Pridružen/a: 05 svi 2009, 11:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
U Glamoč se vratilo 5 300 prijeratnih stanovnika
Srna - 03.05.2011 10:49
GLAMOČ - Na područje opštine Glamoč do kraja 2010. godine vratilo se 5 300 prijeratnih stanovnika, a za rekonstrukciju u ratu uništenih i devastiranih stambenih objekata i povratak u matičnu opštinu prijavilo se još 555 porodica sa 1 700 članova, podaci su opštinske Službe za obnovu i povratak.
Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković rekao je Srni da je za projekte rekonstrukcije stambenog fonda i infrastrukture na području ove opštine od 2008. do kraja prošle godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo više od 3,5 miliona KM, od čega oko 1,5 miliona maraka za elektrifikaciju povratničkih kuća i obnovu komunalne i socijalne infrastrukture.
Marković je rekao da je u prethodne tri godine, zahvaljujući pomoći ovog ministarstva, na području glamočke opštine obnovljeno 49 povratničkih kuća, sanirano osam stambenih zgrada zajedničkog stanovanja, a u toku je rekonstrukcija još dvadesetak povratničkih domova, te obnova krovova i fasada još 15 stambenih zgrada.
U Glamoč se vratilo 5 300 prijeratnih stanovnika Srna - 03.05.2011 10:49 GLAMOČ - Na područje opštine Glamoč do kraja 2010. godine vratilo se 5 300 prijeratnih stanovnika, a za rekonstrukciju u ratu uništenih i devastiranih stambenih objekata i povratak u matičnu opštinu prijavilo se još 555 porodica sa 1 700 članova, podaci su opštinske Službe za obnovu i povratak. Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković rekao je Srni da je za projekte rekonstrukcije stambenog fonda i infrastrukture na području ove opštine od 2008. do kraja prošle godine Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo više od 3,5 miliona KM, od čega oko 1,5 miliona maraka za elektrifikaciju povratničkih kuća i obnovu komunalne i socijalne infrastrukture. Marković je rekao da je u prethodne tri godine, zahvaljujući pomoći ovog ministarstva, na području glamočke opštine obnovljeno 49 povratničkih kuća, sanirano osam stambenih zgrada zajedničkog stanovanja, a u toku je rekonstrukcija još dvadesetak povratničkih domova, te obnova krovova i fasada još 15 stambenih zgrada.
Zanimljiva je razlika funkcija državnih službi u Glamoču ( i inače, svim područjima pod hrvatskom vlašću) i onim na području RS-a i Bošnjakije.
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
Pozdrav iz Zadra , novi sam na forumu, dosta prijatelja imam iz Herceg Bosne , preko njih sam zapravo naučio kolko je naš hrvatski narod tamo dolje potlačen pa sam se malo počeo raspitivati o temi, lijepo je vidjeti neke postove na ovom forumu i predviđanja da smo najmlađa populacija u BiH :) , a drago mi je čuti i ove stvari o Glamoču , ipak je to jedna od najvećih a nesumljam i gospodarski najneiskorištenijih prostora u Hercegbosanskoj županiji ! Samo naprijed !
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
Napraviti 250 stanova, otvoriti firmu s 500 radnih mjesta i iz tuzlanske (ili neke druge Hrvatima neperspektivne) županije poklonit stanove mladim siromašnim obiteljima, i imamo 1 000 novih Hrvata u Glamoču. Poljopriveda, drvna indsutrija šta bilo samo da niče nova vrijednost.
Pridružen/a: 21 kol 2011, 15:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
neretvanin je napisao/la:
Napraviti 250 stanova, otvoriti firmu s 500 radnih mjesta i iz tuzlanske (ili neke druge Hrvatima neperspektivne) županije poklonit stanove mladim siromašnim obiteljima, i imamo 1 000 novih Hrvata u Glamoču. Poljopriveda, drvna indsutrija šta bilo samo da niče nova vrijednost.
Ovo što si rekao primijeniti na Drvar i Grahovo pošto je Glamoč već poklopljen (sam grad, relativna hrvatska većina, općina kroz pola desetljeća-desetljeće).
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.