Sasvim slučajno naletih na ovaj članak i sjetih se tebe Tulkas, pa evo pročitaj, nadam da će ti pomoći
. E riječ je samo o jednoj od tvojih muka tj. o komarcima, ako naletim na štogod za ostale napasti, postavit ću.
P.S. Bio sam upravo sa eteričnim uljem za komarce.
Prirodna zaštita od komaraca Kako se zaštititi od komaraca na prirodan način?Ljeto je stiglo, a s njim i krvopije. Inače ne volim ubijati životinje, pa čak i mrave i pauke jednostavno izbacim iz sobe, ali komarce ubijam bez imalo grižnje savjesti. Jednostavno ih ne podnosim.
Najgore je noću kada umoran legnem u krevet željan odmora i ugodnog sna. Već zbog same činjenice da je užasno vruće teško je prizvati san, a onda iz daljine čujem zvuk zujanja koji se približava. Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Komarac. Zaogrćem se pokrivačem od glave do pete i ostavljam samo mali otvor za usta da se ne ugušim. Počinjem se znojiti od vrućine i osjećam da komarca to još više napaljuje.
Ništa od sna. Ustajem i palim svjetlo, uzimam novine ili kakvu mekšu knjigu koju smotam u tuljac i počinjem vrebati. Komarac, zapravo komarica (muški komarac hrani se nektarom cvijeta) kuži šta se sprema i negdje se se pritaji. Ja strpljivo pregledavam zidove ne bih li je ugledao. Niiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Tu je negdje! Usmjeravam pogled prema izvoru zvuka... eno je! Pored ormara. Pratim je svim čulima i čekam da negdje sleti. Zaustavlja se na stropu u kutu sobe. Polako se približavam, podižem ruku s knjigom i pripremam se za kobni udarac. PAF! Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Promašaj... Gdje je, gdje je!? Eno je na okviru slike. PAF! Tres! Klang! Ode slika... Niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii... Mother f... siktam i unezvjereno se osvrćem po sobi. Eno je na zidu. Polako, polako, samo polako. PAF! Imam te! Fleku od krvi, moje krvi, ostavit ću na zidu kao opomenu drugim krvopijama.
Mora postojati bolje rješenje, mislim si u sebi i palim računalo. Već sam ionako budan. Upisujem u Google "prirodna zaštita od komaraca". Znam da postoje u dućanu razni preparati i uređaji za tjeranje komaraca, ali malo sam skeptičan prema toj industrijskoj kemiji. Danas vlada profit i znam da kompanije neće prezati od dodavanja raznih otrova u svoje proizvode ne bi li smanjili troškove proizvodnje, a povećali dobit. Mora postojati neki prirodni način.
Ženke komaraca piju ljudsku krv iz koje crpe proteine koji su im potrebni za razvoj jajašaca. Prilikom uboda u kožu nam ispuštaju kemikaliju koja sprečava grušanje krvi. Zbog toga nastaju otekline na koži koje svrbe. Komarice svoja jajašca polažu u vodu. Na suhom se njihova jajašca ne mogu razviti.
Što privlači komarce?Tamna odjeća - komarci se služe vidom u potrazi za hranom. Crna odjeća posebno im je privlačna i čini ih još agresivnijima.
Ugljični dioksid - koji nastaje kada dišemo, iz plamena svijeće ili dugih oblika vatre.
Mliječna kiselina - koja se stvara u našoj koži posebice ako konzumiramo masnu i visokokaloričnu hranu
Parfemi, deodoransi, sapuni i druga sredstva koja sadrže jake mirise.
Vlaga - komarcima je potrebna voda za razmnožavanje, pa ih privlači svaki oblik vlage, uključujući i naš znoj.
Kako se zaštititi?Isušivanjem lokvi, barica i drugih nakupina vode u okolini boravišta. Razne bačve i kanistere koji stoje po dvorištu i u kojima se skuplja voda treba okrenuti dnom prema gore.
Postavljanjem zaštitnih mrežica na prozore.
Zatvaranjem vrata i prozora spavaćih soba prije sumraka. Ako prozračujemo prostorije prije spavanja izbjegavati paljenje svjetla.
Eteričnim uljima lavande, eukaliptusa, cedra, čempresa, ruže, klinčića... Ulja možemo nakapati u za to predviđenu svjetiljku ili možemo napraviti smjesu baznog ulja u koju dodamo eterična ulja i tom smjesom namazati kožu.