi i samozatajni i o njihovoj kalvariji se ne zna puno.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 ruj 2011, 13:33 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Bolje im je u Hrvatskoj, nisam optimističan glede budućnosti malih zajednica u ne baš prijateljskom okružju.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Hrvati Vojvodine Postano: 14 ruj 2011, 13:38 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Bolje im je u Hrvatskoj, nisam optimističan glede budućnosti malih zajednica u ne baš prijateljskom okružju. Ne znam. Možeš nestati asimilacijom, protjerivanjem ili preseljenjem u HR. Kao mikrokultura. Svodi se na isto. No, nada...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|