HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 pro 2024, 21:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hebate, drmamo književnošću u RH...
PostPostano: 20 lis 2011, 12:14 

Recezent Junuz o književnicima porijeklom iz BiH ,koji drmaju knjževnošću u Hrvatskoj!

Vrh

Naslov: Re: Off: Hebate, drmamo književnošću u RH...
PostPostano: 20 lis 2011, 13:52 

Jergović i Rudan se ne pikaju, osim ako mi netko ne dokaže po čemu oni konkretno pripadaju korpusu Hrvata BiH. Mjesto rođenja samo po sebi ništa ne znači.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 14:10 

A tek Matvejević, dobio Kiklopa upravo za životno djelo... :D

Brojimo li seniora Goldsteina? Šeherliju...nije književnost ali čovjek piše knjige...

Nisam mislio samo na Hrvate, nego općenito ljudi iz BiH koji djeluju u Hrvatskoj a za koje vjerujem mnogi ne znaju da su BosančErosi :D ...

Edo Popović, pa Julijana Matanović, Ivica Đikić...

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 16:50 

Matvejević zrači karizmom žrtve, jednostavno ona njegova faca na neki način zove: "tuci me!" :D

Čovjek-Mučenik, osjeća bol svijeta.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 20 lis 2011, 22:47 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Robbie MO je napisao/la:
Matvejević zrači karizmom žrtve, jednostavno ona njegova faca na neki način zove: "tuci me!" :D

Čovjek-Mučenik, osjeća bol svijeta.

Weltschmerz. Tako pjesnički. On mora biti na strani potlačenih, osim kad su to BiH Hrvati.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2011, 00:10 

čujem, vedrana piše samo ako ima dva dilda intus. da prostite. kažu da joj dildo služi kao inicijal, nešto poput svjećice u automobilu.

Vrh

PostPostano: 21 lis 2011, 12:10 

hajde ,što bi mi preporučio za čitanje ..
Znači -koje pisce ,koje knjige ,kratki osvrti na iste.. itd..itd..

Vrh

PostPostano: 21 lis 2011, 12:49 

Žensko si, dakle počni s Julijanom... :zubati

Vrh

PostPostano: 21 lis 2011, 16:52 

Ja bih preporučio Nuriju Delića.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2011, 12:49 

@Junuz
Mislila sam da malo promoviraš naše pisce :))

Vrh

PostPostano: 24 lis 2011, 12:51 

Fiction - TL DR

slika

Vrh

PostPostano: 24 lis 2011, 13:03 

Crvena Sonja je napisao/la:
@Junuz

Uf, pa enciklopedija je to...

Mlakić, Mlakić, Mlakić, pa onda par klasa, pa onda ostali, barem od suvremenika... :zubati

Vrh

PostPostano: 24 lis 2011, 13:09 

Junuz Djipalo je napisao/la:
@Junuz

Mlakić, Mlakić, Mlakić, pa onda par klasa, pa onda ostali, barem od suvremenika... :zubati

:smajl006
KNJIŽEVNIČE ,neću čupat riječi iz tebe !!
Ja sam mislila ,da ti je stalo do naših pisaca :placipicka

Vrh

PostPostano: 24 lis 2011, 13:21 

Junuz Djipalo je napisao/la:

:smajl006
KNJIŽEVNIČE ,neću čupat riječi iz tebe !!
Ja sam mislila ,da ti je stalo do naših pisaca :placipicka

Sad gledam te popise:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Kategorija ... sci_iz_BiH

I tu fali par ljudi na prvu vidim.

A zanimljiv mi je Ivan Kušan, čuj, Sarajlija...

Vrh

PostPostano: 24 lis 2011, 13:51 

To je sve petorazredno, najvažniji hrv. pisac je trenutno, uz Aralicu, Luko Paljetak.
http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=8 ... 374C621C5E

Vrh

PostPostano: 28 lis 2011, 10:14 

Hroboatos je napisao/la:
To je sve petorazredno, najvažniji hrv. pisac je trenutno, uz Aralicu, Luko Paljetak.
http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=8 ... 374C621C5E

Tema bi trebala biti o književnicima Hrvatima porijeklom iz BiH ,za koje je Junuz ustvrdio kako trenutno drmaju književnošću u RH.

A on linkao Wiki ....??

Vrh

PostPostano: 28 lis 2011, 10:47 

Pazi, od pisanja u Hrvatskoj vrlo malo ljudi živi. RH je mala zemlja sa sve skupa 20-ak pisaca koji trenutno nešto znače. Ako je od tih 20-ak gotovo trećina iz BiH to doista znači nešto. I to koji su najjači u toj skupini.

Inače, Vladimir Stojsavljević je trenutno objavio knjigu koja se bavi s našim prostorima. Vruća roba. Zvuči zanimljivo, iako on nije iz BiH.

http://www.vecernji.hr/kultura/snazan-r ... nak-301437

Vrh

PostPostano: 08 vel 2012, 15:56 

Nije mi bilo poznato da je Hrvat, ovo je valjda jedini na svijetu sa imenom Nebojša. :D

http://www.hercegbosna.org/kolumne/politika/lako-je-o-bosni-pisati-treba-u-bosni-zivjeti-5072.html

Citat:
Lako je o Bosni pisati, treba u Bosni živjeti

slika

Intervju - Nebojša Lujanović

Mislim da se u Bosni na skučenom prostoru očituju svi europski problemi, izvedeni do svoje krajnosti i ogoljeni naslaga lažne demokracije, građanske uljudnosti i tobožnje tolerancije. A ti se problemi svode na činjenicu da živimo u duboko podijeljenim društvima

Razgovarao: Ivica Majić

Nebojša Lujanović, mladi hrvatski pisac bosanskih korijena, rođen je 1981., a već je objavio svoju četvrtu knjigu – „Orgulje iz Waldsassena“. Debitirao je romanom „Stakleno oko“, a zatim je došla zbirka priča „S pogrebnom povorkom nizbrdo“, koja je izazvala značajnu pozornost književne javnosti, pa onda roman „Godina svinje“. Školovao se u Zagrebu, potom se nastanio u Splitu, čime su određeni i okviri u koje ga se kao književnika svrstava. Za ljeto planira promociju svoje najnovije knjige u Sarajevu.

■ Vas kao da je dostigla ona kletva: „Dabogda ti život bio zanimljiv!“ Rođeni ste u Novom Travniku, školovali se u Zagrebu, a radite u Splitu, što je činjenica koja se redovito dovodi u vezu s vašim književnim radom. Veza nesumnjivo postoji, no zanimljivo bi bilo čuti kako je vi vidite.

- Drago mi je što se ne uklapam ni u jedan princip kategorizacije. Ni po lokalnom, ni regionalnom, ni književno-nacionalnom ključu. Smatram da sam time u nekoj prednosti. Recimo da neki predmet drugi jedva naziru u polumraku, a meni je on osvijetljen iz više kutova, s više svjetiljki. Čini mi se da imam bolji pregled nad ljudskim glupostima. Problem je jedino što se svaki osjećaj slobode veže na osjećaje nesigurnosti i usamljenosti. Ali, to je cijena koju sam voljan platiti. Ovako se barem uspješno branim od naših kultura koje su u svojoj srži zatvorene i egocentrične. Njihovi su tipični predstavnici uvjereni da žive u najljepšim gradovima na svijetu, da jedu najbolju hranu, da imaju najbogatiju prirodu i povijest, te najljepše žene. Prema tome, nema smisla da putuju (osim na skijanje), da prevode i čitaju tuđe pisce (osim američkih po kojima je sniman film) ili da nečiju kulturu upoznaju (osim onu u kojoj gostuje nogometna reprezentacija).

■ Najnovije vaše djelo, Orgulje iz Waldsassena, tematski je vezano uz BiH. Kada se tome doda da su likovi franjevci, logično je da se javljaju paralele s Andrićem. No, Josip Mlakić vam je, kako ste rekli, skinuo veliki teret s leđa tvrdnjom da je Andrićev utjecaj sveden na minimum. U kojem bi smislu Andrić bio teret?

- Teško mi je nadati se da će se na ovim prostorima pojaviti pisac koji će toliko obilježiti čitave kulture i epohe. Naravno da nešto od tih tragova nosim i u sebi, ali bih svejedno volio na kraju progovoriti vlastitim glasom. Ali, osvrnuo bih se na aluziju ‘odricanja’ koju ste, vjerujem nenamjerno, imputirali u svoje pitanje. Jer, to danas Andrić i jest – identitetski nečist i problematičan autor kojeg je bosanska, a posebno hrvatska, književnost pažljivo i sustavno odstranila. O Andriću se kod nas ne održavaju znanstveni skupovi, ne vode rasprave, ne obilježavaju adekvatno obljetnice, ne objavljuju reizdanja (osim Proklete avlije koja je za lektiru, ostala djela zadnji put objavljena u osamdesetima morate iskapati iz najzabačenijih polica antikvarijata). Andrić je taktički izmicao uokvirivanju nacionalnim/nacionalističkim paradigmama (pa i ako je zbog oportunizma, neka je).
Kao što je fra Marijan Šunjić (povijesna ličnost čiju sam biografiju u romanu Orgulje u Waldsassenu iskoristio kao književnu građu) radio na diplomaciji između dviju vjera i otvarao škole za katoličku i muslimansku djecu. Međutim, našem domaćem čovjeku, koji je jedino sposoban za identifikaciju retorikom plemenske krvi, draži su likovi masnog brka i oštre sablje koji tako jasno i čvrsto simboliziraju kako se postaje ‘svoj na svome’.

■ O BiH se danas puno govori, iz kojekakvih pobuda i iz kojekakvih pozicija. Kakva je vaša uspomena na Bosnu? Muče li vas aktualne prilike političke, društvene, gospodarske…?

- Kad pišem o Bosni, ne vraćam se nečemu sigurnom i poznatom. Ja je ustvari tek tada upoznajem. Kao što je Andrić tek radom na Travničkoj kronici upoznao grad s kojim su ga toliko povezivali, a u kojem je proveo kratko vrijeme djetinjstva do kojeg sjećanje ne seže. Osim nejasnog osjećaja privlačnosti, kroz to upoznavanje i istraživanje me nagoni i jedna nakaradna znatiželja. Mislim da se u Bosni na skučenom prostoru očituju svi europski problemi, izvedeni do svoje krajnosti i ogoljeni naslaga lažne demokracije, građanske uljudnosti i tobožnje tolerancije. A ti se problemi svode na činjenicu da živimo u duboko podijeljenim društvima. Samo što je u Bosni glavni uzrok te podijeljenosti (ili se barem tako želi prikazati) uvijek onaj vražji etnički identitet, plemenska krv koju strukture moći znaju tako dobro iskoristiti kada im to zatreba. Zato u Bosni još jako dugo nećemo doživjeti neke druge oblike solidarnosti, kao što je prosvjed radnika ili akcija za jednakost žena pri zapošljavanju. Zato je naivno vjerovati da se zlo s početka devedesetih ne može ponoviti. I upravo zato treba skakati za vrat na svaki ispad mržnje, ma kako se bezazlenim činio. To mi se čini kao glavni motiv pisanja i istraživanja o Bosni. Ali, lako je o Bosni pisati. Treba u Bosni živjeti.

■ Trenutačno sam u takvoj situaciji da moram raditi sve osim onoga što me veseli, rekli ste svojevremeno u jednom intervjuu. Je li stanje promijenilo? Što sada radite?

- Nema neke veće promjene. I dalje, kao i prije pet godina, živimo u licemjernim društvima koja se busaju u prsa višestoljetnom humanističkom tradicijom, kojima su puna usta znanja i kulture, a s druge strane rade na srozavanju svih moralnih i kulturnih vrijednosti. U takvim je društvima očito previše očekivati da se doktor znanosti bavi znanošću u okviru neke institucije, ili da pisac od subvencija i honorara za knjigu na kojoj je radio dvije tri godine plati barem jednu mjesečnu stanarinu i režije. Nema pretjeranog smisla žaliti se kada je većina pristala na stanje marginaliziranih intelektualnih elita, umrtvljene kritičke svijesti, sve to začinjeno žutilom i jeftinim spektaklom. Danju robujem u takvom sustavu, a noću se, vjerojatno poput malog broja mojih kolega, pokušavam izboriti za svoj mali prostor otpora. Iz njega izbacujem ovakve odgovore i nekakve tekstove, ali mi sve to sliči na pucanje iz praćke na tenkove.

| Hrvatska riječ |

Vrh

PostPostano: 08 vel 2012, 16:00 

Ta "hrvatska riječ", ili kako već, se ne usuđuju pisati svu istinu. Jer i vlasnik i centrala im u Sarajevu, pa stara boljka i strah.

Inače onako, dobri su za smanjivanje tenzija, umjereni. Nikoga ne napadaju previše, kritiziraju apstraktne društvene stvari. Kamilica.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2012, 16:01 

Bili su dobri dok nije prestalo izlaziti tiskano izdanje tamo davne 2001. Sada je samo internetsko, ali nije jasno tko stoji iza toga. Urednik prije 10 godina bješe Alenko Zornija, ali je on sada dopisnik za Vjesnik.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2012, 16:03 

Negdje sam pročitao da je vlasnik i portal (iako virtuala) u Sarajevu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: