|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
emt
|
Naslov: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 12:26 |
|
|
Ako ima ovdje neko, ko se ne bi osjećao obaveznim, a bi bio ljubazan da s vremena na vrijeme pogleda ovu temu i da odgovara na neka kraća pravna pitanja.Tiče se naravno nekih kratkih nejasnoća i " rupa " u zakonu. Ko ima problema sa razvodima i alimentacijama neka sebi angažuje odvjetnika Znači u biti ništa komplikovano.Kratko, sažeto i jasno.
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 12:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Na koji su način žene u BiH zaštićene od seksualne diskriminacije na poslu?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 13:01 |
|
|
Nema pravnika, još se nije niko prijavio.A i kad se prijavi, ja postavljam prva pitanje.Od važnosti je ! Tvoje može sačekati, a zastupništo bogami i ne.Možda je još kome pala slična ideja.Sreća pa Bišćo komunista.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 13:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 44062 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
emt je napisao/la: Nema pravnika, još se nije niko prijavio.A i kad se prijavi, ja postavljam prva pitanje.Od važnosti je ! Tvoje može sačekati, a zastupništo bogami i ne.Možda je još kome pala slična ideja.Sreća pa Bišćo komunista. Zastupništvo? 1. Osnuj pravni subjekt (to ti može srediti i seoski odvjetnik) 2. Ta tvoja firma potpiše ugovor sa proizvođačem za uvoz i distribuciju na područje BiH 3. ???? 4. Profit
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 13:57 |
|
|
Čekam, da vidim ako ne bude BIH, je li ima neki vremenski rok koji treba proći za ugovor o zastupništvu u novoj državi trkokutistan..Koliko mogu imati najviše zastupništva i šta sa ovim koji imaju (ako imaju )za taj dio evrope.Jel prvo njima ide dio i kako se to reguliše Ne zanima me postupak osnivanja firme.Već šta će biti poslije" potopa " :)
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 14:04 |
|
|
emt je napisao/la: Čekam, da vidim ako ne bude BIH, je li ima neki vremenski rok koji treba proći za ugovor o zastupništvu u novoj državi trkokutistan..Koliko mogu imati najviše zastupništva i šta sa ovim koji imaju (ako imaju )za taj dio evrope.Jel prvo njima ide dio i kako se to reguliše Ne zanima me postupak osnivanja firme.Već šta će biti poslije" potopa " :) Crne misli, draga moja, ne znam šta te danas spopalo. Najbolje bi bilo saznati malo više o već postojećim ugovorima - kada ističu, kakvi su uvjeti i sl, no mislim da je to pod velom poslovne tajne, a tu ne može pomoći odvjetnik.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 14:10 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: emt je napisao/la: Čekam, da vidim ako ne bude BIH, je li ima neki vremenski rok koji treba proći za ugovor o zastupništvu u novoj državi trkokutistan..Koliko mogu imati najviše zastupništva i šta sa ovim koji imaju (ako imaju )za taj dio evrope.Jel prvo njima ide dio i kako se to reguliše Ne zanima me postupak osnivanja firme.Već šta će biti poslije" potopa " :) Crne misli, draga moja, ne znam šta te danas spopalo. Najbolje bi bilo saznati malo više o već postojećim ugovorima - kada ističu, kakvi su uvjeti i sl, no mislim da je to pod velom poslovne tajne, a tu ne može pomoći odvjetnik. Što crne ?Realno sve .Samo je interes vječan, ja se vodim time u životu Šta ima veze kakvi su ugovori i kad ističu moj ministre ako ne važe u Trokutistanu :)? Druga država, drugi zakon, drugi zastupnik :)E sad jedino ako ugovor nije za taj dio Evrope.Pa to hoću i da pitam.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 18:15 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25874 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Jel ti Emt zezaš ili nešto ozbiljno pitaš?
Ako ozbiljno pitaš onda moraš biti mnogo konkretnija u svojim pitanjima.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 19:06 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Na koji su način žene u BiH zaštićene od seksualne diskriminacije na poslu? Na papiru jako u praksi ovisi od žene i njene snalažljivosti. Ima između ostalih Zakon o ravnopravnosti spolova na razini BiH temeljem kojega je to posebno propisano kao kazneno djelo te se osoba koja vrši nasilje, seksualno i drugo uznemiravanje može kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do 5 godina, a pravna osoba u kojoj se to desilo može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 30000 maraka. Takva kazna zatvora za kazneno djelo "Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina" je propisana i Kaznenim zakonikom FBiH. Ima i nekakva Agencija za ravnopravnost spolova BiH, samo ne znam kome je pomogla, oni se više drže teorije. A onda i ovisi na koji se način praktički vrši ta diskriminacija pa ona može imati i obilježja nekih drugih kaznenih djela... npr neovlašteno snimanje, prisluškivanje, zlostavljenje u obavljanju službe itd. U praksi, kako rekoh, sve ovisi od okolnosti, ako je diskriminacija blažeg oblika onda se može žena obratiti rukovoditelju, ili poslodavcu, pa onda inspekciji rada. A ako je težeg oblika onda može ili sama prikupiti određene dokaze za diskriminacija pa se obratiti tužitelju ili se obratiti tužitelju pa da se onda preko njega prikupljaju dokazi. Ali sve je to na razini teorije, većina žena mora da šuti i trpi. Ako se koja buni slabo će je tko zaštititi... mada ima i pozitivnih primjera ali to su iznimke.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 20:39 |
|
|
Ozbiljna sam.
Znači uzmimo naprimjer da jedna država podijeli se na 3 neovisne države.Neka budu brojevi 1, 2, 3 to, da im ne dajem imena.Zastupništva( za bilo koji proizvod sa evropskog tržišta) koja su bila na teritoriji države 3, samim time više nemaju pravne osnove i ne važe u državama 1 i 2 ?Bez obzira na već postojeće ugovore, ta država 3 uvezenu robu, može plasirati samo na svoje tržište ili imaju neki rokovi koji se moraju poštovati ?Ugovori i sl.
Znači je li se prestankom "postojanja" države gubi automatski i kompletno tržište na koje je ta roba plasirana (na teritorijama 1 i 2 ) ?
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 21:23 |
|
|
emt je napisao/la: Ozbiljna sam.
Znači uzmimo naprimjer da jedna država podijeli se na 3 neovisne države.Neka budu brojevi 1, 2, 3 to, da im ne dajem imena.Zastupništva( za bilo koji proizvod sa evropskog tržišta) koja su bila na teritoriji države 3, samim time više nemaju pravne osnove i ne važe u državama 1 i 2 ?Bez obzira na već postojeće ugovore, ta država 3 uvezenu robu, može plasirati samo na svoje tržište ili imaju neki rokovi koji se moraju poštovati ?Ugovori i sl.
Znači je li se prestankom "postojanja" države gubi automatski i tržište kompletno na koje je ta roba plasirana ? Kad je riječ o već zaključenim ugovorim, sukladno načelu pacta sum servanda oni obvezuju i druge države koje bi nastale raspadom postojeće. To smo imali i na primjeru bivše SFRJ. Za zaključivanje novih bi bilo potrebno osnovati predstavništva, tj zastupništva u tim državama 1 i 2 , dok u postojećoj državi broj 3 ne bi trebalo osnivati novu jer bi ista ostala da posluje na ograničenom teritoriju. To je u slučaju kada posluju gospodarski subjekti, razna dioničarska društva, d.o.o. itd. Međutim, svaka država može to i posebno regulirati, pa teoretski čak i odrediti da im za poslovanje sa gospodarskim subjektima nije potrebno zastupništvo neke strane kompanije već da se može izravno zaključivati ugovor (s tim da bi onda bilo problema oko tumačenja tog ugovora u slučaju sporova i samog rješavanja tih sporova), ali to je teoretki moguće, osobito recimo kod nabavke naoružanja i slično gdje se kao jedna ugovorna strana nalazi država. A možda i lažem, pa ti vidi.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 16 lis 2011, 22:22 |
|
|
Super, hvala Bobo.Pošto se ti ugovori ne zaključuju na duži vremenski period pretpostavljam da su mi šanse velike :)
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 17 lis 2011, 00:38 |
|
|
Bobovac je napisao/la: emt je napisao/la: Ozbiljna sam.
Znači je li se prestankom "postojanja" države gubi automatski i tržište kompletno na koje je ta roba plasirana ? Kad je riječ o već zaključenim ugovorim, sukladno načelu pacta sum servanda oni obvezuju i druge države koje bi nastale raspadom postojeće. To smo imali i na primjeru bivše SFRJ. Za zaključivanje novih bi bilo potrebno osnovati predstavništva, tj zastupništva u tim državama 1 i 2 , dok u postojećoj državi broj 3 ne bi trebalo osnivati novu jer bi ista ostala da posluje na ograničenom teritoriju. To je u slučaju kada posluju gospodarski subjekti, razna dioničarska društva, d.o.o. itd. Međutim, svaka država može to i posebno regulirati, pa teoretski čak i odrediti da im za poslovanje sa gospodarskim subjektima nije potrebno zastupništvo neke strane kompanije već da se može izravno zaključivati ugovor (s tim da bi onda bilo problema oko tumačenja tog ugovora u slučaju sporova i samog rješavanja tih sporova), ali to je teoretki moguće, osobito recimo kod nabavke naoružanja i slično gdje se kao jedna ugovorna strana nalazi država. A možda i lažem, pa ti vidi. Ako sam dobro shvatio, ovdje govorimo o ugovorima privatnog prava. Tu stvari isključivo i jedino ovise o tome kako će koja (nova) država to vlastitim propisima regulirati. P.S. Primjenjuje li se u BiH još jugoslavenski ZRS (Zakon o rješavanjima sukoba zakona blabla...)?
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 17 lis 2011, 09:37 |
|
|
mateb je napisao/la: P.S. Primjenjuje li se u BiH još jugoslavenski ZRS (Zakon o rješavanjima sukoba zakona blabla...)? Misliš zakon o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima? Da, on se još primjenjuje u BiH.
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 17 lis 2011, 10:49 |
|
|
Raspitala sam se malo i ja u vezi ovog slučaja.Upućeni tvrde da skoro svaki taj potpisani ugovor za zastupništvo ima i navedenu godišnju sumu prodaje od koje zastupnik ne smije puno odstupati.Tj, može više prodati od navedenog i ostvariti veću dobit, ali ako proda manje evropski dobavljač, ima sva prava da mu ugovor ne produži ili ako ima posebna stavka čak i poništi.
|
|
Vrh |
|
|
mateb
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 17 lis 2011, 18:18 |
|
|
Bobovac je napisao/la: mateb je napisao/la: P.S. Primjenjuje li se u BiH još jugoslavenski ZRS (Zakon o rješavanjima sukoba zakona blabla...)? Misliš zakon o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja u određenim odnosima? Da, on se još primjenjuje u BiH. Upravo taj, donesen 1982, stupio na snagu 01.01.1983.. Nije mi se dalo pisati. Hvala.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 17 lis 2011, 22:32 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11675 Lokacija: Varta drzava
|
Dobra je tema, i sam sam se jednom mislio na nesto sl. Evo, mene bi zanimale malo "trenutnije" stvar kao sto je reklamacija robe i Zakon o zastiti potrosaca. Citam malo zakon, al evo, zanima me sta u slucaju da kupimo proizvod (bez jamstvenog lista) kao recimo tene, sandale i sl, i one ne nasom krivnjom, nakon recimo 3 mj. puknu... Do kad je rok da mi mozemo zahtjevati novi proizvod, bilo indentican, bilo zamjenski, ili vracanje novca... Sta tad raditi. Citam clanak 18 stavak 3 Zakona i tamo stoji da mozemo u roku od dva mjeseca od uocenog nedostatka a najkasnije u roku do dvije godine od preuzimanja proizvoda podnijeti pismeni zahtjev. Samo, sta ako oni kazu da je do mene, sta onda? - Vjestaciti sandale? Link na Zakon http://www.mvteo.gov.ba/zakoni/zakoni/?id=666
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 18 lis 2011, 23:30 |
|
|
Aztec je napisao/la: Dobra je tema, i sam sam se jednom mislio na nesto sl.
Evo, mene bi zanimale malo "trenutnije" stvar kao sto je reklamacija robe i Zakon o zastiti potrosaca.
Evo, ja ću ti kupiti tene ili sandale samo da ne postavljaš glupa pitanja, u ovoj jadnoj zemlji BiH. Ovo ti je "najtrenutnije", onak' od mene.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 19 lis 2011, 01:33 |
|
|
Wind je napisao/la: Aztec je napisao/la: Dobra je tema, i sam sam se jednom mislio na nesto sl.
Evo, mene bi zanimale malo "trenutnije" stvar kao sto je reklamacija robe i Zakon o zastiti potrosaca.
Evo, ja ću ti kupiti tene ili sandale samo da ne postavljaš glupa pitanja, u ovoj jadnoj zemlji BiH. Ovo ti je "najtrenutnije", onak' od mene. Joj koja si ti tuka, al stvarno si tuka... Ne znam kako bih uopce nazvao ovaj kvazi patriotizam i povezivanje nase mile i napacene domovine s bezobraznim trgovcima i uopce pruzateljima inih usluga i Zakonom o zastiti potrosaca. Jesu li moje tene, sandale i ino krivo sto je nasa domovina napacena ili sto je neko napcen pa ja ne bih trebao reklamirati robu? Al moze, 160 KM pa se javi na pm da se dogovorimo. Inace, nije samo stvar u tenama i sandalama, nego uopce u pitanju reklamacije robe da ljudi znaju. Recimo, da budem pristojan, jesi li ti znala da mozes od trgovca traziti povrat novca za stvari sa skrivenom manom koje su bez jamstvenog lista? Recimo, ne moras mijenjati za novu stvar, mijenjati za neku drugu ili cekati popravak iste, nego mozes fino uzeti odmah lovu i kupiti bilo sta drugo, bilo gdje? A onda trgovac nek se pegla s tim otpadom sto ti je prodao. Ja recimo nisam to znao. I mogu ti reci da sam znao doslo bi mi jako dobro, jer mi se do sad bezbroj puta tako sto dogodilo. I sad ti meni reci, jel to nesto sto bi tebi kao potrosacu bilo pametnije znati, nego neke apstraktne stvari i sl. A ti iduci put kad ti dodje, ne znam, racun za struju, ti im fino plati na to jos jedno 50%, onako, za majcicu napacenu domovinu, ili kad nesto kupis od privatnika, pa se to rapadne za par dana ti nemoj vratiti jer ce to sigurno pomoci Napacenoj.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 19 lis 2011, 16:44 |
|
|
Citat: Joj koja si ti tuka, al stvarno si tuka... Mišu mali nesigurni... Citat: Al moze, 160 KM pa se javi na pm da se dogovorimo Da si šutio, dobio bi. Ne znaš ni to. Citat: Recimo, da budem pristojan Kasno je i za to. Režiš u 1 sat u noći i odgovaraš mi sa joj koja si ti tuka, al stvarno tuka. Srami se!
|
|
Vrh |
|
|
emt
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 20 lis 2011, 10:49 |
|
|
KO je meni to Wind naljutio ? Aztec Ponašaj se fino ko' svaki Sarajlija Ne kvari reputaciju !
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 20 lis 2011, 11:02 |
|
|
Wind je napisao/la: Citat: Joj koja si ti tuka, al stvarno si tuka... Mišu mali nesigurni... Citat: Al moze, 160 KM pa se javi na pm da se dogovorimo Da si šutio, dobio bi. Ne znaš ni to. Citat: Recimo, da budem pristojan Kasno je i za to. Režiš u 1 sat u noći i odgovaraš mi sa joj koja si ti tuka, al stvarno tuka. Srami se! Pa napadas me bez razloga, to kao prvo. Ja se samo branim. Kao drugo, vi zene hocete ravnopravnost, a ne diskriminaciju, pa evo vam ravnopravnost , samo opet nisam bio puno bezobrazan kakav inace znam biti. Knjiga u kasni sat, jos temperament... i eto. Al u svakom slucaju se ispricavam.
|
|
Vrh |
|
|
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 25 lis 2011, 11:10 |
|
|
Opet "tenice" napravile problem, ovoj jadnoj i napaćenoj BiH ! p.s. Wind ..kada druge upozoravaš na repliku kada osoba nije prisutna ,onda upozori i sebe..pusica
|
|
Vrh |
|
|
Wind
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 25 lis 2011, 13:33 |
|
|
Crvena Sonja je napisao/la: p.s. Wind ..kada druge upozoravaš na repliku kada osoba nije prisutna ,onda upozori i sebe..pusica Ok, ja neću tebi gospođo, draga gospođo, a ti meni nemoj nikakve pusice.
|
|
Vrh |
|
|
Crvena Sonja
|
Naslov: Re: Pravna pitanja Postano: 25 lis 2011, 13:43 |
|
|
Wind je napisao/la: Crvena Sonja je napisao/la: p.s. Wind ..kada druge upozoravaš na repliku kada osoba nije prisutna ,onda upozori i sebe..pusica Ok, ja neću tebi gospođo, draga gospođo, a ti meni nemoj nikakve pusice.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 25 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|