HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 pro 2024, 01:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 711 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 29  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Žepče
PostPostano: 15 lip 2009, 21:35 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ultras1986 je napisao/la:
Hrvati prema izborima

Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati %
2004---- 4014---- 6669---- 60.19%
2006---- 5205---- 8897---- 58.50%
2008---- 6851---- 11405--- 60.07%

Ja sam, osobno mislio dan nas ima više u Žepču. Ovaj broj može uzeti za neki cca. broj.

Vrh

PostPostano: 15 lip 2009, 23:22 

Ceha je napisao/la:
exiTh je napisao/la:
To ti je Žepačko samo ne znam zašto novi šeer nije ucrtan u kartu.
A oko njega su upravo ta sela matina, ljubatovići, ponijevo, ađže, pire.
Šteta stvarno za hrvatska naselja koja su pripala Tesliću.

Jesi li siguran? Bilo bi super da je.
Na http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... %20bos.htm
i http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Zepce_nova.JPG se ne spominje, a na karti nisam siguran je li kraj granice Šeer ili ne.

Naselje Novi Šeher nije ušlo u sustav općine Žepče, ali su sva hrvatska novošeherska naselja ušla. Da razjasnim onu kartu, to je karta iz 1961. i na njoj su prikazana samo naselja u kojima su Hrvati činili bar 10% stanovnika a u naselju Novi Šeher nije ih bilo toliko. Iz sustava općine Žepče izostale su i npr. Kopice, Bošnjačko selo iako je bio pod kontrolom HVO-a. i baš preko njega ima cestovna poveznica sa Komušinom (od Kamenice makadam) iako frane kaže da nema. Ima još jedna i to preko Željeznog Polja, u planu je asfaltiranje ceste preko Dubrava do Kopica...

Vrh

PostPostano: 16 lip 2009, 23:16 

MRSHO je napisao/la:
Ceha je napisao/la:

Jesi li siguran? Bilo bi super da je.
Na http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... %20bos.htm
i http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Zepce_nova.JPG se ne spominje, a na karti nisam siguran je li kraj granice Šeer ili ne.

Naselje Novi Šeher nije ušlo u sustav općine Žepče, ali su sva hrvatska novošeherska naselja ušla. Da razjasnim onu kartu, to je karta iz 1961. i na njoj su prikazana samo naselja u kojima su Hrvati činili bar 10% stanovnika a u naselju Novi Šeher nije ih bilo toliko. Iz sustava općine Žepče izostale su i npr. Kopice, Bošnjačko selo iako je bio pod kontrolom HVO-a. i baš preko njega ima cestovna poveznica sa Komušinom (od Kamenice makadam) iako frane kaže da nema. Ima još jedna i to preko Željeznog Polja, u planu je asfaltiranje ceste preko Dubrava do Kopica...

Da, istina na http://hr.wikipedia.org/wiki/Maglaj piše da je 91 u Šeheru bilo 1417 muslića i 275 Hrvata... Bilo je 15% Hrvata (1802 stanovnika sveukupno), no ipak...

Vrh

PostPostano: 15 srp 2009, 14:12 

Evo lijepih izvornih pjesama o našem dragom Žepču uz fotografije grada:

Žepče grade, ti si ponos Srednje Bosne i hrvatskog roda...
http://www.youtube.com/watch?v=i_32iY6fYvA

Za hrvatsko naše Žepče...
http://www.youtube.com/watch?v=wONWy2LRh_0

Vrh

PostPostano: 16 srp 2009, 01:59 

Svaka čast MRSHO, zaista si zaslužio jednu pivu za sve linkove koje si nam do sada ponudio :zivili

Vrh

PostPostano: 16 srp 2009, 10:56 

Zepce Jugend je napisao/la:
Svaka čast MRSHO, zaista si zaslužio jednu pivu za sve linkove koje si nam do sada ponudio :zivili

Valjda će bit prilike da popijemo :zivili

Oćeš za Veliku Gospu u Osovu?

Vrh

PostPostano: 16 srp 2009, 13:08 

Pa nadam se da budem, u zadnjih 13-14 godina samo jedne godine nisam bio tamo :) a uvijek je odlično, jako puno ljudi, poslije pučke mise uvijek bude fešta do jutra ;)
A ti, da li i ti planiraš u Osovu ove godine za Veliku Gospu?

Vrh

PostPostano: 16 srp 2009, 13:32 

Pa nadam se da budem, u zadnjih 13-14 godina samo jedne godine nisam bio tamo :) a uvijek je odlično, jako puno ljudi, poslije pučke mise uvijek bude fešta do jutra ;)
A ti, da li i ti planiraš u Osovu ove godine za Veliku Gospu?

A znam da je super u Osovi, cijeli taj Žepačko-Šeerski kraj (a i šire) dođe. Dobro, mnogo Šeeraca dolazi i u Komušinu. Ja ću vjerojatno u Komušinu, nemožeš jednom guzicom na dvije stolice :D. Ali dolazim u Žepče jedan dan malo kao turist i prikupit neki materijal još što se tiče Domovinskog rata te našeg poginulog Branimira Mršića Merija, pa onda predvečer u Šeer kod prijatelja da odradimo noćnu :smajl010

Vrh

PostPostano: 16 srp 2009, 21:25 

Eto, ako se vidimo negdje, bilo bi mi drago popiti jedan gemišt ili rakijicu sa Komušancem ;)

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 16:06 

obišao ovih dana Srednju Bosnu pa se sada vratio nazad u :hrvatinic pa da postavim slike što sam slikao:

Žepče:

http://www.imagesforme.com/show.php/597949_DSC00386.JPG
Dom kulture Žepče :hrvatinic

http://www.imagesforme.com/show.php/597973_DSC00385.JPG
Huligani šarali po objektu :smajl004 :aleale prolazeći kroz Srednju Bosnu, rekao bih da je više navijača splitskih bilih od modrih :aleale :palacgore1

http://www.imagesforme.com/show.php/597992_DSC00382.JPG
predivno, slika govori više od 1000 riječi :hrvatinic

http://www.imagesforme.com/show.php/597996_DSC00377.JPG
:palacgore1

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 16:10 

Dobrodošao i hvala na slikama!

Vrh

PostPostano: 18 srp 2009, 16:36 

Thx, dobro Vas našao!

Vrh

PostPostano: 24 srp 2009, 21:40 

Našao sam odličan video na youtubu :
http://www.youtube.com/watch?v=-48Ou8I0 ... re=related
Prikazuju borce iz Žepča, baš lijep video...

Vrh

PostPostano: 25 srp 2009, 17:42 

Našao sam odličan video na youtubu :
http://www.youtube.com/watch?v=-48Ou8I0 ... re=related
Prikazuju borce iz Žepča, baš lijep video...

Super je ovaj video, to je od onog Makija111xp, ima u tom videu i naš Meri, nekoliko fotki Komušanaca, ima Bojna Andrija Tadić, legenda Josip Karimović Grabo... :hrvatinic

Inače meni jedna od najdražih izvornih pjesama - Malo mjesto po imenu Žepče

Malo mjesto po imenu Žepče
branimo ga, nikad pasti neće
branimo ga kako umjet znamo
agresoru u Žepče ne damo

Malo mjesto al velika volja
obraniti naša rodna polja
naše šume, proplanke i njive
gdje Hrvati stoljećima žive
živjeli su vjerni i ponosni
i odani svojoj Srednjoj Bosni (Herceg-Bosni)

Nek je malo netreba nam veće
s dobrom voljom i sa malo sreće
sačuvati svoju rodnu grudu
da nam dijeca što sretnija budu

--

Šeher, Žepče i Osovska župa
poruku vam mi šaljemo skupa
čujte dobro veliki zlotvori
u malom se pakuju otrovi

Koliko je suza proliveno
dok je naše mjesto obranjeno
od Zenice i od Tešnja grada
branila ga žepačka brigada
ta brigada hrabra i ponosna
koju hvali cijela Herceg-Bosna

http://www.youtube.com/watch?v=eK2Jx3mQol4

Vrh

PostPostano: 29 srp 2009, 18:24 

neznam koliko je ovo tocno ali evo neke podatke o skolma u Zepcu:

Osnovna škola «Žepče» u gradu Žepču je s najvećim brojem učenika, 1673, od čega u centralnu školu u gradu Žepču ide 1265 učenika, a u sedam područnih škola (PŠ Papratnica, Ravne Selište, Lupoglav, Vinište, Lovnica i Bistrica) pohađa 408 učenika.

oko 700 Bosnjaka i 973 Hrvata u ovoj Os

Osnovna škola «Fra Grga Martić» Ozimica, centralna i šest područnih škola ( PŠ Globarica, Fojnica, Radunice, Lug, Čusto Brdo I Vrbica) sa 810 učenika.

Sva su ovo Hrvatska sela, sem sto ima u Ozimicama Bosnjaka.Na osnovu popisa 1991, i izlaznost na izborima,

60 Bosnjaci i 750 Hrvati

U ove dvije osnovne skole

1723 Hrvati i 760 Bosnjaci

OŠ «Abdulvehab Ilhamija» Željezno polje, centralna škola i jedna područna škola Biljevina. Ukupan broj učenika 771, centralna 632 I PŠ Biljevina 139. Ukupan broj zaposlenih je 48 (35 nastavnika I 13 pomoćno I tehničko osoblje).

100% Bosnjaci ovdje

1723 Hrvati i 1530 Bosnjaci

Osnovna škola « Alija Nametak» Begov Han, centralna I jedna područna škola (četverorazredna) škola PŠ Golubinja. Ukupan broj učenika 468 u centralnoj školi i 66 učenika u PŠ. Nastava se izvodi u dvije smjene. Broj uposlenih 34 nastavno osoblje i 4 pomoćno i tehničko osoblje. Broj učionica –16 i kabineta 2, površine 524 m2. Škola ne posjeduje fiskulturnu dvoranu ( koristi se prostor učionice), i ima jedan sportski teren. Škola ima riješeno pitanje vode i kanalizacije ali ne i centralnog grijanja ( zagrijavanje na čvrsto gorivo). Prosječno godišnje završava oko 60 učenika.

100% Bosnjaci

1723 Hrvati i 1998 Bosnjaci

Osnovna glazbena škola «Katarina Kosača Kotromanić» Žepče, centralna.

Ukupan broj učenika 176. Broj zaposlenih ( stručno i pomoćno osoblje) 26. Nastavnika 20, i pomoćno osoblje 6. Škola posjeduje četiri kabineta i jednu učionicu ukupne površine 84 metra2 Ostali prostor jedna zbornica, i jedan ured koriste zajedno ravnatelj, tajnik i administrativno financijski djelatnik. Ima riješeno pitanje vodovodne i elektro instalacije ( zbog dotrajalosti istu bi trebalo renovirati), a grije se na kruto gorivo. Škola nema riješen vlastiti školski prostor i koristi zakupljen prostor župnog ureda Sv. Antuna Padovanskog Žepče, površine 120 m2.

Pretpostavka je da u centralnoj skoli Zepce Bosnjaci su 60% Osnovaca
0% Osnovaca u podrucnim skolama

Na osnovu svega toga

Procjena je 1800 Hrvatskih Osnovaca,2030 Bosnjackih osnovaca, ostatak su ostali ili nepoznati, njih 50-60

preuzeto sa violentjack forum

moze li neko potrvditi ili opovrgnuti te podatke ?
ima li zaista vise osnovaca muslimana od hrvata u toj opcini ?

Vrh

PostPostano: 29 srp 2009, 20:08 

Nadam se da nije istina, jer bi bila sramota da izgubimo još jedno (većinski) hrvatsko mjesto nakon Jajca, Novog Travnika i Busovače.

Dobro u Jajcu imamo pozitivan natalitet i činimo 47% stanovništva, a Novi Travnik možda imamo i hrvatsku većinu, ali smo izgubili izbore, no ipak Hrvati su većina u samom gradu N.Travniku koji je bio i Hrvatski tijekom rata dok su južni dijelovi muslimanski. Dok u Busovači smo većina, ali smo izgubili izbore.

Dobro Žepče će ostati hrvatsko barem sljedećih 20 godina, a demografija je jako promijenjiva pa mogu Hrvati preuzet inicijativu.
Provjerit ću ovaj podatak imam jedan bilten fzs-a o osnovnoškolcima pa ću ga potražit.
Možda nam Jugend da potvrdu da je ovo netočno.
A i taj Jack mulja čini mi se.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2009, 21:22 

To je pola seoskih škola , Bogu iza nogu...grad je bitan.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2009, 21:38 

Iskreno neznam točnu situaciju, ali koliko i sami vidite u obzir su uzete i neke čisto muslimanske opčine, gdje nas Hrvata nikada nije ni bilo, ali znam da nas u samom gradu definitvno ima više, a ovi iz Željeznog polja neće ni osnovnu školu završiti :)
Ali nisam pročitao, od kada su ovi podaci? Jer ja bih baš volio vidjeti današnje podatke, sa obzirom koliko je se Hrvata vratilo u Radovlje, mislim da smo u još većem broju danas nego kad su uzimani ti podaci. :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 29 srp 2009, 23:36 

Mar-kan je napisao/la:
To je pola seoskih škola , Bogu iza nogu...grad je bitan.

Markan je u pravu, Željezno Polje i Begov Han su ona naselja koja se nalaze u južnom dijelu općine Žepče, te teritorije uopće nije kontrolirao HVO, ali je kontrolirao na sjeveru ona naselja koja su kasnije (2001.) uključena u općinu Žepče.

Pogledajte kartu
slika

Sad, bila su dva naselja u dijelu koji je kontrolirao HVO koja su bila većinski muslimanska ali imala su '91 sveukupno 450 stanovnika, a u samom gradu su muslimani bili većina, 3,367 muslimana prema 1,450 Hrvata ne znam sad kakva je situacija u ta dva naselja i u Žepču, nadam se da će Jugend reći.

Nije baš tako kritično kad se u obzir uzmu ovi podatci. :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 30 srp 2009, 00:08 

Ma nije nego su trebali 2001. kad su se krojile nove granice prepustit južni dio Zenici, kao razmjenu za sjeverni dio, jer ovako oni jesu dobili sjeverni dio, ali su se trebali riješit južnog (muslimanskog) dijela u kojemu živi oko 30% muslimana iz općine.
Ali dobro barem su dobili ovaj sjeverni dio, malo mi je to krojenje novih granica čudno jer mi nije jasno kako su muslimani pristali :smajl016

Vrh

PostPostano: 30 srp 2009, 00:10 

Der_Stürmer je napisao/la:
Ma nije nego su trebali 2001. kad su se krojile nove granice prepustit južni dio Zenici, kao razmjenu za sjeverni dio, jer ovako oni jesu dobili sjeverni dio, ali su se trebali riješit južnog (muslimanskog) dijela u kojemu živi oko 30% muslimana iz općine.
Ali dobro barem su dobili ovaj sjeverni dio, malo mi je to krojenje novih granica čudno jer mi nije jasno kako su muslimani pristali :smajl016

nisu pristali nego je visoki predstavnik Petrić nametnuo.
Samo malo, stavit ću podatke. jackove procjene za osnovne su krive. Svejedno, ne treba nagađat jer postoje podaci za nastavu na hrvatskom i bosanskom jeziku. samo tren.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 30 srp 2009, 00:15 

Robbie MO je napisao/la:
Der_Stürmer je napisao/la:

nisu pristali nego je visoki predstavnik Petrić nametnuo.
Samo malo, stavit ću podatke. jackove procjene za osnovne su krive. Svejedno, ne treba nagađat jer postoje podaci za nastavu na hrvatskom i bosanskom jeziku. samo tren.

Ajde neka drago mi je, ali mi se čini da taj Jack puno griješi, dok čekam odoh napisat nešto o Jajcu.

Vrh

PostPostano: 30 srp 2009, 00:26 

Procjena sa bosnahistorije:
Citat:
Osnovna škola «Žepče» u gradu Žepču je s najvećim brojem učenika, 1673, od čega u centralnu školu u gradu Žepču ide 1265 učenika, a u sedam područnih škola (PŠ Papratnica, Ravne Selište, Lupoglav, Vinište, Lovnica i Bistrica) pohađa 408 učenika.

oko 700 Bosnjaka i 973 Hrvata u ovoj Os -Jackova procjena na temelju ničega (odoka).

U OŠ Žepče nema puno muslimana.
Loše je Jack bubnuo procjenu za OŠ Žepče. Odmah iz aviona se vidi, da su boldana sela gdje su područne škole isključivo hrvatska, dakle bošnjaci mogu biti samo u centralnoj školi u Žepču. A kako ona ima 1265 učenika, nemoguće je da ima 700 bošnjaka u njoj, jer bi ispalo da u žepačkoj osnovnoj školi ima više bošnjaka nego Hrvata, što je nemoguće jer se zna da je to praktički hrvatska škola! (što je jasno i po tome što su područne škole samo po hrvatskim selima) :ucelo

Da ne duljim, postoje podaci.

ŽEPČE:
Citat:
Školske godine 2007/08 bilo je 5389 učenika. Osnovnu školu pohađalo je 3682 učenika (2045 na na hrvatskom jeziku i 1637 na bosanskom), u srednjim školama bilo je 1250 učenika (873 na hrvatskom jeziku i 477 na bosanskom). Osnovnu glazbenu školu „Katarina Kotromanić Kosača” pohađalo je 357 učenika svih narodnosti.
http://www.zeindex.com/o-zepcu/

Evo još jedan link za OŠ "Žepče".
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20020603/bih02.asp
Citat:
Usput se može napomenuti kako od 1550 učenika ove škole njih 1270 pohađa nastavu po hrvatskom programu, a 280 po bošnjačkom.

(članak jest iz 2002., ali je tada škola imala tek malo manje učenika nego danas)

Također, podaci za osnovnu glazbenu školu ne ulaze u ukupan broj učenika OŠ a jack je i to zbrojio (dodao Hrvatima :ujko , a jadan :zubati ). Hehe, pa svatko zna da "osnovna glazbena škola" nije prava škola, već je to obični tečaj gitare, klavira, violine ili nekog drugog instrumenta, koji nema veze s redovitim školovanjem. Ona se upisuje paralelno s osnovnom školom.

Kakogod, stvari su crno na bijelo.
55.54% hrvatskih učenika
44.46% bošnjačkih

:wub

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 30 srp 2009, 01:02 

Dobro je onda :palacgore1
Kad sam bio jednom na bosnahistorija i pročitao Jackov komentar da muslimani čine većinu djece u osnovnoj školi i većinu u predškolskim ustanovama (ne kužim kako je moguće iz toga nešto zaključiti, jer ne pohađaju sva djeca vrtiće) zaprepastio sam se, ali očito ispada da on iznosi dosta netočnih informacija.

Što se tiče tvojih podataka
55.54% hrvatske djece
44.46% bošnjačke

Nije loše u Hrvata su male oscilacije - 3-4%, a muslimani +4-5%, a jel možda znaš koliko ima muslimana u osnovnim školama u sjevernom dijelu općine jer me ovaj južni (muslimanski) dio ne zanima.
Ali može to i bolje :thumbup :smajl014

A vidio sam jednu tvoju kartu o smijeru u kojem se iseljavaju muslimani prema tri glavna grada (Sarajevo-Zenica-Tuzla), prema kojem se iseljavaju muslimani Žepča?

Vrh

PostPostano: 30 srp 2009, 01:05 

Bošnjaka nema puno u srednjoj školi zato što srednja skola u Žepču nema Gimnaziju i prilično je loša :zubati , pa mnogi idu u Zenicu ili Zavidoviće u srednju.
Hrvati imaju velebni Katolički Školski Centar Don Bosco http://www.kscdonbosco.ba/
slika :zivili
Pola Hrvata ide u KŠC, a pola u Srednju Mješovitu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 711 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 29  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: